Разследването на убийството в Русе: какво се знае и какво предстои

Разследването на убийството в Русе: какво се знае и какво предстои

© Юлия ЛазароваУбийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе беше обявено от властите за разкрито на четвъртия ден след извършването му. Версията, оповестена официално от премиера, главния прокурор и вътрешния министър - че извършител е 21-годишният Северин Красимиров от една от ромските махали в града, а мотивът е сексуално посегателство, предизвика полярни мнения - от доверие в достоверността на установеното, до конспиративни теории, че мъжът е поел чужда вина и прикрива истинската причина (най-често свързвана с работата на жертвата като журналист и административен директор в местна кабелна телевизия и първото й и последно предаване от 30 септември).


Властите изрично подчертаха, че работата на разследващите продължава и не се изключва нито една версия. Източници на "Дневник" от разследването коментираха, че всички установени до момента доказателства водят до заподозрения Красимиров като най-вероятен извършител на деянието. В същото време има въпроси (включително от неопровергани досега медийни публикации), на които ще се търси отговор в хода на разследването, включително след връщането на арестувания в Германия Красимиров.


Известните факти


Според източници на "Дневник" сред разследващите със сигурност са установени повечето факти около извършването на убийството. На 6 октомври сутринта Виктория Маринова е пила кафе със свои приятели и към 10.30 ч. си тръгва, за да тича, подготвяйки така се за любителско състезание на следващия ден. Паркира колата си около хотел "Рига" и се насочва към дългата около 5 км. крайречна алея, където често е тренирала.
По данни на полицията по същото време на същото място е тичала и друга жена, която вероятно е стигнала само до средата на алеята, докато Маринова е продължила до края ѝ, оставайки сама с дебнещия наоколо Северин Красимиров. По информация на "Капитал" камера до железопътен прелез е заснела бягащата Виктория Маринова и Северин Красимиров, който я следи с бърза крачка. Разследващи коментираха, че събраните до момента данни не дават основание да се смята, че Красимиров "се е целил" точно в тв водещата и че при друго стечение на обстоятелствата жертва е можело да бъде другата жена по алеята.


За Красимиров според разследващите е установено, че в събота вечерта е бил на рожден ден в ромската махала Селеметя, където е употребил голямо количество алкохол и в късната сутрин в събота е дебнел на усамотеното място край реката - близо до квартал "Тракция", където живее, в търсене на жертва.


След като пресреща бягащата Маринова, Северин Красимиров я удря в носа и го чупи. Това е омаломощило жертвата, което личи и от малкото следи кръв по алеята. Извършителят завлича жената в храстите, където я изнасилва. Според полицията мъжът не е искал да я убие, но заради оказаната съпротива се стига до фаталния край. Това се е случило между 11.00 и 11.45 ч.


Въпреки първоначалните данни за липсващи вещи, единственото, което не е открито след убийството, е мобилният телефон на жената, казаха полицаи. Апаратът не е открит и в къщата, където живее Северин в квартал "Тракция" и вероятно е бил изхвърлен.


Версиите на кого Красимиров споделя за извършеното се разминават. Според полицаи той е разказал на леля си и приятелката си, с които живеят в една къща. И двете жени отричат, а приятелката му обясни пред медиите, че попитала за кръвта, която видяла по дънките му, но получила отговор, че се е бил с момче. Пред "Нова телевизия" майката на Северин Красимиров, която живее в Германия, каза, че той ѝ е съобщил по телефона за случилото се още в събота. Тя твърди, че по време на престъплението синът ѝ е бил пиян и дрогиран.


По данни на полицията на следващия ден - неделя, заподозреният отпътува с негов приятел и автомобила му към Германия. Двамата напускат България през Дунав мост към 14 ч. и стигат до Хамбург. Във вторник следобед българските власти искат от германските си колеги да задържат Красимиров, осем часа по-късно това е факт.


Пред "Нова телевизия" мъж на име Синан разказва, че той е откарал с колата си (БМВ) до Хамбург Северин Красимиров, който бил мълчалив по пътя и двамата си говорили само за общи неща. Двамата се познават от махалата, където са съседи. В Хамбург Северин бил посрещнат от братовчед си, като Синан казва, че не знае накъде са отпътували двамата. Той отрича да е знаел за извършване на престъплението и обяснява, че разбрал за случилото се, едва когато германската полиция започнала да ги издирва и двамата. Синан е дал показания пред българската полиция, но не е бил задържан.


Полицаи коментираха, че предвид тежестта на престъплението и сложността на разследването, акцията е била много успешна. Подобна теза изказа и бившият съпруг на жертвата - Свилен Максимов, който благодари на властите за професионалната работа.


Мястото на убийството

© Юлия Лазарова

Мястото на убийството


Основните доказателства


При огледа на местопрестъплението от тялото на жертвата е иззет биологичен материал на друг човек, от който още на следващия ден се разбира ДНК профила на предполагаемия извършител.


Разпитите на свидетели и другите полицейски начини за придобиване на информация отвеждат разследващите до Северин Красимиров. За извършеното престъпление се е разчуло и в махалата, където живее задържаният. Жителите на квартала отрекоха пред "Дневник" да са знаели кой е извършителят и да са го прикривали пред полицията. Няма официална информация дали някой е подал сигнал или е издал Красимиров.


В понеделник полицията изземва от дома на леля му негово бельо и панталон. По тях са открити следи от кръв, която съвпада с тази на Виктория Маринова. От вещите, които е ползвал Красимиров в къщата, полицията извлича ДНК-профила му. По това време той вече е в Германия.


Полицаи коментираха пред "Дневник", че версиите за манипулиране на материала са трудно доказуеми, защото ДНК-профилите не се манипулират току така и за да има "натопяване" на някого, полицията предварително трябва да разполага с негов биологичен материал, за да го нанесе по тялото на жертвата и по ползваните от него вещи.


Къщата, в която е живеел Северин Красимиров

© Юлия Лазарова

Къщата, в която е живеел Северин Красимиров


Информацията, която буди въпроси


Бързата реакция на разследващите и създаването на ДНК-профил в рамките на денонощие предизвикаха множество коментари за истинността на резултатите, особено на фона на други разследвания - като случая "Белнейски", когато същите изследвания отнеха месеци. "Технически подобно изследване може да се направи в рамките на няколко часа. Това обаче става само в случай, че едно разследване се ангажира огромен експертен и технически ресурс и то на държавно ниво. В друга ситуация русенската полиция би чакала с месеци за резултат", обясни за "Дневник" източник от разследването, пожелал анонимност.


Изненадата - това е отговорът на полицията на обсъждания в социалните мрежи и форумите на медии въпрос как мъж с физиката на заподозрения Северин Красимиров - видимо слаб, е надделял над жертвата си, която е била в добра физическа форма. Според тях първият удар е бил напълно неочакван и е направил жертвата безпомощна.


Все още не е известно дали Северин Красимиров е бил под въздействието на наркотици, както твърдят майка му и негови съграждани, с които "Дневник" разговаря. Разследващите в България не знаят дали предполагаемият извършител е употребявал наркотици, не е известно досега и в Германия да е правен тест. По информация на главния прокурор престъплението е извършено от него след прием на алкохол, което е установено от свидетелски разпити.


Още един въпрос възникна след изявлението на вътрешния министър Младен Маринов в сряда, който оповести, че заподозреният има полицейска регистрация за кражба на цветни метали от 2007 г. Тогава Северин Красимиров е бил на 10 години, т.е. малолетен, а според наредба регистрацията на хора под 14 години е забранена.


Какво предстои


В рамките на две седмици съдът в Германия се очаква да вземе решение за екстрадицията на Северин Красимиров след издадената в България европейска заповед за арест и поисканата от заподозрения съкратена съдебна процедура от германския съд.


След като Красимиров бъде предаден на България ще бъде взета ДНК проба и от него, за да се потвърдят резултатите от пробите от ползвани от него вещи. След това основният заподозрян ще бъде изправен и пред българския съд. Разследващите предполагат, че той ще признае вината си и ще иска делото да мине по бързата процедура.


"Дневник" научи, че в сряда вечерта приятелката и лелята на Северин Красимиров са заминали от махала "Тракцията" от страх за саморазправа с тях. По същата причина са си тръгнали от квартала и други техни съседи. В четвъртък вечерта "Нова телевизия" показа няколко мотора, които преминаха пред къщата, където живее Красимиров. Според информация на телевизията мъжете са дошли от София. Жителите на квартала отново разказаха, че се страхуват.


От телевизия TVN декларираха, че ще продължат излъчването на предаването "Детектор", водещ на чийто първи брой беше Виктория Маринова. В него беше излъчено интервю с журналистите Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania, арестувани докато водят разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти от "Джи Пи груп".


Собственикът на телевизията и бивш съпруг на Виктория Маринова - Свилен Максимов, потвърди пред "Дневник", че работи с "Биволъ" от 2015 г. По думите му общ познат го свързал със създателя на сайта, а отношенията им се изразявали в оказване на логистична помощ и техническа подкрепа от негова страна. Максимов коментира, че ще продължи да работи с "Биволъ", а следващият брой на "Детектор" ще е за взрива на цистерна в село Хитрино и ще бъде сниман от редактора на предаването - Иван Иванов (който водеше интервюто със Стоянов и Биро в първото предаване) и ще ползва документи от "Биволъ".


В петък в Русе ще е погребението на Виктория Маринова.


Всичко по темата четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK