Прокуратурата отчете какво е свършила досега по разследването за катастрофата в Своге

Прокуратурата отчете какво е свършила досега по разследването за катастрофата в Своге

© МВРВ съобщение до медиите прокуратурата отчете какво е извършила за един месец по разследването за катастрофата в Своге, отнела живота на 18 души и станала причина за три министерски оставки. Предишният отчет е бил на 4 септември.


Разследването е възложено на Националната следствена служба по разпореждане на главния прокурор Согитр Цацаров. За времето от 5 септември досега, по делото е извършено следното:


Нови огледи, при които са иззети веществени доказателства със значение за разследването и в частност за назначаването и изготвянето на съответни експертизи. Направени са два допълнителни огледа на местопроизшествието, като са иззети сравнителни образци от мантинелата. Както и повторен оглед на автобуса за установяване на техническото му състояние и три огледа на веществени доказателства - допълнителни огледи на двете кили, участвали в катастрофата и детайлен оглед на иззетите части от мантинелата.
Разпитани са 15 души, сред които служители на дружествата, участвали в строителството на пътния участък и изпълнителния директор и председателя на надзорния съвет на "Трейс Груп Холд" АД и ръководителя на лаборатория "Пътно строителство - Трейс". Разпитани са също служители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Показания са дали и петима пострадали от произшествието и трима свидетели, оказали помощ на пострадали те.


Назначени са 5 експертизи. Едната е техническа, възложена на специализирана лаборатория - на иззетите сравнителните образци от асфалтова настилка за установяване дали асфалтовата смес от иззетите проби /изрезки/ отговаря на утвърдената рецепта за изготвянето ѝ и на БДС за тежко и много тежко движение. В съобщението не се казва дали ключовата експертиза ще бъде изпълнена в страната или в чужбина. Експертизата ще даде отговор и на въпроса, дали едрозърнестия минерален материал, вложен в асфалтовата смес, по устойчивост на ускорено полиране отговаря на действащия стандарт.


Втората е отново техническа - на иззетите части /сравнителни образци, от поставената в района мантинела. Експертизата установява дали тя съответства на установените стандарти като материал, дебелина, закрепване и други показатели. Изследването е възложено на Института по металознание към БАН.


Третата е физико - химическа експертиза за определяне на химичния и морфологичния състав на мантинелата. Възложена е на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на МВР.


Четвъртата е съдебно - оценителна експертиза на колите, участвали в катастрофата и е възложена на вещи лица авто- експерти. И петата е строително - техническа експертиза, която ще даде заключение за спазването на технически правила и норми при изготвянето на проекта и при изпълнението на обекта - пътя, в участъка на инцидента.


Заключението ще бъде изготвено от експерт със специалност в областта на пътното строителство.


Към досъдебното производство са изискани и приобщени редица нови документи от: АПИ, "Трейс груп Холд" АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения, " Мотт Мак Доналд България" ООД - във връзка с делегирани от възложителя по договора права и задължения и уточняване обхвата на консултантските услуги.


Пътният инцидент от 25 август стана на входа на Своге, като автобус излезе от пътното платно и падна в 20-метрова пропаст.


Заради катастрофата трима министри подадоха оставки по искане на премиера Бойко Борисов. Транспортният, вътрешният и регионалният министри Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков напуснаха постовете си, като бяха заменени съответно от Росен Желязков, Младен Маринов и Петя Аврамова.


Оставките им доведоха до критики от един от коалиционните партньори на ГЕРБ - Валери Симеонов, чиято партия излезе с декларация против едноличния стил на управление на Борисов. В крайна сметка обаче до трусове при управляващите не се стигна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK