Софийският университет защити учебен курс от нападки на пиар на военното министерство

Софийският университет защити учебен курс от нападки на пиар на военното министерство

© Надежда Чипева, КапиталСофийският университет "Св. Климент Охридски" реагира срещу публикация за учебен курс от програмата му, в която директорът на дирекция "Връзки с обществеността" в министерството на отбраната Александър Урумов определя курса като посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация.


В позицията, поместена на сайта на университета, се казва, че в текста на Александър Урумов, публикуван във "Фейсбук" и със съкращения във вестник "Труд", с подигравателен и агресивен език се внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. "Това, разбира се, не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер, и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане от Катедрен съвет, от Факултетен съвет и от общоуниверситетска учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми" - се казва в позицията на Софийския университет.


Във фейсбук пиарът на Министерството на отбраната Александър Урумов критикува конспекта на курса "Политики на идентичността и различието" на Факултета по славянски филологии. В публикацията му се оспорват темите на курса и се казва: "Човекът е незавършен проект, така ли? И вие ще го завършите, така ли? С джендър-политиките ви, с лесбийството ви и с болнавите ви фобии срещу нормалността? Няма по-гнусно богоборство от това! Няма по-отвратителна антихристиянска демонстрация! Ментална болест, демоничност е това."
В позицията на Софийския университет се посочва, че внушенията на Урумов са неверни също и заради това, че както от заглавието на курса ("Политики на идентичността и различието"), така и от анотацията към него и от отделните теми ("Глобализация и антиглобализъм" и пр.) става напълно ясно, че в курса се представят мненията и на защитниците, и на противниците на остро дискусионните въпроси, поставени в хуманитарните и обществените науки през последните десетилетия.


"Следователно текстът на Урумов е насочен не срещу някакво едностранчиво разглеждане на тези теми, а срещу самото им обсъждане, не срещу пропагандиране на някакви вредни идеи, а срещу възможността изобщо да се допускат занимания с идеи, които Урумов не одобрява", се каза още в позицията на университета.


В нея се посочва, че текстът на едно частно лице, още повече демонстриращо непознаване на материята, нямаше да има нужда от коментар, ако той не беше публикуван в четен ежедневник и авторът не беше директор на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната.


"Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната заплаха на Урумов "да земе едно дЪрво", ако академичната общност у нас и по света си позволява дори да обсъжда теми, които не му харесват. Това е явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията, залегнали в основата на самата идея на университетите при възникването им преди 700 години. Затова е непонятно как вестник "Труд" може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите. Неразбираемо е и как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото", се казва още в позицията.


Софийският университет не приема и никога няма да допусне нарушаване на академичната свобода и на свободата на изследване и преподаване. "Той неведнъж е въставал срещу опитите за външно влияние и цензура и ще продължи да отстоява свободата на мисълта и словото.
Вярваме, че българското общество приема свободата за върховна ценност и ще подкрепи всяка институция, срещу която противниците на свободата насочат своята агресия и заплахи", завършва позицията.

Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  СУ май се превръща в будапещенския централноевропейски университет.
  Въпросът е, че тук парите са ги дали Евлоги и Христо Георгиеви, а те едва ли са искали такива залитания.

 2. 2 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Четох този дълъг пост в мрежата и беше много насъскващ- Ако авторът имаше такъв борбен плам срещу чалгизирането, простащината и посредствеността в обществото, то той и много други щяха да имат далеч по-смислен принос към общото благо. Направо се стреснах, какво би станало, ако този човек изведнъж реши да се възпротиви срещу Платон, защото видиш ли във Федър се говори за любовто между мъже. Намирисва на фашизъм направо и могат да те побият тръпки.

  Факт е, обаче, че аз поне от програмата на въпросната дисциплина не успях да схвана, че въпросните социални феномени не се разглеждат именно ценностно натоварено. Ако бегъл поглед към титуляра на дисциплината ме кара да се съмнявам, че погледът е наистина достатъчно обективен.

  generator
 3. 3 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Хайде да не се изглагаме с кръчмарски постановки. Целта тук не е просто да пишем каквото и да било, нали?

  generator
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 840 Неутрално

  СУ май се превръща в будапещенския централноевропейски университет.Въпросът е, че тук парите са ги дали Евлоги и Христо Георгиеви, а те едва ли са искали такива залитания.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Какви залитания, другарю агент-провокатор? Кое от следното не успя да разбереш:
  "Това, разбира се, не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер, и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане от Катедрен съвет, от Факултетен съвет и от общоуниверситетска учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми"

  Или вие, българите с руско самосъзнание, смятате, че имате капацитета да определяте коя наука да се изучава и коя не. Ако дойдете на власт, ще има ли списък с разрешените за четене книги, филми за гледане и предмети за изучаване?

  Много е патриотично да налагаш собствените си ограничения, умствени лимити и психологически травми, като задължителни за всички. Ако ти не разбираш нещо или не го приемаш, значи е виновен университета, а не твоите ограничени способности?

  No Pain No Gain
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":Хайде да не се изглагаме с кръчмарски постановки. Целта тук не е просто да пишем каквото и да било, нали?
  —цитат от коментар 3 на conTXT


  На този не е това целта. Целта му е да всява разединение между хората, да ги настройва един срещу друг, като манипулира страховете и незнанието им. Задължителни за споменаване - соросоиди, джендъри, световна конспирация, лош ЕС, лошо НАТО. Задължителни за подкрепа - Путин и всички зависими от него политици/организации/държави. Всичко казано от Путин е истина и е единствената истина, а "загнилия запад" са лошите, които нямат морал, всичките са педали и педофили и искат да ни унищожат. Спасението е само в Путин.

  Така че човека просто си заработва копейките.

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  ами ето и отрицанието подкрепено с текст.
  https://www.slav.uni-sofia.bg/39-programs/master/241-liter-identity

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Човекът е незавършен проект, така ли?"

  Разбира се, че човек е незавършен проект. Този ПР не е ли чувал за Дарвин? Ама и аз каво ли питам? Герб си е Герб, няма лабаво. Или по-просто - ако човек беше завършен нямаше да има нужда никой да учи каквото и да е. Абстрахирам се от конкретния курс, но ПР на ГЕРБ да казва на Софийския унивреситет какво и как да преподава ми идва малко много. Както се казва : обущарю, не по-горе от обувките. Впрочем, такива вълнения е имало и по други времена за други курсове - например около Фройд. Но аргумнетите на този ПР така, както са дадени от Дневник избиват рибата.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Александър Урумов е потвърждение на древната мисъл:
  –Когато Бог е раздавал ум на хората, военните са били на маневри!

  Софийски Университет е взел прекалено на сериозно "натягането" на горния неграмотник, който вероятно е завършил ШЗО в далечното червено минало!
  Старшинката е редно да бъде уволнен!

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  "Затова е непонятно как вестник "Труд" може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите. Неразбираемо е и как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото" – се питат от СУ. Щом чак сега, когато нападките стигнаха и до нея, академичната общност на СУ забеляза, че свободата на словото е застрашена и че в българските министерства заемат високи постове агресивни личности (дори някои министерства се оглавяват от такива), значи има проблем и в самата академична общност. Слепи ли бяха досега?

 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Хаха... зелените чорапи анализират СУ. Това шкембе войвода като надене зелени чопрапи става чудо!

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  СУ май се превръща в будапещенския централноевропейски университет.Въпросът е, че тук парите са ги дали Евлоги и Христо Георгиеви, а те едва ли са искали такива залитания.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Отново нищо не си разбрал 😁!

 17. 17 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#7:"НеКой"][/quote]

  Така наречената "джендър идеология" е рожба на вашата пропаганда, другарю руски агент-провокатор. Това, че цитираш свой колега, не прави твърдението ти истина. Всеки може да цитира каквото си иска. В случая говорим за наука, не за селска вечеринка на мегдана. ОчевАдно нито ти, нито цитирания от теб българин с руско самосъзнание, сте капацитети в тази област, така че си запазете мнението за пред партийното събрание.

  Западната цивилизация се основава на Християнската религия, довела до развитие на хуманизма, който стои в основата на съвременната западна демокрация, особено в ЕС.

  Разбира се, за хора, израснали и възпитани през диктаторски режим, с учебници пълни с идеологически-угодни "факти" или възпитани от такива родители, е трудно, да не кажа невъзможно, да променят възприятията си. Но то и на вас не ви е нужно, защото вашата цел не е България да бъде свободна, правова и богата държава. Вашата цел е България да бъде едно умалено копие на Русия, същия модел и вие да сте представители на Путин тук и да сте на хранилката.

  No Pain No Gain
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Преди година и нещо ,по време на София прайд , бях извън София и даже не знаех , че се е провело това събитие . След има - няма седмица , така наречената "Първа дама" реши да си прави реклама тип лейди Гага , и постна нещо във профила си за общото между СПИН по котките и хомосексуалистите . Тоест аз разбрах за гей парада от другарката Деса . После истерията се раздуха заради два реда от Истанбулската конвенция от другарката Корнелия Нинова . Пак ми се набиваше в главата инфо , факти, снимки и т.н. за лезбийки , джендъри , транссексуални и т.н. Вече имам чувството , че най-яростните противници на гей общността всъщност й правят услуга , като й правят реклама - пък било то и скандална . То на скандалната реклама най-вече "кълват" дечурлигата и тийнейджърите . Оставете ги намира обратните , и като видят че никой не им обръща внимание , сами ще се откажат от прайдове , НПО-та и всякакви други прояви по филми и обществени проекти !

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  "СУ май се превръща в будапещенския централноевропейски университет.
  Въпросът е, че тук парите са ги дали Евлоги и Христо Георгиеви, а те едва ли са искали такива залитания."

  За щастие не сте вие който ще определи в какво се превръща СУ, независимо от това, че сте първи под 80% от темите, каквито и да са те. Първите университети са възникнали без санкция нито на крале нито на църква. Последните са били принудени после да ги признаят. СУ не се нуждае от вашето одобрение. Ако предметът не ви харесва можете да не го посещавате. Не сте вие, който ще сложи рамка на академичната свобода, независмо дали даден курс не се харесва на Сорос, унгарския министър председател или преди всичко на вас.

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  В България тези номера няма да минат.
  Българинът е достатъчно консервативен, за да да залитне в тази посока, това не е било никога по тези земи, няма и да бъде.
  Да, медиите може и да представят отделни случаи, за да се харесат на шефовете си на Запад, но тук нещата просто не стоят така. В някои среди, музикални и артистични, може и да е малко по-различно положението, но като цяло това са изключения.
  Не случайно само България отритна твърдо и окончателно истанбулската конвенция.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Не е ли странно, че "Факултета по славянски филологии" организира курс "Политики на идентичността и различието"?

  Каква е връзката на филологията и славистиката с "джендър" науките?

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobri_i":

  Аз ти казах, Евлоги и Христо Георгиеви, ако знаеха...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#25] от "xox55541929":

  Това е поне от 10 години, сега обаче вече е противоконституционно, това е разликата.
  Официално.

 27. 27 Профил на wob20544765
  wob20544765
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Иде опасност! Децата! Християнските ценности! Семейните устои!
  УЖАС!

 28. 28 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Дневник, странно, не сте дали гласност на Александър Урумов, но сте дали гласност на СУ. Да бяхте дали гласност и на конспекта на курса, че да можем сами да си изградим мнение?
  https://www.slav.uni-sofia.bg/39-programs/master/241-liter-identity

 29. 29 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умнокрасив":

  Каква наука бе другарю. НаУчните списание публикуват материали без никаква научна стойност. Трима достойни учени направиха за смях, цялата либерална "науччна" преса. Тотално компрометиране на фантазиите Ви, за някаква научност на безумните ви брътвежи.

 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alexander97":

  филолог е май. вербуван в ДС през 1988 :) горкия.

  https://offnews.bg/politika/agent-na-ds-oglavi-prestcentara-na-voennoto-ministerstvo-655818.html

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Не е ли странно, че "Факултета по славянски филологии" организира курс "Политики на идентичността и различието"? Каква е връзката на филологията и славистиката с "джендър" науките?
  —цитат от коментар 23 на dobri_i

  Много проста.
  Произвеждат учителки.
  После това се просмуква към децата ...

 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  борец срещу соросоидите :)
  https://www.lentata.com/page_12734.html

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "xox55541929":

  И ти от позицията на какъв точно определяш какво публикуват научните "списании"?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 35. 35 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Това, разбира се, не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер..."
  Да ме прощават университетските светила, но това че твърдят, че програмите им имали академичен характер, не означава, че е истина на 100%. Множество университети и училища през годините са били именно средища на пропаганда и промиване на мозъци. Ако се огледаме днес, един куп мюсюмански университети бълват зомбита, но и те вероятно твърдят, че са чисти академици. И никак, ама никак не вярвам и на нашите "просветители", защото в учебниците наистина е пълно с безумия.

 36. 36 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobri_i":

  И на мен ми чудно туй чудо.
  Сигурно някакви ... парички, фондацийки.
  А може и някои преподаватели да си ги влече.

  Panta rhei....
 37. 37 Профил на cux58527676
  cux58527676
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подобни курсове на Запад вече ги наричат grievance studies (учения за неправдата). Преди няколко дена излезе информация за група преподаватели целенасочено пишещи трудове под тази шапка, за да разобличат всички подобни курсове в липса на академичност и критично мислене. Така труд, който се занимава с разпространението на изнасилваческата култура в кучешките паркове, получава признание в научни кръгове и бива похвален. А на практика в него става дума, че ако оставиш кучетата да се качват едни на други и само ги гледаш, то ти подкрепяш и поддържаш патриархата.

 38. 38 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В нормална държава този вече щеше да е уволнен. В България...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#31:"xm..."][/quote]

  Откога "идентичност" и "различие" се отнася само до сексуалност? Какво ви става на всички?

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobri_i":И на мен ми чудно туй чудо.Сигурно някакви ... парички, фондацийки.А може и някои преподаватели да си ги влече.
  —цитат от коментар 36 на Molossian

  Курсът е на доц. др. Меглена Николчина.
  Феминистка, с абсолютно ясен бекграунд:
  Кандидат на философските науки (доктор) (1984) и доктор по английска литература на Университета на Западно Онтарио, Канада (1993). Асистент (1984), главен асистент (1989), доцент (1994) и професор (2012) в Софийския университет. Николчина е специализирала в Централноевропейския университет в Будапеща (1998), в Института за хуманитарни науки във Виена (2001) и в Института за академични изследвания в Принстън (2001 – 2002). Директор на Програмата за род и култура в Централноевропейския университет, Будапеща (1998 – 2000). Ръководител на Катедра по теория и история на литературата към Факултет по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ (2005). Преподавател в магистратурите по Литература (Катедра по теория и история на литературата) и Социални изследвания на пола (Философски факултет).
  Създател и главен редактор на списание „Алтера“ – списание за пол, език, култура (2005 – 2006)

 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#22] от "wob20544765":

  тоя е дървен комуняга
  в червена пропагандна акция.
  мухльо е комплимент.

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#41] от "dogwoman":
  Ами погледни курса, колега по-нагоре е дал линк.
  А и въобще коя е Николчина ...

 45. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":

  Ми ти за какво мислиш е този университет в Будапеща?
  Трябва и възвръщаемост.

 46. 46 Профил на wob20544765
  wob20544765
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ето го вашия хубостник!
  Агентче-палачинка

  Александър Урумов се е "влял" в редовете на ДС като секретен сътрудник Абел още деветнадесетгодишен. Вербувал го е офицерът Тодор Божанов. Това го прави един от най-младите сътрудници на комунистическите тайни служби.

  Като директор на дирекция във военното министерство в периода 1999 - 2001 г. "ранният" Урумов ще се запомни с разправата с някои от неудобните офицерски и цивилни кадри не само в подчинената му дирекция.

  Сякаш ненадейно Урумов напуска МО и става един от учредителите на дясната партия Консервативен съюз ЕКИП, чийто председател става не кой и да е, а главният секретар на СДС тогава Христо Бисеров. Делегатите приеха устав и три меморандума - за създаването на консервативния съюз, политически и в подкрепа на Симеон II. ДС застана зад Царя.

  Впоследствие агент Абел осребри тази подкрепа – дълги години Урумов беше шеф на пресцентъра на БНБ. Ще припомним само, че пресдиректърът на БНБ селектираше журналистите, пред които управителят на БНБ Иван Искров трябваше да говори за състоянието на КТБ. Подчиненият на Искров Урумов е бил в основата на списването на почти всички изявления на Искров по драмата с фалирането на КТБ.

  Сега Урумов пак ще е директор, но във военното министерство. Както казват служители на МО, след 16 години палачинката се обърна. Държавна сигурност се завърна на бял кон в министерството на отбраната....

 47. 47 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#41] от "dogwoman":

  Чети:

  Факултет по славянски филологии
  Добре дошли на страниците на Факултета по славянски филологии, Софийски университет "Св. Климент Охридски"
  Политики на идентичността и различието

  доц. д-р Миглена Николчина

  Курсът разглежда различни аспекти на политиките на идентичността и различието, които доминират в западната литературна наука и теория през последната трета на XX век. В него са включени както защитници на “края на големите наративи” (по Лиотар), така и някои от най-сериозните му критици. Дискусиите ще се опират на примери от киното и литературата.

  1. Кризата на универсализма и просвещенските ценности.
  2. Половата идентичност и дебатите около термина джендър.
  3. Универсален субект и мъжко господство.
  4. Мъжественост - женственост: от философските до всекидневните представи.
  5. Психоанализата и културата на 20 век. Теории за мъжката и женската сексуалност.
  6. Любовта - европейският феномен. Идентичност и различие през призмата на любовната двойка.
  7. Теории и репрезентации на хомосексуалността.
  8. Отвъд половото различие: андрогинът и машината. Половото различие и новите технологии.
  9. Съвременни дилеми на равенството.
  10. Расизъм и етноцентризъм.
  11. Мултикултурализъм и либерална демокрация.
  12. Глобализация и антиглобализъм.
  13. Биополитика и гол живот.
  14. Феминизъм и универсализъм.
  15. Човекът – един (не)завършен проект?

  Литература

  Джорджо Агамбен – Homo Sacer. Суверенната власт и оголения живот, 2004.
  Силвиан Агасински. Политика на пола, 2001.
  Ален Бадиу – Етика. Опит върху съзнанието за зло, 2004.
  Симон дьо Бовоар. Вторият пол.
  Пиер Бурдийо. Мъжкото господство, 2002.
  (Колектив). Времето на жените, 1998.
  Снежа Гунев (съст.) Феминисткото знание, 2002
  Люс Иригаре. Този пол, който не е един, 2002.
  Критика и хуманизъм, кн. 16, 2/2003.
  Миглена Николчина. Смисъл и майцеубийство, 1997.
  Миглена Николчина. Родена от главата. Фабули и сюжети в женската литературна история, 2002.
  Вирджиния Улф. Собствена стая, 1999.
  Дейвид Халперин. 100 години хомосексуалност, 1999.

  Форма на изпитване: курсова работа

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":Ми ти за какво мислиш е този университет в Будапеща?Трябва и възвръщаемост.
  —цитат от коментар 45 на НеКой

  Онтарио :)
  А пъпът е хвърлен през 80-те във Филосовския факултет, акос е вгледаш.
  От там се пръкнаха най-турболиберазките и мастити соросоидчета.

  Прочее ... покрай академичната и справка открих, че в същото това наше СУ, във Филосовския факултет, има магистратура "Социални изследвания на пола", в която тя също преподава.

 49. 49 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  СУ май се превръща в будапещенския централноевропейски университет.Въпросът е, че тук парите са ги дали Евлоги и Христо Георгиеви, а те едва ли са искали такива залитания.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  СУ и всички останали университети имат и трябва да имат академична свобода. Курсовете в университетите имат за цел да научат студентите да мислят и да се ориентират в научните търсения и в практическата си дейност след като завършат. Този човек Урумов изглежда има някакъв личен конфликт с някого в Университета, който избива в неподходящи публични нападки. На един ПиАр (връзки с обществеността) работата му е да изглажда конфликти, не да ги създава. Това, което прави в момента е анти ПиАр на ведомството си и би трябвало да бъде уволнен.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#48] от "xm...":
  Опс!
  ФилосоФския, разбира се!
  Сорри ...

 51. 51 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#34] от "I":


  До коментар [#29] от "xox55541929":И ти от позицията на какъв точно определяш какво публикуват научните "списании"?
  —цитат от коментар 34 на I


  Аз нищо не определям, другарю НПО активист. Аз споделям, на всички, за да знаят, колко струват жалките Ви опити да облечете в наука смешните си фантазии и откровени глупости, които защитавате.

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  ...Не случайно само България отритна твърдо и окончателно истанбулската конвенция.
  —цитат от коментар 21 на НеКой


  Наистина не е случайно!
  Докато в България съществуват такива, които скачат дори срещу опитите да се представят фактите и аргументите и на двете страни, така ще е!
  Вие не се борите срещу някаква идеология.
  Вие се борите срещу опитите за изучаване и опознаване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Явно само някои избрани знаете каква е връзката между славянската филология

  и

  1. Кризата на универсализма и просвещенските ценности.
  2. Половата идентичност и дебатите около термина джендър.
  3. Универсален субект и мъжко господство.
  4. Мъжественост - женственост: от философските до всекидневните представи.
  5. Психоанализата и културата на 20 век. Теории за мъжката и женската сексуалност.
  6. Любовта - европейският феномен. Идентичност и различие през призмата на любовната двойка.
  7. Теории и репрезентации на хомосексуалността.
  8. Отвъд половото различие: андрогинът и машината. Половото различие и новите технологии.
  9. Съвременни дилеми на равенството.
  10. Расизъм и етноцентризъм.
  11. Мултикултурализъм и либерална демокрация.
  12. Глобализация и антиглобализъм.
  13. Биополитика и гол живот.
  14. Феминизъм и универсализъм.
  15. Човекът – един (не)завършен проект?

  И другарката Николчина.
  А ние останалите, заедно с Урумов, сме неуки...

 54. 54 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#40] от "mihail_p":


  До коментар [#22] от "wob20544765":тоя е дървен комуняга в червена пропагандна акция.мухльо е комплимент.
  —цитат от коментар 43 на mihail_p


  То на грантаджии все грантаджии им се привждат. При това червени, като самите тях. Либералболшевките съте голяма работа, щЪ знайш, а всички с различно мнение са гратаджии. мда минимум...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 57 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Меракът не зависи от лекции, курсове, учебници.
  Но там се обясняван някакви сложни неща като хормонални дози при вътреутробното развитие, обуславящи отпосле различните видове мерак. Не всеки с топки е мъж и голяма част от пишущите тук бранители на "правилния" кекс го доказват, демонстрирайки съмненията си в непоколебимостта на хетеро мерака си.
  Мрачен душевен феодализъм на закрепостените понятия.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  ...Откога "идентичност" и "различие" се отнася само до сексуалност? Какво ви става на всички?
  —цитат от коментар 41 на dogwoman


  Не питай всички.
  Питай тези, които се борят срещу всякакви опити да се осветлят нащата.
  Те дори не желаят да се говори и обяснява.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Опитите за изучаване и опознаване са предмет на психологията и психиатрията. Достатъчно се занимават с човешкото поведение. Хайде няма нужда да товарим с това и бъдещи педагози-филолози.

 60. 60 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "xox55541929":

  Тези, които трябва, отдавна знаем какво е положението (а то не е точно такова каквото си въобразяваш). Игнорамусите разчитате на разни пърформанси като тоя на тримата кибици.

  И какво ще правим сега, гений? Ще те наемем теб да правиш научни изследвания? Или направо да закриваме науката? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 61. 61 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 804 Весело

  Дневник, странно, не сте дали гласност на Александър Урумов, но сте дали гласност на СУ. Да бяхте дали гласност и на конспекта на курса, че да можем сами да си изградим мнение?https://www.slav.uni-sofia.bg/39-programs/master/241-liter-identity
  —цитат от коментар 28 на Лео


  Хм... Поглед на посочената литература"
  Люс Иригаре. Този пол, който не е един, 2002

  Люс Иригаре:
  "E=mc² е сексистко уравнение"

  Браво! Не е лесно да си джендър активист/ка, налага се да пишеш невероятни глупости, за да си на нивото на глупаците, които подкрепят феминизма-джендързима и мулти-култи болшевизма. :)


  Представяте ли си

 62. 62 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "xm...":

  "Филосовския", а? О, свещена простота... :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 63. 63 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1227 Весело

  А сега де! ... не ви харесва университетски курс( за пълнолетни). Ами не се записвайте и това е. Който смята, че покритата тематика ще му разшири ... хм... "хоризонта" или ще му помогне да си намери високо платена работа, да ПЛАЩА за курса и да се записва.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 64. 64 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Весело

  До коментар [#63] от "Gretel":

  Щом университета лапа държавни парички, значи работата му може и трябва да бъде обсъждана от обществото.
  С чиито парички обучава децата му.

 65. 65 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Разстроено

  ... курса "Политики на идентичността и различието" на Факултета по СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ

  След година или две ще има феминистка география или феминистка теология... Гледайте какво е по университетите в Канада, САЩ и западаща Европа сега и след 10-15 години ще е така и при на нас.
  Дневник, койте преди години беше дясно и икономически ориентиран вестник, вече прилича все повече на Huffington Post.

  #killwhitey
 66. 66 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#18] от "Molossian":

  Като не си разбрал и дума, защо мучиш тъй грозно...?

  www.commcrime.blogspot.com
 67. 67 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#41] от "dogwoman":Ами погледни курса, колега по-нагоре е дал линк.А и въобще коя е Николчина ...
  —цитат от коментар 44 на xm...


  Погледнах. Не виждам нищо, което би трябвало да се държи в тайна от студенти. Повтарям, студенти, не прогимназисти и детскоградинници.

  Доброто е заразно
 68. 68 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT":

  Ам дано и вие най-после да влезете, първо в 20-ти а след това и в 21-ви век. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 69. 69 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Весело

  "Труд" на Блъсков дава трибуна на Агентурното мини-стрество, начело с Агент Иван - Случайнос? - Не, мислааа...

  www.commcrime.blogspot.com
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#37] от "cux58527676":

  Academics expose corruption in Grievance Studies
  https://www.youtube.com/watch?v=kVk9a5Jcd1k

  #killwhitey
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 73. 73 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#70] от "НеКой":

  това какви са въпросите не е твоя
  грижа.
  открий си университет и
  преподавай
  връзката на НКВД със ръста
  на приходите от малките общини
  в периода 29-39 година в СССР или
  ролята на православието във
  масовото съкращаване на свещеници
  в СССР в периода 19-39 та година.

 74. 74 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#73] от "mihail_p":

  И мои данъци отиват за това обучение, така че и мое право и задължение е да си изказвам мнението.

 75. 75 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 804 Весело

  Задължителни за споменаване - соросоиди, джендъри, световна конспирация, лош ЕС, лошо НАТО. Задължителни за подкрепа - Путин и всички зависими от него политици/организации/държави. Всичко казано от Путин е истина и е единствената истина, а "загнилия запад" са лошите, които нямат морал, всичките са педали и педофили и искат да ни унищожат. Спасението е само в Путин.
  —цитат от коментар 9 на Умнокрасив


  Само на умнокрасив като вас, може да му хрумне, че Путин НЕ иска мигрантска криза в Европа със заливане на ЕС с милиони мигранти от Африка и заместването на европейците с африканци с културните им особености от африканската кочина.
  Само на умнокрасив като вас, може да му хрумне, че противопоставянето на джендъризма и мулти-култи болшевизма на пишман либералите, ни дърпа в обятията на Путин. В джендър дружинката сте оперирани от логика и здрав разум.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 77. 77 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#47] от "НеКой":

  хахаха, имаш повече минуси, отколкото плюсове на цитат на оригинала, за който се отнася статията. Типично за масата коментиращи тук...

 78. 78 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "Затова е непонятно как вестник "Труд" може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите." - очевидно вестник Труд не ползва и свобода на словото, затова ги публикува

 79. 79 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#64] от "НеКой":

  "Щом университета лапа държавни парички, значи работата му може и трябва да бъде обсъждана от обществото."

  ----
  Прав сте, в известен смисъл, но не смятате ли, че ако обществото е решило да поддържа финансово една (образователна) институция, която обслужва част от това общество (студентите, в случая) то делегира избора за какво всеки един ще учи на самия него (като равноправен представител на това общество) ... и на академичната институция, естествено? Ако няма интерес сред студентите, курсът ще бъде затворен.

  Аз, лично, предпочитам идеята за платено образование ... там такива въпроси се разрешават автоматично.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 80. 80 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#75] от "Котаракът на Шрьодингер":

  войната е мир, свободата е робство, неграмотността е сила

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 81. 81 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#60] от "I":


  До коментар [#51] от "xox55541929":Тези, които трябва, отдавна знаем какво е положението (а то не е точно такова каквото си въобразяваш). Игнорамусите разчитате на разни пърформанси като тоя на тримата кибици.И какво ще правим сега, гений? Ще те наемем теб да правиш научни изследвания? Или направо да закриваме науката? :)
  —цитат от коментар 60 на I


  То вие я закрихте науката бе сругарю, откакто я направихте "политкоректна". Направихте я за посмешище и я напълнихте с пишман учени и професори угодници на правата октомврийска линия. Както казах вече по-горе, болшевики сър!

 82. 82 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 840 Неутрално

  И другарката Николчина.А ние останалите, заедно с Урумов, сме неуки...
  —цитат от коментар 53 на НеКой


  Не, не сте неуки. По-точно ще е да се каже, че сте обременени от активното промиване на мозъците ви с идеологическа-съвеЦко-руска-"наука". Когато аксиомите ти за човешката природа, човека, съзнанието и т.н. са ти сбъркани, всички изводи по-насетне, които правиш, също са сбъркани. Ако имаш потенциала да промениш ценностите си, имаш шанс да разбереш как "работи" човек и от там да разбереш по-добре и как работи света. Ако нямаш такъв потенциал, ти остава единствено варианта да се разхождаш, образно казано, в пустинята до смъртта си (както е направил Моисей с еврейския народ, за да се освободи по естествен път от повредените си съграждани с робска психика).
  Разбира се, не очаквам от българин с руско (робско) самосъзнание да разбере нито мен, нито Левски, който добре е описал тогавашния идеал за свободна България. Между другото братята Георгиеви, дарители и основатели на СУ, със сигурност биха подкрепили тезата на университета, защото най-малкото са имали достатъчно акъл в главите си, за да инвестират в образование! А не в пропаганда и лъженаука.

  No Pain No Gain
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "xox55541929":

  Ахам, направо е така. Най-добре всички ние в Гулаг, а игнорамусите като теб с рабфака да ни заместят, нали?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 85. 85 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Не мога да разбера защо се дава трибуна на всеки втори простак с пространни мнения по въпроси, от които въпросният всеки втори простак хал хабер си няма. Явно и в България бъка от разни подобия на Рогозкин, Песков, Жириновски и др. Хибридната война на Кремъл навлезе в наглата си фаза, при която, вместо аргументи някой с Ай-Кю 50 ша зима едно дърво да вразумява хора с Ай-Кю 150. В настоящата фаза на Хибридките, истината съвсем няма значение и се тиражират чисти лъжи, а не както беше допреди няколко години с малко полу-истини или частични истини примесени с много интерпретации от уж компетентни другари. Тъпаците вече обсебиха цялото медийно пространство!

 86. 86 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#38] от "I":

  "В нормална държава този вече щеше да е уволнен. В България..."

  Защо? Питам най-сериоано вас вас и сложилите ви плюсчета. В нормална държава има академична свобода. Къде е мястото на този курс ако не в една академична магистърска програма? Студентите са вече завършени хора и един провокативен курс само може да ги стимулира да мислят. Слава Богу, курсовете и тяхното съдържание все още не се определят чрез публично гласуване. Тук един прекалено усърден читател/писател на два пъти написа програмата на курса (да не би някой да е пропуснал първия път). Е, кое от темите не ви харесва - ако може някой нека се обоснове. Според мен те провокират и аз бих отишъл да ги слушам.
  Въпросът, който се повдига тук е изключително сериозен - въпросът за свободата, за правото да дискутираш свободно теми и да имаш мнение. Поне половината от четящите/пишещите тук се провалиха. И това са същите тези, които твърдят, че в СУ всичко е мухлясало и нищо не е мръднало от комунизма насам. Съвпадението не е случайно.

  До коментар [#53] от "НеКой":
  "А ние останалите, заедно с Урумов, сме неуки... "

  Не зная дали сте неуки или не, но специално за НеКой зная от какъв материал е направена главата му - твърд и непробиваем чугун.


 87. 87 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#74] от "НеКой":

  глупости.
  твоите данъци отиват
  за държавната субсидия, която
  не е предмет на гласуване.
  прочети си тук:
  Чл. 8. (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Държавата създава условия за свободно развитие на висшето образование, както и условия за достъп до висше образование, като:
  1. разработва и осъществява национална политика за развитието на висшето образование и гарантира академичната автономия на висшите училища;
  2. (изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г.) полага грижи за качеството на подготовката на специалисти и научните изследвания;
  3. (изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., доп. - ДВ, бр. 53 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2004 г.) субсидира обучението на студентите в държавните висши училища; при определени условия им осигурява стипендия, общежития и столове;
  4. (доп. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) създава и поддържа система за отпускане на кредити за заплащане на такси за обучение и за издръжка и при определени условия осигурява социално-битови придобивки на студентите, докторантите и специализантите;
  5. предоставя имущество на държавните висши училища и осигурява данъчни и други облекчения за всички висши училища при извършване на дейностите им, предвидени в чл. 6;
  6. (нова - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г.) организира дейността на Националната агенция за оценяване и акредитация;
  7. (нова - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г.) определя условията за държавно признаване на издаваните от висшите училища у нас и в чужбина дипломи.
  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=2ahUKEwjW5rKm0ojeAhWrqIsKHQKFBdgQFjACegQIBxAC&url=http ://www.bulnao.government.bg/bg/articles/download/769/Z_vishObr_010706.doc&usg=AOvVaw0RxijyD9pfzmFGL79anhJA
  и в конституцията:
  https://fss.fmi.uni-sofia.bg/wp-content/uploads/2014/01/Приложение-към-Декларацията-на-СС.pdf

 88. 88 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 804 Весело

  [quote#7:"НеКой"]
  —цитат от коментар 17 на Умнокрасив
  Така наречената "джендър идеология" е рожба на вашата пропаганда[/quote]

  Джендър идеологията е в основата на вашите болшевишки възгледи, няма как да е рожба на вашите опоненти и вие сте доказателството.
  Учи се в университетите, за да може джендър специалистите, изкарали курсовете Gender studies да перат мозъците на умнокрасиви като вас с болшевишките идеи на Джудит Бътлър и неомарсистките идеи на Херберт Маркузе.

 89. 89 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "grajdanin1":

  Щеше да е уволнен Урумов.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "xox55541929":

  ОК, кажи, експерте по науките, какво трябва да се направи? Сигурен съм, че обширните ти познания по темата, демонстрирани от факта, че четеш популярни сайтчета, ще е бъдат особено полезни.

  Какво трябва да се направи? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#89] от "I":
  "Щеше да е уволнен Урумов."

  Извинете, грешно съм ви рабрал.

 93. 93 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#87:"mihail_p"][/quote]

  Нали не си се подлъгал да спориш с радио точка?
  Ако не знаеш, да те светна - този, на който отговаряш и още десетина човека тук, са си оригинални путински тролове, долни продажни душици, междувременно очевАдно на държавна работа, защото по цял ден пишат (всеки един между 60 и 100 поста на ден само тук). Целта им не е някакво по-добро бъдеще за държавата ни, нито мотивите са благородни. Просто хората изпълняват поръчки, това им е работата. От сутрин до вечер, събота и неделя почиват повечето, както и по празници, щото тогава работят само тъпите частници, дето си мислят, че пари се печелят с труд.

  А ако питаш за целите на руската хибридна война, основно са насаждане на разделение в населението, настройване на хората едни срещу други (българи срещу цигани, цигани срещу българи, хетеро срещу хомо, хомо срещу хетеро, православни срещу мюсюлмани, мюсюлмани срещу православни, местни срещу бежанци и т.н.). Рожбата им, която обсъждаме тук, е така наречената от тях "джендър-идеология", която не съществува никъде в научните среди, но пък за сметка на това ще ти цитират хиляди постове на знайни и незнайни хибридчици-техни колеги, които обясняват колко е страшно това.
  Същата стратегия използват по всякакви теми. Номера е всяко действие, което трябва да извършим заради някаква реформа или напредък, да бъде саботирано, като самото действие се представя като нещо вредно и опасно.
  Крайната им цел е да отслабят ЕС, САЩ и НАТО, като резултат от техните действия можем да посочим избирането на Тръмп, БРЕКЗИТ, възхода на ултра-леви и ултра-десни популистки и "националистки" формации навсякъде в ЕС, включително и в България.

  Това си е война, нищо че не е с бомби и танкове. Трябва да се осъзнава опасността и вредите, които може да ни нанесе и да бъдем безкомпромисни с такива, като този образ, на който отговаряш. А когато най-накрая има върховенство на закона в държавата ни и институциите започнат да работят в интерес на гражданите, а не на мафията, тогава такива като този ще бъдат издирени, обвинени и осъдени за обслужване чужди (руски) интереси в ущърб на българските. Има си текстове в НПК, не е проблем и сега да ги тикнат зад решетките, но просто ДАНС има много по-важна работа, да слугува на "системните" партии.

  No Pain No Gain
 94. 94 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 804 Любопитно

  До коментар [#75] от "Котаракът на Шрьодингер":Като се има предвид, че всички популисти/националисти/алтернативнодесни в Европа и Тръмпф в Америка са стабилно подпомагани от Путин... какво друго да си помисли човек, пък бил той и неумнонекрасив :)))
  —цитат от коментар 76 на aleks ivan


  Трампнаш е ясно колко е вярно, само като видите анкетите, че руснаците харесват повече Обама, отколкото Тръмп. Вие обяснете как си представяте вашия либералболшевишки рай в Европа със стимулирането на миграцията от Близкия Изток и Африка и заместването на европейците с неевропейци. Баш Путин харесва вашия рай, който ще донесе смъртта на ЕВропа, защото никаква пенсионна, здравна и социална система не може да издържи десетки, дори стотици милиони мигранти, които в следващите 30-40 години могат да навлязат в Европа.

 95. 95 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#91] от "I":


  До коментар [#90] от "xox55541929":ОК, кажи, експерте по науките, какво трябва да се направи? Сигурен съм, че обширните ти познания по темата, демонстрирани от факта, че четеш популярни сайтчета, ще е бъдат особено полезни.Какво трябва да се направи? :)
  —цитат от коментар 91 на I


  За кое какво трябва да се направи? :-) За ЛГБТ ли, или за повече грантове на НПО активстите? :-)

 96. 96 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alexander97":филолог е май. вербуван в ДС през 1988 :) горкия.https://offnews.bg/politika/agent-na-ds-oglavi-prestcentara-na-voennoto-ministerstvo-655818.html
  —цитат от коментар 30 на chkn41566335


  Личи си комунистическата закалка – в мисленето и в речника! Отгледан в скута на Партията-майка :-)!
  Голяма тревога от 1/3 от мненията – децата ни, помощ, джендъри вСУ!
  Ако се видите какви сте еуглени....

 97. 97 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#89] от "I":


  До коментар [#86] от "grajdanin1":Щеше да е уволнен Урумов.
  —цитат от коментар 89 на I


  Щеше да уволнен, защото си е позволил да изкаже личното си мнение и то не харесва на НПО активистите ли? :-) Колко демократично другари. Ето кой иска да праща несъгласните в Гулаг!!! Иначе сте за свобода на словото нали!! Риториèн въпрос, няма нужда да ми отговаряте. :-)

 98. 98 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#97] от "xox55541929":

  Да. Когато си на държавен пост и личното ти мнение е да ограничаваш правата на останалите, най-добре е да си го пазиш за себе си.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 99. 99 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#63] от "Gretel":Щом университета лапа държавни парички, значи работата му може и трябва да бъде обсъждана от обществото.С чиито парички обучава децата му.
  —цитат от коментар 64 на НеКой


  Много си се объркал! Обществото може да си обсъжда всичко, но университетите по принцип са създадени да имат академична автономност и да са независими. Те НЕ СА поръчкови организации, по дефиниция.

 100. 100 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 804 Любопитно

  До коментар [#93] от "Умнокрасив":

  Добре де, другарю Умнокрасив, толкова ли е трудно да обясните защо вашия мулти-култи джендъризъм, вдъхновен от управляващите необолшевики, който ще доведе до разпадане и смърт на Европа, не е в интерес на Путин?!?! Вие работите в интерес на Кремъл и обвинявате противниците си в путинизъм.... Къде е логиката, къде е разума във вашите "разсъждения"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK