Първите 20 електробуса за София са пристигнали в Бургас

Тези електробуси ще тръгнат по софийските улици до края на годината.

© Столина община

Тези електробуси ще тръгнат по софийските улици до края на годината.Първите 20 електробуса за градския транспорт, пристигнаха на пристанището в Бургас днес, съобщи във фейсбук профила си кметът на София Йорданка Фандъкова. До средата на седмицата те ще са в София и ще започне подготовката им за включване на линия. Това е първата доставка на електробуси, след като в последните години тествахме няколко различни технологии по различни линии в София, написа Фандъкова.


Вчера в гаража в "Дружба" пристигнаха и първите 17 от 60-те нови автобуса на природен газ, които доставяме, съобщи още кметът. До края на годината ще бъдат доставени още 22 автобуса на природен газ, а догодина още 60 съчленени.


Всички автобуси, които купуваме за градския транспорт, отговарят на най-високите екологични стандарти ЕВРО6, декларира Фандъкова.От снимките се вижда, че електробусите са от китайската марка Yutong. През 2012 г. бяха купени от столична община 130 китайски дизелови автобуса от "Джънджоу юйтун бус ко. лимитид".


Единственият участник в обществената поръчка обявена от общината беше "Евролийз ауто", което е собственост на "Еврохолд България" АД. Предложението му в обществената поръчка беше за доставка на 20 електробуса от модела Yutong ZK6128 на Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd. на обща цена 16.7 млн. лв. без ДДС. Според условията на поръчката сумата трябва да бъде изплатена на 96 равни вноски за осем години. Постигнатата цена е с около 10% по-ниска от прогнозната стойност на общината от 18.5 млн. лв.


Всеки от електробусите ще струва по 760 хил. лв. В поръчката е включена и доставката на пет зарядни станции с мощност 120 кВтч на единична цена 138 хил. лв. и десет зарядни станции с мощност 60 кВтч, които ще струват по 70 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK