Бившето лице на съдебния съвет се издигна без конкурс

Бившето лице на съдебния съвет се издигна без конкурс

© Велко АнгеловБившият представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов се издигна професионално без конкурс. От 8 октомври той ще бъде административен съдия в Благоевград, информира defakto.bg, което бе потвърдено за "Дневник".


Узунов е бил командирован на новото място от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. За желанието да се издигне кариерно се говореше отдавна в съдебните среди.


След края на мандата си бившето лице на съвета, известен от разговорите "Яневагейт" като "човекът на Борисов", се върна като районен съдия в Сандански. Изменение в съдебния закон даде възможността на кадровиците да отидат в различен съд от този, в който са правораздавали, преди да бъдат избрани - стига да е на същото ниво, т.е. районен, окръжен, апелативен или върховен. Единственият вариант пред Узунов бяха районните съдилища, но той не пожела да работи в свръхнатоварения Софийски районен съд например и се върна в Сандански.
През лятото пък специализиран правен сайт съобщи, че той е депозирал молба във ВАС да бъде командирован в Административния съд - София-област. Потърсен тогава от "Дневник", Узунов заяви: "Не, не е вярно. Оставете. Недейте да се занимавате с глупости. Оставете ме на мира, моля ви се. Може ли по слухове да правите материали? То вече минава всякаква граница. Прочетох го това, сега какво да ви кажа", след уточняващ въпрос "Просто не е вярно, така ли" той отговори: "Как ще е вярно? Аз съм си на работа в Сандански. Че аз, ако съм искал, съм щял да остана на работа в органите в София."


Той не пожела да отговори и на въпроса дали е подавал молба за командироване, като при задаването му затвори телефона.


Административните съдилища са с ранг на окръжни, който е по-висок от този на районните съдилища.Промяна в Закона за съдебната власт даде възможност на председателя на ВАС да командирова в административните съдилища магистрати от общите съдилища. Дотогава той имаше право да командирова съдии само от други административни съдилища.


Мащабна реформа в Административно-процесуалния кодекс (АПК) пък изпрати много повече дела в подсъдността на административните съдилища, като данъчните и тези срещу някои актове на кабинета и отделните министри например. Част от измененията обаче са пратени на Конституционния съд от президента Румен Радев.


С три други заповеди Чолаков е командировал още трима административни съдии - в Силистра, Перник и Административен съд - София-град. Командироването наистина не е постоянно назначаване, но често се случва именно командированите съдии да заемат вакантните места, преминавайки конкурс. А и не е известно колко време ще мине, преди да бъде обявен конкурс, докогато командированият се ползва с привилегиите на съда с по-висок ранг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK