Британският писател Иън Макюън: Без свободата на словото демокрацията е една измама

Иън Макюън

© CineLibri

Иън МакюънБританският писател Иън Макюън бе удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В академичното си слово на тема "Свобода на изразяването" Макюън посочи, че свободата на словото винаги е била и ще бъде под заплаха от различни посоки. Той каза още, че днес се намираме в период, в който наистина имаме свобода на словото в много по-голяма степен, отколкото това се е случвало в миналото.


"Натискът върху свободата на словото идва от всички крайни идеологии, от всички крайни политики, крайни религиозни възгледи и крайните възгледи, що се отнася до това кои сме ние самите като идентичност", отбеляза Иън Макюън. Той подчерта, че свободата на словото подхранва цялото общество.


"Тя е предпоставка за всички други свободи, на които се радваме. Без свободата на словото демокрацията е една измама", каза още писателят. И допълни: "За всички права и свободи, с които разполагаме, независимо дали това е правото на честен съдебен процес, равенството между половете, правата на децата, на животните и много други, за всички тях трябва да се борим, като мислим, говорим и пишем." Според него, за да можем да се радваме на всичките си права и свободи, имаме нужда от култура, която подкрепя интелектуалците, писателите и другите да мислят по тези проблеми и да изразяват свободно мнението си. Именно университетите са тези институции, които съхраняват културата.
В словото си Макюън обърна внимание и на темата за т.нар. фалшиви новини, които според него изкривяват способността ни да се информираме. По думите му това е целенасочена атака по отношение на свободата на словото, съобщиха от Софийския университет.


Британският писател посочи, че свободата на словото никога не е нещо просто и ясно и никога не е абсолютна.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  В словото си Макюън обърна внимание и на темата за т.нар. фалшиви новини, които според него изкривяват способността ни да се информираме. По думите му, това е целенасочена атака по отношение на свободата на словото, съобщиха от Софийския университет.

  Британският писател посочи, че свободата на словото никога не е нещо просто и ясно и никога не е абсолютна.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Крайният либерализъм също е пречка за свободата на словото...

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Крайният либерализъм също е пречка за свободата на словото...
  —цитат от коментар 2 на НеКой

  Либералните идеолози толкова за насъпили свободата на словото ,че много сайтове вече имат съобщение :
  This Account Has Been Suspended
  Ако искат да кажат нещо различно от мейнстрийм вувузелите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":


  Крайният либерализъм също е пречка за свободата на словото...
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Някой му казват "свободия". Тоталната липса на отговорност за казано или написано е също толкова вредно колкото цензурата и автоцензурата.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Доколкото разбирам, писателят е говорил за свобода на словото и изразяването. И е напълно прав.
  Журналистите имат да се водят от съвсем друга свобода - свобода на пресата, която е много друга ракия.
  Свободата на словото подлежи на санкция, когато прерасне в клевета, обида и закана.
  Свободата на пресата обаче включва отговорността да бъдеш в уникално положение да се обръщаш към десетки хиляди души едновременно, следователно трябва да подлежи на санкцията на морала и професионализма на онези, които работят в медиите. И на професионални стандарти, разбира се.
  Де ги обаче?

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Ми не знам ама в Англия арестуват средно по 9 човека дневно за т.н. реч на омразата в Интернет. Докато тука в България не знам някой да са го арестували затова че е изказал нелицеприятни истини разминаващи се с правата линия насаждана от медиите.

  https://www.thetimes.co.uk/article/police-arresting-nine-people-a-day-in-fight-against-web-trolls-b8nkpgp2d

  Англия е затънала в такава политкоректност че чак на обикновения човек му е трудно да си представи.

  Още една "хубава" английска практика от днес.

  https://www.breitbart.com/london/2018/10/10/british-army-investigating-soldiers-posed-photo-tommy-robinson/

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  И аз отдавна го повтарям, ама местните форУмници се надпреварват да ми праскат дизлайкове..

 8. 8 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До Антилибералите:
  Трябва да си доста неинформиран за да бъркаш свобода на словото с икономически и политически либерализъм. Либералната демокрация е просто един от етапите в развитието на капиталистическата система. Не е съвършенна, както и предните етапи не са били. Но колелото на историята и развитието се върти напред, за щастие, с редки изключения като комунизЪма. Предполагам ще видим и други етапи, по-добри. Търпение! До края на света е далече още. Светът не е бил толкова балансиран от 500 години. Това, че международните артисти преиграват, симулирайки напрежение, е просто лош театър. Зад кулисите се пият коктейли с бърбън, водка, коняк, скоч. Не разделяйте народа на фенклубове.
  Свобода на словото у нас няма! Няма и либерална демокрация у нас! Феодализъм олигархичен с външно управление...

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  Харесвам много книгите на Макюън много добър писател!

  klimentm
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Много точно разграничаване.
  Свободата на словото я има, но свободата на пресата съществува, само дотолкова - доколкото имаш право да си избереш за коя медия да работиш.
  И ако ли не следваш "партийната линия" - те уволняват, под предтекст, че не отговаряш на "високите стандарти на медията".

 11. 11 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Проблема на медиите в БГ е финансовата им зависимост от правителсвото, както и някои от законите за обществената информация, както и липсата на върховенство на закона. Какъв е смисала да се говори за липсата на свобода на медиите ако никой не обяснява какъв точно е проблема и как да се реши. За да бъдат финансово независими не трябва да се финансират по никакъв начин от политици.

 12. 12 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#11] от "happystory":

  У нас голяма част от медиите (особено хартиените вестници) са зависими не от правителството, а от мутрокрацията, от олигархията. Тя може да сваля правителства, ако се наложи, но може и да подкрепя всяко правителство, което не я закача. И го прави. Всъщност държавните медии, като БНТ често са по-обективни. Но те не се ръководят пряко от правителството, а от медиен съвет ( в него има квота на Народното събраине и на Президента). Което е далеч по-добре оклолкото да работиш за частния интерс на няКОЙ.

 13. 13 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Но управлението на г-н Борисов показва, че няма измама.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 14. 14 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Свобдата на словото, и свободата на убежденията е едно нещо - трябва безспорно да има такава свобода в медиите. Но трябва ли свободата на словото да вкюлючва и свободата да лъжеш, да разпространяваш фалшиви новини и клевети с политическа цел? Свободата на словото се обезсмисля, ако няма съгласие по обективната истина, ако се отричат фактите. Трябва да имаме свободата да интерпретираме фактите, а не да си ги измисляме или да ги изопачаваме.

 15. 15 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Свобода на словото само до там, до където изнася на онези, които зад кулисите дърпат конците...

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Свободата на словото означава свобода и сила на мисълта.
  Днес словото не се ограничава колкото преди, а вместо това се опитва да се направлява обществения дискурс, да се внушава, да се отклонява вниманието, да се удавят неудобните теми в безсмислени раздори и подробности, да се изморява, да се играе с човешките емоции и т.н.
  Затова трябва да се повишава способността за критично и независимо мислене в обществото, да се тренира интелекта и волята.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Свободата на словото не води със себе си превъзходство на интелекта(като масово явление). Даже напротив, той дойде при вас. Та какво да кажем ние, когато вие го казвате.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Свобода?!? На словото!?! Както е рекъл шопо :"Те такова животно нема". Свобода на словото не е имало, няма, няма и да има. Свободно можеш да хвалиш властта, да плюеш противниците ѝ и да обвиняваш всевишния, че ти е лошо положението. Всеки опит да кажеш истината по наболели въпроси, води до рита не по кокалчетата, шамар зад врата или съдебно преследване(или си с нас, или.....).

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Проблема на медиите в БГ е финансовата им зависимост от правителсвото, както и някои от законите за обществената информация, както и липсата на върховенство на закона. Какъв е смисала да се говори за липсата на свобода на медиите ако никой не обяснява какъв точно е проблема и как да се реши. За да бъдат финансово независими не трябва да се финансират по никакъв начин от политици.
  —цитат от коментар 11 на happystory


  Не виждаш ли, че даже ги е страх да направят платен абонамент за сайтовете. Страхуват се, че никой няма да ги иска.
  От печатни издания само пенсионерските са на печалба. Никой друг.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1085 Весело

  Това ние си го знаем, че е измама ;)

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  МОЛИТВА на вечния Радой Ралин:

  Правото да се разочароваш

  Свободата е като хляба.
  Всеки ден се замесва,
  изпича,
  изяжда.

  Свободата трябва
  всеки ден да е прясна,
  топла,
  сладка,
  достатъчна, за да я споделиш с други.

  Не яжте огризки,
  не яжте вчерашен хляб,
  не яжте подарен хляб.
  Сами си замесвайте
  и изпичайте
  хляба,
  за да го имате,
  за да не го просите.

  Засяда на гърлото
  вчерашния хляб,
  подарения хляб.

  Хляб наш насущний дай си го сам.

  1967

 22. 22 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedalus":

  Коя е тази олигархия и как са зависими от тях? Те ли ги финансират?

 23. 23 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Което е далеч по-добре оклолкото да работиш за частния интерс на няКОЙ.
  —цитат от коментар 12 на dedalus


  Не е така. Медиите трябва да са зависими от техните клиенти, и е нормално да са финансират частно. Дори и да работят за частният си интерес това е нормално, проблем е само когато няма конкуренция м/у тях както е вмомента. В центара на всичко е липсата на върховенство на закона.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Свободата на словото е едно, слободията е друго. Някои хора под свобода на словото разбират неограничено да оплюваш всичко и всеки без никакви последствия, неограничено да манипулираш хората. Непрекъснато сме свидетели на това. И ако им посочат тези злоупотреби веднага скачат и почват да тероризират осмелилият се. Направо като озверяла глутница.

  Върховният израз на това лицемерие са така наречената "политкоректност" и "език на омразата". Малко да се осмелиш да наречеш нещата с истинските им имена и веднага следват цензуриране, лепене на етикетчета като "фашист, расист, крайно десен" и подобни. А в някои "по-напреднали" държави и съдебни дела и уволнения.

  Така че недейте ми говори за свободата на словото като израз на демокрацията. Словото отдавна е престанало да бъде свободно, просто защото се е продало и е станало инструмент в ръцете на богатите и властта. Свободно си говорим ние обикновените хора и то в Интернет. Но се опитват и това да ни отнемат и то точно тези които ни говорят за демокрация и свобода на словото.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK