И Борисов е искал спиране на поръчката за реформа в МВР

Бившият вътрешен министър Валентин Радев

© Анелия Николова

Бившият вътрешен министър Валентин РадевПремиерът Бойко Борисов е настоявал за спирането на обществената поръчка за оптимизация и преструктуриране на МВР. Бившият вътрешен министър Валентин Радев обаче го е убедил в нейната необходимост. Новото ръководство на ведомството обаче явно има друго виждане за реформа. Това се разбра от думите на Радев в интервю за Канал 3.


Поръчката за 1.15 млн. лв е прекратена на 27 септември поради отпаднала необходимост. Други мотиви не се посочват.


Радев поясни, че е имал разговор с Борисов, когато по медиите излязла информацията за обявената обществена поръчка.
"Това е едно от нещата, които много се надявах, че ще стане. Милион и нещо го сложихме, защото някога е обявявана такава цена. А на мен ми обясниха, че струва не повече от 400-500 хил. с всичките неща, които ще ни дадат и ще променим системата.


Премиерът ми каза да я отменя, аз му казах, че няма да я отменя",


обясни Радев.


И допълни: "Звънна ми по телефона и каза "Бе, гледай тука телевизията". И аз му казах: "Г-н премиер, оставете ме, знам какво правя!" И той ми каза: "Добре, ама трябва да можеш да го защитиш." И аз му казах: "Да, разбира се. Ще го направя, знам какво правя и това е много важно да стане." Защото тая система има нужда от такава оптимизация. Не искам да плаша никого със съкращения, аз говоря за оптимизация, поясни Радев.


Той допълни, че поръчката е била необходима, "за да се влезе в детайли", тъй като предходните два анализа - на учени от УНСС и Световната банка, не били достатъчни.


"За това трябваше повече време и синдикатите бяха съгласни. Сега разбирам, че са го спрели, може би не е приоритет на новото ръководство", обясни бившият министър. Той уточни, че новият вътрешен министър Младен Маринов е "слушал тези неща", но не го е питал защо поръчката е отменена.


"Явно е решил, че няма да може да го защити така, както аз казах на премиера, защото Младен Маринов не идва оттам, откъдето аз идвам (Министерството на отбраната - бел. ред.). Той няма да може да се пребори с тая работа, защото не е близко до темата, а аз исках да го привнеса - нещо добро от друго място в държавата от друга подобна система", допълни Радев.


По думите му премиерът Борисов "треперел" за всяко нещо в МВР и с някои от инициативите на вътрешния министър не бил съгласен.


От думите на Радев се разбра още, че за 2018 г. в бюджета на вътрешното ведомство са отпуснати допълнително 200 млн. лв. Радев коментира също, че никога в управленската програма на ГЕРБ не е било посочвано, че ще има полицай във всяко село. Ставало въпрос за преразпределение на личния състав "да отидат там, където имат нужда". "И ние го направихме с 633 мобилни екипа из цялата държава", обясни Радев. Все пак той допълни, че обещанието "полицай във всяко населено място с обяснението за преразпределение" е изпълнено, защото кметовете виждали ефекта от промяната в полицията, макар да искали още полицаи или помощ за слагане на камери.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK