Община Варна се готви да одобри ново строителство в Морската градина

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум" отбелязан с червена окръжност.

© Google Maps

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум" отбелязан с червена окръжност.Общинският експертен съвет по устройство на територията във Варна е одобрил нов строеж върху близо 3 дка в приморския парк - Морската градина. Това се разбира от отразеното в протокол от последното заседание на комисията, което се е състояло на 25 септември т.г.


Става дума за проект, внесен в комисията от дружеството "Феста делфинариум", част от "Феста холдинг" на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до Делфинариума си "басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения". Освен всичко това проектът предвижда и изграждането на аквапарк.


Решението на експертния съвет е първия етап от процедурата за одобряване на строителството, а последната дума ще има главният архитект на Варна Виктор Бузев. Днес той не бе открит на мобилния му телефон.
Точката от дневния ред на заседанието, на което е одобрен инвестиционният проект

© Дневник

Точката от дневния ред на заседанието, на което е одобрен инвестиционният проект


Според експерти, с които "Дневник" разговаря, в момента


не съществува законна процедура,


която да позволи строителството в конкретния имот, част от Морската градина на Варна, освен ако не бъдат нанесени промени в Общия устройствен план на града. Основанията за тези твърдения са, че в момента съществува само предварителен проект на план за регулация и застрояване на Приморския парк, който не предвижда зона за застрояване в този имот.


Теренът на "Феста делфинариум" според кадасталната карта

© Дневник

Теренът на "Феста делфинариум" според кадасталната карта


В същото време според Общия устройствен план на Варна цялата територия на Морската градина е зелена площ, в която могат да бъдат предприемани единствено отчуждителни процедури с цел паркостроителство. Така дори и за парцела, собственост на "Феста делфинариум", да бъде изработен Подробен устройствен план, той не може да позволи застрояването, прието от общинския експертен съвет на 25 септември.


Водните атракции, предвидени в Обкия устройствен план на Варна - в долната част на изображението е т.нар. "Алея Първа". В горната - теренът, в който смята да строи "Феста делфинариум".

© Дневник

Водните атракции, предвидени в Обкия устройствен план на Варна - в долната част на изображението е т.нар. "Алея Първа". В горната - теренът, в който смята да строи "Феста делфинариум".


Проектът на компанията за


поредното мащабно строителство


във варненската Морска градина идва само няколко месеца след като стана известно, че от 2014 г. до 2017 г. в атракциона, който притежава, по неясни причини са умрели четири новородени делфина, а тюлен на няколко месеца се е удавил заради немарливост на персонала.


След публикациите от "Феста делфинариум" се оправдаха за смъртта на животните и с това, че липсвала подходяща база за отглеждането им и спряха да отговарят както на електронните съобщения, така и на телефонните позвънявания на "Дневник".


Вероятно с този мотив за създаване на по-добри условия за делфините и тюлените сега през Общинският експертен съвет по устройство на територията във Варна е минало и предложението за строителството на аквапарк в Морската градина. В протокола от заседанието на съвета не са отразени дебатите по точките от дневния му ред.


Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат


дълга и печална история.


Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, а само няколко месеца по-късно оправдава неспособността да се справи с проблема, като обвинява за това предшествениците си. Изключение не направи и сегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ).


Последният пример за това стана известен в края на септември, когато се оказа, че администрацията му е издала удостоверение за въвеждане в експлоатация (Акт 16) на един от най-скандалните строежи в Морската градина – двуетажна сграда, собственост на дружеството "Зърнени храни – гр. Силистра".


Заради протестите, съпътствали строителството й, Портних бе заявил:


"Омръзна ми да се оправдавам за стари грехове!"


Не друг, а неговата администрация обаче разреши ползването на къщата, чиято застроена площ се оказа пораснала три пъти при трансформацията си от общински имот в частен, след това старата постройка на мястото бе съборена от "силни пориви на вятъра" в тих и слънчев пролетен ден, а накрая новата, появила се на нейно място, се оказа нанесена в кадастъра четири години преди да е построена.


Още през 2012 г. забраната за строителство в Морската градина, уж регламентирана с новия Общ устройствен план на Варна,


се оказа камуфлажна.


При това след консултация с премиера Борисов, който тогава бе в първия си мандат.


Още тогава специалисти припомниха одобрения през 2002 г. подробен устройствен план (ПУП ) на приморската зона като предварителен проект, който е влизал в сила "на парче", като за всеки терен на територията на парка са били изготвяни план-извадки, които също са влезли в сила и не можеха да бъдат отменени с Общия устройствен план.


Така на територията на парка се появиха множество "сгради с обществено предназначение", които по-късно се оказаха жилищни блокове. Решението за нанасяне на корекции в окончателния вариант на варненския Общия устройствен план, които да гарантират, че в Морската градина няма да се строи, беше взето след протести на граждани и екоорганизации под мотото "Окупирай Варна". Причина за тях бяха одобрените "специфични правила" за застрояването на парка. В крайна сметка обаче


строителството в парка продължи.


Изключение от всички забрани за строителство в парка прави и проектът "Алея Първа" на "Холдинг Варна", част от бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка. Той обхваща цялата крайбрежна ивица в северната част на Морската градина и при приемането на новия Общ устройствен план бе изключен от територията й, независимо че най-голямото й предимство в исторически план е била естествената граница на естествената гора с плажа.


Става дума за 122 дка крайбрежни терени в непосредствена близост до морето, за които вече има издадени разрешения за строеж. През лятото на 2009 г., в самия край на управлението на тройната коалиция, те бяха продадени на "Холдинг Варна" от тогавашния областен управител Христо Контров (ДПС) на цена около 50 евро за кв.м.


Справка с Общия устройствен план на Варна показва, че на морския бряг под бъдещия строеж на "Феста делфинариум" също е предвидено изграждането на водни атракции като част от проекта "Аля Първа" на "Холдинг Варна".


Самият Общ устройствен план беше изработен от друго дружество, свързано пак с "Холдинг Варна" - "ТПО-Варна – център за проучване, проектиране и бизнес осигуряване".

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Да бетонират всичко наведнъж, продажниците му недни.

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Алчни, подкупни и безочливи! От градината за хората затворени в апартаментчетата нищо няма да остане.

 3. 3 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Доколкото виждам става въпрос за Салтанат. Там има ли такава забрана? Пълната забрана не е ли за историческото ядро?

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Варненската Морска градина отдавна трябваше да бъде прекръстена на ж. к. "Морска градина"....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Това с обявяването на частни имоти с приети устройствени планове за застрояване за парк е на практика национализация и няма как да се случи. Ако пък имотите се отчуждат варненци за години напред трябва да плащат тройни и четворни данъци за да плати общината имотите.

 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Спасе, не бързай да пишеш бомбастични заглавия!
  Умират делфини, тюлени. Делфинариума е строен преди колко години?
  Нясно ли си какво ще строят? Каква е носещата конструкция?
  Защото наред боклучавите строжи може би нареждаш и нещо читаво?
  Иначе темата е благодатна - строителство във Морската градина. Но не става само да се подрязват храсти и да се коси трева.
  Или си изчислил, че Петя Славова е бита карта? Ама не е! Такава-онакава, но все още си е яка.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Това с обявяването на частни имоти с приети устройствени планове за застрояване за парк е на практика национализация и няма как да се случи. Ако пък имотите се отчуждат варненци за години напред трябва да плащат тройни и четворни данъци за да плати общината имотите.
  —цитат от коментар 5 на svoboden


  Да бе, ще плащат варненици.
  Колкото платиха за дупката на Гергов!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 499 Неутрално

  А така - продължавайте, стройте!!Ако ги питаме, ще кажат, че за нас го правят - за наше благо и удобство!
  ГЕРБ/ГРОБ!

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Спокойно, 30 години минаха. Остават още 40-50 докато измре поколението дето измерва богатството с бетон...

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#7] от "skara":

  Нищо

 11. 11 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ама и вие сте много интересни. Уж внесеният проект е за строеж върху "близо" 3 дка. (Т.е 2.5 дка, защото журналистите обичат да преувеличават), а обяснявате, че ще се строи басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административно технически съоражения и аквапарк. Освен ако тези "близо" 3 декара не са вълшебни, това няма как да се събере на тази площ. Подкрепям идеята да се поднови малко делфинариума, защото е в много окаяно състояние, а вие дневник не правете от мухата слон, още малко ще почнете да пишете и за будките за сладолед, които са в морската лятото. Нека има някакво раздвижване, туристите, а и гражданите на Варна, не искат голи алеи и занемарена инфраструктура.

 12. 12 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Доколкото виждам става въпрос за Салтанат. Там има ли такава забрана? Пълната забрана не е ли за историческото ядро?
  —цитат от коментар 3 на Tata Mata


  Като го чуя този термин "историческо ядро" побеснявам. До там я докарахме че колкото и да се разраства населението на града, толкова повече зелените площи се свиват. В случая до малкото ядро създадено някога от по-достойни поколения. Щото разбираш ли, всичко извън "историческото ядро" става за застрояване.

  А на въпроса, да, според устройствения план забраната за строителство обхваща всичко до Евксиноград, включително Салтанат и Долна Трака.

 13. 13 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#11] от "glavatar":

  че ти колко място мислиш, че ще отделят на делфините? Я има 50 м х 50 м, я не и то най-вероятно вкопани. Място има предостатъчно. Това ще вдига такъв шум лятото, че ще задмине Златните. Как ще се чувстват животните само те си знаят. Отделно пък как е разрешено, при положение че там места за паркиране практически няма, е трудно да се каже.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  при наличие на неподкупна прокуратура нямаше да се налага да четем за действията на п.славова!

  такава явно е съдбата на РБ - населена с разделен от престъпни политици народ!

 15. 15 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Уважаеми г-н Спасов, Алея първа няма нищо общо с Морската градина! Вече 10 години се пишат лъжи по темата и се внушават неверни твърдения! Снимката от кадастъра много добре го показва!
  Също така от снимковия материал е видно, че ако не беше инвестицията на Холдинг Варна, за укрепване на активното свлачище, сега нямаше да има за какво да пишете!

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Зад нуждата от басейн за делфините, ЩЕ СЕ НАБЛЕГНЕ НА ЗАВЕДЕНИЕТО И АКВАПАРКА. Не знам колко място им трябва на животните, но самият делфинариум е много по-малък.

  Друг е въпросът, че въобще е по-добре да се закрие. Никое дете не се е научило на обич към животните и не се е запознало през тези затвори като делфинариуми, зоологически градини и т.н., особено в лошите условия тук.

 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Уако не беше инвестицията на Холдинг Варна
  —цитат от коментар 15 на silverman


  Тим-тролче, признай си, в коя фирма на холдинга робуваш!

 18. 18 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Каквото и да пишат, няма да мирясат докато не застроят цялата морска до Бризовете. Преди това вече трябва да съм се изселил от Варна, защото така или иначе вече не става за живеене.

 19. 19 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Разстроено
 20. 20 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дундурук":

  Драги ми Дудунчо, ако проследиш какво, къде и как съм коментирал, ще видиш, че коментирам обективно позовавайки се на факти. Има статии в които критикувам автора и такива в които го хваля! Никога не си позволявам нецензурни коментари, както и обиди на расова и верска основа, но уви, модераторите на Икономедия ми ги трият (особено ако са по отношение на спонсор на медията).
  Относно моята месторабота, мога да те уверя с ръка на сърцето, че не работя във фабрика за фалшиви новини.... ;)

 21. 21 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не черни, бели байраци трябва да завеем всички и надписа да е не "Системата ни убива", а "Убийте ни, готови сме на всичко за вас мутри, няма да се съпротивляваме".

 22. 22 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 401 Неутрално

  В Бургас ще стане война ако някой разреши подобно нещо в морската градина.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#13] от "borko_to":

  Три декара са разрешени, но колко ще бъдат усвоени, не се знае.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  ...Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, а само няколко месеца по-късно оправдава неспособността да се справи с проблема....
  —цитат от коментар 0 на статията


  Е как кметът да откаже!?
  В София един кмет се опъна на строителната мафия и му скроиха номер.
  Закопчаха го най-демонстративно насред "Младост"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В София един кмет се опъна на строителната мафия и му скроиха номер. Закопчаха го най-демонстративно насред "Младост"
  —цитат от коментар 25 на Храбър

  Даже в центъра го закопчаха, но не е там работата. Не се опънал, а реши да напълни гуша, понеже знае, че е попаднал в общинската власт случайно и за малко.


 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  браво,бравоооо,така трябва да се разраства голям,европейски град. браво на тим,браво на всички допринесли за това нашата морска столица да се развива и да се оползотворява тва празно място в така наречената ''морска градина''останала от времето на комунизма ,заради мизерията необлагородена.

 28. 28 Профил на Joro Vassilev
  Joro Vassilev
  Рейтинг: 8 Разстроено

  В цивилизованият свят хората отдавна се осъзнаха и всякак си се опитват да запазят и разширят зелените си площи, а в този град с толкова много потенциал да бъде зелен и красив за последните 30 години едно ново дърво не са посели , нов парк няма ,но за сметка на това унижтожават и малкото което е останало.Жалко мутро бетона е по красив.

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#28] от "netsurf":

  трай бе,комуне. трябва да се развиваме.като искаш зелено-чемадан-вакзал-пхенян.там лехи с корени колкото искаш.

 30. 30 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доколкото виждам става въпрос за Салтанат. Там има ли такава забрана? Пълната забрана не е ли за историческото ядро?
  —цитат от коментар 3 на Tata Mata


  Айде троловете изпълзяха. Очевидно добре знаят, че Салтанат всъщност е Северната част на Морската градина, като забраната важи за целия парк, но се опитват да внушат обратното на читателите. Няма да стане, де.

  Милена (Меми)
 31. 31 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "glavatar":


  Ама и вие сте много интересни. Уж внесеният проект е за строеж върху "близо" 3 дка. (Т.е 2.5 дка, защото журналистите обичат да преувеличават), а обяснявате, че ще се строи басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административно технически съоражения и аквапарк. Освен ако тези "близо" 3 декара не са вълшебни, това няма как да се събере на тази площ. Подкрепям идеята да се поднови малко делфинариума, защото е в много окаяно състояние, а вие дневник не правете от мухата слон, още малко ще почнете да пишете и за будките за сладолед, които са в морската лятото. Нека има някакво раздвижване, туристите, а и гражданите на Варна, не искат голи алеи и занемарена инфраструктура.
  —цитат от коментар 11 на glavatar


  Напротив, в парк искаме точно голи алеи за спокойна разходка и добре поддържана с нашите данъци инфраструктура. Без коли зад ъгъла, без постройки, строежи, атракциони и прочие.

  Милена (Меми)
 32. 32 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважаеми г-н Спасов, Алея първа няма нищо общо с Морската градина! Вече 10 години се пишат лъжи по темата и се внушават неверни твърдения! Снимката от кадастъра много добре го показва! Също така от снимковия материал е видно, че ако не беше инвестицията на Холдинг Варна, за укрепване на активното свлачище, сега нямаше да има за какво да пишете!
  —цитат от коментар 15 на silverman


  Хаха, ама вие сериозно ли? Тези мухлясали опорки скоро не ги бях чувала... Трябва да сте нов служител :)

  Иначе:
  Крайбрежната алея на Варна се казва "Капитан Георги Георгиев" и се нарича... АЛЕЯ. Не улица, не път, не шосе, а алея - част от парк.

  Милена (Меми)
 33. 33 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  браво,бравоооо,така трябва да се разраства голям,европейски град. браво на тим,браво на всички допринесли за това нашата морска столица да се развива и да се оползотворява тва празно място в така наречената ''морска градина''останала от времето на комунизма ,заради мизерията необлагородена.
  —цитат от коментар 27 на pavur


  Браво, Павур. Разби ни :))) Тва така празно място, хахаха...

  Милена (Меми)
 34. 34 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А иначе моите (риторични, но все пак замислящи) въпроси са:

  Ще има ли един - ЕДИН ДЕН - без безумия, глупости, беззакония, опити за облагодетелстване на неслучайни единични личности за сметка на цялото общество и въобще един спокоен, нормален ден в тази територия?!?!

  Кога най-после ще започнат да се спазват тези закони?

  Кога Общински съвет Варна мандат 2015-2019 ще спре да изпълнява поръчки, а ще започне да взема достойни, смели и отговорни решения, с които варненци да се гордеем? А не както досега да се свиваме от срам, че ни се смее и ни жали цялата страна?

  Аман!

  Милена (Меми)
 35. 35 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Ще дойде ден,в който ще искате чаша с вода,че сте жадни,но тя ще се превърне в бетон.

 36. 36 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 367 Неутрално

  пространството за делфин: 275m/2; 3.5 m дълбочина; скорост около 60klm/h...

 37. 37 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 258 Неутрално

  В Бургас ще стане война ако някой разреши подобно нещо в морската градина.
  —цитат от коментар 22 на mavro


  С Бургас Варна изобщо не може да се сравнява. Бургас си е станал красив, нормален европейски град. Варна си е още съветска кочина. Това си личи доста и по състоянието на двете Морски Градини.

 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1398 Разстроено

  Ех, Морската ми е най-милият спомен от родният ми град. Всеки път когато си идвам, се разхождам не един път. И понеже времевите интервали се измерват с година или две, очите ми виждат че Морската не е станала по-хубава или по-уредена. Даже напротив, все повече се занемарява. Вижте само стълбищата които водят към плажовете в какво състояние са. За сметка на това пък, се появяват разни сгради със съмнителна архитектурна стойност и още по-съмнителни разрешителни със собственици разни съмнителни лица. Жалко.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 39. 39 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 418 Гневно

  Естествено Петя Славова, #Кой друг?!
  Естествено, че ще се сече и застроява в градския парк, къде другаде?!
  Есттествено, че ще се прави "бизнес" за сметка на свободата и хуманното отношение към морските бозайници (интилигентни, включително), с какви други?!
  Нали трябва да е мафиотско и скотско!
  Все пак става дума за България.

 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#37] от "shisharko":

  Няма български град който да прилича на нормален европейски, нежели на красив такъв. Въобще живял ли си извън България достатъчно дълго за да имаш база за сравнение? Варна, Бургас, Пловдив, София че даже и Русе са си кочини ако ги сравняваме с френски, немски и скандинавски градове с подобна величина.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 41. 41 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#32] от "Милена Пехливанова":

  Миленка, или не си от Варна или си водачката на тъмнозелените. "Алея първа" е само едно поетично наименование на крайморски път със всичките му основни белези: без тротоар за пешеходци и символична "велоалея". Терените там нямат нищо общо с Морската градина, те се получиха след изграждане на буните и дълги години бяха "прекрасни" блата. Това не намалява вината на въпросния "адмирал"- подарил терена на групировката ТИМ, както и на бившия кмет, сътворил "чудото" с концесията на Алея първа, пак с въпросната групировка. Тъй като собствениците на последната са свикнали само да вземат, а не да дават цели 20 и -повече години тази Алея е налазена от грозни бараки, мръсотия, разпилян боклук от контейнери, алчни концесионери по пясъка. Тимаджиите не са вложили и една стотинка в т.н."концесия", само блокират развитието на бреговата ивица, както и на целия град, а общината спи и им ближе подметките.

 42. 42 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":

  Донякъде споделям вашата тревога, но не съвсем. Направи се много от последнният кмет. Но не достатъчно. Реставрираха се, макар и доста кичозно и баните и Казиното, асфалтираха се алеи. Главната алея винаги има красиви цветя. Но, много се краде. За стълбищата сте абсолютно прав, като се им в предвид, че се дадоха пари и за техния ремонт, който обаче не се случи качествено и незнайно къде потънаха парите. Някой ги открадна като направи някакъв козметичен псевдоремонт. Най-ми е мъчно за стълбите към бившия рибарски плаж, които редовно се използват за тоалетна. Стъпалата са разбити, подстъпите полузасипани и мръсни, пейките или изпочупени от вандали или откраднати. Не се научи това варненско стадо да пази и да не краде от общото.

 43. 43 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 176 Неутрално
 44. 44 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#12] от "Whoops":

  Нещо сте се объркал колега. За Салтаната и Долна Трака има влезли в сила подробни устройствени планове, предвиждащи жилищно строителство и строителство за комплексно обществено обслужване. Там никога не е правен ПУП за парк по простата причина, че имотите са частна собственост. Теоретично не е невъзможно вашият имот да бъде обявен с ОУП за парк, да се изготви ПУП и да ви съборят къщата, но най-малко трябва общината (т.е. останалите граждани) да ви платят къщата и имота, другото си е корейски грабеж.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Доколкото виждам става въпрос за Салтанат. Там има ли такава забрана? Пълната забрана не е ли за историческото ядро?
  —цитат от коментар 3 на Tata Mata


  "Историческото ядро" - може би имаш предвид градината от времето на Антон Новак (отпреди ПСВ), когато Варна е била 30 хил. ж.?

  Кои са дебилите, гласували за кандидата на ГЕРБ Иван Портних, родом от София? Просто софиянци мразят Варна, и цялата провинция, и което не могат да продадат, го осир@т.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  ... Там никога не е правен ПУП за парк по простата причина, че имотите са частна собственост. Теоретично не е невъзможно вашият имот да бъде обявен с ОУП за парк, да се изготви ПУП и да ви съборят къщата, но най-малко трябва общината (т.е. останалите граждани) да ви платят къщата и имота, другото си е корейски грабеж.
  —цитат от коментар 44 на svoboden


  и за да не се случи корейския грабеж ПУП предвижда пълно застрояване на имота. До границата му. Вместо 1 етаж, 3 етажа.

  Един приятел си помечта за роми около НС в София, вместо на джокинг алеята в Русе - белким претрепят едно 20-30 законотворци.

 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#34] от "Милена Пехливанова":като смените общинския съвет и гласувате за партии ,които не са ДС креатури ,а във Варна няма такива ,нещата ще се оправят ,аз не съм съгласен със строителство в морската градина ,но пък ми харесва направеното по първа алея от холдинга ,там на товаместо не могат да направят аква парк ,по простата причина ,че е едва удържано свлачище ,има много за и против строителството в градината ,но че има нужда от укрепване и инфраструктура ,има!

 48. 48 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Защо нещастната ни Столица трябва да бъде единствения голям град, в който алчните, некадърни и корумпирани Гробари да се разпореждат като с бащиния?
  (А в случая ГРОБ = СИК, ТИМ и каквото още се сетите от началните години на "прехода" - към мутренски капитализъм, естествено).

 49. 49 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#41] от "Oggie Petkov":

  Нещо бъркаш. На концесия е плажа, не алеята или още по-малко проекта. Всеки чул-недовчул нещо и вече е спец по всички въпроси. А що се отнася до Делфинароума, то определено ще е добре да му направят ремонт и да осигурят по-голямо място за делфините.

 50. 50 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#44] от "svoboden":

  Има влязъл в сила ОУП, с който Салтанат, Долна Трака и Горчивата чешма са парк:
  http://agup.varna.bg/attachments/article/256/7.1.jpg

  За отчуждаването сте прав. Изплаща се компенсация. Но няма как да си построиш нова къща в зона отредена от ОУП за парк.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#37] от "shisharko":Няма български град който да прилича на нормален европейски, нежели на красив такъв. Въобще живял ли си извън България достатъчно дълго за да имаш база за сравнение? Варна, Бургас, Пловдив, София че даже и Русе са си кочини ако ги сравняваме с френски, немски и скандинавски градове с подобна величина.
  —цитат от коментар 40 на tsyrvulan


  До 1980г. според чужденците Варна бе с най-европейски вид (вярно, без да са видели Русе), с чудесната си Морска градина, околностите по пътя Варна-Евксиноград-Св. Константин - Златни пясъци, с първите пешеходни зони и подлези в България. За част о тези неща можем да благодарим на Фердинанд (и А. Новак), за други на кметовете от 70-те години. Деградацията на града започна с формированието Лазур на червения бизнесмен от 80-те години Стоян Цанев, когато построи Делфинариума в Морската градина, и събори няколко знакови сгради в сърцето на града, за да прави МОЛ. Мястото за МОЛ стана "Дупката", а около Делфинариума се оформи Ж.К. с инфраструктура (вътрешни улици, търговски център Пикадили, няколко ресторанта, паркинги)

 52. 52 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Спас се почувства велик. След толкова защита на “разследващите журналисти “ . За момент спря с ТИМ и хвана Славова.
  Само, че след Хоризонт има много частни имоти. Пък и нещо такова би било много добре за оживяването на този район.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 53. 53 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#41] от "Oggie Petkov":


  Не забравяй, как всичко което е над Алеята досега да се е срутило. Благодардние на тези които купиха и укрепиха ската се държи

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 54. 54 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#41] от "Oggie Petkov":Не забравяй, как всичко което е над Алеята досега да се е срутило. Благодардние на тези които купиха и укрепиха ската се държи
  —цитат от коментар 53 на Euronymous

  ТИМ освен, че откраднаха от варненци придобитите от морето "терени" срещу 50 евра на кв.м., една стотинка не са дали за укрепването на ската. Защо холдинга не покаже един документ за
  плащане? С европейски пари от "Бедствия и аварии" по времето на Кристалина Георгиева, ТИМ си укрепи имотите.

 55. 55 Профил на Димитрова
  Димитрова
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "archd":

  Като знаеш как стават нещата защо не го направи ти? Много лесно обвиняваш насам и натам. В момента ската е укрепен точно благодарение на тези срещу, които плюеш и няма да пропадне върху или с някого.

 56. 56 Профил на Nikolay Marinov
  Nikolay Marinov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#55] от "Димитрова":

  Пффф

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK