Бивш зам.-министър на външните работи е осъден на две години условно за безстопанственост

Бивш зам.-министър на външните работи е осъден на две години условно за безстопанственост

© Георги КожухаровСпециализираният наказателен съд постанови осъдителна присъда спрямо бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Магистратите са му наложи наказание 2 години "лишаване от свобода", изпълнението на което е отложено с 4 години изпитателен срок. Кумулативно съдът е наложил и "глоба" в максималния за това деяние размер от 5000 лева.


Христо Ангеличин бе предаден на съд на 15.01.2018 г. за неупражняване на достатъчен контрол върху дейността на подчинените му дирекции в министерството по процедурата за купуване на телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната. Това е причинило щети на Министерството на външните работи в размер на 419 934.29 лв.


Сигналът срещу Ангеличин беше подаден от бившия министър на външните работи Кристиян Вигенин от БСП в началото на 2017 г. Преди да се стигне до осъдителната присъда, и градският съд, и апелативният съд прекратяваха производството и връщаха случая на прокуратурата с мотива, че има неясноти в какво точно е обвинен Ангеличин.


Бившият заместник-министър заедно с бившия министър на външните работи Даниел Митов е подсъдим и за ощетяване на външното министерство след неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK