F-16, F-18, "Грипен" и "Юрофайтър" са предложенията за изтребители (допълнена)

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов (в средата) при отваряне на офертите за изтребителите

© Надежда Чипева, Капитал

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов (в средата) при отваряне на офертите за изтребителитеВ Министерството на отбраната са получени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията.


САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, Швеция - нов "Грипен", а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Юрофайтър", стана известно при отварянето на офертите.


Процедурата е за покупка на 8-9 изтребителя на стойност 1.8 млрд. лв. Сумата включва купуването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за обучение на пилотите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години. Плащането ще бъдат разсрочено за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8 изтребителя и тогава да се снемат от въоръжение МиГ-29.
Предложенията ще бъдат оценени от междуведомствена работна група. Експертната група ще има 14 дни за оценка на постъпилите оферти на база на зададените критерии, обясни след отварянето на пликовете и кутиите с офертите заместник-министърът на отбраната Николай Запрянов. В този период ще може да се задават допълнителни въпроси и да се изискват допълнителни документи от подалите оферти държави. Решението на комисията ще е класифицирана информация.


След това със заповед на премиера Бойко Борисов ще бъде създадена политико-военна група, която ще вземе решение с коя държава да бъдат започнати преговори. В нея ще влизат заместник-министри на отбраната, икономиката, финансите и службите. В хода на преговорите страната ще може да подобрява офертата си. Решението на политико-военната група ще бъде одобрено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.


До 1 ноември след окончателен анализ на постъпилите предложения работна група ще изготви протокол в Министерския съвет, а до 1 декември трябва да бъде изготвен проект на договор с изискването в него да има условие за т.нар. индустриално сътрудничество, съгласуването на проекта с отделните ведомства и внасянето му в Министерския съвет.


Запрянов се надява до края на годината договорът да бъде сключен, за да може да бъдат усвоени предвидените в бюджета за тази година средства.


Според военни и политически източници фаворит в процедурата е последната модификация на F-16 V (Viper).


Последната сделка за нови F-16 V бе сключена от Словакия през юли. Официално бе обявено, че за 14 изтребителя ще бъдат платени 1.589 млрд. евро, като в цената се включват амуниции, обучение на пилоти и логистична поддръжка за 2 години. Това прави 113.5 млн. евро на самолет, или над 220 млн. лв. Това е на ръба на заложените от правителството.


Искания за информация за изтребители бяха изпратени от Министерството на отбраната до:


САЩ за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16, модернизирани до варианта OFP М6, и втора ръка F/A–18E/F Super Hornet.


Португалия за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от САЩ.


Израел трябваше да предостави оферта за употребявани F-16 C/D, модернизирани до варианта OFP М6.


От Италия ще се чака отговор за втора ръка Eurofighter Tranche 1, а от Германия за нов Eurofighter от последната модификация Tranche 3. Италия е оторизирана да даде оферта от името на концерна, в който участват и двете държави.


От Франция се чакаше предложение за нови и употребявани Dassault Rafale.


От Швеция освен за нови Gripen C/D беше поискано предложение и за употребявани Gripen, модернизирани до текущата конфигурация на въоръжение в страните - членки на НАТО (Унгария и Чехия).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK