Намерението за осветляването на дарителите на църквата нарушавало личното религиозно чувство

Митрополит Антоний

© Анелия Николова

Митрополит АнтонийПредставителите на църквата са против текстовете в проекта за нов Закон за вероизповеданията в частта за разкриването на дарителите, защото това би нарушило лично религиозно чувство на хората, каза днес по "Нова телевизия" средноевропейският митрополит Антоний.


По думите му новият Закон за вероизповеданията нарушава автономията на Българската православна църква. "По закон БПЦ е отделена от държавата и има свой вътрешен живот, който се регулира от устава и традициите и правилата на БПЦ. Също сме категорично несъгласни с понятието религиозен радикализъм, защото няма точна формулировка. Представете си едно литийно шествие в името на благородна кауза, което по един или друг начин може да бъде спряно с подобни опасения", добави митрополит Антоний.


Ръководството на църквата обаче било доволно от идеята за увеличение на заплатите на свещениците. "Ние адмирираме това, защото това по един или друг начин ще облекчи църквата и ще могат една част от нейните средства да бъдат насочени в социални, просветни дейности. Иначе хората, които даряват, виждат къде отиват парите им, защото голямата част от даренията са целеви и резултатът от тях се вижда", заяви митрополит Антоний.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  ... Ръководството на църквата обаче било доволно от идеята за увеличение на заплатите на свещениците ...

 2. 2 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 474 Гневно

  Можем да си помечтаем някой ден да изрежат това злокачествено образувание не само в България, а навсякъде... Статията е поредното доказателство - пределно ясно е защо не искат да са видни дарителите...

  Stef
 3. 3 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ръководството на църквата обаче било доволно от идеята за увеличение на заплатите на свещениците. "Ние адмирираме това, защото това по един или друг начин ще облекчи църквата и ще могат една част от нейните средства да бъдат насочени в социални, просветни дейности.

  Само че ако може да са безотчетни и никой да не търси сметка. Лъжци и мошеници! Данъци не плащат, събират сумати пари от наеми, а във всяка черква си има ценоразпис на вярата. После се дели и се харчи за курви и бело! Ролекси, линкълни, замъци и почивки по екзотични места..

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  ПОЛКОВНИЦИТЕ ДЪРЖАТ ТЕХНИТЕ "БЛАГОДЕТЕЛИ", РАЗБИРАЙ ВЕРБОВЧИЦИ И КУКЛОВОДИТЕ ИМ ДА ОСТАНАТ НА ЛЮБИМОТО СИ МЯСТО - ЗАД КУЛИСИТЕ!!!

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Е прави са поповете - за съдиите как може, а за тях да не може. В съдебната система е даже по зле - там сами си определят заплатите, данъкоплатеца само е длъжен да снася. Отчетност - нулева. Резултатност.... близка до нулева.

 6. 6 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 732 Гневно

  Автономни църкви, университети, лекарски съюзи и болници, съдии ... и всичките разчитат на моите данъци. А когато ги попитам какви са ги свършили - кански рев до небесата "Автономни сме, автономни сме ..."

 7. 7 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 591 Любопитно

  Ти да видиш - едно време дарителите са били горди да се знаят, пък сега се срамували едва ли не, че даряват на църквата?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Намерението за осветляването на дарителите на "
  медиите нарушава личната свобода на собствениците на медии...

  Личната свобода на ДС-арите преди всичко! Дали запопени ченгета или приватизатори - ченгета е без значение. :)

  Лустрация, бре!

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Запопените ченгета да коментират договора си с "Гинка"! И да се намерят медии да им го припомнят. "Да, да ама не" - светла му памет.

 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Весело

  Интересно как държавната субсидия от 3,8 млн лева не им нарушава автономията. :)

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  тая тъпня последно я чух преди две-три години от некви съботяни ли, евангелисти ли, нещо такова... "даренията" свещени, харчовете свещени, бидоните с ракия и те... сладури

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  ПОЛКОВНИЦИТЕ ДЪРЖАТ ТЕХНИТЕ "БЛАГОДЕТЕЛИ", РАЗБИРАЙ ВЕРБОВЧИЦИ И КУКЛОВОДИТЕ ИМ ДА ОСТАНАТ НА ЛЮБИМОТО СИ МЯСТО - ЗАД КУЛИСИТЕ!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin

  Глупости, драги!

  Туй ДАНС-ове, мансове, туй военното разузнаване, туй НАП-ове, мапове - те са точно за това - да ловят "когото трябва".
  А не да си драпат ... ъъъ ... таквозата ... и да чакат Църквата да им донася.

  А всичките дребни дарители да водят на тефтер? Що за ... ъъъ ... дори не полицейщина, а чиста проба чиновническо безумие!
  Вие представяте ли си да заринат НАП със списъците, защото Църквата получава наистина многобройни дребни дарения, не само "тлъсти".

  А и вие въобще правили ли сте някога "официално" дарение?
  Да видите какъв ужас е законът, колко бумаги и от колко гишета се изискват, за да дариш дори стар компютър на читалище!

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  много ти е развинтено въображението, бабо Пено :)... последно им искаха отчетност за дарения над 10 хилки, доколкото помним

 14. 14 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  имам един може въпрос:
  публични ли са финансовите отчети на вероизповеданията? при положение, че поллучават пари от бюджета/данъкоплтаците би трябвало да са.
  как се финансират църквите в други страни - с данъци, субсидии, дарения и в какво съотношени?

  Истината ни прави свободни.
 15. 15 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Защо ли във всяка църква може да видите надписи под различни икони или друг църковен инвентар „дарено от ....“? Защото дарителите не искат да се споменава името им?

  Post tenebras spero lucem
 16. 16 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Дребните дарения до 100, 200 лв да са анонимни. За големите регистър - задължителен и публичен. Каквото за църквата, такова за джамията, синагогата, свидетелите на Йехова, партии, спортни, културни, обществени, неправителствени, всякакви организации.
  За да се знае кой поръчва музиката!

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  До коментар [#12] от "xm...":много ти е развинтено въображението, бабо Пено :)... последно им искаха отчетност за дарения над 10 хилки, доколкото помним
  —цитат от коментар 13 на extraCACA

  Може, не споря.

  А да се сещате какви закони действат за кешовица в такива размери?
  Без да е необходимо Църквата да "води тефтер".
  Т.е. Църквата трябва да дублира НАП и подаваната от банките, (пак по тоя закон), информация?

  О, неразумни, опаментайте се!

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Църквата няма как да е доволна от закон на държавата, който я засяга...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  В миналото за "чистотата" на даренията на църквата и правомерното им разходване се е грижело лице (църковен настоятел), наречено ЕПИТРОП, което е имало голям авторитет и се е ползвало с високо уважение, поради безспорните си честност и морални добродетели.
  Днес, ако в църквата има епитроп, това ще му даде безпрепятствен достъп и възможност да бърка в касата/кацата с меда!

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  ти не можеш ли да четеш е ... кви банки, ква подавана информация, къв нап

  "...5. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата. Съдържанието на тази норма е грубо погазване на конституцията и груба намеса в отделените от държавата религиозни институции. Това не се е случвало спрямо Църквата и другите вероизповедания дори и във времето на тоталитарния режим в България..."

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Весело

  Защо ли във всяка църква може да видите надписи под различни икони или друг църковен инвентар „дарено от ....“? Защото дарителите не искат да се споменава името им?
  —цитат от коментар 15 на Payakoff


  пишман станаха поповете откак изографисаха Цецо Василев, та чак и даренията си скриха, щото дотогава имаха и благодарствени списъци по сайтовете си... особено интересни впрочем :)

  което ми напомня, тва надписче
  https://struma.bg/wp-content/uploads/2017/05/17797393_1869991863289993_1409347874_o-683x1024.jpg , дали са го замазали вече хахах

 22. 22 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Незнам мъжете в рокли дали осъзнават вредите, които нанасят с поведението си и решенията, които взимат? Лично аз в православна българска църква няма да вляза, докато на власт са ченгета и доносници в расо или психично болни хора. За “дарения” и дума не може да става. Има гръцки църкви ако имам нужда да се помоля на Бог!

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Дневник, интересно цитирате мнението на митрополит, отговорен за църквата извън България относно въпроси, касаещи църквата в България... Иначе въпросът с даренията е много деликатен - ако са за добра кауза (ремонт на църква, помощи за болни) е добре да са анонимни, ако са за фанатизъм и радикализъм (ислямистки училища и радикализация на малцинства) - трябва да са прозрачни. В този ред на мисли, стигаме отново до темата за човешката свобода и тайната на личното пространство срещу сигурността на обществото и тук проблемът не е само в църквата, а е глобален.

 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Лъжци и мошеници! Данъци не плащат, събират сумати пари от наеми, а във всяка черква си има ценоразпис на вярата. После се дели и се харчи за курви и бело! Ролекси, линкълни, замъци и почивки по екзотични места..
  —цитат от коментар 3 на galindimov


  Господ ще ти държи сметка за тези думи в публичното пространство, аз мога само деликатно да те помоля да посочиш ПОНЕ един свещеник или храм, на когото са му останали пари за "ролекси, линкълни и замъци"

 25. 25 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  За религиозните организации и дейности са необходими завишен контрол и рестрикции,като по отношение на всяка дейност,источник на повишена опасност,а не привилеги,Както и за всяка пропаганда,агитация,реклама и всякакво социални инженерство,А и отговрност,имуществена,за вреди,произлезли от взети в резултат на внушение и особено натиск решения,Та такива вместо субсидии,да се задължат да заделят средства в гаранционен фонд,

 26. 26 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#24] от "Лео":

  Справка- колю пловдивски,на ръка с ролекс от гошето свинаря.Само се пита в задачата - с коя ръка го е *обслужил*?

 27. 27 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако БПЦ иска държавата да не се меси в делата и, може би е хубаво и БПЦ да спре да се меси в делата на държавата.

 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Църквата и другите религиозни организации се финансират с обществени средства, поне отчасти. Следователно - трябва да са отчетни пред държавата.
  Аз също съм правил дарения и за Църквата, и за благотворителни организации. Не държа да ми пишат името с благодарност на входа, но в рамките на отчетите на финансите им - подкрепям. Не се срамувам, че съм подкрепил своята Църква.
  Иначе, аз съм за абсолютно отделяне на религиите от държавата. Вярваш ли, искаш ли да ходиш на твоя вид църква - чудесно, имаш свобода на волята. Съберете се, постройте си храм (или си го реконструирайте) и си го поддържайте. Не въвличайте държавата в това.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  "Запопените ченгета да коментират договора си с "Гинка"
  Наскоро и аз припомних за този срамен договор на Софийска митрополия. Когато на пролет договорът стана известен, точно митрополит Антоний в тв интервю се изказа, че договорът бил предварителен /въпреки че е от 2016 г./ и неизгоден и... до тук!
  Аз не съм съгласна с твърдението на представителя на висшия ни клир, че "Намерението за осветляването на дарителите на църквата нарушавало личното религиозно чувство". Всеки, който дарява определена организация /в случая БПЦ/, със съответния документ за дарената сума, при подаване на год. данъчна декларация може да си възстанови част от внесения данък върху доходите като физическо лице. Аз го правя редовно и това по никой начин не накърнява "личното ми чувство".
  А да слагат всички дарители в една локва с "добре облечените бизнесмени", които изкупуват грехове с дарения, е безобразие!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Защо, едно време са писали имената по стените на църквата. Сега защо се крият.

 31. 31 Профил на Радка Атанасова
  Радка Атанасова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Forrest Gump": по закон имат задължение за оповестяват финансовите си отчети ,досега никой не ги е оповестявал .В ПОВЕЧЕТО страни се финансират със субсидия , а даренията се декларират /оповестяват .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK