Прокуратурата пак внесе обвинителния акт за продажбата на държавния дял в ЕВН

Прокуратурата пак внесе обвинителния акт за продажбата на държавния дял в ЕВН

© Юлия ЛазароваСпециализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителния акт по делото за продажба на държавния дял на енергоразпределителното дружество EВН. Досега обвинителният акт е връщан три пъти от съда заради неясноти и процесуални нарушения, за последен път през март т.г.


Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт, изготвен и внесен в съда от градска прокуратура, се твърди в съобщението на спецобвинението. Оттам допълват, че са прецизирани и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица.


Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев, който е съиздател на "Дневник" и "Капитал", са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 млн. лева щети на държавния бюджет, твърди прокуратурата).
Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай .


Трима от привлечените - изпълнителният директор на посредника "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено
големи размери.


Става дума за приватизацията чрез борсата на остатъчния дял на електроразпределителното дружество, което обслужва Югоизточна България, през 2011 г. След ЕВН държавата се освободи от дяловете си и в другите две компании: ЧЕЗ - обслужваща Западна България и работещата в Североизточна България по онова време ЕОН. Разследване има само на първата сделка, проведена по критерии, зададени от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, ръководена по това време от сегашния икономически министър Емил Караниколов. То е започнато през 2014 г. по сигнал на тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.


Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK