На финала на делото срещу Даниел Митов прокуратурата измени обвинението в по-леко

На финала на делото срещу Даниел Митов прокуратурата измени обвинението в по-леко

© Юлия ЛазароваНа финала на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов, прокуратурата поиска изменение на обвинението му в по-леко. На днешното заседание съдът допусна промяната. Досега Митов бе привлечен към наказателна отговорност за престъпление по служба, но вече отговаря пред магистратите за злоупотреба с доверие.


Според чл. 282 от Наказателния кодекс служебното престъпление се наказва със затвор до 5 години или пробация. В чл. 217 пък е уредено, че злоупотребата с доверие се наказва със затвор до три години или глоба от 100 до 300 лв.


Митов бе изправен на съда заедно със заместника си - Христо Ангеличин. Според прокуратурата двамата са ощетили външното ведомство след неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания - за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки. На едно от предишните заседания свидетели защитиха Митов и заместника му - повече четете тук.
Делото върви към финал на първа инстанция, което се разбра и от думите на защитата на Митов - адвокат Ина Лулчева и от прокурор Боряна Бецова. Пред журналисти Лулчева каза, че още през лятото е очаквала да започнат пледоариите в процеса, а Бецова отказа да коментира с подробности днешното изменени на обвинението, защото делото приключва и би говорила повече след пледоариите.


Лулчева не можа да си обясни промените "в крачка". И отново подчерта, че единствената вреда за държавата от сделката, за която Митов е обвинен, са разходите на прокуратурата по това дело.


Бецова обясни, че е искала изменение на обвинението заради събрани нови документи, както и нова информация от разпитите на свидетелите.


Обвинението срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин беше внесено в съда в края на миналата година. Митов стана част от втория кабинет на Бойко Борисов като част от т.нар. гражданска квота. Беше му повдигнато обвинение през май 2017 г. На разпоредителното заседание в процеса се разбра, че Министерството на финансите няма претенции по това дело. Повече вижте тук.


Според първоначалното обвинение на прокуратурата Митов като министър на външните работи не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458.03 лв. за Министерството на външните работи (МВнР). В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.


Прокуратурата твърди, че вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки, външното министерство е сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) със земеделското министерство, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерството на земеделието и храните.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не ми пука какво е обвинението.
  Но ще се изкефя, ако го тикнат в пандиза.

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "И отново подчерта, че единствената вреда за държавата от сделката, за която Митов е обвинен, са разходите на прокуратурата по това дело."
  То по всички "знакови", яко поръчкови дела прокуратурата е тотал щетата.

 3. 3 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2829 Весело

  До коментар [#1] от "mck15574536":
  "Не ми пука какво е обвинението.
  Но ще се изкефя, ако го тикнат в пандиза."

  На снимката си личи, че затворът му е малко.
  Такива с очила в Камбожда ги убиваха със сопи.

  подпис
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Начи Дянков, Трайчо, Прокопиев, Москов, Митов, дълъг списък.
  Само Москов е в по-кофти ситуация, че е карал през просото, за останалите не очаквам нещо сериозно да се случи.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Само като чуеш Бецова и ти стига, не че няма още по замузени варианти.
  Вместо да хванат ( ама как да стане:)) прасчо и да го разкаят за стотиците милиони, те се занимават с кокошкарски дивотии, при това не ги докарват до никъде.

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8299 Неутрално

  Ще го оневинят и накрая и извинение ще му поднесат, както стана с бисеров и още други.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#1] от "mck15574536":
  ДНЕВНИКменю

  търсене
  Дневник Експрес
  Към статията
  На финала на делото срещу Даниел Митов прокуратурата измени обвинението в по-леко
  Дневник, 13:05, 04 / 10 / 2018, 5 / 299
  Добавяне на коментар
  Коментари (5)
  Подредба: Сортирай
  1

  mck15574536
  Рейтинг: 452
  13:14, 4 окт, '18 / Неутрално
  Не ми пука какво е обвинението.
  Но ще се изкефя, ако го тикнат в пандиза

  Не ти пука дали е виновен, но да гние говедото в затвора!
  Това е гражданска позиция, браво! 😈
  А ако е невинен? Пак! Е така!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  До коментар [#6] от "Peni Nikol":

  Много вероятно

 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1540 Гневно

  За самолетни билети ли ще го съдят този продажник!?

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Поука:Ако ще се цаните министър при Баце, първо си намерете адвокат и заделете пари за неговите услуги.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":

  По-скоро, ако си министър в правителството на Баце, ама от някоя коалиционна квота. :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#1] от "mck15574536":"Не ми пука какво е обвинението.Но ще се изкефя, ако го тикнат в пандиза."На снимката си личи, че затворът му е малко.
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  Няма затвор за такива. Едва ли е корумпиран. А да си продажен е даже престижно.

  Никога повече мутри начело на България.
 13. 13 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Начи Дянков, Трайчо, Прокопиев, Москов, Митов, дълъг списък.Само Москов е в по-кофти ситуация, че е карал през просото, за останалите не очаквам нещо сериозно да се случи.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Тези, дето си ги изброил, не са толкова важни. Мисли какво ще се случва с вас, руските агенти в България. Носите наказателна отговорност за делата си и тя ще бъде потърсена!

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#1] от "mck15574536":

  Много хазартно се изказваш. И от юридическа, и от морална гледна точка. Не за друго, а защото утре ти или твой близък може да сте на тоя хал.
  При всички случаи статията е половинчата. Не става ясно кое е новото обвинение - според посочените в статията наказания, то би трябвало да е по чл. 217, ал. 1 от НК. Предвиденото наказание, обаче, дори и да го признаят за виновен (което е съмнително), ще означава, че ще му бъде наложено само административно наказание глоба (чл. 78а от НК). Т.е. при такова обвинение при всички случаи няма да има осъждане и ще останеш разочарован.
  Възможно е, обаче, обвинението да е изменено по чл. 217, ал. 4 от НК. По този текст наказанията изключват административно наказание и при осъдителна присъда (която, пак казвам, е не само съмнителна, а и нещо повече...) вариантите са различни, но съм готов да се обзаложа, че желанието ти за "тикване в пандиза" няма да се сбъдне.

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#6] от "Peni Nikol":

  Бисеров е друга бира. При него цялата държавна законодателна машина бе впрегната в оневиняването му и чрез промяна на Наказателния кодекс.

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Весело

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  Добре де, ама ако в статията ставаше въпрос не за ДМ, а за ДП или за КН ти щеше да си напусал този коментар!

  Нали за това са съдът и прокуратурата. Иначе по форумите има наши мръсници и чужди мръсници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Весело

  Между привтели:
  - Притеснявам се! Кучето ми си яде изпражненията!
  - Ами и ти си слагаш плюдове на коментарите във форума йа Дневник!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  " ... защото делото приключва и би говорила повече след пледоариите". А, тя прокуратурата говори обикновено преди да внесе обвинителен акт, а след това мълчи като задник. След присъдата, вероятно говоренето ще бъде изчерпано с изявлението, че ще протестира и до там. Журналистите, ако бяха чистоплътни и държаха на хигиената, въобще нямаше да отразяват какво е казала и какво е рекла прокуратурата, ама цирк да става.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  О, накрая може и да му платим , заради некадърниците в съдебната система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK