Къщата на Яворов ще бъде обществена собственост, заяви Тодор Чобанов

Къщата на Яворов ще бъде обществена собственост, заяви Тодор Чобанов

© Анелия НиколоваКъщата на Яворов ще бъде обществена собственост. Предстои да се реши дали собствеността ще е държавна, общински или смесена. Това коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов в ефира на "Нова телевизия". Той увери, че къщата ще остане музей.


До споразумението се стигнало след разговор на кмета Йорданка Фандъкова с премиера и с министъра на културата, който се е провел веднага след като е станало ясно, че има ипотека на къщата. "Каузата, която имаме, е по-голяма от обявената цена от 1.6 млн. лв.", каза Чобанов и добави, че още следващата седмица ще бъде изработен механизъм за процедурата.


Случаят беше коментиран и от наследници на Яворов в ефира на Би Ти Ви. "Новината ме завари неподготвена, заради този музей всички ценни вещи напуснаха дома ни и се появи друг дом. Там са вградени детските сълзи. Изведнъж виждам, че всичко, което е съградено, рухва", заяви Явора Стоилова, потомка на поета. Според нея този музей e бил създаден върху голяма неправда - изгонването на собственичките.
Според собственика на къщата - Васил Панчев, който също беше събеседник в студиото, е имало нередности, когато е купил къщата. "Придобих я за 600 хил. евро, имаше кредит и е платена. Разбрах, че е била използвана за ипотечен инструмент. Миналият собственик Володя Лозанов е продавал имота сам на себе си, на дружество с нестопанска цел", съобщи той.


Според Панчев предишният собственик не е бил в позиция да продава. В ефира на Би Ти Ви Лозанов коментира, че нито една съдебна инстанция, както и финансови ревизии не са установили нарушения, а дружеството е било без задължения. Днес ще бъде внесена молба за обезпечаване и спиране на публичната продажба на къщата, докато не се произнесе съдът.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Колкото къщата на баща и син Славейкови ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Законодателството ни е слабо в частта за паметниците на културата.
  Още доста такива случаи има.
  Трябва да си задължени да продадеш имота, ако не можеш да се грижиш за него и да има серизни глоби за лошо стопанисване. Също така продажбата да се санкционира от държавата и/или общината.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Гневно

  Кой купува ипотекитран имот на първоначална цена ? Само нашите умници.
  Няма да с еучудя ако дори спретнат едно театро с фиктивно наддаване за още пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Само преди това трябва да мине сериозна преоценка кое наистина представява паметник на културата. Защото всяка партизанска землянка не е ценност, къщата на Героги Димитров също не е ценност но пък е паметник на културата.

 5. 5 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ех, ама как замесихте Володя Стоянов?!?! :-) не става ли дума за Володя Лозанов? :-)

 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Би било добре да преустроят къщата като Яворов форум за дебат, литературни четения и културно-социални практики. Нека там кипи духовен живот. Дано софийската общественост не се задоволи с формално изпълнен дълг пред хербаризиран деец. Пею Крачолов ще се чувства неуютно в студени и безжизнени стаи, когато от време на време слиза сред нас, за да се увери, че българската литература не е умряла.

 7. 7 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Обществена собственост - за първи път чувам за такава.

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Колко незнаеща право е нашата Госпожа Кмет, а и Чобанов. Къщата не е на Яворов- той е бил под наем там около година. Музеят са му 30 дребни вещи, като може да отидат в Музея на София или на литературата. В един ъгъл се събират.
  СГРАДАТА е НАДСТРОЕНА с БЕТОНОВА ПЛОЧА и е ОПАСНА.
  Гредоред, който се надстроява с бетон, следва да има нови колони с арматура и бетон- вътре или извън сградата. Тук няма и сградата всеки момент ще рухне и Кмета ще се крие като мишка, ако загинат хора. Сградата е напуката и опасна и вътре пускат по няколко човека, за да не рухне. Нищо не трябва да купувате. Парцела, от своя страна е около 300 кв.м.- малък. Имаш калкан от едната страна и отстояние 1,5 м. към градицата със СДС. можеш да застроиш пет- шест етажа по 250кв.м на етаж. Да сложим 3000 евро цена. Става 750 000 евро. Това е без разходите за строителство, които ще са доста. Реално цена от милион и шестотин хиляди , искана от Частния съдебен изпълнител е висока и няма кой да я даде. ААА забравих, има и разходи по събарянето и извозването на ная стара къща.

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  ами айде тогава Чобанов, "потомката" или брата зидар да бъдат така добри и да се бръкнат у собствените си джобове, за да платят на Хърсев, става ли... щото нито къщата, нито мижавата експозиция струват толкова... и журнальорките да спрат да питат кой бил "кредитора", щото много добре знаят

  https://tr.bivol.bg/view.php?eik=131159329
  https://bivol.bg/domyavorov1.html

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8961 Неутрално

  Това събитие показва пълната немощ и несъстоятелност :
  - на държавата (да се грижи за историята си)
  - на българските масони (да работят за благото на обществото)
  - на обществото (да тачи своята памет и история)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  - на обществото (да тачи своята памет и история)
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  що за глупости... това какво е

  http://www.javorovhouse.info/?cid=42

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Колко незнаеща право е нашата Госпожа Кмет, а и Чобанов. Къщата не е на Яворов- той е бил под наем там около година. Музеят са му 30 дребни вещи, като може да отидат в Музея на София или на литературата. В един ъгъл се събират.СГРАДАТА е НАДСТРОЕНА с БЕТОНОВА ПЛОЧА и е ОПАСНА.Гредоред, който се надстроява с бетон, следва да има нови колони с арматура и бетон- вътре или извън сградата. Тук няма и сградата всеки момент ще рухне и Кмета ще се крие като мишка, ако загинат хора. Сградата е напуката и опасна и вътре пускат по няколко човека, за да не рухне. Нищо не трябва да купувате. Парцела, от своя страна е около 300 кв.м.- малък. Имаш калкан от едната страна и отстояние 1,5 м. към градицата със СДС. можеш да застроиш пет- шест етажа по 250кв.м на етаж. Да сложим 3000 евро цена. Става 750 000 евро. Това е без разходите за строителство, които ще са доста. Реално цена от милион и шестотин хиляди , искана от Частния съдебен изпълнител е висока и няма кой да я даде. ААА забравих, има и разходи по събарянето и извозването на ная стара къща.
  —цитат от коментар 8 на grayeagle


  И викаш - щом е живял под наем там Яворов, а не е негова - да я бутат!!!Та в тази къща са се случили и други, трагични и не само, събития свързани с Яворов, там е живял творил и обичал.В същите стаи и обстановка.Ако я събрят и построят една офис сграда, дали можеш да заведеш децата си в него и да им кажеш, че някъде тук, зад този компютър се е намирала стаята и се е случило еди какво си!
  Проблемът е в общината, която отдавна не си е свършила работата и сега ще плаща повече!Всъщност - с наши пари!

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  И викаш - щом е живял под наем там Яворов, а не е негова - да я бутат!!!Та в тази къща са се случили и други, трагични и не само, събития свързани с Яворов, там е живял творил и обичал.
  —цитат от коментар 12 на Капабланка


  мдам, тур "квартирите на Яворов" си е идея... брат Хърсев нема ли още некоя простотия за продаване

 14. 14 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#12] от "Капабланка":

  Как да го набиеш в бетонни балванки, че Яворов за българската литература и отечеството ни е това, което е Хосе Раул Капабланка за великото шахматно изкуство и Куба ?

 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2456 Гневно

  Кауза? Тая къща с нашите пари ли ще се купува?

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#14] от "Practic":

  Викаш да преглътнем грозната далавера и да си траем като мишки !!! Дали харамията Пейо би одобрил подобна мерзост и духовно падение ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Драги "Кмете", използвам повода, за да ви попитам нещо.
  Знаете ли, че харамията Пею Крачолов е изрекъл следните думи:
  "Русия е джелатинът на Македония" ?

 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#12] от "Капабланка":

  1. Къщата е опасна и който и да я купи тя остава опасна. Ще пада. Няма жб пояси, няма нищо. Надстроена с бетонна плоча и един етаж, който силно тежи на носещата конструкция и затова има напуквания. Така или иначе, тая сграда ще направи проблем.
  2. Яворов е живял на много места- едното е на ъгъла на Солунска и Витошка- още по централно място. Под наем. По тая логика да закупим всички парцели и сгради, в които е бил Яворов.
  3. Яворов е духовна величина и няма проблем да му преместиш вещите. Яворов ще си е винаги жив.
  4. Яворов обитава само един етаж от сградата, а не както казват тук цялата сграда. Всеки етаж си има собственици.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#17] от "Practic":

  Какво значение има това към днешната очеизвадна далавера ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 825 Неутрално

  "...няма проблем да му преместиш вещите".
  Цар Борис Трети осъществява светлия идеал за национално обединение, удържа страната извън войната и спасява българските евреи. Три години след неговата смърт тленните му останки са ексхумирани, осквернени и заровени в параклиса на двореца ,,Враня” край София. След още три години сакралната постройка е взривена, а мястото - заравнено.
  Толкова ли е важно това, нали духовното му дело остава нетленно ?

 21. 21 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 582 Неутрално

  В Южния парк и Борисовата градина има (не)знайно как частни имоти. Не е ли много по-смислено оттам да се почне с превръщането на частната собственост в държавна или общинска?

 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  и кво, че е надстроена.
  има си начини да се усилят
  колоните, без да се вижда.
  по цял сват се прави.
  има доста къщо в София,
  които са надстроени през 20те
  години на XX век.
  не са паднали още.
  проблемът е влагата и
  замръзването и през зимата
  в хоросана и тухлите. това ги
  разрушава лека полека.
  проблемът е,че пак както стана
  модерно напоследък се купуват
  частни активи с държавни средства.
  мотивът е я целесъобразност-булгартрансгаз
  и терените на бившия южен поток,
  я студен резерв, я национална светиня.
  има си ред, по който стават нещата.
  който и да е собственик трябва да се грижи
  за паметник на културата. ако не общината
  учредява принудителна ипотека върху
  поредполагаемата стойност на ремонта.
  значи повтаря се старата врътка със
  купуваме част от нещо общинско,
  след това го правим наше и след това го продаваме
  на общината на далавера.
  примери колко щеш. дупката в Пловдив,
  зала униврсиада в София, пловдивския панаир и т.н.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  зам.-кметът на София Тодор Чобанов в ефира на "Нова телевизия". Той увери, че къщата ще остане музей.
  _______________
  Ама да надцакат Варненска община с техните 42млн за дупката!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Да видим сега патриотите и майсторите на общите приказки.

  Когато един млад човек или един чужденец дойде в София, може все още да мине покрай къщата на Яворов, да се озове в късче от историята на човечеството, а не просто на тази чезнеща държава. Не минава покрай къщата на анонимния милиардер-престъпник, който не е направил НИЩО от съществено значение за тази страна или за който и да е тук.

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2137 Гневно

  Като чета част от написаното по–горе, липсва идеята монумента на Яворов да бъде начупен и изхвърлен. След като се предлага къщата да бъде разрушена.

 26. 26 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  Дори да е така, къщата може да бъде ремонтирана с държавни средства. Затова плащаме данъци. Не може да се очаква от шайка необразовани простаци, чийто ОБЩО интелектуално ниво дори е несъизмеримо с това на Яворов, да вземат решения, свързани с културната история на страната.

  Къщата в Лондон, където е живяла Вирджиния Улф, все още е къщата на Улф, макар да е имала и други имоти из Англия. И, да, всички те са съхранени като имоти на Вирджиния Улф или семейство Улф. Специално в Лондон, в къщата се помещава издателство. Не може просто ей така всеки да купи тази къща. Схващате ли?

 27. 27 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  Дори да е така, къщата може да бъде ремонтирана с държавни средства. Затова плащаме данъци. Не може да се очаква от шайка необразовани простаци, чийто ОБЩО интелектуално ниво дори е несъизмеримо с това на Яворов, да вземат решения, свързани с културната история на страната.

  Къщата в Лондон, където е живяла Вирджиния Улф, все още е къщата на Улф, макар да е имала и други имоти из Англия. И, да, всички те са съхранени като имоти на Вирджиния Улф или семейство Улф. Специално в Лондон, в къщата се помещава издателство. Не може просто ей така всеки да купи тази къща. Схващате ли?

 28. 28 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  Дори да е така, къщата може да бъде ремонтирана с държавни средства. Затова плащаме данъци. Не може да се очаква от шайка необразовани простаци, чийто ОБЩО интелектуално ниво дори е несъизмеримо с това на Яворов, да вземат решения, свързани с културната история на страната.

  Къщата в Лондон, където е живяла Вирджиния Улф, все още е къщата на Улф, макар да е имала и други имоти из Англия. И, да, всички те са съхранени като имоти на Вирджиния Улф или семейство Улф. Специално в Лондон, в къщата се помещава издателство. Не може просто ей така всеки да купи тази къща. Схващате ли?

 29. 29 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#22] от "mihail_p":

  Как да се усилят колоните, като няма колони. май не сте запознат с конструкцията гредоред. Там колони няма, като тухлените стени носят всичко. Не може да се укрепи , защото ако новите колони са вътре в ъглите, трябва да минат през подовете/таваните на всички етажи. Тоест трябва съгласие на собствениците на всички етажи. Отделно тия колони трябва да хранат плочите, а тук по етажите плочи няма, освен бетонната плоча отгоре. Има възможност колоните да са отвън, но тогава новата бетонна плоча трябва да е по широка и да е излята с половин метър навън, а тук не е така. Единственият начин е оставяне на къщата само на стени и биене на плочи и колони от земята до тавана. Прави се по света- струва много пари.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9031 Неутрално

  Какво е това "обществена собственост".

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9031 Неутрално

  Какво е това "обществена собственост".

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#29] от "grayeagle":

  Може да се направи и железобетонен външен "корсет" но тогава ще се наруши външния вид а тя е паметник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  Нова форма на собственост, изобретена днес от една герберастка калинка. Нещо като "входиране".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#29] от "grayeagle":

  глупости нямало тухлени колони.
  освен, че има, има и тухлени шайби.
  аре по-кротко и не се дърви.
  естествено, че трябва съгласие.
  но това е отговорност на собствениците.
  не казваш нищо ново.

 35. 35 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#29] от "grayeagle":

  ааа и още нещо.
  това че плочата е от гредоред,
  не означава, че не предава вертикално
  товари или че не е диск.
  повечко четене, по-малко дуене.

 36. 36 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  това е нова конституционна
  форма, измислена от чобанов.
  както и повечето му други
  некадърни измислици за София.
  па и лъже нагло, като комунист.

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10115 Неутрално

  Или държавна собственост за обществено ползване.

 38. 38 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Някак си ми се струва , че пак намериха врата в законите ......
  1, 6 милиона ..... прилапахме....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK