Просветното ведомство предлага мораториум върху откриването на нови университети

Просветното ведомство предлага мораториум върху откриването на нови университети

© Юлия ЛазароваМинистърът на образованието Красимир Вълчев смята да предложи мораториум върху разрастването на университетската мрежа. То е на базата на решение на съвета на ректорите, което бе гласувано миналата година и ще бъде внесено заедно с готвените промени в закона за висшето образование. Това съобщи министърът на дискусия в УНСС за предизвикателствата пред висшето образование, цитиран от вестник "Сега".


Мораториумът ще засегне не само разкриването на нови университети, но и на нови филиали на висши училища, както и на нови, несвойствени за тях специалности.


С минимум 400 млн. лв. повече ще са парите, които ще получи системата на образованието догодина, съобщи още Вълчев. Така от 3.840 млрд. лв. през 2018 г. бюджетът за образование ще скочи поне до 4.240 млрд. лв. през 2019 г.
330 млн. лв. от парите ще са за увеличение на учителските заплати. Те трябва да покрият 20-те процента скок (от 1 януари 2019 г.) на заплатите на преподавателите, записан в колективния трудов договор в системата на народната просвета. Това ще е втората стъпка от обещаното от кабинета Борисов двойно увеличение на учителските заплати. Около 30 млн. лв. от парите ще са за покриване на 10% увеличение на заплатите на непедагогическия персонал.


25 млн. лв. ще бъдат заделени за дейности по интереси в училищата. Вълчев посочи, че със сигурност повече пари ще има и за закуски, за които в момента се дават по около 50 ст. на ден на дете и "чието качество е под всякаква критика".


Поне 40 млн. лв. допълнително са предвидени за системата на висшето образование - за издръжка на обучението на студентите (парите ще се увеличат от 330 на 370 млн. лв.). Университетите ще получат тези пари над тазгодишните си бюджети, но не на брой студенти, а според комплексната оценка на обучението в дадено професионално направление, отчитаща учебната, научната дейност и реализацията на пазара на труда. Така някои вузове, имащи много направления с ниска оценка, какъвто е например "Асен Златаров" в Бургас, ще получат доста по-малко допълнителни средства от други, които имат направления с висока комплексна оценка.


Политиката за намаляването на приема в масовите специалности с излишък на кадри като икономика, администрация и управление и туризъм ще продължи, посочи още просветният министър. При тях обаче ще бъде увеличена издръжката с 10-15%, тъй като тя е най-ниска измежду останалите направления.


По думите му се обмисля и възможността за някои специалности с огромен недостиг на кадри, каквато е например "педагогика на обучението по...", подготвяща учители по различни предмети, държавата да отпусне т.нар. трета стипендия, покриваща обучението на студента. Подобни направления с много малко студенти, при които обучението може да стане безплатно, са още математика, химически и физически науки.


За други направления като медицината, където кандидатите са много, но след завършване повечето заминават в чужбина, се обмисля възможността студентите да получават кредит за обучението си, който да се опрощава, ако те останат за определен срок в България.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Освен мораториум, трябва да се ликвидират и сливат съществуващите. Университет, който обучава само в някакво тясно професионално управление, трябва да махне тази титла от името си и да стане факултет към някой истински университет.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  По препоръка на европейската комисия естествено.
  А при нас това са касички.
  Ако се издържат сами, не би трябвало да са в обхвата на мораториума.

 3. 3 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Мораториума за нов унивеситети е закъснял нарочно с 20 години. Унивеситети трябва да се закриват а нови така или ианче никопй няма да създава след като няма студенти.

 4. 4 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Когато предлагането е по-голямо от търсенето, качеството се влошава.
  Навъдиха се инженери, които не знаят закона на Ом.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Весело

  Уж искат образование, а спират никнещите като гъби нови университети. Направо закривай всичко и връщай РабФак. УниБИТ може да остане.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Какво замразяване!? Трябва да режете от наличните пресно появили се!
  Тези 330 милиона за учителските заплати...
  Вие склероза ли имате? В бюджета за 2018 е записано ОКТОМВРИЙСКО УВЕЛИЧЕНИЕ, но ойде, че се не виде!
  Май сте решили предсрочно да си ходите, а?
  Няма да е лошо да напуснете лъжливото си управление!
  Не се справяте с нищо, освен с обещания и говорене!

  Този въпрос за октомврийското увеличение на учителските заплати го поставям всеки път! Знам, че има хора, които следят сайтове и блогове. Как пък гузно си мълчите и никакъв отговор!
  Досегашните ОГРОМНИ УВЕЛИЧЕНИЯ инфлацията ги опапа!
  Негодници, избори идват!!!

 7. 7 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "държавата да отпусне т.нар. трета стипендия, покриваща обучението на студента. "

  А колко стипендии има? Защото се сещам само за тази по ПМС 90 - само по доход на член от семейството. Т. нар. Евростипендии за успех и постижения приключиха със зимния семестър на 2017/2018 г.
  Та коя е втората стипендия, че да говорят за трета?

 8. 8 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  много е жалък тоя.
  след като художествената
  академия откри филиал в Бургас
  с 40 руски студенти, за кво стаа
  дума бе алооо. това са по още
  около 1 милион лева бщджет.
  откъде тоя бюджет.
  да не би да е от такси.
  баси, ние верно сме станали някакъв
  обслужващ персонал на руски мафиоти.
  то не са архитекти, премиери, вузове,
  регулатори.
  майка ви комунистическа да ***.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Що за простотия, какво а бърка държавата колко ЧАСТНИ университета има. Нито им плашща събсидия, нито плащша стипендии. Разбирам държавата да търсиа качеството но тогава трябва да създаде и да налага критерии за качество. И тогава ще се окаже че точно държавните ВУЗове не ги покриват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK