Увеличава се нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги в страната

Увеличава се нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги в страната

© Красимир ЮскеселиевЗа 2017 г. има ръст в нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги на вътрешния пазар. Това показва проучване за заплахите от тежката организирана престъпност, направено от Центъра за изследване на демокрацията.


Пазарът на нелегални горива за изследвания период е между 600 и 700 млн. лв. Заловените горива са в размер на 356 хил. литра, или под 0,01% от легалния пазар за годината. Проучването показва, че около 17% от населението на възраст между 15 и 34 години са употребявали марихуана поне веднъж през последните 12 месеца. Годишният оборот на пазара на марихуана за 2016 г. е около 284 млн. лв., докато през 2012 г. е бил не повече от 185 млн. лв.


При потреблението на секс услуги в България също има ръст от 2.9% през 2013 г. до 6.9% потребители през 2017 г., като за изминалата година общият оборот от тази дейност възлиза на приблизително 257 млн. лв. Според данните в доклада това се дължи на все по-бързия и лесен достъп до интернет базирани услуги. Друг фактор е онлайн рекламата, която дава възможност за по-евтино привличане на клиенти.
"Това обстоятелство, особено в София и чужбина, допринася ефективно за постепенното разпадане на съществуващото картелиране на пазара на сексуални услуги от организираната престъпност и увеличаването на дела на независимите сводници и секс работнички", е мнението на експертите.


Оценката показва свиване на някои от основните криминални пазари като организираните ДДС измами, пазара за нелегални тютюневи изделия и износа на секс услуги. Няколко са основните фактори, които влияят на криминогенната среда през този период. Един от тях е положителното икономическо развитие през периода 2015 - 2017 г., растежът на брутния вътрешен продукт между 3,6% и 3,9% на годишна база, увеличението на средната работна заплата с 28.6%. Центъра за изследване на демокрацията отчита, че България е втората страна с най-висок ръст на доходите в ЕС, а безработицата през 2017 г. е спаднала наполовина спрямо 2013 г. – от 12.9% на 6.3%.


Докладът отчита спад в нивата на конвенционалната престъпност – 13,1% за периода 2013 - 2017 г. "След 2014 г. трудовите ограничения в ЕС за български граждани отпаднаха напълно, което доведе до увеличаване на нетната миграция до 14-15 хил. души годишно. Тези негативни демографски процеси водят и до свиване на "пазарната база", на която разчита организираната престъпност", пишат авторите на доклада.


Друга устойчива тенденция е, че за периода 2013 - 2017 г. нивата на насилие продължават да намаляват. Според Центъра за изследване на демокрацията това развитие показва, че тежката организирана престъпност има значително по-малки възможности в сравнение с 90-те години, когато се е използвало масово и открито насилие, или от началото на столетието, когато бяха извършени голям брой убийства на лица от подземния свят.


Макар и малък по размер - 5-7 млн. лв. в рамките на 2017 г., пазарът на телефонните измами нанася тежки социални щети. В същото време киберпрестъпленията продължават да увеличават своята честота и обхват на поражения. За същия период загубите за държавата от производството и продажбата на нелегални цигари са между 170 - 200 млн. лв., което потвърждава тенденцията за спад в обема на този пазар от 2014 г.


Корупцията и изпирането на доходи от престъпна дейност затвърждават своята роля на пресечни точки на всички престъпни дейности. Организираната престъпност в България продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната дейност и за избягване на наказателното правосъдие, като особено засегнати са структурите на правоприлагащите институции, правосъдната система и държавната администрация на местно ниво.


Престъпните доходи в криминалните пазари продължават да представляват заплаха за легалната икономика. По-голямата част от престъпните мрежи в България контролират легални бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнището, наблюдавано в Западна Европа.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ъ? Сериозно?
  ".... степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнището, наблюдавано в Западна Европа."
  Ма у нас мафията си има държава. То това даже не е новина, а ежедневна квартална сводка.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Легализирайте канабиса и секс услугите и ще отчитате приходи от това.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "Пазарът на нелегални горива за изследвания период е между 600 и 700 млн. лв. Заловените горива са в размер на 356 хил. литра или под 0,01% от легалния пазар за годината."
  При горивата всичко е под контрол. Там са приятелите на Борисов.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  Не, че нещо, ама за Центъра за изследване на демокрацията от кога търговията с канабис и проституцията са легални в България, та са ги вкарали в един кюп с горивата?

 5. 5 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  еми как няма. МВР ожъна 40 тона канабис. да иде зян ли?
  То, легална търговия с горива у България няма. Лукойл винаги е на загуба. Прави струва, уж легални, уж тва-онва, пък в държавата не влиза и лев от данъци на таз фирма. ми кат не им върви на момчетата, да обявът фалит и готово.
  Колкот до секса: кефа цена няма. ква търговия, кви 5 лева, че и легализасион.

 6. 6 Профил на gee00583362
  gee00583362
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Секса от де го внасяме?

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Хаха, секс услугите как ги измерихте бре.
  Така ли ги пишете тези доклади.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Кои са тия сайтове за секс услуги и защо не ги затворят.

 9. 9 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Легализирайте канабиса и секс услугите и ще отчитате приходи от това.
  —цитат от коментар 2 на Darulio


  Те и сега си ги отчитат :)

  I had a dream, Joe
 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Канабис... онлайн секс услуги... това показва повишено благосъстояние на бедните (богатите смъркат кокаин и не гледат екрана, ами си поръчват скъпи проститутки). Затова сега вдигат данъка на старите коли.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Весело

  До коментар [#2] от "Darulio":

  ще има отлив на приходи всъщност.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1328 Весело

  тц, тц, тц... забогате матряла и резко му се дое*а, м

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Пазарът на нелегални горива за изследвания период е между 600 и 700 млн. лв."
  300 000 тона? Около 9000 цистерни?

 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Разстроено

  Липсата на действаща правосъдна ситема става все по явна. Трагично е неразбирането на Борисов, че има нужда от действаща институция и върховенство на закона, а не от неговите разпоредби ..,

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Разстроено

  Липсата на действаща правосъдна ситема става все по явна. Трагично е неразбирането на Борисов, че има нужда от действаща институция и върховенство на закона, а не от неговите разпоредби ..,

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Предоставящите секс услуги и клиентите им трябва да си плащат на НАП. За тази цел трябва да се декриминализира проституцията и да се свърже с НАП. Трябва да разберат, че безплатен обяд няма и всеки трябва да плаща ДОД.

 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Весело

  Дневник, този ваш бъг е запазена марка :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Предоставящите секс услуги и клиентите им трябва да си плащат на НАП. За тази цел трябва да се декриминализира проституцията и да се свърже с НАП. Трябва да разберат, че безплатен обяд няма и всеки трябва да плаща ДОД.
  —цитат от коментар 16 на proza


  На тебе, кой ти каза че проституцията е криминализирана?

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Любопитно

  "Пазарът на нелегални горива за изследвания период е между 600 и 700 млн. лв."300 000 тона? Около 9000 цистерни?
  —цитат от коментар 13 на Лео


  тонове- литри ? с ДДС и акциз? формула?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Секс услугите и тревата могат да бъдат легализирани. Проблемът е изкуствен.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  ГЕРБ движи нещата организирано !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Любопитно

  Хаха, секс услугите как ги измерихте бре.Така ли ги пишете тези доклади.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Може да има броячи в бардаците ама при потреблението на секс услуги-ръст от 2.9% си направо като да получават справка от политическа лаборатория за рекета на сводниците или какво?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Секс услугите и тревата могат да бъдат легализирани. Проблемът е изкуствен.
  —цитат от коментар 20 на cinik


  Стига повтаря глупости. Проституцията в БГ е легална. Нелегални са сводничеството и т.н. публичен дом.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  тц, тц, тц... забогате матряла и резко му се дое*а, м
  —цитат от коментар 12 на extraCACA

  Туй е от джойнта ...

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Весело

  До коментар [#23] от "von_seeckt":
  Легална ако си декларират доходите и плащат данъци и осигуровки.
  Иначе не.

 26. 26 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Какво друго да се продава, книги ли ?

 27. 27 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#23] от "von_seeckt":Легална ако си декларират доходите и плащат данъци и осигуровки.Иначе не.
  —цитат от коментар 25 на pamela


  Поредната специалистка, която от всичко отбира. Ако проститутката не си плати данъците може да я осъдят за това, а не за това че е проституирала.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  "............
  Увеличава се нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги в страната
  ...................."

  А Боце твърди ,че всичко е О'К

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  Секса от де го внасяме?
  —цитат от коментар 6 на gee00583362


  Онлайн.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#23] от "von_seeckt":

  "Проституцията в БГ е легална"

  И коя агенция издава лиценза? Тъй де, както има различни качества горива, трябва да има и някакъв стандарт на секс-услугите. Иначе потребителят няма да е защитен. Трябва да има някакво "писано" основание за рекламация или да върне услугата в 15-дневен срок.

 31. 31 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  легализирайте секса и тревата, поне данъци да плащат и да ходят задължително на платен преглед :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#23] от "von_seeckt":"Проституцията в БГ е легална"И коя агенция издава лиценза? Тъй де, както има различни качества горива, трябва да има и някакъв стандарт на секс-услугите. Иначе потребителят няма да е защитен. Трябва да има някакво "писано" основание за рекламация или да върне услугата в 15-дневен срок.
  —цитат от коментар 30 на wanderer

  Според старо правило някои дейности не се връщали. Вие може би идея как да стане връщането на услугата.

 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#32:"zhivko6461"][/quote]
  ... Вие може би имате идея ...

 34. 34 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Легализирайте канабиса и секс услугите и ще отчитате приходи от това.
  —цитат от коментар 2 на Darulio


  Това да, но не само...
  1) При легализирани секс услуги, работещите момичета, ще бъдат по-адекватно защитени от държавата от малтретиране и отвличания, ще плащат осигуровки и ще имат здравно и пенсионно осигуряване.
  2) При легализиране на марихуаната същото- ако в момента голям дял от пазара се държи от мутри, това ще им разбие картелите. Освен това, държавата ще може да гарантира, че това което се продава не е с примеси и други гадости.

  Холандците са го измислили отдавна, ние просто трябва да изкопираме техния опит

  Порусначен народ- слаба държава
 35. 35 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#34] от "mr_vach":

  Те даже и патентен данък им определиха в някои общини на работещите момичета, ама никакъв интерес от техна страна.

 36. 36 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#34] от "mr_vach":Те даже и патентен данък им определиха в някои общини на работещите момичета, ама никакъв интерес от техна страна.
  —цитат от коментар 35 на usero


  Ами не е достатъчно. При голяма част от тях, сутеньорът решава... Ега някоя мутра не поиска да плати патентен данък доброволно?
  Държавата трябва да се нагърби и да им помогне- да изкарат сутеньорите от играта. Да се направят легални клубове със сертификати, със задължително медицинско обезпечаване и със задължителни платени осигуровки, патентни данъци, пенсионни и здравни.
  Така ще е по-добре и за момичетата (и момчетата) и клиентът ще е по-сигурен и ще спадне трафикът на бели робини.

  Малко се иска, и ако управляващите и полицията не бяха в играта, досега да е станало 100 пъти

  Порусначен народ- слаба държава
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK