Къщата на Яворов е обявена за продан за над 1.6 млн. лв.

Къща - музей на Пейо Яворов

© Анелия Николова

Къща - музей на Пейо ЯворовКъщата, в която е живял поетът Пейо Яворов на столичната улица "Раковски" 136, е обявена за публична продажба от съдия изпълнител Мирослав Колев. Цената на къщата е определена на 1 628 758.08 лв.


Обявата е публикувана на 11 октомври. Търгът ще бъде отворен на 15 октомври и затворен на 15 ноември.


На къщата са направени много ипотеки, което пречи на преговорите между Васил Панчев, който купи имота през 2016 г. и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.
Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици - финансистът Емил Хърсев и бизнесменът Володя Лозанов.


Малко по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви чрез социалната мрежа "Фейсбук", че е говорила с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов държавата или общината да купи къщата.


Къща - музей на Пейо Яворов

© Анелия Николова

Къща - музей на Пейо Яворов


Яворов живее под наем в къщата от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г., заедно със съпругата си Лора Каравелова, която се самоубива. От 1963 г. къщата функционира като музей. В сградата се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция, както и лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Как е възможно къща музей да бъде купена от частно лице?

 2. 2 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2058 Неутрално
 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Уважаемите наши журналисти. Как да ги уважаваш... Къщата на Яворов..... в която е живял под наем една година. ........значи доста къщи е имал Яворов. Има и на Витошка и Солунска.
  Значи , някой който е под наем в НДК, може да твърди, че НДК е негов. Журналистика, Сър. Но и публиката си я бива.
  Интересно, защо журналистите не посочат кой е обременил къщата и ипотечни задължения. Хърсев и още няколко.
  Иначе- това не е къщата на Яворов, като музея му може да се премести в Музея на София, да речем. Къщата е стар пруски свод/или гредоред. Който я купи ще я бутне. Подозирам, че за да замажат излагациите си с ремонти и схеми, Бойко ще я купи с държавна пара и ще я дарява на .......... Общината.

 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Поздравления колега, предвиждането ти вече е факт. Появи се новината, че Фандъкова е говорила с Борисов и Банов да купят къщата.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  След промените българските масони са купили/придобили къщата, но не са като западните свободни зидари. Те не съграждат, а разрушават. В центъра на Осло има една изключително представителна сграда, построена от масоните и служеща за старчески дом на тези, изпаднали в нужда. В България нашите не успяха да укрепят къщата и да я спасят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  За всичко си прав освен за бутането. Няма как да я бутнат, защото е паметник :)

 7. 7 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Как е възможно къща музей да бъде купена от частно лице?
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  По света има само държавни музеи, така ли???
  Може би в твоята матушка Русия е така, не знам. И не искам да знам.
  Тук обаче е другояче.
  Къщата, в която днес се намира софийският музей на Яворов, всъщност е частна. Дори по времето на социализЪма само 1/3 от нея е била държавна - заради надстроения трети етаж и уж неплатени от собствениците данъци. Сега къщата е изцяло частна и в последното десетилетие е многократно ипотекирана и препродавана. Небезизвестният Емил Хърсев е един от бившите собственици.
  Апропо, надстрояването на къщата е извършено по безумен начин във втората половина на 50-те. Сградата е с гредоред, но третият етаж е издигнат върху бетонна плоча, излята директно върху стените - без задължителното укрепване с колони. По тази причина тя е застрашена от самосрутване и в нея не се допускат повече от 5-6 души наведнъж.

  Според мен държавата трябва да купи къщата, но ... едва ли ще се случи!
  Иначе колко му е да отделят има-няма два милиона от нашите пари, за да се запази музеят. Главният мултак Веждито колко десетки милиони пръсна в "Българския Лувър"? Ама в грандиозните строителни проекти има далавера, а в този музей - хич.

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  То не е проблем музей да е частна собственост. В Европа е пълно с частни музеи - разни дворци и замъци, исторически къщи, градини... Други са общински или църковни имоти, което пак не е на държавата. В Чехия пък реституираха много сгради-паметници и музеи.
  Проблемът е в манталитета и ш отношението към културното наследство, което в България се руши и разграбва. Т.е. ако ще да е на старите си собственици, на Великата Ложа на България, на частно лице, на града или на държавата - разликата няма да е голяма, ако стопанинът ѝ не осъзнае, че не е негова, а той само я пази за следващите поколения.
  По чешката телевизия имаше поредица за чешките аристократи днес. Тези, които през 1938/39 са били на страната на Чехословакия срещу Германия са получили реституции. Много в ужасно състояние. Питаха един от наследниците за какво му е тоя полуразпаднал се дворец, след като има други за живеене, а този само му поглъща всичкото време и пари, за да го вдигне от развалините. Графът се ужаси от въпроса и обясни, че това е на рода от Х векове и той не може да решава да го изостави, още по-малко пък да го продава. Негов дълг е да се грижи за наследеното и да го предаде на бъдещите поколения. В повечето дворци, които са частни, семействата на благородниците обитават няколко стаи. Другото са музеи, правят се концерти, сватби, параклисите са действащи църкви, отворени за хората...
  Правите ли разликата ?

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 797 Разстроено

  Правим разликата!
  Нали не очакваш Черепа или Свинята да купят къщата, за да запазят музея?
  Емил Хърсев я беше купил, но загуби търпение да я чака да се самосрути, та я ипотекира и препродаде. Иначе е "световноизвестен финансист", а твоят чешки граф само ти си го знаеш.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#9] от "uporit":

  Ами надали само аз "си го знам". Местните фамилии са въртяли политиката, военното дело, Църквите (Католическа и някои протестантски), културата и други неща на централна Европа - в рамките на Чехия, Свещената Римска Империя, Австрия, по-късно Австро-Унгария, първата Чехословашка Република (1918 - 1938) - има няма едно 600 - 700 години.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#9] от "uporit":

  Иначе, за да говорим конкретно, графът беше от рода Коловрат. С друг граф от същия род, вече покойник, имаше страхотна случка около реституциите. Получи един бароков дворец в центъра на Прага, в който при комунизма бяха поместили хубав малък театър.
  Театърът се страхуваше, че граф Коловрат ще ги изгони, той обаче каза, че само иска да му плащат наем и да си стоят - дворецът не му трябвал за живеене.
  Театърът изпадна в паника - наемите в центъра на Прага в една баят голяма триетажна сграда от XVIII век - можете да си представите какви са. Графът ги извика на преговори с адвоката си, те отидоха ни живи, ни умрели. Графът им предложил договор за години напред за 1 крона годишен наем. (около 4 евроцента).
  И до днес театърът е в двореца Коловрат. Но всички го знаят като "Коловратският театър" - това е днес и официалното му име.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Държавата даде за дупката на Гергов 43 млн лева, а дали сега ще намери 1.6 млн за къщата на Яворов?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":


  Значи по света по-голямата част от музеите са възникнали от частна инициатива, с която някой тузар цели да получи безсмъртие.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":За всичко си прав освен за бутането. Няма как да я бутнат, защото е паметник :)
  —цитат от коментар 6 на vtl53383951  До коментар [#6] от "vtl53383951":

  Еми то и в Поморие имаше къща в която е живял Яворов,но днес е бутната и на нейно място има кооперация,като е останала само паметната плоча лепната на фасадата.

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2201 Неутрално  има интересен казус с къщата на Мина, музата Яворов, в гр. Елена.

  Тази къща е спасена от разрушаване от франкфуртския зъболекар от бълг. произход д-р Юде. Има интересни интервюта с него в тубата, в които той разказва за трудностите през които е минал.

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2201 Неутрално  Стоматологът реставрирал къщата на Мина в Елена се казва Ернст Трифон Юде.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#15] от "Нинов":

  Интересно защо в историята остават предимно имената на музите,хетерите и куртизанките,но не и на съпругите!

 18. 18 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "PavelCZ":

  Емо Хърсев кво общо има с някакви графове , че да пази културно наследство. Между другото и хората с позиции графовете и други благородници имат файда да пазят културносто наследство , защото то освен престиж им носи и чисто финансови печалби , ще носи престиж и печалби и на наследниците . Най малкото като правиш бизнес е по лесно , когато си от надеждна фамилия, а не някакъв неизвестен.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Муза е доста широко понятие, сигнализиращо, че може и да е нямало секс... или клецане както му викат някои хора.

 20. 20 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Може би сега олемият финансист Хърсев ще се разчувста и откупи кгъщата зад я подари на поколенията? Колко са за него 1.6 млн, а името му ще се слави години напред.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аре пак пари за глупости. На държавата тая съборетина не и трябва, ама въобще. Музея на Яворов вътре може да се пренесе другаде, Яворов е имал толкоз общо с тая къща, колкото и с всяка друга в София.

 22. 22 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо хората предпочиват къщата да е в ръцете на държавата? Кой според вас има повече интерес да се грижи и подържа къщата като музеи и културно наследство от което се изкарват пари от туристи? Всички държавни сгради и обеки са в окаяно състояние, сравнете ги с части обекти. Частна собственост въобще говори ли ви нещо?

 23. 23 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 225 Неутрално

  3 къщи на Яворов по 1,6 млн са по-малко от 1 трибуна моци за 5 млн!
  Боко я плати от раз, без да чака да си говорят с данчето!

  Гербери сър.

 24. 24 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нинов":Интересно защо в историята остават предимно имената на музите,хетерите и куртизанките,но не и на съпругите!
  —цитат от коментар 17 на deaf


  абе Лора не е по-малко известна- но то ако на всички музи на Яворов им пазят къщите- ще станем архитектурен резерват от началото на 20 век

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Да правят каквото си щат. Така или иначе идея си нямат кой е Яворов, нито са чели нещо негово след училище.

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Разстроено

  Ненормална работа, къща-музей да се продава на търг ...

 27. 27 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Би било добре държавно-общински консорциум да откупи къщата и да я преустрои като Яворов форум за дебат, литературни четения и културно-социални практики. Нека там кипи духовен живот. Дано софийската общественост не се задоволи с формално изпълнен дълг пред хербаризиран деец. Пею Крачолов ще се чувства неуютно в студени и безжизнени стаи, когато от време на време слиза сред нас, за да се увери, че българската литература не е умряла.

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Лора Каравелова каква е на Яворов да питам?

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Кой болен мозък реституира тази къща?

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#29] от "султана глаушева":

  явно не е твоя, щом питаш. Бих ти обяснил ама... ае

 31. 31 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  А преди да стане музей според Вас не е ли имала собственици, от които е отнета!? Или ако заграбиш нечий имот от някой и му сложиш табела музей, спокойно можеш да пращаш собственика и наследниците му на майната им.

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":Лора Каравелова каква е на Яворов да питам?
  —цитат от коментар 28 на uq


  Щом питаш, значи ставаш за министър на културата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Повече ми харесваше заглавието "Баце разбра за къщата на Яворов". Рекох си, покрай къщата на Яворов може да разбере и за Яворов. Ама го махнаха.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Аре пак пари за глупости. На държавата тая съборетина не и трябва, ама въобще. Музея на Яворов вътре може да се пренесе другаде, Яворов е имал толкоз общо с тая къща, колкото и с всяка друга в София.
  —цитат от коментар 21 на niakoi_si


  Толкова си прост, че можеш да служиш за лого на тази държава... вместо онова, дето прилича на пържени яйца.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#30] от "uq":
  В такъв случай собственикът се компенсира. Я виж какво е направил с реституираната къща! Хич не му пука, че е свързана с яворов! Какво е направил? Виж резултата! “Ама ае”, както го казваш, нали?

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  То добре , че поне някой клошар не я е запалил.

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Гледай как българчетата се самоунищожават. Няма нужда да ги завземаш, няма нужда да ги асимилираш. Те сами...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "zyb18561487":

  Прост съм викаш... Добре е като е анонимно... но някой ден ще се изпуснеш на живо... и ще си платиш с лихвите за мръсната уста.

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  Много лесно се разпореждаш с чужди имоти и държавни пари. Мандри нападаш ли?

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#32] от "zyb18561487":

  И ти ставаш, гледам не можеш да четеш, иначе щеше да видиш на какво отговарям ама то трябва повече акъл отколкото на министър на културата за това

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#39] от "uq":
  Не искам къщата на яворов да се руши. Или, не дай си боже, да се превърне в чалготека. За мандрите не смятам да ти отговарям. А собственици на имотите са били дядовци или бащи на днешните реститути. Пресприемачи, качествени хора. Смяташ ли, че много ще се гордеят с това, което правят наследниците им?

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Не разбрах последният собственик как я е купил без да се вдигнат ипотеките на предните собственици, но у нас всичко е възможно и всъщност точно това често се прави...

 43. 43 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Като се преместят във партийния дом ще продадат и народното събрание !!!

 44. 44 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Само не разбирам как така, хем ще има търг, хем държавата ще я купи. Ако има такъв "предрешен" търг, какво пречи произволно избрано подставено лице да обяви, че предлага милиард за къщата, та да трябва държавата да плати милиард и един лев? Или два милиарда. Или три?

 45. 45 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 741 Неутрално

  О боже, отново пропиляване на пари за "култура". Ако културата ви се обогатява от квартирата на Яворов за една година - да ви имам културата.
  Поредната инициатива, която подкрепяме като стадо овце, защото иначе ще ни заклеймят като простаци..
  На никой не му пука. Махнете ге това и направете градинка с две дръвчета, 1 чешмичка и 4 пейки - по-добре ще е.

 46. 46 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нинов":У над пък “тузар” се мъчи да получи “безсмъртие” с нашите пари. Те тук е разликата!

 47. 47 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Очаквам да стане "Рафи" или най-малкото някаква избушена кръчма. Може и да я превърнат в мутро-барок, обзаведена с Версаче.

 48. 48 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Уважаемите наши журналисти. Как да ги уважаваш... Къщата на Яворов..... в която е живял под наем една година. ........значи доста къщи е имал Яворов. Има и на Витошка и Солунска. Значи , някой който е под наем в НДК, може да твърди, че НДК е негов. Журналистика, Сър. Но и публиката си я бива. Интересно, защо журналистите не посочат кой е обременил къщата и ипотечни задължения. Хърсев и още няколко.Иначе- това не е къщата на Яворов, като музея му може да се премести в Музея на София, да речем. Къщата е стар пруски свод/или гредоред. Който я купи ще я бутне. Подозирам, че за да замажат излагациите си с ремонти и схеми, Бойко ще я купи с държавна пара и ще я дарява на .......... Общината.
  —цитат от коментар 3 на grayeagle


  Един трезв глас, който казва голата истина.
  Тази къща-музей на Яворов е една илюзия. Единственото важно при нея е, че там се е състояла една трагедия, за която и до ден днешен не се знае истината. Казвам го от позицията на човек, чийто прадядо е бил деец на ВМРО и приятел с доктора, когото са викнали веднага след случилото се с Лора. Докторът е бил също от ВМРО и се е държал доста двусмислено, предимно е мълчал след огледа. Но това между другото. Вече всички са покойници и е без значение.
  Музеят наистина може да се премести в музея на София и така да се реши въпросът. И без това там почти не може да се влиза, а и почти никой не влиза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK