Под натиск на синода държавата ще смекчи идеите си за осветляване на финансите на вероизповеданията

Под натиск на синода държавата ще смекчи идеите си за осветляване на финансите на вероизповеданията

© Красимир ЮскеселиевДържавата ще отстъпи от някои от идеите си, с които възнамеряваше да въведе по-голяма прозрачност във финансирането на религиозните вероизповедания. Промяната идва след остра реакция от Светия синод на Българската православна църква срещу готвени изменения в закона за вероизповеданията.


Днес от сутринта синодът отново се събра да обсъди темата, тъй като проектите за изменения трябва да бъдат одобрени на първо четене от парламентарната комисия по вероизповедания. Към обяд в срещата лично дойде да участва премиерът Бойко Борисов, а след него при архиереите дойдоха и от ръководството на партиите, предлагащи измененията. След разговора беше обявено, че промените ще бъдат одобрени на първо четене, а след това ще се даде максимален срок между двете четения, в който да се направят исканите от синода промени. Работна група ще изчиства спорните моменти.


Срещу готвените рестрикции във финансирането на вероизповеданията възразиха преди време и от другите религиозни вероизповедания.
За момента не се е влизало в конкретика за промените, които ще настъпят между първо и второ четене и какви отстъпки ще направят депутатите. След срещата обаче премиерът Бойко Борисов, представители на синода и депутати коментираха, че държавата ще се стреми максимално да се съобрази с критиките на православната църква.


От участници в срещата се разбра, че по време на нея се е говорило основно за начините за финансова отчетност на вероизповеданията и за получаваните от тях дарения. Властите няма да искат религиозните общности да декларират пред Сметната палата банковите си сметки и даренията си, каквито намерения имаше. А както и досега - ще се отчитат само парите, получени от държавна субсидия. Така финансирането от външни източници и данните за точното финансово състояние на вероизповедания отново ще остане достояние само на ръководството на вероизповеданията.


Друга отстъпка ще бъде направена по идеите за забрана на анонимните дарения, като вероятно ще бъде предвиден праг, до който ще се допускат дарения без назован източник.


Все пак ще се направи опит за регулиране на даренията от чужбина, като намеренията са да се запази разпоредбата, че с такива пари няма да може да се финансират заплати на свещенослужители. А общностите ще информират дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет за парите от чужбина.


По други конкретни текстове от промените за момента не са водени разговори. Предстои това да стане в работна група между първо и второ четене на измененията.


Премиерът Бойко Борисов пък поел днес ангажимент пред архиереите на православната църква, че държавата ще отпуска всяка година 15 милиона лева за заплати на свещенослужителите. И парите ще се индексират спрямо инфлацията. Заплатите на свещениците пък ще бъдат приравнени с учителските. В момента субсидията за православната църква е до 15 милиона лева, но няма задължение да е точно толкова. Така по думите на Борисов ще се гарантира сигурност за възможностите за заплащане на назначените свещеници. Още повече ако се изпълни намерението да се забрани те да бъдат финансирани със средства от чужди дарения.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Не трябва да отстъпват, нека се знае.

 2. 2 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И защо се прави компромис за тези гейове без извинение

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Весело

  Къде го чукаш, къде се пука...

 4. 4 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 579 Неутрално

  От къде на къде ще си пазят парите в тайна? След като получават пари от държавата( друг е въпроса, че според мен държавата не трябва да дава никакви пари на никакви религиозни структури) то всяка стотинка, която имат трябва да е публично достояние.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  НяКой да е очаквал да си покажат червените финанси от КГБ?

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  НИТО ЕДНА реформа не може и няма да се случи в Отечеството!
  Всяка камарила вдига пушилка щом се стигне до контрол върху привилегиите и тъмните и "дворове"!!!!

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Опаааа ... кои се оказаха православни талибани срещу изсветляването на паричните потоци... м сега православните анти-ислямски патриоти какво ще правят?

  Умерен толераст
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Генералитетът от Синода пази военните си тайни.

 9. 9 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Всеки има право да дарява на Църквата, без да оповестява това. Тъпите атеисти не могат да проумеят, каква е разликата, да дариш скришом, без да се хвалиш и да дариш и да афишираш своето благодеяние. Разбира се "Дневник" удобно пропуска основното възражение на Светия Синнод на БПЦ, относно дефинирането на понятието "Религиозен радикализъм".

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#9] от "psihodesen":

  Никой не ви принуждава да дарявате публично, важното е дарението да бъде проследимо от кой е дошло с документи. И вие да сте дарили пари с платени данъци. От там нататък може да тръбите името си, може да си траете, ваш си проблем.

 11. 11 Профил на p_h_v
  p_h_v
  Рейтинг: 9 Неутрално

  След като Църквата е отделена от държавата, не е работа на държавата да се меси в Църковните дела. Може да изисква отчетност само за средствата, които отпуска, което Светият Синод приема и приветства.

  "Св. Синод не се съгласява на промени в закона, които позволяват на държавата да контролира даренията на вероизповеданията, и е категорично против „държавен административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани чрез задължаване на вероизповеданията да декларират имената на своите дарители“.

 12. 12 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябва да внимават да не ударят и по католици, и протестанти. Иначе въпреки проблемите си, БПЦ е институция с много по-висок рейтинг от Народното събрание и правителството, редно е да се съобразяват с нея.

 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  След като Църквата е отделена от държавата, не е работа на държавата да се меси в Църковните дела. Може да изисква отчетност само за средствата, които отпуска, което Светият Синод приема и приветства.
  —цитат от коментар 11 на p_h_v

  Офицерите-бизнесмени, оглавяващи БПЦ, пречат на закон, който би позволил да се следи по някакъв начин например финансирането, предназначено за проникването на радикален ислям.

 14. 14 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мъжете с рокли не дават да се знае какво има под роклите. Ама ние си знаем- фатмашко бельо и “дарения” от Комитет Государствении Безопасности КГБ

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Защо, те не отговарят ли еднакво с другите пред закона. За тях други закони ли важат.

 16. 16 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alex Prime":


  До коментар [#12] от "Alex Prime":

  Законът за вероизповеданията важи за всички вероизповедания. Няма разделение на православни, католици, мюсюлмани и други

  Димитър Димов
 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Явно става, че видимото (Ролексите) е пренебрежимо малко спрямо онова, което е под водата.
  Отчета, това не е изповед, а честност спрямо миряните!

 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Какви отстъпки бе? Какво е това също --

  А общностите ще информират дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет за парите от чужбина.
  ----
  Значи някой ходжа финансиран от саудитска сатрапия ще си декларира зависимоста доброволно? Дооре.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  важното е дарението да бъде проследимо от кой е дошло с документи. И вие да сте дарили пари с платени данъци.
  —цитат от коментар 10 на m17


  хубава работа... а как ще перат кинти тогава?

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Ммммм, значи местния синод като клон на РПЦ е против държавата да плаща заплати на имамите, щото лирата падна? Или са против да се следи колко получават от Масква за да сеят разкол в православието?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  "А както и досега - ще се отчитат само парите, получени от държавна субсидия."
  Аз съм против това субисидиране, но както и да е, нали държавата им ги дава, кво има да отчитат...

  а колко им дават от Россия няма да отчитат :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БПЦ работи по стар и утвърден църковен модел: "Като идвам ще ми даваш като идваш ще ми носиш!"
  Всичко е в една посока - взимане. Трупане и събиране.
  Ако си декларират сметките ще излезе наяве колко много в действителност имат докато постоянно се оплакват, че нямат и плачат за последния грош на кетия сиромах, който им се връзва на лакърдиите.

  Умен и красив жълтопаветник.
 23. 23 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  БПЦ е по-тайна организация и от мафията!Събрани агент до доносник, мошеник до крадец и само реват за пари и земи.
  Гнус ме е да ходя в черква вече, като се сетя за наглеците с ролекси и руските подлоги, които вземат парите оставяни от бедни баби и дядовци, отишли там да се молят на Бог, защото само на него се надяват вече, другите - земните упрваници, глухи за техните несгоди!!!

 24. 24 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 482 Гневно

  Уж православни, а КГБ/ДС агенти.
  Уж скромни, а ходят с ролекси и Мерцедеси
  Уж честни, но не искат да се знае откъде са им "даренията"
  Мразят гейовете, но ходят с рокли

  Тия са най-гнусните от всичките порусначени нищожества в България

  Порусначен народ- слаба държава
 25. 25 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Уж православни, а КГБ/ДС агенти.Уж скромни, а ходят с ролекси и МерцедесиУж честни, но не искат да се знае откъде са им "даренията"Мразят гейовете, но ходят с роклиТия са най-гнусните от всичките порусначени нищожества в България
  —цитат от коментар 24 на mr_vach


  трябваше и там лустрация, май, но приказката за гарвана важи в пълна сила...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 26. 26 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#25] от "Пешката":

  Абсолютно

  Порусначен народ- слаба държава
 27. 27 Профил на Радка Атанасова
  Радка Атанасова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":
  така е ,даренията трябва да са документирани с документи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK