Красимир Влахов - новият конституционен съдия ще доказва отново независимост

Красимир Влахов пристига в парламента за изслушването в правната комисия, 3 октомври

© Надежда Чипева

Красимир Влахов пристига в парламента за изслушването в правната комисия, 3 октомвриЗаглавието не е оскърбително, въпреки че се отнася за съдия с добра репутация, за който независимостта и досега е била неотменимо условие и задължително качество. Заглавието е продиктувано от невинаги обоснованото подозрение, че когато един съдия е предложен от политическа партия, не е изключено същата да гледа на него с надежда да се окаже като неин бъдещ довереник в съответната иначе независима по дефиниция институция.


Заглавието следователно не е продиктувано от личността и видимото поведение на кандидата, а от видимото и доказвано вече три десетилетия поведение на всички управляващи парламентарни партии, за които издиганите от тях кандидати - било във Висшия съдебен съвет, било в Конституционния съд, трябва по подразбиране да станат техни инсайдъри за прокарване на интереси.


А след като - както беше публично обявено в правната комисия, предложението към Влахов му е било отправено лично от председателя Данаил Кирилов (което логично означава, че го е познавал добре и се отнася с доверие към него), от една страна; и след като през цялото председателстване на Кирилов в правната комисия се нагледахме на доста безпардонно понякога прокарване от него на спорни и дори лобистки разпоредби в различни закони, от друга страна, изразеното предпочитание на Кирилов към Влахов веднага поставя анализаторите нащрек, пък и надали е комплимент за самия съдия.


Та в този смисъл току-що избраният член на Конституционния съд, който ще се произнася по законодателната продукция на комисията на Кирилов, тепърва ще опровергава горните разсъждения. (Опитът да разговаряме с г-н Влахов през последната седмица, за да споделим с него своите спекулации, не се увенча с успех.)
Красимир Влахов е 46-годишен, от поколението магистрати, които навлизат в съда във времето на т.нар. демократичен преход. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има вече 22 години стаж и като съдия е доказал своята отлична подготвеност и компетентност в гражданското право и процес, казват колегите му. Преподавал е и е автор на десетки статии и помагала по гражданско и вещно право. Заемал е ръководни длъжности като заместник-председател и председател на Софийския районен съд, а през 2012 г., докато бе съдия в Софийски градски съд, бе предложен от председателя на ВКС Лазар Груев за заместник-председател на върховната инстанция и ръководител на Гражданската колегия и Висшият съдебен съвет гласува предложението.


Именно с този избор бе свързан първият публичен шум около името на съдията заради прякото изкачване във ВКС. Но изборът му бе защитен от самия председател на ВКС проф. Груев с доказаните професионални качества на Влахов.

Пак с длъжността зам.-председател бе свързан и последният шум и напрежение във ВКС - от края на 2017 и началото на 2018 г., когато изненадващо за мнозина новият председател на ВКС Лозан Панов поиска да бъде сменен заместникът му Влахов. Мотивите на Панов не бяха достатъчно ясни и Влахов отказа да се оттегли, настоя за свикване на общо събрание на съда, и - след като получи подкрепата на колегите си, подаде оставка, инкасирайки морален актив. Оставката му бе придружена с остро изразени мотиви, в които критикува атмосферата в съда и конкретно председателя.


От публичните мотиви за оставката, в които Влахов индиректно укорява Панов че е изолирал съда, можем да съдим за представата на бъдещия конституционен съдия какви са правилните взаимоотношения между властите.


"He пpиeмaм зa нopмaлнo cъcтoяниe липcaтa нa ĸoнcтpyĸтивeн диaлoг c дpyгитe дъpжaвни opгaни в cиcтeмaтa нa cъдeбнaтa влacт и извън нeя, в peзyлтaт нa ĸoeтo вce пoвeчe изглeждa, чe pъĸoвoдcтвoтo нa BKC e изпaднaлo в инcтитyциoнaлнa изoлaция. Bинaги cъм бил зa eĸипния пpинцип нa paбoтa – ocнoвaн нa взaимнo дoвepиe, yвaжeниe и cпoдeлянe нa oтгoвopнocтитe.", е казано в мотивите.

Конструктивният диалог в системата на съдебната власт и особено "извън нея" може да бъде ефективен тогава, когато онези власти "извън нея" са заинтересувани от нейната задължителна независимост, но не и когато в продължение на десетилетия се чудят с какви законодателни или неформални хватки да й сложат юздите - съдим по практиката. Липсата на такава диференциация на възможните "конструктивни диалози" в мотивите на Влахов можеше да породи въпроси към него при изслушването му в правната комисия, но то протече вяло и сякаш предопределено.


От делата, по които се е произнасял като съдия Влахов, прави впечатление участието му в съдебния състав, който допусна за разглеждане във ВКС делото за царската хижа "Саръгьол", определяйки, че съдът трябва да отговори на няколко ключови принципни въпроса за царската реституция. Това дело беше решаващо, защото този път съдебният състав имаше шанса по закон да ревизира първото основополагащото решение от 2012 г. и да измие петното, което ВКС си лепна - на себе си и на държавата - чрез отнемане на вече реституирана от същата държава частна собственост.


В състава обаче, който по-късно се произнесе по същество, че и хижата "Саръгьол" принадлежи на държавата, макар и с променени условия, Влахов не участва. Обичайно съставът, който допуска делото, го и решава. Защо съдията Влахов се оттегля остана неясно. Наистина в гражданските дела няма изискване за неизменност на съдебния състав, но въпреки това отсъствието на Влахов в решаващия етап озадачава. Можем само отново да спекулираме: ако Влахов е предполагал какво ще бъде решението, а е имал различна позиция, той би могъл да изрази особено мнение, което нямаше да се отрази на решението в тричленния съдебен състав, но щеше да покаже кураж да се изявява публично различно от масовото очакване на общественото мнение и властта.


Споменаваме това дело, защото то е с най-голяма обществена значимост сред тези, по които се е произнасял съдията Красимир Влахов..

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Нищо не зависи от него

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Показателно е как не клекна на онова недоразумение Лозан Панов.Оттегли се с достойнство заради репутацията на колега, а това е рядко по нашите географски ширини. Определено има топки и не се навежда,добър избор които не е и политически. Издигналите го партии си правят ПР с него а не обратното.

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#2] от "ds_g":

  Като има топки Влахов, защо е постъпил тъй плахо по отношение на царското дело? Или има топки само когато трябва да се опъне на някого в немилост като Лозан Панов?
  Влахов е поредният удобен на статуквото.

 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Трябва да си много наивен, за да допуснеш такова чудо в BG - независим съдия.

 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Всички ключови назначения в държавата се решават в сараите

 6. 6 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#2] от "ds_g":

  А тримата Шишковци според теб недоразумения ли са?

 7. 7 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 289 Гневно

  Проверен човек, от нашите...Гробаджиите закопаха България! Подобно на БСП-ДПС-Атака!

  www.commcrime.blogspot.com
 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Факт е, че голяма част от изразените в статията съмнения са спекулации. Влахов винаги е странял от прожекторите и е бил по-скоро професионалист, отколкото политик. Името му не се свързва с никакви скандали и може да се каже, че е доста приличен съдия.
  С приемането на тази работа той не печели много, дори напротив. Така че съм склонна да вярвам, че от него може и да излезе читав конституционен съдия.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#2] от "ds_g":

  Който е запознат с професионалния път на Влахов е наясно, че топки със сигурност няма.

 10. 10 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "Анти Шишковци":

  Тотални , но за шишковците даже не си струва да се коментира.

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK