Съдът оправда собствениците на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив (допълнена)

Съдът оправда собствениците на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив (допълнена)

© Лина КривошиеваПловдивският Окръжен призна за невинни собствениците на фирма "Одрин 8" Георги Бранеков и Александър Николич по делото за полуразрушения през март 2016 г. тютюнев склад на ул. "Одрин" №8, съобщи пловдивският сайт "Под тепето". Двамата бяха обвинени в незаконни строителни дейности в имот, обявен за паметник на културата, както и че са ползвали преправен официален документ, за да съборят сградата на "Ориент табако".


От Окръжния съд в Пловдив съобщиха, цитирани от специализирания сайт news.lex.bg, че Бранеков и Николич са оправдани, защото сградата няма статут на единична недвижима културна ценност. Обвиненията в документни престъпления пък са отпаднали заради изтекла абсолютна давност. От съда поясниха, че подробните основания за оправдателната присъда ще бъдат описани в мотивите към нея.


Веднага след съдебното заседание прокуратурата обяви, че ще обжалва решението.
Според "Под тепето" на базата на представените в съдебната зала доказателства било прието, че тютюневият склад не е бил деклариран като единичен паметник на културата и не е попадал в групов паметник към момента на събарянето му, както и че постройката няма защитен статут в момента. Изнесените в хода на процеса данни показвали, че през 2014 г. държавата е имала намерение да започне процедура по деклариране на сградата за паметник на културата, но пътят технически не бил извървян до края.


"Цялата сага има в основата си една лошо свършена работа от държавата администрация, но няма как изкупителната жертва на това да са двамата подсъдими", каза в пледоарията си по-рано днес адвокат Розалина Апостолова, която защитава Бранеков и Николич, цитирана от "Под тепето". Извън съдебната зала адвокатът коментира, че тютюневият склад на "Ориент табако" очевидно има качествата да бъде паметник на културата, но няма документално доказателство, че е обявен за такъв.


Съдът наложи забрана върху дейностите за пълно събаряне на складовете, а собствениците обжалваха. Намеренията на фирмата бяха да построи на мястото на изградения в началото на 20 век склад многофункционална сграда.


Паметник на културата или не


Събарянето на тютюневия склад, известен като сградата на "Ориент Табако", предизвика обществен скандал преди две години и половина както заради начина на разрушаването - в почивен ден и без да е известно дали има разрешение за него, така и заради последвалите противоречия между държавни органи по въпроса дали сградата е паметник на културата, или не.


Първоначално община Пловдив и собствениците твърдяха, че въпреки възмущението на граждани на Пловдив, сградата не е паметник на културата, поради което разрушаването й не е изисквало изрично разрешение от властите и не е незаконно. На специална пресконференция кметът Иван Тотев и заместниците му обясниха, че сградата погрешка не е била вписана в списъка на защитените и показаха документ, според който през 2010 г. Националният институт за недвижимо културно наследство е удостоверил, че складът на ул. "Одрин" 8 не е паметник на културата, не попада в групов паметник на културата, нито в охранителната зона (зона с малко-по-свободен режим, но все пак с ограничения и специфични изисквания за застроявания).


Министерството на културата обаче отрече тази информация, а експерти оспориха истинността на показания от пловдивската община документ. По данни на института за недвижимо културно наследство складът е обявен за паметник на културата от 1977 г. насам, а от 2000 г. попада и в обхвата на групов паметник Историческа зона "Филипопол – Тримонциум – Пловдив".


Кои са собствениците на склада - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK