Мини и торпеда се обезвреждат тайно в завод на "Терем" край Варна (допълнена)

"Терем – КРЗ Флотски арсенал"

© Google Maps

"Терем – КРЗ Флотски арсенал"Текстът е допълнен на 5 октомври т.г. с отговори на въпроси, изпратени до Пресцентъра на Министерството на отбраната още на 14 септември.


Дружеството "Терем – КРЗ Флотски арсенал" от години тайно е извършвало утилизация на стари съветски морски мини и торпеда в завода си край Варна. Това става известно от протокола на заседание на една от постоянните комисии към общинския съвет в града, състояло се на 15 юни. Тогава е било разгледано искане на военното дружество за изработване на Специализиран подробен устройствен план на терен от 20 дка в северната част на завода. По време на заседанието обаче става известно, че искането е свързано с унищожаване на боеприпаси, което се извършва от години


при мъгляв регламент и в неясни условия.
Базата на "Терем – КРЗ Флотски арсенал" се намира на брега на Варненското езеро и на около 3 - 4 км по въздух от селата Константиново, Езерово и Страшимирово с население между 900 и 1300 души.


По време на заседанието си на 15 юни членовете на комисията по архитектура, строителство и устройство на територията са били запознати с юридическо становище по искането на кмета на Варна Иван Портних за изработването на Специализиран подробен устройствен план на поземлен имот в рамките на завода (в прикачения файл).Искането на Портних е свързано с инвестиционно предложение за "утилизация на морски боеприпаси, които са на въоръжение във Военноморските сили и са включени в списъка на излишните за Българската армия", внесено в Районната инспекция по околната среда и водите във Варна още през 2016 г. В него обаче за обезвреждане се говори само в бъдеще време, включително и за това, че при утилизацията ще се отделят опасни химични вещества – тротил и флегматизиран хексоген.


От протоколираните дебати във варненския Общински съвет обаче се вижда, че в завода


утилизация се извършва и в момента,


а разглеждането на предложението за изработване на подробен устройствен план е недопустимо, тъй като кметът на Варна няма право да бъде негов вносител. Причината е, че става дума за обекти със специално предназначение, какъвто е "Терем – КРЗ Флотски арсенал". В този случай внасянето на искане за изработване на плана може да стане само след изрично разрешение на министъра на отбраната, на вътрешните работи или председателя на ДАНС. Само те имат и правото да възлагат изработването на Подробен устройствен план.


Селата Константиново, Езерово и Страшимирово с население между 900 и 1300 души са само на 3-4 км. от "Терем – КРЗ Флотски арсенал"

© Google Maps

Селата Константиново, Езерово и Страшимирово с население между 900 и 1300 души са само на 3-4 км. от "Терем – КРЗ Флотски арсенал"


Заради


очевидното нарушение на закона


на 15 юни съветниците отказват да гласуват предложението на варненския кмет и го връщат на администрацията му. От изказванията им обаче става ясно, че исканият план е необходимата стъпка за узаконяване на обезвреждането на мини и торпеда, което се извършва там от години.


"Аз от любопитство посетих завода", казва председателят на комисията Димитър Карбов. "Доколкото разбрах от служителите, работещи там,


тази дейност е факт


(утилизацията - бел. ред.), с изключение на завършващия процес". След това Карбов обяснява пред колегите си,че в поделение на Военноморските сили до варненското с. Звездица има сериозен запас от подобни боеприпаси.


Според мнението му, споделено за "Дневник" по-късно, след евентуалното изработване на Специализиран подробен устройствен план, би следвало на цеха, в който се извършва обезвреждането да се преотреди специален статутът . "С други думи "Флотски арсенал" да получи необходимите технически разрешения, за да може


да извършва законно обезвреждането


на боеприпаси", каза още Карбов.


На въпроса защо изработването на плана се иска едва сега, ако обезвреждането се извършва в завода от години той отговори: "Не питайте мен! Вероятно предстои обемът на работата по обезвреждане да бъде увеличен и именно за това е необходимо да бъдат получени необходимите технически разрешения, за да се влезе в някакъв ритъм".


Още на 14 септември "Дневник" изпрати въпроси до пресцентъра на Министерството на отбраната, свързани с информацията за извършвана утилизация в "Терем – КРЗ Флотски арсенал". Отговорите дойдоха два дни след публикацията на този текст. От тях трябваше да стане ясно извършва ли се действително в момента обезвреждане на торпеда и мини на територията на завода, от колко време се прави това и изградена ли е подходящата инфраструктура за подобен род дейност? Какво обаче гласят отговорите на Пресцентъра на Министерството на отбраната, вижте в края на статията.


"Не ми се мисли какви ще са последиците,


ако в "Терем – Флотски арсенал" се случи това, което стана в Миджур, каза Димитър Карбов. На мен, честно казано, цялата тази работа ми понамирисва, защото на заседанието на комисията по архитектура, което предшестваше нашето, нямаше представител нито на дружеството, което внася искането за изработването на СПУП, нито на Министерството на отбраната. И ако аз не бях чел един доклад на Районната инспекция по околната среда и водите във Варна, свързан с това намерение, нямаше как и колегите да разберат за него".


"Дневник" изпрати въпроси и до пресцентъра на местната администрация във Варна. Отговорите им трябваше да изяснят защо кметът на града Иван Портних е внесъл в Общинския съвет искането на "Терем – КРЗ Флотски арсенал", при положение че законът му забранява да го прави? От отговора на друг въпрос трябваше да стане ясно


знаел ли е кметът на Варна за утилизацията,


извършвана на територията на завод, който се намира само на 3-4 км от населени места с няколко хиляди души население. Три седмици след изпращането на въпросите, оттам отговори също няма. Пак след многократни напомняния.


"Някой най-вероятно се опитва да прехвърли топката и не дай си Боже в случай на инцидент да кажат – ами ето на, те лошите общински съветници взеха решението, каза Димитър Карбов. Много удобно! Нека този, който го е направил да си понесе отговорността."


С мълчание и половинчати отговори не се води разговор


Повече от три седмици, след като "Дневник" изпрати въпросите си до "Терем – КРЗ Флотски арсенал" и два дни след публикацията на този текст, от пресцентъра на Министерството на отбраната - принципал на завода, отговориха със следния лаконичен текст:


"На територията на "ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД не се е извършвала и не се извършва дейност по утилизация на боеприпаси (торпеда и мини) от служители на завода или от външен подизпълнител.


Внесеното предложение от община Варна за изработване на специализиран подробен устройствен план – план за застрояване на поземлен имот № 307014 по КВС на с. Константиново, е в изпълнение на процедури по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Въпросните процедури не са направени в годините назад след приемането на ЗУТ през 2001 г., а до това време процедуритe по ЗТСУ (отменен) са били по друг ред".


Подобни отговори, разбира се, не вършат работа никому. За това "Дневник" потърси допълнителна информация по темата от неофициални източници в дружеството. Както винаги в подобни случаи те пожелаха анонимност.


Според тях твърдението, че "на територията на "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД не се е извършвала и не се извършва дейност по утилизация на боеприпаси" може да бъде защитено единствено с игра на професионални термини.


Тъй като заводът на "Терем" край Варна не разполага нито с необходимите документи, нито с подходящата инфраструктура за утилизация, тази дейност е квалифицирана като "ремонт на боеприпаси". На практика става дума отново за демонтаж и обезвреждане на стари съветски мини и торпеда, при който не се завършва само последният етап за отделяне на взривното вещество от детонаторите.


В заключение припомняме, че диалог не се води нито с мълчание, нито с половинчати отговор на поставени въпроси. Подобен начин на комуникация с институциите ражда само подозрения и тревоги.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Взривете и Варна сега, че Горни Лом ни беше малко.

 2. 2 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Взривете и Варна сега, че Горни Лом ни беше малко.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Кои са тези, дето взривиха Горни Лом, а сега и във Варна се готвят? Знаеш ли ги тези другари?

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Тука е така. Правят си каквото си искат докато не стане трагедия, после пък виновни няма и ... , абе останалото го знаем.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Ако друго не могат, то поне може да се взривят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  И като фръкне във въздуха половината град - опа, олеле майко, кво стана?!

  Неизвестен извършител.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 453 Неутрално
 7. 7 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Впрочем, покрай взрива в Горни Лом се беше оказало, че композициите с боеприпасите са минавали по жп линиите през София.
  Излязоха и някои други интересни подробности, ама всичко се замете.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "защо кметът на града Иван Портних е внесъл в Общинския съвет искането на "Терем – КРЗ Флотски арсенал", при положение че законът му забранява да го прави? " Защото Бойко му е наредил, затова. Все едно рпеди две седмици не нареждаше по същия начин на кмета на Царево...

  До коментар [#2] от "Умнокрасив":

  Кои ли може да са тия? Дали не са примерно "Едноличен собственик на капитала МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА, ЕИК/ПИК 000695324"
  Рядко нагъл амбразурчик си.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#7] от "Killing Joke":

  А вие как предлагате да минат - да ги телепортират ли ?!?

 10. 10 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  С оглед това как е бил стопанисван заводът - бих предложил изобщо да не минават.

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  добре ,че не е на центъра на Варна ,тези дебили ще разрешат и в мазата на общината да се обезвреждат бомби ,стига да им се плаща и да има далавера

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#7] от "Killing Joke":

  Естествено...! Когато в някой сладък бизнес са намесени стари и отговорни, червени другари, всичко се замита и изчезва...! :)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Заглавието и част от съдържанието са абсолютно манипулативни.Най - нормалното нещо е мини и торпеда да се обезвреждат във военен завод по определени правила и технологии а не в пунктовете за вторични суровини. А защо това трябва да е "явно"/обратното на "тайно"/?
  Единственият проблем, за който става ясно, че съществува, е че формалният вносител на предложението е друг а не императивно определеният от закона.

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#7] от "Killing Joke":

  По-шокиращото е, че голяма част от старите гръцки мини са транспортирани с тирове от Кулата до Горни Лом ! Ескортирани от ЕДНА необозначена лека кола с шофьор и един въоръжен с пистолет охранител !!!
  изПортних да си каже, на кого е вършил работа с внасянето на това предложение в ОбС !

 15. 15 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ех, а толкова добре беше заработил Портних с началниците от ТИМ ...
  Общински съвет някакъв си сега взел някакъв си закон да цитира ... :(

 16. 16 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 479 Весело

  И какъв е проблема, че се обезвреждат тайно? Вие какво искате, да пуснат билборди и реклама във биг Брадър ли? "Обезвреждаме боеприпаси всякакви"?

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 17. 17 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 479 Весело

  И какъв е проблема, че се обезвреждат тайно? Вие какво искате, да пуснат билборди и реклама във биг Брадър ли? "Обезвреждаме боеприпаси всякакви"?

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 18. 18 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони КОСТОВ":

  След експлозията имаше снимки от самото село. Цялото беше претъпкано със сандъци от боеприпаси.
  Някой разправяше, че на Запад утилизацията на тези неща била толкова скъпа, че често направо ги взривявали.

 19. 19 Профил на oya35581781
  oya35581781
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Много важно. Нека си вършат работата, пари изкарват по тизи наìн.

 20. 20 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 430 Весело

  Тайно, Тайно, колко да е тайно след като Дневник знае!
  А сега ве4е и цяла Бзлгария.....

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Да не се окаже, че 2/3 от дейността на фирмите към МО са подобни утилизации на боеприпаси събрани откъде ли не?

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Заглавието и част от съдържанието са абсолютно манипулативни.Най - нормалното нещо е мини и торпеда да се обезвреждат във военен завод по определени правила и технологии а не в пунктовете за вторични суровини. А защо това трябва да е "явно"/обратното на "тайно"/?Единственият проблем, за който става ясно, че съществува, е че формалният вносител на предложението е друг а не императивно определеният от закона.
  —цитат от коментар 13 на subaru

  Драги, това, че такава "дребна формалност" е "изпусната", ми говори много за професионализма, "експертизата" и най-вече за чувството за отговорност на тези, които определят и контролират "определените правила и технологии". Както имаше един лаф - като се знам какъв съм висшист - ме е страх да се прегледам при лекар ...
  Това първо.

  И второ - разбира се, че трябва да е "явно" в смисъла - явно за общинските власти и обществото.
  Защо ли?
  Ами защото точно пък те са съотговорни и за придружаващите едно такова занимание "тайни" планове по превенция и защита при евентуална авария. Които, сърпрааайз!, пак "формално" си вървят с такива дейности.
  Но и тези "формални дреболии" явно също са "пропуснати", щом всички са изненадани ...

  Та така.
  Когато отговорните началници за тези дейности я карат едно към гьотере за "формалностите", които им се водят в списъка с червени букви - то въобще вярва ли някой, че не я карат и едно към гьотере в самия завод?
  Да ти кажа от собствени дългогодишни наблюдения - няма как!
  Няма как да са "едни" към "формалностите", а "други" - в ежедневната дейност.

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Гневно

  Мърлявщина - като навсякъде в държавата

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Весело

  Мърлявщина - като навсякъде в държавата
  —цитат от коментар 23 на arcanum

  Ба, мърлявщина!
  Мърлявщина е да ти метат едно към гьотере улицата.

  Такива да ти бъзикат морски мини и торпеда под носа е съвсем друга манджа.

 25. 25 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 301 Любопитно

  Все пак къде да го правят, ако не в специализиран завод, какъвто е "Флотски арсенал", а и защо да се дава публичност на подобни дейности?

  FILII MARIS SUMUS
 26. 26 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Интересно някой отнесе ли го за горни лом

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1991 Любопитно

  До коментар [#25] от "tall_ship":

  1.Кораборемонтен завод "Терем - Флотски арсенал" не е специализиран за обезвреждане на боеприпаси. По твоята логика боеприпаси могат да се обезвреждат и във военния завод "Черно море" - Варна - тъкмо ще хвръкнат във въздуха Технополис, Практикер и Хоуммакс.....
  2. Публичност трябва да има, за да могат да се озаптят апетитите на определени хора...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  "...........Мини и торпеда се обезвреждат тайно в завод на "Терем" край Варна.............."

  Щом това вече е известно на обществеността не е чак толкова ТАЙНО!

 29. 29 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "kirka80286":

  Проблемът не е че е тайно, а че е незаконно и кой знае при какви условия се извършва опасна за населението дейност. Вероятно с чук и длето. И как и къде се съхраняват експозивите след "утилизацията." Вероятно тази дейност е наследена от соца, когато не ни питаха и бръснеха за нищо. На брега на езерото имаше (може би още я има) една фабрика за динамит ли, тротил ли, казваха и "Арсенала", която е стократно по-опасна.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Г-н Спасов, да сте чували за някакви руски делегации, посетили Варна и Кметството на Варна, пътували и до устието на Камчия? каква ли изненада ни готвят ГЕРБ в околностите на града? да не би да закупуват нови терени?

 31. 31 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Нали знаете, че на руски Терем, означава палат.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Като гръмне някое село, всичко ще се разбере.

 33. 33 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 839 Любопитно

  На бас, че ТИМ знае и одобрява?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 34. 34 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#13] от "subaru":

  Ха, замисли се защо има нарушение при вносителя / формално според вас/? Много добре си е преценено!

  Sic transit..
 35. 35 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 516 Любопитно

  И какъв е проблема, че се обезвреждат тайно? Вие какво искате, да пуснат билборди и реклама във биг Брадър ли? "Обезвреждаме боеприпаси всякакви"?
  —цитат от коментар 17 на kirka80286


  Не става въпрос за рекламни постери, а защото е в нарушение на наредбите. Или вие сте тролче?

  Sic transit..
 36. 36 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 426 Неутрално

  35 коментари...ако пишеше, че в Свердловск или Сиатъл обезвреждат незаконно мини щеше да има 350 коментари. Жалки сме.

 37. 37 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1701 Весело

  Че бишнете на Доган Ефенди ТЕЦ - о бре и ойде студениО резерв. 😀😁😂

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  Няма що - много е тайно, щом най-големият клюкар по черномерието е разбрал, ще да е страхотна тайна...

 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  От материала и от коментарите не успях да си съставя мнение дали дейността е законна или не, дали заводът, в който се обезвреждат мините е годен или по-точно сертифициран за подобна дейност. Но даже и всичко да е законно, у нас винаги има огромна опасност от престъпна небрежност, некадърност, безотговорност, мърлящина или както и да го наречем по-точно, които могат да доведат до трагедия.
  Впрочем Димитър Карбов е от Атака - защо ли Атака се е притеснила от този случай...

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 983 Весело

  сега държавата дали ще си размърда дебелия задник срещу портних със същия замах, с който седна върху Д.Иванчева?

  питам за един прЕател...

 41. 41 Профил на petrov_pv
  petrov_pv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#26] от "b0b069":
  За момента /04.10.2018/ НЕ.
  За справка погледнете:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3202122_chetirimata_podsudimi_za_vzriva_v_zavod_midjur_prez/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK