Какво скри Министерството на културата в един проект за 3.7 млн. лв.

Националното училище по изкуствата във Варна, което беше ремонтирано за близо 4 млн. лв.

© Дневник

Националното училище по изкуствата във Варна, което беше ремонтирано за близо 4 млн. лв.Вчера, точно месец след официалното начало на новата учебна година, възпитаниците на варненското училище по изкуствата "Добри Христов" най-сетне успяха да влязат в час. Причина за закъснението стана фаталното изоставане със сроковете на проекта за реконструкция и модернизация на училището. Той е на стойност почти 3.7 млн. лв., като 550 хил. лв. от тях са осигурени от националния бюджет. Останалите са безвъзмездно финансиране по програма "Региони в растеж" на Европейския съюз.


Отлагано на няколко пъти, началото на занятията в училището стана повод за многобройни сигнали и въпроси, изпращани до Министерството на културата, което е негов принципал. Сигнали бяха изпратени до Министерството на образованието и Регионалното управление на образованието във Варна, но всички те получаваха един и същи отговор – информация за причините, довели до едномесечното закъснение на учебната година, ще бъде дадена на специална пресконференция.


Когато й дойде времето.
Във вторник тя все пак се състоя. Но се оказа, че е организирана като детайл от мерките за публичност по изпълнението на проекта за ремонт на училището. По тази причина присъстващите на пресконференцията отговориха набързо само на част от въпросите за проблемите около проекта.


Въпросите на "Дневник", изпратени по същия повод и преди повече от седмица до министерствата на културата и образованието, също останаха без отговори. Затова се наложи те да бъдат търсени в Регистъра на обществените поръчки. А там, оказа се, информацията бе повече от очакваната.


Организирането на тръжните процедури по възлагането на обществените поръчки за реконструкция, ремонт и преоборудване на училището са започнали още на 26 октомври 2016 г., показа справка в архива на регистъра. Част от тези дейности са били възложени с договор едва в края на лятото т.г. Какво точно се е случвало през цялото това време вероятно знаят само в Министерството на културата. Но, както ще стане ясно и по-нататък в този текст,


това не са единствените тайни по случая,


пазени от администрацията на Боил Банов.


Стойността на поръчката за същинските ремонтни работи е малко над 2.1 млн. лв. без ДДС. Тя е спечелена от консорциума "Елит – Пътстрой", в който влизат две дружества. Това са едноличните "Пътстрой – Варна" и "Елит пътища".


През друга еднолична компания - "Пътно поддържане 2003", собственик на "Пътстрой – Варна" е Ангел Дерменджиев. Неговото име нашумя през август 2011 г., когато той беше задържан в полицейска акция, за която от МВР съобщиха, че е предприета по сигнал за "натискане" на длъжници, незаконна финансова дейност, изнудване за обществени поръчки и принудително прехвърляне на фирми за 1.5 млн. лв.


Освен управител на "Пътстрой - Варна" Ангел Дерменджиев притежава дялове или участва в управлението на още 40 дружества. В едно от тях - "Пирин Ват" той е съдружник на депутата от БСП Кирил Добрев. Освен това Дерменджиев е член на борда и на компанията "Екоинвест асетс", която беше избрана от общината във Варна да изгради завод за преработка на битови отпадъци на стойност 50 млн. лв.


По времето на четирите мандата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, а и до днес дружества, свързвани с "Екоинвест асетс", са сред редовните изпълнители на най-големите обществени поръчки на общината по поддръжката и изграждането на инфраструктурата й.


Изборът на строителната фирма очевидно е минал без засечки. Но трудностите, за които


от Министерството на културата не желаят да говорят,


са се появили след това.


Така например на 23 януари 2017 г. е била прекратена обществената поръчка за доставка, монтаж и инсталиране на системи за управление и контрол на достъпа и работното време, за видеонаблюдение, за оборудване за учебни кабинети, за звукозаписно и озвучително оборудване, както и за оборудване за музикални кабинети.


Според отразеното в регистъра на обществените поръчки вторият (този път успешен) опит е направен с търг по обособени позиции, обявен на 29 юни м.г. Офертите, подадени за участие в него, са отворени още на 4 август м.г. Всички договори за нейното изпълнение обаче са били сключени едва през август т.г. - по-малко от месец преди началото на учебната година. Така още тогава е било ясно, че поръчката няма как да бъде изпълнена в срок. Въпреки това


очертаващото се закъснение е било премълчано.


За два такива информационни билборда, един информационен ден и една пресконференция от бюджета на проекта са платени 17.6 хил. лв.

© Дневник

За два такива информационни билборда, един информационен ден и една пресконференция от бюджета на проекта са платени 17.6 хил. лв.


Неизвестно защо обявлението за възлагане на обществените поръчки е публикувано с дата 15 октомври т.г. - едва миналия вторник.


Специфичната дейност по доставката на оборудването за музикалните кабинети във варненското училище по изкуствата "Добри Христов" на стойност 200 хил. лв. е спечелена от едноличното дружество "Про мюзик България". То е регистрирано от едноличния си собственик Ирена Якимова с твърде широк предмет на дейност, простираща се от хотелиерство и ресторантьорство, през международна търговия, търговия с музикални инструменти и спедиционни и складови сделки, до селско стопанство и дори авторемонтни услуги.


Далеч по-малката като цена позиция за доставка и инсталация на система за управление и контрол на достъпа и работното време по същата обществена поръчка е спечелена от събирателното дружество "Делфин – 3 – Димова, Аврамова, Филипов и сие". Тя е на стойност 21 хил. лв.


Доставката и инсталацията на оборудване за учебните кабинети на стойност 326 хил. лв. обаче е спечелена от компанията "Лирекс БГ". По информация на "Капитал" дружеството има близо 500 договора за обществени поръчки на обща стойност над 156 млн. лв. Почти няма държавно ведомство, което през последните 10 години да не е купило компютърно оборудване или други информационни системи от "Лирекс БГ" или консорциуми, в които тази фирма участва.


През август т.г. се оказа, че огромна част от


вината за спирането на достъпа до Търговския регистър


е именно на "Лирекс БГ", която е отговаряла за поддръжката му. Нито тогава, нито по-късно от компанията коментираха темата по същество.


Останалите търгове по обособени позиции за тази обществена поръчка - за видеонаблюдение, за оборудване за учебни кабинети, за звукозаписно и озвучително оборудване, както и за оборудване за музикални кабинети, са претърпели провал. Това сочи отразеното в публикуваната документация.


Провал


са претърпели и 10 от общо 12 обществени поръчки за авторски надзор по извършваните ремонти. Изпълнители са били намерени единствено за частите "Конструкции" и "Архитектура" - и двете на скромната стойност от около 11 хил. лв.


По време на пресконференцията във вторник ръководителят на ремонтните работи по изпълнението на проекта заяви, че забавянето с близо месец след началото на учебната година е станало заради "отказ от авторски права на проектантите от оригиналния екип на проекта". Каква е била причината за това вероятно отново знаят само в министерството на Боил Банов.


Това беше и един от въпросите, които "Дневник" изпрати до пресцентъра му. От отговорите трябваше да станат ясни всички причини за закъснението с изпълнението на проекта,


кой носи отговорност за тях,


констатирани ли са нередности при изпълнението на ремонтните работи на училището и какви мерки са предвидени за наваксване на забвения учебен процес след 15 септември т.г.


Отговори на тези въпроси не бяха дадени и по време на пресконференцията във вторник. Тя беше организирана от дружеството "Ивент БГ", спечелило обществената поръчка за публичност по ремонта на училището. Стойността на поръчката - 17.6 хил. лв., също е скромна на фона на останалите разходи по проекта. Срещу тази сума обаче компанията е имала и скромни задължения - да организира една-единствена пресконференция и един информационен ден за представяне на проекта, както и да постави два билборда с размери 4х3 м с информация за него. Три други агенции, от които "Дневник" поиска оферти за същите дейности, предложиха от


3 до 5 пъти по-ниски цени.


"Нямам никаква вина за забавянето, каза след пресконференцията във вторник директорът на училището Христо Дипчиков. Но все пак смятам, че така не се дава добър пример на учениците." След това той обяви, че е подал молба за напускане.


По-големият проблем обаче е, че според ръководителя на строителния екип, работил по ремонта, въпреки забавянето част от дейностите по него изобщо не са били извършени. Това означава, че по проекта ще бъдат наложени финансови корекции, а вероятно и санкции.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Голямо браво на Министерството на културата, за реновирането на уìлището, още повече, че почти не са използвани средства от бюджета.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  "Бате к*ре, ората са си ън мецтата: тръджни комиции, фирми, концултантчета-чекикджийчета, кметое, сичко е подрЕдено и пита, кога русите пеераси че кихнат некой леффф от Брюксел, ъ намаджеме и ние филията"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  все по-ясно лъсва едноутробната близост на бсп и герп и общата им пъпна връв с БКП.
  Щом има как да превъртолят едни пари, всички "идейни" пречки падат и гепят дружно.
  Ма щото ги търпим.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  "Собственик на "Пътстрой – Варна" е Ангел Дерменджиев. Неговото име нашумя през август 2011 г. когато той беше задържан в полицейска акция, за която от МВР съобщиха, че е предприета по сигнал за "натискане" на длъжници, незаконна финансова дейност, изнудване за обществени поръчки и принудително прехвърляне на фирми за 1.5 млн. лв. Освен управител на "Пътстрой - Варна" Ангел Дерменджиев притежава дялове или участва в управлението на още 40 дружества. В едно от тях - "Пирин Ват" той е съдружник на депутата от БСП Кирил Добрев. "

  "Бате к*ре, без папчица при Цацаров не стаа. Утре че ти кае чао - теа фирми не са твои, я съм си иснтинскио цопцтвеник. После ходи обясневай у цъдо, че тфа е от партйната каса и тойо си го турИл сао ъ ги вЪрти. Ако иъ папчица нещо, винаги мое ъ го удриш! "

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Къв е този Дермеджиев, какъв е този "червен октопод", как се е родил, кои са му родителите - партизани или ДС служители?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Гневно

  Бойко + БКП = ВНЛ.
  Цялата държава мирише на ДС и мухъл.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Не се съмнявам, че кашата е пълна и възложителят е некадърен. Това е особено видимо при сравнението на офертите за конторл на достъпа. Няма как да стане ако са ясни спецификациите :)
  Неумело е обаче внушението за некадърността на Лирекс :)
  Както и внушението, че носи основната вина за срива на търговския регистър. Това е подмяна на факти, което не помага за решението и на практика оневинява основния виновник за срива - Агенцията по вписванията.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  "Пътстрой" е на Пеевски, подизпълнител на неговата "Щрабаг"

 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  все по-ясно лъсва едноутробната близост на бсп и герп и общата им пъпна връв с БКП.Щом има как да превъртолят едни пари, всички "идейни" пречки падат и гепят дружно.Ма щото ги търпим.
  —цитат от коментар 3 на Лелка  ++++++
  Добре, че ти го написа, защото, ако бях аз, щях да използвам много по-пикантни изрази, които не биха се харесали на модераторите !
  Изнесеното в статията, за N-ти път доказва пъпната връв между БКП-котилата ГЕРБ и БСП !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Къв е този Дермеджиев, какъв е този "червен октопод", как се е родил, кои са му родителите - партизани или ДС служители?!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf  И двете !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  Мат`ряла е убеден, че ГЕРБ е аФтентично дясна партия! Като се вдигне поредният скандал от който ясно се вижда, че ГЕРБ и БСП крадат съвместно, тука скачат едни хора, дето с пяна на уста ни обясняват, че нямало такава работа...! Накрая се оказва, че Радан и Ристю били виновни...! :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  И Костов!

 13. 13 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Крайно време е всички да разберем, че партиите са единствено тема за дискусия по време на тежка запивка с ракия и кифтета. Пределно ясно е, че всички тия партиини идеологии са пълна парлама, а всичките далавери се извършват съвместно от “десни”, “леви” и т.н.

  Отдавна съм спрял да се карам с приятели за партии и кой какви политики “защитава”. Цинично е, но е истина.

 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#13] от "vespasian0303":

  Абсолютно вярно. С акцент - външния им покровител.

 15. 15 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Алчността и непреодолимия наклон към кражби и келепирджийство са генетично заложени у българина. Е, имало и някакви малки изключения, но те не са крали само защото не са им дали (не са ги допуснали до казана). У нас липсват две основни части от механизма на автоматично работещите системи: обратна връзка и контрол. Контролът трябва да се осъществи от възложителя или назначен от него инвеститорски контрол. Обратната връзка е потребителя. Когато и двете звена не са на мястото си, налице е калпава работа, както е посоченият пример с музикалното училище. И тъй като парите излизат не съвсем директно от джоба ни, ние като общество не реагираме на фрапиращите случаи на кражба и измама от страна на фирми, общини, министерства.

 16. 16 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  Пъпната връв на всички българи е безбожието и алчността.

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Сорос е виновен!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз не намирам нищо нередно. Дневник е анти-правителствена медия и за това се опитва да направи скандал. Но няма да стане.

 19. 19 Профил на cassiny
  cassiny
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  Не е проблемът в това, че ги търпим,ние вече нямаме избор... Проблемтът е там, че сме ги търпели достатъчно дълго време, та да си "наредят къщичкта", а това е наша фатална грешка. След 3 мандата Буцан сваляне няма... Очакват го дълги години "управлемние", мисля си даже, че може да пробва и Путин да мине по продължителност.
  Колкото до финансирането тук, няма изненада, всичко в България се прави с европари, нашия бюджет за инфрасктуктура не се пипа, ползва се само за текущи разходи и присвоявания.Нямам идея ЗАЩО ЕС не ги следи тия работи и не нелага съответните санкции. Ако някой направи проучване, ще открие един букет от фирмички, които неминуемо печелтя всичко що е обществена поръчка в съответната община.
  Всяка община си го има този букет а той е съставен от приблизително радвен борй фирми близки до "ГЕРБ" и "БСП"...
  И си правят те шмендикапели, а ние нямаме друг избор, освен да стоим в страни и да премигваме...


 20. 20 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#18] от "boikogerb":

  чавка ти е изпила акъла!

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#18] от "boikogerb":

  Че какъв скандал е това...? Поредният калпав ремонт, след съмнителни обществени поръчки, не спазени срокове и подозрителни цени. Освен това е само, за няколко милиона. Това пари ли са...? Никакъв скандал няма тук, прав си. Напълно нормални неща са... Хората вече свикнаха...! :)

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Няма ГЕРБ, няма БСП, всичко се е овъртолило , като октопод. Всичко има едно име, МАФИЯ.

 23. 23 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Правилният въпрос гласи така:

  Какво не скри Министерството на културата в един проект за 3.7 млн. лв.?
  Отгово:
  Нищо!
  Тоест всичко е тайна,Майна:-)

 24. 24 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 319 Неутрално

  КражБойко....

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 25. 25 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":Мат`ряла е убеден, че ГЕРБ е аФтентично дясна партия! Като се вдигне поредният скандал от който ясно се вижда, че ГЕРБ и БСП крадат съвместно, тука скачат едни хора, дето с пяна на уста ни обясняват, че нямало такава работа...! Накрая се оказва, че Радан и Ристю били виновни...! :)
  —цитат от коментар 11 на tww09306483


  Мат`ряла е убеден, че ГЕРБ е аФтентично дясна партия! Като се вдигне поредният скандал от който ясно се вижда, че ГЕРБ крадат , тука скачат едни хора, дето с пяна на уста ни обясняват, че ГЕРБ краде, ама и БСП крадяла когато е на власт ...! Което не е вярно щот на тях / БСП/ им ги спират, а на нас /ГЕРБ/ ни ги пускат -фондовете де.. Накрая се оказва, че Радан и Ристю били виновни...!

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 26. 26 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Поредната кражба по отработена вече схема. Този път директно на гърба на нашите деца, тези, талантливите, които печелят конкурси по света от името на България! И тази гавра ще остане "наказана" единствено виртуално.

 27. 27 Профил на кукувица
  кукувица
  Рейтинг: 13 Неутрално

  писна ми да се краде от всико, как не се наядохте , как не сажалихте поне ведньж тоя мизерстващ народ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK