Тристранният съвет подкрепи проекта за хората с увреждания, но заложи промени за парламента

От бизнеса смятат, че проектът няма да доведе до сериозна реформа, тъй като остава медицинската експертиза - ТЕЛК решенията, като водещи при индивидуалната оценка

© Цветелина Белутова, Капитал

От бизнеса смятат, че проектът няма да доведе до сериозна реформа, тъй като остава медицинската експертиза - ТЕЛК решенията, като водещи при индивидуалната оценкаНационалният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания. От подкрепа се въздържаха всички работодатели и КТ "Подкрепа". Единствено КНСБ подкрепи законодателното предложение, предаде БТА.


Основен спорен въпрос и днес се оказха идеите за въвеждане на квоти за работодателите за наемане на служители с намалена работоспособност. И ако не се спазват тези квоти – плащането на компенсационна вноска.


От бизнеса смятат още, че ще се изхарчат допълнително 150 милиона лева, без да се решат проблемите на хората с увреждания. А основната забележка на бизнеса по отношение на това, че няма промени, е свързана с оставането на медицинската експертиза - ТЕЛК решенията, като водеща при индивидуалната оценка. Според работодателите не се вижда крачка към прилагане на Международната класификация на функционалността.
По време на дискусията работодателите отново възразиха остро срещу квотите за наемане на хора с увреждания, предвидени в законопроекта. А и синдикатите изразиха съмнение, че те ще са работещ механизъм. След заседането вицепремиерът Валери Симеонов, който ръководи тристранният съвет, коментира, че забележките на работодатели и синдикати ще бъдат отразени при обсъждането на законопроекта в парламента.


Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков отбеляза, че с квотите най-много се натоварват работодатели с по-малко служители, като за тях се въвежда квота от 4 процента, а за по -големите - 2 на сто от средносписъчния състав. В закона е заложено работодатели с 50 до 99 работници и служители да наемат поне двама души с трайни увреждания, а работодатели със 100 и над 100 работници и служители - 2 на сто от средносписъчния си състав.


Бранков изчисли, че за някои от предприятията задължението общо ще стане 14 процента от заетите в предприятието да са хора с увреждания. Според него предвидената компенсационна такса, в случай че не се назначи човек с увреждане, на практика е въвеждане на данък, което е в противоречие с управленската програма и противоречи на закона за държавните такси.


Ако работодателите не изпълнят задълженията, дължат всеки месец компенсационна вноска в размер на 30 на сто от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане, е предвидено в закона. Бранков допълни, че санкциите, които се събират от Главната инспекция по труда, ще стигнат до 10 000 лева, като под удара попадат всички предприятия с над 50 души, които са 30-35 хиляди.


От бизнеса посочиха, че не е ясно как инспекцията ще администрира изключенията от прилагането на квотите. И че се създава ново звено, в което може да се генерира корупция в "допълнение на това, което има около ТЕЛК комисиите".


Изпълнителният председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също е против квотите. Според него политиката по квотите е доказала своята неефективност. Велев допълни, че още по-лошо е, че тази политика се превръща в тежест за малките предприятия - колкото по-малки са предприятията, толкова повече тежести за наемане.


Работодателите искат мерки за заетост в специализираните предприятия за хора с увреждания. Те оповестиха статистика, че в момента там са заети около 2000 души при повече от 50 000 преди 30 години.


Този закон можеше да е по-добър, но можеше и да е много по-лош, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той заяви, че средата, в която се е писал, е била среда на истерии, на желание на внимание за камерите, на съмнителна компетентност, на егоизъм и на борба за пари, колкото и да не се признава.


Ваня Григорова от синдиката посочи, че участниците в работната група по законопроекта са се борели да се минимизират вредите, вместо да се отива към напредък. Тя отбеляза, че благодарение на КТ "Подкрепа" се запазва защитата от уволнение на хора с увреждания. Според нея е съмнително дали квотите ще дадат резултат, заради многото хипотези на неизпълнение и алтернативни методи за изпълнение на квотите. Димитър Манолов смята, че много работодатели ще предпочетат да внесат компенсационната вноска от 30 процента, вместо да назначат човек с увреждане.


За КНСБ най-важното, което се прави със законопроекта, е да стане ясно, че отговорността по политиките за хората с увреждания не е само на социалното министерство, а на всички министерства и общини, каза Ася Гонева от синдиката.


И работодатели, и вицепремиерът Валери Симеонов, който е председател на НСТС, изтъкнаха, че законопроектът е правен под безпрецедентен натиск и с ненужно напрежение. Заради което имал сериозни пропуски.


Социалният министър Бисер Петков изтъкна важността на предвижданите две национални програми - едната за подкрепа на работодателите, която да насочва ресурс към бизнеса за адаптиране на места за хора с увреждания, а другата за достъпна среда и мобилност.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  А има ли изискване държавните фирми и бюджетните предприятия да наемат някакъв процент хора с увреждания?
  Това е много по-логично отколкото да товарят реалния сектор с нови разходи. Примерно в администрацията спокойно могат да се наемат лица с намалена двигателна активност след като не извършват физическа работа.

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "pamela":

  Баш. И аз това винаги съм се чудил - реално в държавната администрация има най-много места, които могат да се заемат от хора в неравностойно положение. Поради спецификата на работата (дали работата не трябваше да е в кавички).

  Обаче, държавта си умре да вменява на бизнеса задължения към тези хора, които в крайна сметка са неизпълними и бизнеса винаги ще намери начин да ги заобиколи.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 691 Гневно

  Сега хората да идат да протестират пред КТ "Подкрепа".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK