Директор на болница ще бъде привлечен като обвиняем за злоупотреби с онколекарства

Директор на болница ще бъде привлечен като обвиняем за злоупотреби с онколекарства

© МВРСедем от осемте задържани за нелегална търговия с лекарства за онкоболни ще бъдат привлечени като обвиняеми. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев на пресконференция, съобщава "Фокус". Единият от тях е управител на болница. Той уточни, че разследването не се води срещу болници, а срещу конкретни хора, които са работили в болнични заведения.


По-рано през деня се разбра, че осем души са задържани след вчерашните проверки от специализираната прокуратура и ГДБОП на две болници за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни, както и документация, доставки, наличности и приложения на скъпоструващи лекарства за терапия и профилактика.


Гешев добави, че от събраните доказателства могат да привлекат обвиняеми за участие в организирана престъпна група. Той каза още, че вероятно и трето болнично заведение ще бъде щателно проверено.
Зам. главният прокурор обясни, че медикаментите са се изнасяли извън болниците, групирали се и са отивали във фирма с лиценз, която ги е реекспортирала. По време на разследването били използвани специални разузнавателни средства.


Задържаните са работили в СБАЛ "Йоан Павел" в София и СБАЛО "Св. Мина" в Благоевград, като единият от тях е директор на едно от двете болнични заведения. Установено е, че те се занимават с нелегалната дейност от пролетта на 2017 г., но от прокуратурата не изключват това да се случва от още по-дълго време.


Директор на болница ще бъде привлечен като обвиняем за злоупотреби с онколекарства

© МВР


"Задържали сме на този етап лекари, които посредничат, ръководителят на организираната престъпна група и лицето, което търгува с фирма, имаща лиценз за реекспорт на такива лекарства. Мога само да уточня, че ръководителят на престъпната група не е лекар", заяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.


"Тези лекарства се внасят в България и се предоставят директно на болничните заведения, специализирани за лечение на онкоболни. Такива лекарства не могат да бъдат закупени от аптечната мрежа. Те се заплащат от здравната каса. Лекари, които работят в тези болници, вливат тези лекарства на нуждаещите се, а след това се записва в регистри. Ние констатирахме, че на лица, нуждаещи се от такива вливания, не са вливани, но са изписвани, че са вливани такива лекарства", уточни още тя.


Подмяната е ставала чрез уговорки и предоставяне на пари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK