"Джи Пи груп" се сатанизира, обяви изпълнителният директор на компанията

Владимир Житенски, Снимка: Скрийншот Нова телевизия

Владимир Житенски, Снимка: Скрийншот Нова телевизияИзпълнителният директор на строителната фирма "Джи Пи груп" Владимир Житенски обяви в интервю за "Нова телевизия", че компанията, която е проверявана от прокуратурата за злоупотреба с еврофондове, е сатанизирана заради "определени интереси" и че ще търси правата си в съда. Той декларира, че над "Джи Пи груп" няма политически или икономически чадър.

В началото на миналата седмица прокуратурата обяви, че е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около "Джи Пи груп" във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства. В петък премиерът Бойко Борисов поиска от Агенция "Пътна инфраструктура" да намери форми "още днес "Джи Пи груп" да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране". Малко по-късно фирмата съобщи, че се отказва от строежа на най-дългия в България тунел - "Железница" (част от магистрала "Струма",) както и от проекта за ремонт на трамвайното трасе на линия 5 по бул. "Цар Борис III" в София.

По-рано днес стана известно, че прокуратурата разследва физическо лице, свързано "Джи Пи груп", за пране на пари. На Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е възложено да установи всички механизми на финансирането на европейските проекти, по които работи компанията, а по думите на главния прокурор "парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми".


"Определени групи от хора ни вкарват в режим на карантина и ни изолират, търпим тежки загуби. Разговорът ни няма да се състои пред медиите", коментира днес изпълнителният директор Владимир Житенски пред "Нова телевизия". Според него има неща, които са били измислени като събития и в тях е било вкарано името им: "Тези конкретни неща включват от рязането на документи до обвиненията на определени политически лидери, включително и за нещастието в Русе – това мина всякаква граница и беше брутално".


Той акцентира, че компанията сама е решила да се оттегли от спечеления търг за изграждането на тунел "Железница", който е част от трасето на магистрала "Струма". Като аргумент той посочи, че на този етап законът позволява да се отдръпнат. Той добави, че България е получила европейско финансиране за магистралата и ако не изпълни последната отсечка от трасето в срок, може да изгуби всички средства, получени за магистралата през последните години.
"Линчуват ни публично колко слабо и скъпо работим, но къщите, в които живеят, и площадите, по които правят митинги, както и метрото, което използват, са правени от български строители", добави изпълнителният директор.
По думите му в процеса на обществени поръчки участват много хора, но разликата при тяхната фирма е, че тя е видима. "Разговор с правителството може да има само на институционално ниво. Съдействаме на всички органи, които ни проверяват в момента, това е съвсем нормално, за да изчистим името си", казва Житенски.


Той отрече над компанията някога да е имало чадър - нито икономически, нито политически. Ние не сме инструмент за политически игри. Нито един търг не се печели на добре издържана документация, печели най-ниската цена, коментира директорът.


"Обществените поръчки са около 1/3 от обема на работата ни, но може би ще решим да правим структура, които да контролират процесите", конкретизира той.


"В този тип прогнила среда, където ние се носим като епидемия в публичното пространство, няма да сложа работниците да ги изтезавам, нито ще изтезаваме обществото. Всички искат прозрачност – ние даваме пример за това нещо. Да видим сега тези, които бленуват за тази светлина, дали ще помогнат тя се види и от други места", заяви Житенски.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK