Проектът за закон за хората с увреждания можеше и да е по-лош, смята лидерът на "Подкрепа"

Проектът за закон за хората с увреждания можеше и да е по-лош, смята лидерът на "Подкрепа"

© Велко АнгеловПодготвеният проект за закон за хората с увреждания може да бъде критикуван, но той можеше и да е по-лош, защото се правеше в ненормална среда, с участието на хора, които нищо не разбират, но пък бяха агресивни, каза днес лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.


Според него проектът е по-добър е от всичко, което има сега. Манолов уточни, че така или иначе законът ще придобие крайния си вид, след като мине през парламентарните комисии и залата на Народното събрание.


Лидерът на "Подкрепа" обяви, че също както представителите на бизнеса е против заложените квоти за назначаване на хора с увреждания в компаниите. Според него така или иначе те ще могат да бъдат заобиколени и определянето им е лицемерие.
Манолов обяви, че не харесва и подхода, според който, като се дават пари, и се счита, че проблемът е решен. "Не всичко е пари. По-разумно беше, вместо да се дадат 150 млн. лв. по някакви схеми, да се беше потърсила възможност за създаване на центрове, предлагащи услуги, ориентирани към хората с увреждания", каза лидерът на "Подкрепа".


Коментирайки увеличението на пенсиите, той обяви, че нищо драматично не се променя, а обявената актуализация така или иначе е трябвало да се случи. За Димитър Манолов излишен е шумът и около вдигането на минималния осигурителен доход.


Следващата цел била по-високо плащане за нощния труд


Лидерът на "Подкрепа" посочи, че големият проблем, на който трябва да се обърне внимание спешно, е нощният труд. "Сега се доплаща 25 стотинки на час, а той разболява и човек остарява по-бързо", посочи Манолов. Той допълни, че вече са водени разговори с омбудсмана за съвместни действия. "Предлагаме нощният труд да се заплаща като процент от заплатата и да има ограничения за неговото количество. България е страната в ЕС с най-много работещи нощем - 400 хиляди българи системно полагат нощен труд", уточни лидерът на "Подкрепа".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK