Община Варна се готви да одобри ново строителство в Морската градина

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум" отбелязан с червена окръжност.

© Google Maps

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум" отбелязан с червена окръжност.Общинският експертен съвет по устройство на територията във Варна е одобрил нов строеж върху близо 3 дка в приморския парк - Морската градина. Това се разбира от отразеното в протокол от последното заседание на комисията, което се е състояло на 25 септември т.г.


Става дума за проект, внесен в комисията от дружеството "Феста делфинариум", част от "Феста холдинг" на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до Делфинариума си "басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения". Освен всичко това проектът предвижда и изграждането на аквапарк.


Решението на експертния съвет е първия етап от процедурата за одобряване на строителството, а последната дума ще има главният архитект на Варна Виктор Бузев. Днес той не бе открит на мобилния му телефон.
Точката от дневния ред на заседанието, на което е одобрен инвестиционният проект

© Дневник

Точката от дневния ред на заседанието, на което е одобрен инвестиционният проект


Според експерти, с които "Дневник" разговаря, в момента


не съществува законна процедура,


която да позволи строителството в конкретния имот, част от Морската градина на Варна, освен ако не бъдат нанесени промени в Общия устройствен план на града. Основанията за тези твърдения са, че в момента съществува само предварителен проект на план за регулация и застрояване на Приморския парк, който не предвижда зона за застрояване в този имот.


Теренът на "Феста делфинариум" според кадасталната карта

© Дневник

Теренът на "Феста делфинариум" според кадасталната карта


В същото време според Общия устройствен план на Варна цялата територия на Морската градина е зелена площ, в която могат да бъдат предприемани единствено отчуждителни процедури с цел паркостроителство. Така дори и за парцела, собственост на "Феста делфинариум", да бъде изработен Подробен устройствен план, той не може да позволи застрояването, прието от общинския експертен съвет на 25 септември.


Водните атракции, предвидени в Обкия устройствен план на Варна - в долната част на изображението е т.нар. "Алея Първа". В горната - теренът, в който смята да строи "Феста делфинариум".

© Дневник

Водните атракции, предвидени в Обкия устройствен план на Варна - в долната част на изображението е т.нар. "Алея Първа". В горната - теренът, в който смята да строи "Феста делфинариум".


Проектът на компанията за


поредното мащабно строителство


във варненската Морска градина идва само няколко месеца след като стана известно, че от 2014 г. до 2017 г. в атракциона, който притежава, по неясни причини са умрели четири новородени делфина, а тюлен на няколко месеца се е удавил заради немарливост на персонала.


След публикациите от "Феста делфинариум" се оправдаха за смъртта на животните и с това, че липсвала подходяща база за отглеждането им и спряха да отговарят както на електронните съобщения, така и на телефонните позвънявания на "Дневник".


Вероятно с този мотив за създаване на по-добри условия за делфините и тюлените сега през Общинският експертен съвет по устройство на територията във Варна е минало и предложението за строителството на аквапарк в Морската градина. В протокола от заседанието на съвета не са отразени дебатите по точките от дневния му ред.


Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат


дълга и печална история.


Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, а само няколко месеца по-късно оправдава неспособността да се справи с проблема, като обвинява за това предшествениците си. Изключение не направи и сегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ).


Последният пример за това стана известен в края на септември, когато се оказа, че администрацията му е издала удостоверение за въвеждане в експлоатация (Акт 16) на един от най-скандалните строежи в Морската градина – двуетажна сграда, собственост на дружеството "Зърнени храни – гр. Силистра".


Заради протестите, съпътствали строителството й, Портних бе заявил:


"Омръзна ми да се оправдавам за стари грехове!"


Не друг, а неговата администрация обаче разреши ползването на къщата, чиято застроена площ се оказа пораснала три пъти при трансформацията си от общински имот в частен, след това старата постройка на мястото бе съборена от "силни пориви на вятъра" в тих и слънчев пролетен ден, а накрая новата, появила се на нейно място, се оказа нанесена в кадастъра четири години преди да е построена.


Още през 2012 г. забраната за строителство в Морската градина, уж регламентирана с новия Общ устройствен план на Варна,


се оказа камуфлажна.


При това след консултация с премиера Борисов, който тогава бе в първия си мандат.


Още тогава специалисти припомниха одобрения през 2002 г. подробен устройствен план (ПУП ) на приморската зона като предварителен проект, който е влизал в сила "на парче", като за всеки терен на територията на парка са били изготвяни план-извадки, които също са влезли в сила и не можеха да бъдат отменени с Общия устройствен план.


Така на територията на парка се появиха множество "сгради с обществено предназначение", които по-късно се оказаха жилищни блокове. Решението за нанасяне на корекции в окончателния вариант на варненския Общия устройствен план, които да гарантират, че в Морската градина няма да се строи, беше взето след протести на граждани и екоорганизации под мотото "Окупирай Варна". Причина за тях бяха одобрените "специфични правила" за застрояването на парка. В крайна сметка обаче


строителството в парка продължи.


Изключение от всички забрани за строителство в парка прави и проектът "Алея Първа" на "Холдинг Варна", част от бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка. Той обхваща цялата крайбрежна ивица в северната част на Морската градина и при приемането на новия Общ устройствен план бе изключен от територията й, независимо че най-голямото й предимство в исторически план е била естествената граница на естествената гора с плажа.


Става дума за 122 дка крайбрежни терени в непосредствена близост до морето, за които вече има издадени разрешения за строеж. През лятото на 2009 г., в самия край на управлението на тройната коалиция, те бяха продадени на "Холдинг Варна" от тогавашния областен управител Христо Контров (ДПС) на цена около 50 евро за кв.м.


Справка с Общия устройствен план на Варна показва, че на морския бряг под бъдещия строеж на "Феста делфинариум" също е предвидено изграждането на водни атракции като част от проекта "Аля Първа" на "Холдинг Варна".


Самият Общ устройствен план беше изработен от друго дружество, свързано пак с "Холдинг Варна" - "ТПО-Варна – център за проучване, проектиране и бизнес осигуряване".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK