Дянко Марков получи медал от Министерството на отбраната за 96-годишнината му

Дянко Марков получи медал от Министерството на отбраната за 96-годишнината му

© ДневникНа тържествена церемония тази вечер във Военния клуб бе удостоен с награден знак Дянко Марков, бивш народен представител във ВНС, полковник ат запаса и военен летец.


Дянко Марков, който днес навършва 96 години, е възпитаник на 63-ти випуск на ВНВУ, ветеран от Втората световна война като пилот-бомбардировач и защитник на небето над София, участвал и във втората фаза на войната, кавалер на ордена "За храброст", председател на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища и родолюбивото войнство през 1994 г.-1995 г.


След 1989 г. Дянко Марков е председател на партия Български Демократически Форум и народен представител в 37-ото и 38-ото Народно събрание, организационен секретар на Съюз "Истина" и издател на в. "Истина".
Автор е на десетки статии и мемоарни книги за историческите събития през ХХ век.
Като активен защитник на човешките права, образован и интересен събеседник и оратор , той е канен на множество публични беседи, дискусии и интервюта, в които защитава просветения патриотизъм.


Тържественото събитие се проведе паралелно с разпространено остро писмо до МО от Организацията на евреите "Шалом", в което Дянко Марков е определен като нацист заради неговото членство в Съюза на българските национални легиони. В писмото се отрича неговата дейност в името на България. Аргументът на "Шалом: , че "военните подвизи не изтриват без следа идеологията, белязала почти всеки аспект от живота на Марков", без да се посочва кои действия на някогашния военен летец Дянко Марков са направили от него недостоен за наградния знак на МО.


В същото време Българо-еврейският научен институт разпространи позиция, в която поздравява Дянко Марков с награждаването. В позицията се казва, че той има много приятели сред еврейския народ и преди, и сега и се изразява несъгласие с това една организация да говори от името на всички евреи в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK