Кой и защо се страхува в Русе

Къщата, която е обискирана от полицията и в която според разследващите са намерени дрехи с ДНК на жертвата.

© Юлия Лазарова

Къщата, която е обискирана от полицията и в която според разследващите са намерени дрехи с ДНК на жертвата.Два завоя надясно, после все направо по бул. "България", общо около 12 километра или 13 минути. Така Google Maps дава най-бързия маршрут с кола от улица "Искър" до улица "Йосиф Хербст" в Русе.


Първата е в "Тракция" - бивш работнически квартал, в който живеят много роми (християни), а втората - в квартал "Селеметя" - известен като ромската махала (повечето тук се самоопределят от турски произход и като мюсюлмани). На двете места днес повече от всяко друго място в България се говори за убийството на Виктория Маринова и Северин Красимиров, който бе задържан късно във вторник вечер в Германия и обвинен задочно от прокуратурата за престъплението.


Жителите на "Тракция" и "Селеметя" си прехвърлят топката откъде е и къде е живеел Красимиров. Причината - всички се страхуват от саморазправа. И никой не иска да бъде свързван с посочения от разследващите за убиец на Маринова.


Кой е Северин Красимиров
Самоличността на задържания беше потвърдена официално в сряда сутрин на специалния брифинг в София на вътрешния министър Младен Маринов, главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов. Те съобщиха, че Северин Красимиров е роден през 1997 г., живее в Русе, но след убийството е заминал в неделя при майка си, която е в град Щаде, близо до Хамбург. Уточниха, че ДНК на жертвата е открито по дрехи на задържания, които са намерени в България.


Казаха още, че в нощта преди убийството Красимиров е употребил голямо количество алкохол. Други детайли, които властите добавиха към портрета му бяха, че има криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали и че е тренирал бокс. Главният прокурор не потвърди Красимиров да е направил самопризнания за убийството на Маринова. Според разследващите водещата версия за бруталното престъпление е, че то е извършено спонтанно и не е било планирано, но подчертаха, че работата продължава и няма да се изключва никоя версия.


Още преди властите да съобщят за задържането на заподозрения, от вторник късно вечерта живеещи в "Тракция" побързаха да съобщят пред медии за ареста му и да се разграничат от Красимиров.


И в сряда живеещи в двата квартала не бяха много словоохотливи какво знаят за него и в откъслечните им обяснения имаше противоречия.


Според разказите на местни пред "Дневник" - бащата на Красимиров е починал в затвора, а майка му отдавна работи в Германия, но не знаели какво. Той е отгледан от баба си. Според някои семейството се занимавало "с варели". Никой не каза да знае дали Красимиров е работил нещо и какво.


Семейството е бедно и често е принудено да рови в кофите, обясни Илиян Желязков. Той живее в съседната къща на тази, която бе обискирана от полицията и в която според разследващите са намерени дрехи на задържания с ДНК на Виктория Маринова.


Въпреки гнева от извършеното и желанието за пълно разграничаване от Красимиров, хората в "Тракция" го определят като неагресивен и възпитан. В "Селеметя" обаче казват, че Красимиров е "наркоман" и се е събирал с други младежи в местната кръчма. Хора, с които "Дневник" разговаря в квартала отричаха да го познават.


Квартал "Тракция"

© Юлия Лазарова

Квартал "Тракция"


Къде живее Северин Красимиров


В "Тракция" казват, че Красимиров и приятелката му са дошли отскоро в квартала. Повтарят, че арестуваният в Германия е циганин от турски произход. Всичките му роднини били от другата махала, откъдето са били принудени да се махнат, заради чести сбивания. Затова идвали в "Тракция" (близо до местопрестъплението).


Според жители на "Селеметя" обаче къщата на Красимиров е в "Тракция", което означава, че е оттам. Те разказват, че вторият съпруг на майка му има къща в "Селеметя", но тя била във вилната зона и не се знае точно коя е и дали той не се е самонастанил в нея. Освен него от "Селеметя" бил и дядото на Красимиров, но сега и той не живеел там.


Какво знаят в двата квартала за убийството


На 5 октомври, петък, Красимиров е бил на рожден ден в "Селеметя", разказваха жители на махалата. Добавят и детайл - тръгнал си е с якето на свой познат. Твърдят, че в събота след убийството дошъл отново в "Селеметя" да върне якето и разказал на познатите си какво е направил.


Във вторник полицаи пристигнали в махалата и отвели двама младежи за разпит. Единият от тях бил този, който е дал якето си на Красимиров. След техните показания, разследващите отишли да обискират къщата в "Тракция". Там те са задържали приятелката и лелята на Красимиров, които по-късно са били освободени.


Хората в "Тракция" твърдят, че преди убийството Красимиров е участвал в сбиване, но това не е официално потвърдено.


Живеещите и в двата квартала отричат да са знаели кой е извършител на убийството преди вторник и разбрали едва когато полицията е отвела за разпит двамата души от "Селемята" и след това е отишла в "Тракция".


Досега няма официална информация дали някой е подал сигнал за Красимиров, ако все пак е разказал на познатите си.


Съмнения, че е извършил убийството сам


Всички, с които "Дневник" разговаря обаче предполагат, че бруталното престъпление не е извършено само от един човек.


Илиян Желязков

© Юлия Лазарова

Илиян Желязков


Лелята на Красимиров е разказала на Илиян Желязков какво се е случило преди и малко след убийството. За да не преразказва чужди думи обаче, той обясни само, че Красимиров е бил дрогиран и според леля му не е извършил сам престъплението. Казва, че не знае тя от къде знае. Не уточнява и кога му е разказала.


Страх от саморазправа


Всички в двата квартала говорят само за убийството, но със страх. В Тракция разказаха, че се изплашили и не са спали цяла нощ, днес не са изпратили децата си на училище и през нощта са направили караули на изходите на квартала, които да следят дали някой ще дойде да се саморазправи с тях.


За евентуална заплаха разбират, след като треньор по ММА казва на свой ученик, който живее в квартала, че трябва да се пази от нападение.


Квартал "Тракция"

© Юлия Лазарова

Квартал "Тракция"


В "Селеметя" се страхуват за жените си, но там не са чували за готвено срещу тях нападение.


И на двете места в сряда през деня полиция не се забелязва. В "Тракция" е имало униформени във вторник.


Пак заради притесненията си, съседи на Красимиров в "Тракция" помолиха приятелката му и леля му да говорят пред медиите в сряда привичер. Те не се представят с имената си.


Видимо притеснена, седнала на един стол на улицата, младата жена, с която живеел на семейни начала разказа, че в събота - деня на убийството, го е видяла с кръв по дънките, но той й обяснил, че се е сбил с момче. Не му е задавала повече въпроси, защото се уплашила от кръвта. Северин Красимиров не й казал защо заминава за Германия, а че трябва да отиде и после да вземе и нея. Обяснява, че не е видяла чужди вещи в него и също не вярва сам да е извършил престъплението.


Лелята пък казва, че само го чула да говори по телефона с майка си, на която е признал, че е изнасилил жена и затова заминава при нея. (Повече за разказите им - тук).


И след импровизираната пресконференция жителите на "Тракция" се готвят за втора вечер, в която ще застанат да пазят входовете към квартала.


Според бившия съпруг на Маринова задържаният не е познавал жертвата


В центъра на Русе в сряда пред медиите вече говори и бившият съпруг на убитата тв водеща Свилен Максимов. Той приема изцяло обявената официално като най-вероятна версия за престъплението - по случайност. "Българската полиция според мен си свърши работата идеално, а след като и немската полиция, и съд си свършат работата вече ще е 100 % ясно", казва пред "Дневник" той.


Според Максимов задържаният в Германия не се е познавал с бившата му съпруга. Той също не е виждал и не познава Красимиров и смята, че е нямал допирни точки с Маринова.

"Вчера добих смелост да прочета какво се пише по медиите. В международните медии беше добил страшен отзвук и в страната се развиваха всякакви теории. Аз бих искал да видя такъв отзвук за всяко едно човешко същество в беда. Без значение от пол, етнос или професия...И за циганчето в Монтана искам да видя такъв отзвук", коментира обществената и медийната реакция на случилото се Максимов.
"Вики не беше разследващ журналист, но Виктория беше страшен борец за справедливост. Всяка една несправедливост нея я изкарваше от равновесие. Тя можеше да стане разследващ журналист в рамките на 5 минути. Не знам защо се говори точно за разследващ журналист, но тя все пак е журналист, тя е директор на телевизия, която даде гласност на разследването за "Джи пи груп" (то е на журналистите Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania).


Според Максимов този случай е началото на промяна. "Ако това е цената, която Виктория е платила, нека това наистина да бъде началото на промяната".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK