И антикорупционната комисия иска тайни агенти в институциите

И антикорупционната комисия иска тайни агенти в институциите

© Велко АнгеловТайни агенти по институциите, право на арести, възможност за оспорване увеличението на капитала на фирмите. Това са искания на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.


В поредното си интервю през последните дни - този път пред БТА, той обяснява, че в момента оглавяваната от него комисия работи заедно с прокуратурата по акция срещу магистрат. "И може би още през тази седмица - ако прокуратурата прецени, че са събрани достатъчно доказателства, ще бъде повдигнато първото обвинение срещу магистрат, плод на съвместната работа на КПКОНПИ и Прокуратурата" (сигурно има предвид първата процедура по отнемане на имущество срещу магистрат, защото обвинения има - бел.ред.).


Георгиев е начело на новата антикорупционна комисия от пролетта, когато в новия мегаорган се вляха дотогавашните комисии за отнемане на незаконно придобито имущество и за конфликт на интереси, БОРКОР и звена от Сметната палата и ДАНС. Сред най-шумните акции на комисията досега са арестите на бившия кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева през април и на кмета на Септември Марин Рачев (ГЕРБ) през февруари. Проверките на комисията за имуществото и на двамата продължават. В съда продължават и наказателните дела срещу тях. Миналата седмица Георгиев обяви, че по искане на звеното му съдът е наложил запор на имуществото на общинския съветник и бивш министър Трайчо Трайков, а след това потърси чрез медиите бившият вицепремиер Симеон Дянков, за да докаже доходите и брака си.
За подобряване работата на комисията Георгиев иска тя да има право да задържа хора.


"Това не значи да създаваме оперативна група за задържане, а само да разполагаме с правомощия, които да улесняват работата ни. Защото ето какво става сега. Водим проверка за корупция, за даване на подкуп. Трябва да уведомим органа, който има право да задържа - МВР, те да подсигурят оперативна група и да направим план за съгласувани действия. Правомощие за задържане има


"дори охраната на съдебната власт, а органът, който разкрива корупционни престъпления трябва да звъни на тел. 112"


Ако имахме право да задържаме, много по-бързо щеше да се случва всичко и много по-малко хора щяха да бъдат ангажирани в една акция, което значи и по-малка вероятност за теч на информация. А течът на информация при акциите срещу корупционните престъпления е огромен проблем", обяснява Георгиев.


Другият проблем, който по думите му КПКОНПИ среща в работата си, е свързан с Търговския закон. Когато комисията запорирала дружествени дялове, но търговското дружество реши да си увеличи капитала, тя няма право да оспорва увеличението. "Така лесно би могъл да бъде заобиколен нашият запор. Ако запорираме дружество с капитал за 5 хил. лв., а утре дружеството увеличи капитала си на 50 хил. лв., съотношението на запора става минимално и е неефективно. Има случаи, в които КПКОНПИ се е противопоставяла на увеличението, но съдиите не приемат това еднозначно. Някои признават правото ни да се противопоставяме на увеличението на капитала, но други казват, че не е изрично посочено в Търговския закон, че сме страна, която може да обжалва това действие", коментира още председателят на антикорупционния орган.


Освен това на комисията липсвали и т. нар. доброволни сътрудници в институциите


"Ние разследваме министерства, съдилища, прокуратури, кметства и е трудно да се сдобием с информация, ако нямаме право на доброволни сътрудници в самите институции. Не знам друга институция с полицейски функции, която да няма право на доброволни сътрудници. КПКОНПИ е оперативна институция, но в момента разчитаме само на подаването на сигнали. Ако имаме доброволни сътрудници в различни институции, те ще ни информират къде започва да се върши нещо нередно и ще може да действаме и превантивно", продължава Георгиев с исканията си за увеличаване на правомощията на комисията.


Преди дни в "Държавен вестник" бяха публикувани промени в Правилника за прилагане на Закона за Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), които й дадоха право нейни агенти на прикритие да влизат във фирми, институции или като хора със свободни професии. Във връзка с измененията търговци се опасяват, че ДАНС вместо да им изпраща тайни служители, може да вербува вече назначени от работодателя специалисти. Коментарите им се основават на това, че за агенцията е по-трудоемко да подготвя агенти в различни специалности, отколкото да вербува.


Георгиев обяснява още, че Министерският съвет решава какво да се прави с отнетата от комисията собственост. В повечето случаи се разпродавала на търг от НАП. "Това не е много добра практика, защото интересът към имотите на криминално проявени лица разбираемо не е много голям. Добрата практика е такива имоти да се присъждат в полза на държавни институции. В Италия например, има гражданска конфискация по отношение на имотите на мафията и след конфискацията върху тях се поставя голям транспарант:


"Отнето от мафията", за да го виждат всички и да разбират, че държавата е силна.


Имало и кофички йогурт, с надпис: "Този йогурт е произведен във ферми, отнети от мафията", продължава Георгиев.


По думите му от гледна точка на комисията нямало недосегаеми хора. Като пример за това дава проверката на премиера, извършена след сигнал от депутати от БСП, която не откри конфликт на интереси.


Продължавайки с обясненията си за работата на комисията, председателят ѝ разказва, че житейски нещата изглеждат по един начин, а при запознаване с данните, документите и доказателствата - по друг. "Например, конфликтът на интереси е доста различен от житейското виждане на нещата. Много хора си мислят, че когато роднини работят в една държавна институция - значи има конфликт на интереси. Според закона, роднинската връзка, сама по себе си, не е конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси, трябва да има длъжностно лице, което извършва действия по служба и то в частен интерес", коментира той.


Георгиев се оплаква и от критиките към комисията и обяснява, че отговорът на въпросите: "Защо за този не сте установили нищо? Защо не го проверявате? Защо не сте доказали, че е корумпиран?" бил: защото сме извършили всички предвидени в закона проверки и "когато не виждаме данни за конфликт на интереси или за корупционно престъпление, какво да направим?". Допълва, че при подаване на сигнал, трябва да има годни и конкретни доказателства, договори, факти.


"Много от постъпилите при нас сигнали визират хора, които не са длъжностни лица, a комисията разследва само тези по високите етажи на властта. Има сигнали от рода на: "Моят съсед спи до обед, а кара много скъпа кола". Олигарси разследваме единствено по линия на събиране на информация за отнемане на незаконно придобито имущество и то, когато прокуратурата им повдигне обвинение", обяснява председателят на КПКОНПИ.


Той заявява, че комисията има вече няколко случая на самосезиране по медийни публикации, но тя не работи по анонимни публикации.


На въпрос за работата по превенцията на корупционните престъпления, Георгиев обяснява, че са започнали от самите членове на комисията с приемането на "Етичен кодекс на КПКОНПИ", и правила за провеждане на проверките за почтеност на служителите. В тях имало 50 въпроса за проверка на знанията, "защото няма как да работиш в тази институция и да не познаваш законите.


Тук трябва да работят почтени, но и компетентни хора", обяснява Георгиев.


Вторият показател за оценка на почтеността бил свързан с декларирането на имуществото и конфликт на интереси - ако някой е укрил нещо в имуществените декларации и в декларациите за конфликт на интереси, губи точки. Третият показател са наложените дисциплинарни наказания, които също отнемат точки. Четвъртият показател е получената атестационна оценка. Следващите два показателя са резултатите от извършените проверки за употреба на алкохол и наркотици.


"В новите конкурси кандидатите за работа при нас вече се подлагат на тестовете за почтеност.


Много други институции проявиха интерес към нашите правила за провеждане на проверките за почтеност


Но тъй като не може да хванем всеки корумпиран човек, по-смислено е да заложим на превенцията, особено в дългосрочен план. Затова и подехме инициативата за антикорупционното обучение в училищата, като част от гражданското обучение", завършва Георгиев.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Освен в КНДР има ли другаде аналог на комисията “Кушлев”!?

 2. 2 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 221 Гневно

  Мамка му, какво по дяволите става в тази държава.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Разстроено

  Тази комисия-чудовище ГЕРБ го създаде, въпрос на време е да се обърне срещу ГЕРБ. Срамно е в 21-век да има такова недоразумение в европейска държава с претенции да е демократична.
  Интересно, никоя опозиционна сила не смее и думичка да каже срещу безобразията, Да, България също мълчи, даже Трайчо Трайков не подкрепиха страхливците.

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Пламен Георгиев иска да има право и да арестува? А чувал ли е за "Белите брези"?

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#2] от "boring pumpkin":

  шофьорите на ДС "управляват"... какво друго да става

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  що не фанете да се изпоарестувате всички корумпета на държавна служба и да ни оставите на мира?

  това кое поред МВР е, че вече спрях да ги следя?

  МВР, ДАНС, НСБОП, ГДБОП и още сума ти служби, а ефективността е нулева.

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това нещо като ФБР ли се вживява?

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Тази мижитурка, дето не вижда Доган, а работи само по посочване, иска още власт. Ами ако му дадат право да слага трансперанти, какво ще напише той за отнето от мафията - аз нещо нямам такива спомени.

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Гневно

  Тази комисия-чудовище ГЕРБ го създаде, въпрос на време е да се обърне срещу ГЕРБ.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Мислите ли че има много корупция в ГЕРБ? Ако да, защо пък да ни е страх ако анти-корупционната комисия се "обърне срещу ГЕРБ".

  Друг е въпросът дали това ще се случи. От новините които виждам, г-н Пламен Георгиев бе избран да ръководи тази комисия точно заради неговата вярност към г-н Борисов. Очевадни случаи на корупция сред т.нар. политически и бизнес-елит в България не само че не се разследват, а дори се избелват. Вместо това комисията като че ли се е превърнала в политическа бухалка срещу всички, които не са част от системата.

  Не съм против борбата с корупцията наистина да е твърда поради това, че България не може да прогресира с тези нива на корупция. Нужно е да се пречупят очакванията в обществото за това какво е нормално и какво не е. Страхувам се, обаче, че КПКОНПИ (както и Цацатурата) са част от корупционната система вместо да се борят с нея.
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално


  "Отнето от мафията", за да го виждат всички и да разбират, че държавата е силна.
  Имало и кофички йогурт, с надпис: "Този йогурт е произведен във ферми, отнети от мафията", продължава Георгиев.
  ________
  Мафиотите може да пуснат надпис на касовите бележки,фактурите и другите сметки - "отнето от държавата" ,да се разбира кой е по-по-най!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Хм .. предвид скандалите с антикорупционните структури в Румъния, незаконното подслушване на милиони румънци и нарушаването на конституционни права на румънски граждани от техните служби - само това остава. Да се сложи още една бухалка в ръцете на съмнителен орган със съмнителен морал и контрол ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Като знаем коклко са подкупни, как и сега действат подмолно, избирателно и подло, можем да си представим на какво ще да се превърнат с тези им пълномощия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Да припомним нещо от завчера за въпросната персона:


  "Георгиев отново коментира приключилата вече проверка на депутата от ДПС Делян Пеевски, която не установи нищо незаконно. През седмицата от друго интервю на Георгиев се разбра, че проверката е била само на документи и е била проверка на извършени от прокуратурата и данъчните проверки. Георгиев се оправда, че това са правомощията на комисията по закон и те са ограничени, когато срещу него няма повдигнато обвинение, а се проверява по сигнал до комисията. Георгиев обаче подчерта, че са проверени огромен обем доказателства - "няма нито един ред за нещо незаконно в документите му", обясни той. Допълни, че
  "повече от това в тази държава няма кой да направи".
  И отново заяви, че Пеевски е един от най-големите данъкоплатци в България."

  Горните редове обясняват всичко, което е необходимо да се знае за същността на днешното управление ( а и на почти всики предходни след 89 г.) . ВСИЧКО !!! Няма нужда от какъвто и да било коментар !
  В държавата всичко се знае, всичко ! Прави се това, което има за цел първосигнален ПР за пред телевизията....Не че някой му вярва изобщо !

 14. 14 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1129 Гневно

  Имам чувството, че в България виреят само малоумни калинки като тоя тупан!

 15. 15 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Весело

  Назначеният "борец за корупцията" обяснява, а агнетата журналисти клатят разбиращо глави :).
  Другарят първо обяснява, че институциите в България, НЕ трябва да работят в екип.
  Никой не пита, а нима точно добрата работа в екип между институциите е символ на държавността?
  Те били пробити отвсякъде и затова качествената работа се вършела като в поговорката - всяка коза за своя крак :).
  Другарят не го притеснявало, че МВР е пробита отвсякъде и че това означава корупция, а че тази корупция щяла да обърква разработките на комисията :).
  На комисията и трябвали "доброволни агенти", такива едни, които няма да им се плаща, а щели да докладват от "чист патриотизъм" :).
  А журналистите блеят и разбиращо клатят глави :).

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Любопитно

  Освен в КНДР има ли другаде аналог на комисията “Кушлев”!?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Има ли "другаде аналог на" бивша комунистическа партия, която само като си смени името запази цялата си сила и обвързаност с властта и най-вече в силовите структури на държавата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нещата стават все по-очевидни:
  Определени държавни структури, финансирани и издържани от данъкоплатеца, но лоялни на властта ще събират огромна база данни, с която ще може да си служат при необходимост.
  Гестаповщина в модерен вариант.
  Интересно агентите и шефовете на агентите кой ще следи.

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2254 Неутрално


  После трябва да се внедрят на второ ниво старши тайни агенти, следящи редовите тайни агенти, както и на трето ниво да се внедрят висши тайни агенти, следящи старшите тайни агенти.

 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  Този и ескадрони на смъртта ще направи, ако му позволим. Не забравяйте, че и сега може да тероризира невинни хора с запор върху имуществото.

 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  "...И антикорупционната комисия иска..."


  Протежето на Борисов и "шеф" на антикорупционната комисия, кога ще провери доходите на Валентин Златев...?
  (Ама да не забрави месец два преди това да го предупреди, както стана с един собственик на свински медии, че човекът да може да се подготви...)

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Мамка му, какво по дяволите става в тази държава.
  —цитат от коментар 2 на boring pumpkin


  Герб управлява държавата:
  "Трайчо да се движи…"

  "Тр д. се удари…"

  "Вражески - Капитал Дневник - на секундата се звъни…"

  "Сергей Игнатов - имаме сигнал - уволнението му стига …"

  "30.05.2013 г. ИФ 1.Цакански е ударен 2.Ариф Агуш е оправен 3. Семерджиев е ударен 4.Продължават проблемите в съда 5.Имаме проблеми с ВСС - на 4 имаме среща - не ни дават доказателства - длъжни са да ни ги дават"

  "…Шиваров - бързо - вчера са изпратили доказателствата"
  "Вяра Петрова - гледам си го"

  "Н. Зеленогорски да се удари - става приоритет…"

  "1 часа - сигурно е видяно - да се провери отзвука в интернет - реакция на журналистите"
  " Д-р на Фин одит - .иска - ИФ ще го оправи"

  "Реш за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"

  "…(казал (???) е на предишната среща че медийния вой не е прикл. и да не прави нищо"

  " - аз - 2 запл., те - по 1 и 1/2 запл., См. палата ще го види това, но не би тр. да направи впечтление. Не се пише вътре по именно… Отвън не м. д. се види кой колко е взел."

  "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен - да не се качва в интернет - чака се - по на там незабелязано - в рубриката прекратени - къси мотиви - без заглавие"

  "Румен Арнаудов - село Плетена - да се оправи"

  "Общ с-к от Разлог - Любен Татарски се е обаждал за него - гласувал е за баща си - - да стане шеф на болница - чакам"

  "Григор Недялков, Асен Сираков пресцентъра на МО - ДО - Удар"

  "За Огнян Донев ??? -- ЕД ще се удари депутата след около 1 месец. Вече не е фактор в Герб"

  "Вяра Петрова - м.д. се удари"
  "Илич Томински - да се удари"

  "Ап Ап не е човек на ИФ"

  "Ж. Хубенова - да се решава бързо и безболезнено - обаждане в четв."

  "Проджект е участвала в проекта - малка фирма - не искала да прави мръсно за това писала до нас иначе до ОЛАФ щяла да пише…"

  "Решението за Кръстава - готово за конфликт"
  "Мустафа Еюпов - Ангел Димитров е идвал да лобира за него - имаше данни за самосезиране на Лебанов - Решението е готово - Изчаквам ----- Удар"

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Доста нахално изказване, но пък от широките народни маси се дочува доволно мучене и грухтене. Може и да мине.

 23. 23 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  "Вдига ли някакъв шум дърво, което пада в гората, ако няма кой да го чуе?"

  Въпросът е философски, разнищен от големия Тери Пратчет.

  Аз обаче се питам дали е извършена проверка, която... не е открила нищо?

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Между другото, по същия почин биват осъждани "длъжниците" на Топлофикация София - "вещите лица" правят проверка на документи, издадени от Топлофикация София, и въз основа на тях и само на тях съдът решава, че човекът отсреща дължи пари на Топлофикация София.
  Понякога се случва Топлофикация София да даде дебилни документи и тогава губи.

  Тоя пацул пък правил "обстойна" проверка на документи, които са му позволили да провери, и в тях не открива нищо нередно :)

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 25. 25 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 758 Неутрално

  За да спрат течове на информация искат всякакви нови правомощия, но господинчото си говори открито пред медии, че са в процес на акция срещу магистрат, че прокуратурата разглежда доказателства, и че вероятно тази седмица ще има движение по въпроса. Или говори пълни глупости и такава акция няма, или първият задържан заради теч на информация трябва да е самият той.

 26. 26 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 708 Неутрално

  В агентурата му е майката. И пак ще станем държава, в която един работи, а 7 го следят да не лъже и краде. Мама мия!

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 596 Любопитно

  До коментар [#2] от "boring pumpkin":

  Ами бавна, но постепенна и пълзяща реставрация. Демокрацията не се случи, а ни се случи. Реално тя не успя да пусне корени сред народа, който си иска бай тошо и соца, и гласува за техните архитипи от бойко то кУрнелия.
  В момента се намираме в мек авторитаризъм, който с течение на времето ще се усилва. Вървим по руски модел, тъй като огромна част от хората на ключови позиции в политиката и икономиката са ченгета/номенклатура от едно време, която може да оцелее само чрез кражби, измами, лъжи и манипулации. Както тогава, така и днес тя е един нефелен паразит, глозгащ и паразитиращ върху трупа на комунистическа България. От такива хора не може да се чака нищо добро. Просто те са негодни да съграждат. Бива ги в далаверите, но и това е съмнително, тъй като, за да вървят някой трябва да ги покровителства.

 28. 28 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Един Приятел ми каза че държавата ще се пребори с корупцията или ще започне истински да се бори с корупцията,когато влезне едно единствено лице в зандана и това е Ахмед Доган,склонен съм вече това да го вярвам че е така,всичко останало е замазване на очите на хората.

 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Агенти и комисии са един начин за борба с корупцията, и не особено успешен. Нетърпимост в обществото и всеки един човек е начинът!

 30. 30 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "doxen":

  Поздравления!

 31. 31 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  без връзки как ще ги внедрят :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ако една Служба е почтена и компетентна,
  всеки нает служител е почтен И компетентен.

  Комбина от почтени некомпетентни и непочтени компетентни служители
  Не е приемлива.

  "Тук трябва да работят почтени, но и компетентни хора"

 33. 33 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ""...ще бъде повдигнато първото обвинение срещу магистрат...""
  За кой друг освен Лозан Панов се сещате?

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  Дневник, малко благоприличие. Махнете снимката на този от първа страница! Хората вечерят вече...

 35. 35 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  що не фанете да се изпоарестувате всички корумпета на държавна служба и да ни оставите на мира?това кое поред МВР е, че вече спрях да ги следя?МВР, ДАНС, НСБОП, ГДБОП и още сума ти служби, а ефективността е нулева.
  —цитат от коментар 6 на хм

  Да добавим над 200000 охранители, които също се грижат за сигурността на поселението. Да добавим и отколешния мерак за "силови" дружинки по места - села и градове, с право за проверки и задържане, който мерак отново набира сила и ха, да влезе в НС. На мен не ми остава нищо друго, освен официално да поискам оръжие от арсеналите срещу насилници и "защитници". Еба ти държавата от хрантутници и мошеници.

 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Весело

  Ха-ха-ха-ха-ха......
  БОРИСОВ, глейш ли как ОТТИЧАШ в канала, ахмак?
  Борисов това е по твоята част. ВЛАСТТА, Борисов! Пламенчо Георгиев СТАВА ЦАР! Даже повече...
  БЕЗконтролна ВЛАСТ!
  Следващото желание, което ТИ Борисов ще изпълниш е да дадеш на Пламенчо СЪДЕБНИ правомощия и правото на ПАЛАЧ!
  Две в ЕДНО!
  ВСИЧКО В ЕДНО!
  И тогава, Борисов ТИ отиваш на Трибунал!
  Първи!
  Давай му агентура, давай му право да раздава ЕДНОЛИЧНО присъди, давай му правото да РАЗСТРЕЛВА на Пламенчо!
  Ах колко ми е кеф, че си ахмак, Борисов.
  Борисов, още утре да подчиниш, ДАНС, МВР, ВО, ДАР на Пламенчо.
  ЗАПОВЕД на Пламен!
  Кеф!
  :)
  !

 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "Възможност за оспорване увеличението на капитала на фирмите."

  Нещо като военен комунизъм от времената на Улянов-Бланк.

 38. 38 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  До коментар [#33] от "Jikevjikev Jikev":

  +++++++
  Много го мразят. И в червата.
  !

 39. 39 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 471 Гневно

  А нещо за свинефермата и за едни 1.5 милиарда на чистата сълза няма ли да кажеш бе, корумре ниедно?
  https://bivol.bg/tgi-peevski.html

 40. 40 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Направо не мога да повярвам какво се случва.
  Този тип, дето не можа да познае гласа на Боко в лентата с "Ало, Ваньо", иска власт реално да прави каквото си поиска. Не е истина.
  И то редовно и настоятелно иска да му се дадат още правомощия. При положение, че такива като Пеевски са си волни птици.

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Като щатните партийни секретари. Щатни доносници. То не един, а няколко. На заплата ли ше се водят? Кой ше им я плаща? Фирмата, която ше нюхат ли? Длъжностни характеристики ще имат ли? В СУК-а ще трябва ли да им разпишем процедура? А темплейтче за доносите да включим ли? Ще ги инструктирам ли по безопасност и охрана, докато пишат доносите да не се убодат на химикалката? Хайде, казвайте, че ни предстои одит, да не вземем да се изложим!

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Весело

  След слънценосната реформа по получаване на правомощията за вербовка на агенти във институциите, един работен ден на Главния вербовчик на републиката Пламен Георгиев протича така:
  07:00 - При Пламен влиза първият привикан кандидат агент. Представя се - Томислав Дончев.
  Георгиев по всички правила на вербовъчното изкуство му предлага Пари, убеждава го в антикорупционната Идеология, дава му да разбере, че срещу него им Компромат, играе на струната на Егоизма - обещава му по-високия пост. Дончев приема. Подписва вербовъчна декларация. Получава псевдоним - Тарикат. Запомня първият си обект - Бойко Борисов! Излиза.
  07:23 - При Пламен влиза вторият привикан - Симеонов
  Георгиев повтаря процедурата: Пари, Идеология, Компромат, Егоизъм.... Симеонов получава псевдоним - Мистик. Запомня първия си обект - Томислав Дончев! Излиза.
  07: 41 - При Пламен влиза третият ...
  ....
  09:01- При Пламен влиза Пламен Горанов. Процедурата е в ход: Пари, Идеология, Компромат, Егоизъм....Горанов получава своя псевдоним - Длъжникът. Запомня задачата си - прехвърляне на неограничени средства от държавния бюджет в тайната сметка на Председателя ня КОНПИ:), за вербовъчни разходи!
  09:29 - следващия....
  ..../време неизвестно/ При пламен влиза Директорът на ДАНС...излиза като другите
  .../време цензурирано/ При Пламен влиза Цацаров /инкогнито/...излиза като другите
  24:00 - Пламен Горанов успешно приключва Ден Първи на ПЪРВИЯ. Написва доклад и си докладва сам./по процедура/.
  В това време агентите вече донасят обилно...
  Другият ден е за технически операции...
  :)
  !

 43. 43 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е, като не може да направим образователна реформа, що да не превърнем 10% от населението в доносници, като при Чаушеско.

  Има закон, който обявява за съучастник лице, което знае за престъпление и премълчи.
  Няма такава дейност която да се върши от един човек или група и никой наоколо да не знае. Нали се върза цялото счетоводство към НАП. Даже такситата дават касови бележки.

  Когато заедно с престъпника се обвини и този, който е мълчал, тогава хората сами ще прилагат закона, а другите ще се въздържат.

  А това с доносниците е извращение. Ето сега в Карнобат. Посочете, кои от редовите е прикривал престъпления (ако има) и това ще има своя ефект. Не може никой да не знае.

  Акцията с Иванчева показа, че на тези хора повече правомощия не им трябват. Не знаят какво да правят с тях. 44. 44 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#7] от "Cara Mia":

  не като Комитета за Държавна сигурност/КДС/. Този иска да приличана тях.

 45. 45 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И Бенито Мусолини не е сънувал толкова успешен фашизъм, като формата му в "Република" България...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Весело

  Борисов, ти няма ли да се натиснеш за АГЕНТ на Пламен?:)
  ?
  :)
  !

 47. 47 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Трябва да си много прост в България,за да станеш таен агент и един слънчев ден да бъдеш разсекретен и оплют като доносник от политиците...

 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Весело

  До коментар [#47] от "Toni Ivanov":

  А, то не е въпрос на простотия или ум. Технологията по вербуване е отработена за всеки. И да не искаш, ще ти се намери слабото място /компроматче/ и щеш не щеш... Трябва да нямаш слаби места. Но колко ли са тези чак толкова стерилни?! Останалото е мърша./това на професионален сленг/
  !

 49. 49 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Нищо бе, колеги, все някога тея институции ще си сменят титулярите със свестни и машината ще се обърне срещу създателите си.

 50. 50 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Весело

  До коментар [#49] от "Дундурук":

  Да, но тогава ще се окаже, че машината е унищожила свестните. Случайно...:)

  :)
  !

 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И антикорупционната комисия иска тайни агенти в институциите

  Не си играйте на дребно , парче по парче , а възстановете ДС от времето на Живков и нещата ще заспят на местата си . Отдавна вече е тръгнало да се лансират неща , вече работили по време на соца . Отдавна се чуват , и все повече се засилват гласове , че съсипията след 89- та е било огромна грешка . Трябвало е да си надгражда , а не да се създават ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ . Накрая ще се окаже , че единствената цел на" демокрацията " и била да се изучава Простия в учебниците по История .

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "extraCACA":шофьорите на ДС "управляват"... какво друго да става

  Сина на ШОФЬОРА ИСКАШ ДА КАЖЕШ . ТОЯ , ЗА ДЕТО СИ МИСЛИШ Е БИЛ ПРОСТО РАЗСИЛЕН , РАЗНОСВАЧ НА ПАПКИТЕ НА пРОСТИЯ . ТОЗИ АТЕСТАТ МУ Е ДАДЕН ЛИЧНО ОТ НЕГО .

 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "хм":шофьорите на ДС "управляват"... какво друго да става

  Това обаче го правеше МИЛИЦИЯ а не полиция . Арестуваха по места даже и партиини секретари и ги вкарваха в панделата за по- 14 години . За злоупотреба с десет хиляди лева . Тавя е само един от фактите , на които съм бил съвременник . Да не говорим за бармани , дето си палеха цигарите с двадесетолевки . И под строй отиваха да "лежат ".

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дебилите стават все повече и повече . Явно в скоро време ще има пандемия на идиотизъм .

 55. 55 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Гневно

  Между другото, по същия почин биват осъждани "длъжниците" на Топлофикация София - "вещите лица" правят проверка на документи, издадени от Топлофикация София, и въз основа на тях и само на тях съдът решава
  —цитат от коментар 24 на keen


  Може би и Вальо Топлото само по документи са го съдели? От немай къде, човекът го затвориха ефективно за година и седем месеца - заради очевадни злоупотреби за милиони!

 56. 56 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Да България имат куп позиции за КПКОНПИ и шефчето му, ама като нямат медия така е, отичат...

 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  що не фанете да се изпоарестувате всички корумпета на държавна служба и да ни оставите на мира?това кое поред МВР е, че вече спрях да ги следя?МВР, ДАНС, НСБОП, ГДБОП и още сума ти служби, а ефективността е нулева.
  —цитат от коментар 6 на хм
  Но заплатите НИКАК не са нулеви !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Милиционерската държава се завръща. Да почват пак да пишат досиетата.

 59. 59 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 583 Неутрално

  КЪДЕ Е СМИСЪЛА ОТ ТИЕ НЕЩА СЛЕД КАТО СЛУЖБИТЕ , МАТЕРИАЛИТЕ КОИТО ТРУПАТ СЕ ИСПОЛЗУВАТ ЕДИНСТВЕННО И САМО ЗА ИЗНУДВАНЕ НА БИЗНЕСА И ЗА РЕКЕТ МУТРЕНСКИ ГАДЕН И БЕЗПАРДОНЕН , ЗА НИЩО ДРУГО

 60. 60 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  В държава, където моралът пет пари не струва, единственото решение са тайните агенти. Цели 45 години с тайни агенти спасявахме държавата и сега отново тайни агенти търсим. Корупция има навсякъде, но в белите държави тя се лекува със закони и с морал. В България ганьовеца не се интересува кой краде от държавната пара, а само самият той да намаже от цялата работа. Затова ще решаваме проблемите с тайни агенти , както беше до 10 ноември.

  Георгиев хубаво е решил да иска тайни агенти, но забравя една малка подробност. Когато депутатите гласуваха за антикорупционният закон (тук у мястото да се смеете на този пасквил, както се смяха и олигарсите пред телевизорите), се прие всички сигнали за корупция да бъдат само с ясен източник. Анонимните сигнали бяха забранени. Сега никой не смее да издаде корумпирания си началник, защото веднага ще бъде разкрит и ще загуби работата си. Отлична работа, господа депутати. Като говорим за депутати, не беше ли Георгиев също един от депутатите, приели закона?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 61. 61 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Все едно време,никой не изкарва пари,само клепане на личности.И биене в гърдите че нещата вървят напред.

 62. 62 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Отново се завръщаме към обичайното положение на държава с един милион милиционери. Така и трябва да бъде.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 63. 63 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Агентите рано или късно крадат и почват да властват и да се тровят един друг. Примери много. Грешна посока на развитие на обществото. Ако Британия му плати, ще изнесе целия архив и ще го продаде. И няма да го разкрият на обществото, щото е било държавна задача, а ще съсипят живота на другите, за да се прикриват. Чаушесколандия 2.

 64. 64 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Агентите рано или късно крадат и почват да властват и да се тровят един друг. Примери много. Грешна посока на развитие на обществото. Ако Британия му плати, ще изнесе целия архив и ще го продаде. И няма да го разкрият на обществото, щото е било държавна задача, а ще съсипят живота на другите, за да се прикриват. Чаушесколандия 2.

 65. 65 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "galiwer1880":Имаше един Вишински едно време. Спомняте ли си или чували ли сте за него. Е, сега......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK