Мини и торпеда се обезвреждат тайно в завод на "Терем" край Варна (допълнена)

"Терем – КРЗ Флотски арсенал"

© Google Maps

"Терем – КРЗ Флотски арсенал"Избори 2022

Текстът е допълнен на 5 октомври т.г. с отговори на въпроси, изпратени до Пресцентъра на Министерството на отбраната още на 14 септември.


Дружеството "Терем – КРЗ Флотски арсенал" от години тайно е извършвало утилизация на стари съветски морски мини и торпеда в завода си край Варна. Това става известно от протокола на заседание на една от постоянните комисии към общинския съвет в града, състояло се на 15 юни. Тогава е било разгледано искане на военното дружество за изработване на Специализиран подробен устройствен план на терен от 20 дка в северната част на завода. По време на заседанието обаче става известно, че искането е свързано с унищожаване на боеприпаси, което се извършва от години


при мъгляв регламент и в неясни условия.
Базата на "Терем – КРЗ Флотски арсенал" се намира на брега на Варненското езеро и на около 3 - 4 км по въздух от селата Константиново, Езерово и Страшимирово с население между 900 и 1300 души.


По време на заседанието си на 15 юни членовете на комисията по архитектура, строителство и устройство на територията са били запознати с юридическо становище по искането на кмета на Варна Иван Портних за изработването на Специализиран подробен устройствен план на поземлен имот в рамките на завода (в прикачения файл).Искането на Портних е свързано с инвестиционно предложение за "утилизация на морски боеприпаси, които са на въоръжение във Военноморските сили и са включени в списъка на излишните за Българската армия", внесено в Районната инспекция по околната среда и водите във Варна още през 2016 г. В него обаче за обезвреждане се говори само в бъдеще време, включително и за това, че при утилизацията ще се отделят опасни химични вещества – тротил и флегматизиран хексоген.


От протоколираните дебати във варненския Общински съвет обаче се вижда, че в завода


утилизация се извършва и в момента,


а разглеждането на предложението за изработване на подробен устройствен план е недопустимо, тъй като кметът на Варна няма право да бъде негов вносител. Причината е, че става дума за обекти със специално предназначение, какъвто е "Терем – КРЗ Флотски арсенал". В този случай внасянето на искане за изработване на плана може да стане само след изрично разрешение на министъра на отбраната, на вътрешните работи или председателя на ДАНС. Само те имат и правото да възлагат изработването на Подробен устройствен план.


Селата Константиново, Езерово и Страшимирово с население между 900 и 1300 души са само на 3-4 км. от "Терем – КРЗ Флотски арсенал"

© Google Maps

Селата Константиново, Езерово и Страшимирово с население между 900 и 1300 души са само на 3-4 км. от "Терем – КРЗ Флотски арсенал"


Заради


очевидното нарушение на закона


на 15 юни съветниците отказват да гласуват предложението на варненския кмет и го връщат на администрацията му. От изказванията им обаче става ясно, че исканият план е необходимата стъпка за узаконяване на обезвреждането на мини и торпеда, което се извършва там от години.


"Аз от любопитство посетих завода", казва председателят на комисията Димитър Карбов. "Доколкото разбрах от служителите, работещи там,


тази дейност е факт


(утилизацията - бел. ред.), с изключение на завършващия процес". След това Карбов обяснява пред колегите си,че в поделение на Военноморските сили до варненското с. Звездица има сериозен запас от подобни боеприпаси.


Според мнението му, споделено за "Дневник" по-късно, след евентуалното изработване на Специализиран подробен устройствен план, би следвало на цеха, в който се извършва обезвреждането да се преотреди специален статутът . "С други думи "Флотски арсенал" да получи необходимите технически разрешения, за да може


да извършва законно обезвреждането


на боеприпаси", каза още Карбов.


На въпроса защо изработването на плана се иска едва сега, ако обезвреждането се извършва в завода от години той отговори: "Не питайте мен! Вероятно предстои обемът на работата по обезвреждане да бъде увеличен и именно за това е необходимо да бъдат получени необходимите технически разрешения, за да се влезе в някакъв ритъм".


Още на 14 септември "Дневник" изпрати въпроси до пресцентъра на Министерството на отбраната, свързани с информацията за извършвана утилизация в "Терем – КРЗ Флотски арсенал". Отговорите дойдоха два дни след публикацията на този текст. От тях трябваше да стане ясно извършва ли се действително в момента обезвреждане на торпеда и мини на територията на завода, от колко време се прави това и изградена ли е подходящата инфраструктура за подобен род дейност? Какво обаче гласят отговорите на Пресцентъра на Министерството на отбраната, вижте в края на статията.


"Не ми се мисли какви ще са последиците,


ако в "Терем – Флотски арсенал" се случи това, което стана в Миджур, каза Димитър Карбов. На мен, честно казано, цялата тази работа ми понамирисва, защото на заседанието на комисията по архитектура, което предшестваше нашето, нямаше представител нито на дружеството, което внася искането за изработването на СПУП, нито на Министерството на отбраната. И ако аз не бях чел един доклад на Районната инспекция по околната среда и водите във Варна, свързан с това намерение, нямаше как и колегите да разберат за него".


"Дневник" изпрати въпроси и до пресцентъра на местната администрация във Варна. Отговорите им трябваше да изяснят защо кметът на града Иван Портних е внесъл в Общинския съвет искането на "Терем – КРЗ Флотски арсенал", при положение че законът му забранява да го прави? От отговора на друг въпрос трябваше да стане ясно


знаел ли е кметът на Варна за утилизацията,


извършвана на територията на завод, който се намира само на 3-4 км от населени места с няколко хиляди души население. Три седмици след изпращането на въпросите, оттам отговори също няма. Пак след многократни напомняния.


"Някой най-вероятно се опитва да прехвърли топката и не дай си Боже в случай на инцидент да кажат – ами ето на, те лошите общински съветници взеха решението, каза Димитър Карбов. Много удобно! Нека този, който го е направил да си понесе отговорността."


С мълчание и половинчати отговори не се води разговор


Повече от три седмици, след като "Дневник" изпрати въпросите си до "Терем – КРЗ Флотски арсенал" и два дни след публикацията на този текст, от пресцентъра на Министерството на отбраната - принципал на завода, отговориха със следния лаконичен текст:


"На територията на "ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД не се е извършвала и не се извършва дейност по утилизация на боеприпаси (торпеда и мини) от служители на завода или от външен подизпълнител.


Внесеното предложение от община Варна за изработване на специализиран подробен устройствен план – план за застрояване на поземлен имот № 307014 по КВС на с. Константиново, е в изпълнение на процедури по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Въпросните процедури не са направени в годините назад след приемането на ЗУТ през 2001 г., а до това време процедуритe по ЗТСУ (отменен) са били по друг ред".


Подобни отговори, разбира се, не вършат работа никому. За това "Дневник" потърси допълнителна информация по темата от неофициални източници в дружеството. Както винаги в подобни случаи те пожелаха анонимност.


Според тях твърдението, че "на територията на "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД не се е извършвала и не се извършва дейност по утилизация на боеприпаси" може да бъде защитено единствено с игра на професионални термини.


Тъй като заводът на "Терем" край Варна не разполага нито с необходимите документи, нито с подходящата инфраструктура за утилизация, тази дейност е квалифицирана като "ремонт на боеприпаси". На практика става дума отново за демонтаж и обезвреждане на стари съветски мини и торпеда, при който не се завършва само последният етап за отделяне на взривното вещество от детонаторите.


В заключение припомняме, че диалог не се води нито с мълчание, нито с половинчати отговор на поставени въпроси. Подобен начин на комуникация с институциите ражда само подозрения и тревоги.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK