Увеличава се нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги в страната

Увеличава се нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги в страната

© Красимир ЮскеселиевЗа 2017 г. има ръст в нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги на вътрешния пазар. Това показва проучване за заплахите от тежката организирана престъпност, направено от Центъра за изследване на демокрацията.


Пазарът на нелегални горива за изследвания период е между 600 и 700 млн. лв. Заловените горива са в размер на 356 хил. литра, или под 0,01% от легалния пазар за годината. Проучването показва, че около 17% от населението на възраст между 15 и 34 години са употребявали марихуана поне веднъж през последните 12 месеца. Годишният оборот на пазара на марихуана за 2016 г. е около 284 млн. лв., докато през 2012 г. е бил не повече от 185 млн. лв.


При потреблението на секс услуги в България също има ръст от 2.9% през 2013 г. до 6.9% потребители през 2017 г., като за изминалата година общият оборот от тази дейност възлиза на приблизително 257 млн. лв. Според данните в доклада това се дължи на все по-бързия и лесен достъп до интернет базирани услуги. Друг фактор е онлайн рекламата, която дава възможност за по-евтино привличане на клиенти.
"Това обстоятелство, особено в София и чужбина, допринася ефективно за постепенното разпадане на съществуващото картелиране на пазара на сексуални услуги от организираната престъпност и увеличаването на дела на независимите сводници и секс работнички", е мнението на експертите.


Оценката показва свиване на някои от основните криминални пазари като организираните ДДС измами, пазара за нелегални тютюневи изделия и износа на секс услуги. Няколко са основните фактори, които влияят на криминогенната среда през този период. Един от тях е положителното икономическо развитие през периода 2015 - 2017 г., растежът на брутния вътрешен продукт между 3,6% и 3,9% на годишна база, увеличението на средната работна заплата с 28.6%. Центъра за изследване на демокрацията отчита, че България е втората страна с най-висок ръст на доходите в ЕС, а безработицата през 2017 г. е спаднала наполовина спрямо 2013 г. – от 12.9% на 6.3%.


Докладът отчита спад в нивата на конвенционалната престъпност – 13,1% за периода 2013 - 2017 г. "След 2014 г. трудовите ограничения в ЕС за български граждани отпаднаха напълно, което доведе до увеличаване на нетната миграция до 14-15 хил. души годишно. Тези негативни демографски процеси водят и до свиване на "пазарната база", на която разчита организираната престъпност", пишат авторите на доклада.


Друга устойчива тенденция е, че за периода 2013 - 2017 г. нивата на насилие продължават да намаляват. Според Центъра за изследване на демокрацията това развитие показва, че тежката организирана престъпност има значително по-малки възможности в сравнение с 90-те години, когато се е използвало масово и открито насилие, или от началото на столетието, когато бяха извършени голям брой убийства на лица от подземния свят.


Макар и малък по размер - 5-7 млн. лв. в рамките на 2017 г., пазарът на телефонните измами нанася тежки социални щети. В същото време киберпрестъпленията продължават да увеличават своята честота и обхват на поражения. За същия период загубите за държавата от производството и продажбата на нелегални цигари са между 170 - 200 млн. лв., което потвърждава тенденцията за спад в обема на този пазар от 2014 г.


Корупцията и изпирането на доходи от престъпна дейност затвърждават своята роля на пресечни точки на всички престъпни дейности. Организираната престъпност в България продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната дейност и за избягване на наказателното правосъдие, като особено засегнати са структурите на правоприлагащите институции, правосъдната система и държавната администрация на местно ниво.


Престъпните доходи в криминалните пазари продължават да представляват заплаха за легалната икономика. По-голямата част от престъпните мрежи в България контролират легални бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнището, наблюдавано в Западна Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK