Как "Натура 2000" ще дойде в София

Как "Натура 2000" ще дойде в София

© Димитър Градинаров, -Театрални постановки, танци и и игри ще напомнят в следващите дни на софиянци колко важно и нужно е опазването на дивата природа. Инициативата "Натура 2000 идва в столицата", която популяризира най-голямата европейска инициатива за съхраняване, опазване и развитие на природните ценности в евросъюза, започва на 6 октомври и ще продължи до 14 октомври.


Целта на кампанията е да свърже градските хора с дивата природа, да им я покаже пречупена през светлината на изкуството, да предложи познати или не толкова добре познати места за туризъм и отдих, да ги запознае с редки и застрашени от изчезване видове, съобщиха за "Дневник" организаторите - Българското дружество за защита на птиците и издателство "Просвета".


Приключенска игра в "Музейко"


На 6 октомври, от 11.00 до 14.00 ч., "Натура 2000 идва в столицата" ще гостува на детския научен център "Музейко" с две събития - приключенската игра с награди "Открий, научи, спечели!" и "На крилете на птиците" - ателие, в което най-малките ще оцветят рисунки на птици от българската природа. Картинките, върху които ще работят децата, са дело на Александра Илиева от екипа на платформата за социално предприемачество Inspire Bulgaria.


Моноспектакъл в Театър 199
Театралната програма на инициативата включва представлението "Приятно ми е, Ива" в Театър 199 на 6 октомври вечерта от 19.30 ч. В авторския си моноспектакъл актрисата Ива Тодорова ще разкаже лични истории, сред които и тази за първата си среща с белоглавите лешояди от най-голямата естествена колония на вида у нас в Източните Родопи и за черните лешояди, които за съжаление вече не гнездят у нас


Как "Натура 2000" ще дойде в София

© Владимир Дерябин


Танци в Борисовата градина


На 8 септември от 18.00 ч. децата от клуба по художествена гимнастика "Финес" – София, и от Костинброд ще се присъединят към инициативата с танци. Те ще играят на зелената площ между детската площадка със слончето и езерото с водните лилии в Борисовата градина. Посетителите ще могат да разгледат и фотографска изложба от снимки на младите гимнастички.


Уикенд с кауза в Зоологическата градина


На 13 и 14 октомври, от 9.30 до 18.00 ч., пред Екологичения научно-образователен център в Зоологическата градина в столицата посетителите ще имат възможността да творят и с това да помогнат на кампанията "Капачки за бъдеще".


Ентусиастите ще могат да се включат в творческото ателие "МозайКАП". Ще могат да направят цветна мозайка от капачки и картини, изобразяващи различни видове диви животни, с помощта на пластмасови капачки. Организатор на ателието е екипът на Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС.


Всеки, който желае, може да донесе на място пластмасови капачки, с които да подпомогне благотворителната кампанията "Капачки за бъдеще". Със събраните средства от рециклирането им доброволците купуват кувьози, които даряват на нуждаещи се болнични заведения.

Организаторите канят посетителите да споделят във фейсбук страницата на "Натура 2000" идва в столицата" красиви снимки от зони в екологичната мрежа и да участват в игри с награди.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK