Язовирите "Бели Искър" и "Огоста" ще бъдат ремонтирани основно

Язовир "Бели Искър"

© Надежда Чипева, Капитал

Язовир "Бели Искър"Язовирите "Бели Искър" и "Огоста" ще претърпят основен ремонт. Това реши правителството, като за целта двата водни обекта се добавят в списъка на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт.


"Бели Искър" се намира в Рила и попада в територията на община Самоков. "Огоста" пък се намира в непосредствена близост до Монтана. Той е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната.


Преди близо три месеца кабинетът реши дружеството "Държавна консолидационна компания" да възлага ремонтите на язовири, които са държавна и общинска собственост – с изключение на съоръженията, дадени на концесия. За целта, с промени в бюджета на Министерството на икономиката за тази година, капиталът на дружеството беше увеличен с половин милиард лева.


Проверки от Държавната агенция за метрология и технически надзор през лятото показаха, че 858 язовира се нуждаят от възстановяване на техническата изправност, а за спешен и авариен ремонт са определени 414 съоръжения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK