Правителството отпусна 43 млн. лв. за 3 дка "дупка" в центъра на Варна

"Дупката" в центъра на Варна

© Спас Спасов

"Дупката" в центъра на ВарнаПравителството е отпуснало днес 43.2 млн. лева на община Варна, с които да плати на бизнесмена Георги Гергов т.нар. "Дупката" в центъра на града. Това съобщи пресцентърът на Министерския съвет.


Мотивът, с който са отпуснати парите, е "разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на Варна".


Миналия петък общинският съвет в града одобри сделката с 28 гласа "за", 8 "против" и двама "въздържал се". Според едно от условията в решението, за да купи "Дупката", кметът на града Иван Портних най-напред трябваше да осигури държавното финансиране, което днес стана факт. Така Георги Гергов получава малко над 43 милиона лева за 2915 кв.м, които от години се използват като платен паркинг. Това прави по около
15 хил. лв. за кв.м от терена,


който в момента е в активите на дружеството "Централен универсален магазин Варна".
Веднага след приемане на решението за сключване на сделката от варненския общински съвет миналия петък съветникът Григор Григоров ("Реформатори и патриоти") заяви, че "основният печеливш от сделката за "Дупката" е Делян Пеевски, който иска единствения работещ бизнес на Гергов - курорта "Слънчев ден".


Пред съветниците Григоров обясни, че "дружеството "Централен универсален магазин Варна" е регистрирано с капитал приблизително 29 млн.лв., като 7.2 млн. от тях са стойността на "Дупката" плюс една сграда с обща застроена площ около 250 кв.м и 120 кв.м прилежащ парцел. Останалите 21 млн. лв. са апорт на апартаменти в затворения туристически комплекс "Порт Палас" в комплекса "Слънчев ден", обясни Григоров. Според него проста калкулация показва, че община Варна е купила


250 кв.м застроена площ за около 12 хил. лв. на кв.м


"Дупката" на централния бул. "Княз Борис I" във Варна

© Спас Спасов

"Дупката" на централния бул. "Княз Борис I" във Варна


В края на изказването си миналия петък той призова прокуратурата и Националната агенция за приходите да проверят всички детайли около откупуването на терена в центъра на Варна.
Според публикация на "Капитал" цената от 43.224 млн. лв. е изчислена при хипотетичен вариант, при който на мястото има четириетажна сграда с още три нива подземни гаражи, магазини и офиси, а парцелът е застроен 100%. Самите оценители уточняват, че тази стойност може да се постигне "при изчакване на най-благоприятен момент за реализация на пазара".


Сметките са направени на база себестойност на строителството 369 евро на кв.м и продажни цени в диапазона от 1470 евро/кв.м за офисите и жилищата и до 2290 евро за магазините. Според специалисти прогнозните цени на бъдещите площи са доста оптимистични. Нещо повече - пак по информация на "Капитал" преди година е правена оценка на същото дружество по друг повод и заключението на експертите тогава значително се различава от сегашното. Тяхната оценка е била


9.4 млн. лв. за 100% от капитала на "ЦУМ Варна", или 4.5 пъти по-малко


от това, което община Варна ще плати за дружеството сега.


Подобно на "Международен панаир Пловдив" дружеството беше придобито от Гергов постепенно, с няколко увеличения на капитала (предимно с апортни вноски), при които общината практически беше отстранена като акционер. Още преди 1989 г. на мястото беше планирано изграждането на на търговски дом по подобие на столичния ЦУМ, но при изкопните работи бяха открити части от стените на древния Одесос и проектът беше спрян. Сега основният аргумент на кмета на Варна Иван Портних да предложи изкупуването на дупката е, че тя загрозява центъра на града и е опасна за преминаващите.


Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, след като отново стане общинска собственост, теренът на т.нар. "Дупка" трябва да се превърне в площад над подземен паркинг на четири нива с паметник на братята Кирил и Методий и техните ученици. "Всичко това, разбира се, може да стане само след като бъде взето окончателното решение за бъдещето на "Дупката", но и след национален, а дори и международен архитектурен конкурс", каза Бузев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK