Президентът: В неравенствата пропадат опитите за обединение около национално значими цели

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен РадевНеравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото. Има някакъв праг, до който те са допустими, но неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие. Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача". Това обяви президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса "Неравенства и бедност в България", която се провежда под неговия патронаж днес в резиденция Бояна.


Според държавния глава бедността не е порок, но е проблем, тъй като ражда корупция и престъпност. Той обяви, че въпреки че работят или са работили, стотици българи живеят в бедност и социално изключване. По думите му трагедия е, че има деца, лишени от образование и възможност да развият способностите си.


"Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенствата придобиват необратим характер", каза още Румен Радев. Той поиска отговори кои са причините за бедността и неравенствата в България и как националният доход може да се разпределя справедливо.
В момента, в който все повече се говори за стабилност и ръст на БВП, толкова повече трябва да говорим за бедността и как публичните средства да допринасят за хармонично развитие на обществото. Пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност към бъдещето развитие на нашето общество", обяви още Радев.


В кръглата маса участват зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, бившите министри Ивайло Калфин, Иван Нейков и Илко Семерджиев, представители на синдикатите и експерти.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Не е проблемът в неравенството. Не ме бърка, че някой е по-богат или много по-богат от мен. Това, което е проблем, че първо крадат от мен колкото и малко да имам и второ, може да ме убият, ако реша да си отворя устата за това. Това е проблем и това е всъщност, което ни прави бедни.

 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача".

  Така е, Г-н Президент!
  Всичко отиде при партията-майка, а за народа остана работата!
  Никой не каза едно извинявайте за провала, до който ни докара същата тази партия, размножена, клонирана, безскруполна и безпределно алчна!

  Непосилно Е!

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача".

  Така е, Г-н Президент!
  Всичко отиде при партията-майка, а за народа остана работата!
  Никой не каза едно извинявайте за провала, до който ни докара същата тази партия, размножена, клонирана, безскруполна и безпределно алчна!

  Непосилно Е!

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Социалното неравенство съществува във всяко развито общество. Ако твърди обратното , призовавам Президента и жена му, да отдадат половината от всичко , което имат на бедни и безимотни. Така ще станат социално равни с тях. Разбира се, тия хора пак ще останат без пари съвсем скоро, така че Радев да им дава постоянно. Така ще са равни, социално. Призовавам Деси и Румен Радеви да кажат, колко струва годишно следването на сина и в Сащ, съответно да напусне и да се премести в безплатно висше учебно заведение в неразвита държава. Същото да направят и Корнелия и Цецка- да кажат колко годишно плащат за синовете си в Сащ, откъде са тия пари и т.н. Социалното равенство ще продължи с разпределяне на социалния доход справедливо, като след обяд немските концерни ще раздадат лимузини на безимотните и безкнижни роми, а държавата ще им издаде служебно шофьорски книжки за да си ги карат, периодичното зареждане с гориво, застраховки и бъдещата подмяна. За да се почувстват социално равни с бедните, следващата година Румен, Деси и Корнелия ще работят като общи работници на полето, защото срамен труд нямало, като ще прибират патриотичните култури- грозде, картофи и розов цвят.

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  В българския мутренско-посткомунистически вариант на "пазарна икономика" националният доход не може да се разпредели "справедливо", защото тия, дето дават парите нито са ги спечелили с честен труд, нито са учили как да ги управляват, нито държавата ги натиска дад ги управляват справедливо...

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Ми да кажат богатите и дебелите. Например са си мноо добре със сегашната данъчна система. Ма много. Ъхъ. За големата корупцията се искат много пари, чиито носители са богатите. При бедните - там им се иска, притиснати от обстоятелствата...

 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Проблемът са неравенствата между европейско мислещите граждани и хората, с мозъци, промити от пропагандата на комунизма и путинизма. Въпросният президент принадлежи към втората категория хора. При това положение, няма как единението да се инициира от институция, ръководена от такъв човек.

 8. 8 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Няма по-безсмислена институция от президентсвото в този вид.

 9. 9 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 240 Неутрално

  след като публичните средства трябва да облекчат неравенството, и след като Бивол показа че публичните средства (напр. в общественото строителство) се крадат наполовина от корумпираните и корумпиращите, ето го отговора на въпроса на президента - спрете корупцията, г-н президент, и ще има повече публични средства за бедните

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Летеца решетник отново е активиран.
  Няма да стене така другарьо пРезидент.
  Пореден жалък и несръчен опит да се прави на "политик"!!!!

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Обединение можеше да има само ако всички, свързани със ДС бяха осветени, които трябва съдени и осъдени. Съдени и осъдени трябваше да са всички комунистически фактори, заслужили подобна "чест".Тогава вече, останалите, нормалните хора, неизбежно щяха да се обединят.
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf

  https://m.dnevnik.bg/analizi/2018/10/03/3321072_ot_1989_do_dnes_bulgariia_i_fenomenut_nacionalno/comments?ref=bottomcomment

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  , стотици българи живеят в бедност и социално изключване. По думите му трагедия е, че има деца, лишени от образование и възможност да развият способностите си.
  ________________
  Зависи от кой аршин гледаме , някак е либерално не конкурентни в образованието деца да си развиват способностите, това е соросов модел - деца със соросова стипендия да учат и да бъдат върнати да се разпореждат в колониите, такива герой са ни познати като Ристо Белокровский!
  Другия модел е родителите да работят а не да чакат на социални помощи като средното образование да е задължително!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Решението ми беше да не участвам, но бедността, г-н Президент, е моя слабост.
  Тя, в условията на пазарна икономика, се преодолява единствено с образование и квалификация, а не с подаяние. Но три десетилетия, действащата политическа върхушка беше толкова заета с издигане духовността на бедните, че ги направи още по-бедни, при това необратимо. Сега остава само едно. Да се разкара целият, сегашен политически елит и тези, които го заменят, да осигурят ред и законност в държавата - като се започне от чистотата на въздуха и се стигне до уличните гонки. Така, макар и бедни, жертвите на прехода няма да се чувстват толкова зле. Ще си умрат в тишина и спокойствие.

  И още нещо!
  Пазете поповете! Те са не само „жокерчета“ на властта, но и на всеки друг маневрист.
  Няма образование, изваждат жокерче. Нищо че туземците тънат в без-просвета. Друго е да ги извисят духовно.
  Няма здравеопазване, вадят жокерче. Нищо че мрат като мухи. Друго е да става според божата работа.
  Нищо че магистрала Тракия се разби за има-няма две години, въпреки огромните разходи за нея. Едно-две жокерчета за „бог да прости“ жертвите и туземците са смирени.
  Дори и аз вече се научавам да ги ползвам като жокерчета! Е, правя го пиратски, нито лев не е излязъл от джоба ми за покупка на правото.
  ЖОКЕРЧЕТО – УНИВЕРСАЛЕН ЗАМЕСТИТЕЛ
  Послеслов:
  Каква стана тя, аз да защитавам поповете.
  БЕДНИТЕ - част 4.

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Колкото повече се разтваря ножицата между най-високите и най-никсите доходи, толкова обединението става невъзможно. Не мога да се обединявам с крадци и мафиоти, които разграбиха България. Неравенствата съществуват навсякъде, но степента на неравенството показва дали една страна е развита и цивилизована, или е от третия свят. По този показател сме на едно от първите места отзад напред.

 15. 15 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На официалните данни за икономическо неравенство от ООН и Световната банка от 2014 (това са последните статистики) България е една от "най-равните" по икономическо неравенство. Може би през 2018 нещата са се променили, но тъй като няма официални данни, няма как да правим изводи за това.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality

  Също така ми се струва смешно да се говори как данъчната система е "несправедлива" и подпомага неравенството, като се има впредвид, че една от най-икономически равните държави в света са Украйна и Чехия, които също са с плоски данъци. Разбира се, има и държави с прогресивни ставки, при които финансовото неравенство е малко, но също така има много държави с прогресивни ставки, при които неравенството е огромно.

  https://www.theguardian.com/inequality/datablog/2017/apr/26/inequality-index-where-are-the-worlds-most-unequal-countries

 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  На тоя в чутурата отново се въртят комунистическите лъжи за равенство. Или не прави разлика между равенство и равноправие. Най-невежият президент на България!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът е в бедността и корупцията, не в финансовото неравенство. Каква вина има човекът, който се е изучил и е станал ИТ специалист или практикува някоя друга високо платена професия?

 18. 18 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Той (президентът) поиска отговори кои са причините за бедността и неравенствата в България и как националният доход може да се разпределя справедливо."

  Националният доход може да се разпределя по-справедливо като се премахне корупцията, като се намали огромната и ненужна администрация, като се намалят заплатите на депутатите, министрите, президентът и т.н. и като се намали броят на депутатите в парлмента. Като се направи всичко това ще има предостатъчно пари за "справедливо разпределение" без да се вдигат данъците. За жалост, президентът няма да предложи такова решение.

 19. 19 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 253 Неутрално

  радев взема 6 бона на месец,а неяма никаква работа ,никакви задължение а пълно е при него с безотоговорници и клатикурци

  СЪВСЕМ АМА ТОТАЛНО ИЗЛИШНА ИНСТИТУЦИЯ

  Г-Н ПРЕЗИДЕНТА ,ПОКАЖИ ,КАЖИ КАК ДА СЕ УВЕЛЧАТ ДОХОДИТЕ

  АКО ИМА КОРУМПИРАНИ КАЖИ ИМ ИМЕНАТА -ТАКА ПРИЛИЧАШ НА КЛЮКАР

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Добре, че не издигнал лозунга "Всекиму според нуждите, всеки според способностите си". По възрастните сме го слушали много години.

 21. 21 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 781 Любопитно

  Дали льотчика знае какво пише над една врата - от едната и страна*Работата дава свобода*,а от другата *Всекиму неговото*.
  Ако може да изброи десет тлъсти бизнесмена в България,които не са от червеното котило - ще му повЕрвам!
  Да,ама не!НЕМА ТАКИВА,другарю радев!
  И там е заровено кучето,както казват у твое село,нали?
  И винаги ще го казавам - има една невидима граница на 200 км западно от Загреб.На изток от тази граница всичко,за да стане както трябва,се решава с меч и кръв.
  Е,сега му казват лустрация.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Не може всички да са равни, както не са еднакви и хората. Лошото е , че хора без качества , са най- равни.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  До коментар [#19] от "antoni":

  И в добавка имаме и вицепрезидент. Единият нищо не работи, а другият му помага.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK