Прокуратурата пази в тайна какво мисли да прави с делото за "възродителния процес"

Прокуратурата пази в тайна какво мисли да прави с делото за "възродителния процес"

© Георги КожухаровДелото за т.нар. възродителен процес е секретно и прокуратурата отказва да даде информация какво смята да прави с него. Това се разбира от отговорите на държавното обвинение, което поиска да бъдат зададени писмено въпросите.


"Дневник" изпрати писмено въпросите. След изчакване в разговор с говорителя на Военноокръжната прокуратура прокурор полк. Стоян Лазаров той каза, че наблюдаващият прокурор обяснил, че делото е секретно и поради това няма да отговорят на въпросите. Не посочи кой е наблюдаващият прокурор.


На 5 септември т.г. съдът даде едномесечен срок на Софийската военноокръжна прокуратура да реши съдбата на делото, заведено още през 1991 г., чиято абсолютна давност отдавна е изтекла.
Даденият от съда срок за дисциплиниране на прокуратурата не е задължителен. Съдебното указание дойде след серия молби от пострадали от насилствената асимилация граждани, които са поискали ускоряване на производството. В Софийския градски съд (СГС) има подадени десетки сходни молби, от които не са образувани дела, защото се изчакват действията на прокуратурата, научи "Дневник". Те обаче засега остават тайна.


През 2007 г. тогавашният зам. главен прокурор Валери Първанов обясни, че абсолютната давност по делото е изтекла още през декември 2003 г. Според него процесът не може да се прекрати, преди да се разпитат всички пострадали. Ако от разпитите им се открият нови престъпления и се повдигнат нови обвинения, които предвиждат по-тежки наказания, ще се увеличи и давността.


Два пъти е внасян обвинителен акт - през 1994 и 1998 г.


Става дума за принудителната смяна на имената на изповядащи исляма български граждани, довела до репресии през 80-те години на миналия век. Досега прокуратурата два пъти е внасяла обвинителен акт - през 1994 и 1998 г., но и двата пъти делото е връщано от съда за доразследване. В началото обвиняеми са Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински и Георги Атанасов - за подбуждане на етническа дискриминация и омраза. След това обвиненията са променени - за военни длъжностни престъпления, и обвиняеми остават Живков, Стоянов и Атанасов. След смъртта на Живков и Стоянов обвиняем по делото остава единствено бившият министър-председател Георги Атанасов.


Делото се проточи и заради тогавашните указания на върховния съд към държавното обвинение. На разследващите е било указано да издирят и разпитат всички жертви на възродителния процес, които са били въдворени в "Белене" и други затвори, за да се конституират като частни обвинители и граждански ищци - така прокуратурата е интерпретирала указанията на съда. При второто внасяне на делото в съда то е било върнато отново за неизпълнени предишни указания.


От май 1998 г. делото вече е във Военноокръжната прокуратура в София, която до 2003 г. успява да издири имената и адресите на 446 пострадали българи от турски произход или техни наследници, както и да разпита 312 от тях. Останалите 134 пострадали обаче, повечето от които са в Турция, така и не са открити въпреки изпратените съдебни поръчки. В писмо до съда от 2003 г. тогавашният зам. главен прокурор Христо Манчев посочва, че разследването фактически е завършено, но неизпълнимите съдебни указания за разпит на всички пострадали са пречка за внасяне на обвинителен акт.


В решението на СГС от 5 септември обаче указанията на върховните съдии се интерпретират различно. Според градските съдии указанията на колегите им от върховния съд не са били неизпълними, защото прокуратурата е трябвало да издири всички пострадали, но не и да разпита всеки един.


Две инстанции осъдиха прокуратурата за бавно правосъдие


Междувременно втора съдебна инстанция призна иск срещу прокуратурата на пострадалия от т.нар. възродителен процес - Шукри Мехмед. Софийският градски съд прие, че той трябва да бъде обезщетен по Закона за отговорността на държавата с 30 000 лв. Неговият иск беше за 100 хил. лв. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд, но ВКС разгледа граждански дела само по изключение и може изобщо да не приеме да се занимава с казуса.


По случая на Шукри Мехмед първата съдебна инстанция прие в края на 2017 г., че е нарушено правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Според съдебното решение, за което съобщи в. "Сега", на Мехмед трябва да бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото е претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани. Освен това той трябва да бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционалното напрежение и загуба на доверие в институциите, както и за здравословни проблеми.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5499 Неутрално

  Ами оставки кога?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Аз знам какво смята да прави. Ще се чака всички замесени да умрат от естествена смърт, а засегнатите ще осъдят държавата и данъкоплатецът за пореден път ще се бръкне в джоба.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Замразявай, щом има давност.

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не трябва да има давност за престъпления от такъв тежък характер.Това би било национално предателство!

 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Докато нещата се изяснят напълно и потърпевшите размислят хубавичката,
  да изпратят папките на съхранение в Москва, за по-сигурно.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Докато ние плащаме за тяхното "мислене", а те не понасят никаква отговорност за това, че не вършат работата за която сме ги назначили, това ще е положението.
  Май наистина сме мнооого търпелив народ.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Имаше именници за всички, не е било само за тези, които сега са решили, че са били турци.
  Не трябва да излизат нови пари от бюджета за такива неща.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Кое е престъплението ?

  [email protected]
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Секретното на делото е, че за прокуратурата 1989 още не е настъпила.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Че си запазихме държавата явно.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Прокуратуурата ще направи каквото прави винаги , едно голямо НИЩО!!!

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Предвид, че почти всички мюслита в България са си чисти помохамеданчени българи не виждам нищо лошо ако са ги подсетили за това. А и повечето си смениха имената доброволно.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  До коментар [#8] от "karabastun":

  До коментар [#12] от "venci4":

  Такива отрицатели на тоталитарните престъпления като вас отиват в затвора в някои европейски страни, но откакто Путлер навири куйрук, ние сме повече Азия, отколкото Европа.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  До коментар [#13] от "spiegel":

  Престъпление ли е според вас , че в България не стана гражданска , като в Югославия !?
  Вие за това ли съжалявате!?

  [email protected]
 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Какво дело, какъв "възродителен процес" бе?

 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Претопляш лъжите на Държавна сигурност. Ченге ли си бил?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Тя всичко пази в тайна. Може и така да трябва. Но за възродителния процес няма ли давност.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  И те самоте не знаят. Трябват им указания :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Разбира се, че е секретно. Там се крие истината за голяма част от прехода и много от анимационните герои, които управляват държавата в момента.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Възродителният процес спаси България от евентуален Кримски сценарий, нещо, което Турция определено целеше.
  И трябва да се провежда периодично, макар и вече не с такива способи като смяна на имената.
  Макар, че в същата тази Турция имената са само турски...

 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Колкото имаше присъди за лагерите, толкова и за Възродителния процес, ще има.След 1989-та се започнаха едни арести, дела и прочие на служители в Белене, но ги оправдаха и не откриха никой виновен.Живков се оказа, че не бил дори чувал за тях, както и сякаш само стоял начело толкова време начело на държавата, без да знае какво прави там.Оправдаха го и него, бедняк го изкараха, сиромах и с едно одеяло, чорапите му кърпеше една дори.И днес има паметник и доста хора си го търсят този сатрап.
  А почти 30 години вече, след 1989-та, тъпият народ си избира почти непрекъснато комунисти - БСП или ГЕРБ си сменят местата - а между тях разлика няма.Но за всичките ни злини е вновен само и единствено Костов, който за 4 години вдигна икономиката на крака, отърва ни от беднотията, студа и глада, след Виденовота хиперинфлация и направи така, че да влезем в НАТО и ЕС.

 22. 22 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  В развития свят новодошлите доброволно се асимилират и стават част от мнозинството, иначе мнозинството ги гледа като 7-о качество хора, а циганите и турците не само не искат да се приобщят към България, а опитват да асимилират нас, българите, малоумните комунисти са били на прав път с Възродителния процес, но са ос*али и него като всичко, което правят. Питам: колко турци и помаци са убити по време на процеса? Ами 0, те доброволно са избягали в Турция и сега искат да се махнат от анадолската цигания там. ГЕРБ-аджиите се извиниха за процеса, тогава главните виновници - БСП излязоха от пленарната зала. Не трябва да има съдебни дела за процеса, все едно България вечно да се извинява, че гали турците с перце, а турците да въртят всякакви циркаджийски номера с изборен туризъм и да не се извиняват никога за мизерията, която носят в Европа.

  Кратък вариант: смешно е да се извиняваме на турците, които дори не са ни позволили да имаме Ренесанс, те трябва да са ни благодарни, че в България получават европейско образование.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  А турският тероризъм, при който на гара Буново имаше жертви ? А опитите за сепаратизъм на турците в България по онова време ? Тях да вземем да ги похвалим ли случайно ? И досега от Турция има мераци за постепенна турцизация на цели райони у нас, а с управляващи като днешните единствено съвместните корупционни схеми вървят в държавата......

 24. 24 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Демек Турция щеше да изпрати зелени човечета като Путлер! И защо не го направи след като бай Тошо извърши такова престъпление срещу тези хора? Де гиди извинения и оправдания ченгесарски!

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#24] от "spiegel":

  Щото имахме доста руско оръжие, а и армия.
  И Турция просто щеше да загуби отново заграбените си територии.

 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 838 Весело

  Аз мисля, че всичко е наред:
  'възродените' отдавна се се гушнали с 'възродителите', участват в управлението и явно са доволни.

 27. 27 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Дневник, нещо за CumEx Files?

 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#23] от "samoedin":

  Дай факти за някакъв турски сепаратизъм от онова време. Но без измислиците на ДС. Хората си живееха и работеха мирно и тихо преди да им сменят имената. А и това беше планирано от комунистите поне от началото на 60-те, когато смениха имената на помаците. Колкото до терористичния акт в Буново, двама от извършителите бяха агенти на ДС. Но дори и да не са били, това престъпление не оправдава насилието върху стотици хиляди.

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#22] от "Die Hard":

  Глупости. Ти изкара комунистите умници и родолюбци, а Васил Левски, който искаше в България и турци, и евреи, и цигани да живеят под един закон, като някакъв глупак и предател.

 30. 30 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#25] от "НеКой":

  Просто имаше Варшавски договор. Ние тия сами не сме можели да ги бием никога. А някъде от 1925 г. нататък пък съвсем.

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#28] от "spiegel":

  Абе милиони направо, какви стотици хиляди.
  Мислиш ли, че някой ти вярва?

 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Весело

  До коментар [#25] от "НеКой":

  Това е смешно, но точно такъв отговор очаквах. Ами тогава за какъв Кримски сценарий ми говориш?

 33. 33 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#32] от "spiegel":

  Ами искаха да си правят република.
  Ама ти на ДС не вярваш.
  Сори данните на ЦРУ Асандж още не ги е публикувал за този период...

 34. 34 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#29] от "spiegel":


  До коментар [#22] от "Die Hard":Глупости. Ти изкара комунистите умници и родолюбци, а Васил Левски, който искаше в България и турци, и евреи, и цигани да живеят под един закон, като някакъв глупак и предател.
  —цитат от коментар 29 на spiegel


  Написах доста ясно, че комунистите са малоумници, но са били на прав път, който са ос*али като всичко останало.

  Най-лошото качество на българина е безкрайното му търпение, докато Турция и Русия го делят и му правят нови националности.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Весело

  До коментар [#31] от "НеКой":

  Ако не вярваш на мен, повярвай на бай Тошо. През май 1989 той говореше, че трябва да се изселят поне 300 000 души от това население.

 36. 36 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#35] от "spiegel":

  Не ми разправяй за бай Тошо, искаха екскурзия, получиха си я.
  Сега да си седят в Бурса и Измир и да си траят.
  Само че там им викат изселниците...

 37. 37 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#33] от "НеКой":

  Освен лъжите на ДС нещо друго?

 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#37] от "spiegel":

  Ми това беше държавната сигурност на република България, ти ако си бил по-загрижен за държавната сигурност на република Турция, чети си техните записки.
  Ама не занимавай форума с тях, моля, тук е България.

 39. 39 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#34] от "Die Hard":

  Без значение как си го завоалирал, написал си, че това престъпление на комунистическия режим е оправдано. А те правеха както от турците българи, така и от българите македонци. И възродителния процес е само една от брънките на същото нещо, което правеха с всички български граждани.

 40. 40 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#38] от "НеКой":

  А така си кажи!
  Само че имаш да взимаш. Това беше филиал на Държавната сигурност на СССР.

 41. 41 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#34] от "Die Hard":Без значение как си го завоалирал, написал си, че това престъпление на комунистическия режим е оправдано. А те правеха както от турците българи, така и от българите македонци. И възродителния процес е само една от брънките на същото нещо, което правеха с всички български граждани.
  —цитат от коментар 39 на spiegel


  Ами оправдано е, турчинът е примитивен дивак, султанат му го лъже всеки ден, че има безкрайни права и нулеви отговорности и че не е длъжен да се приобщи към държавата - гостоприемник. За такъв дивак - бой или изселване. Много ме изкефи, когато проф. Огнян Герджиков спря финансирането на имамите от Турция и им каза да научат българския език, ако искат да гласуват.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 42. 42 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#41] от "Die Hard":

  Ти и Огнян Герджиков ги разбирате по-добре тези работи от Левски и Стамболов.

 43. 43 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#41] от "Die Hard":Ти и Огнян Герджиков ги разбирате по-добре тези работи от Левски и Стамболов.
  —цитат от коментар 42 на spiegel


  Спигел, турчин прост, Огнян Герджиков е професор по право, стани и ти като него и тогава споделяй хипотезите си.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Възродителния процес е 1984 -1985 година = минали са 33 години !
  Вече е работа на историци, а не на съдии ... и трябва да се разглежда в контекста на масовите насилствени потурчвания от други исторически периоди в академична среда,
  иначе няма да се разберат причините за Възродителния процес, който ни дойде като гръм от ясно небе , ако станалото в България не се свърже с "крещение татар" в СССР (Насильственное крещение народов Поволжья и Приуралья) = изпадаме в битовизъм и от листата не можем да видим гората

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  Я колко много фенове имало на възродителния процес?!
  Понякога не мога да повярвам просто колко ксенофобска и изостанала е България!
  Ми що другари на направите паметник на Минчо Минчев за да овековечите подвизите му в Кърджали ?!

  klimentm
 46. 46 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#43] от "Die Hard":

  :)))))

 47. 47 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#44] от "dark'star":

  Всеки друг е виновен, но не и Правешкия каскет, който нареди това безумие, което дори не всички изпълнители одобряваха.

 48. 48 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#47] от "spiegel":

  Не е бил само Правешкия, но със сигурност е бил в пълно течение на нещата и го е одобрил.

 49. 49 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#45] от "klimentm":

  Не са толкова много, просто кутевчетата са се мобилизирали да бранят престъплението, въпреки че очевидно престъпниците не ги грози възмездие. А за паметниците те, според мен, вече имат и идейни проекти.

 50. 50 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#44] от "dark'star":Всеки друг е виновен, но не и Правешкия каскет, който нареди това безумие, което дори не всички изпълнители одобряваха.
  —цитат от коментар 47 на spiegel


  Правешкия циганин е бил на прав път, който е ос*ал. Безумни са турците, че живеят в кочина и диктатура, от малки ги обрязват и ги завличат в джамиите и им нареждат да правят по 8 деца и да не се съобразяват с нормите в държавите, в които ходят.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 51. 51 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  При евентуално съдебно дело трябва да осъдят не държавата, а БСП, защото е пряк наследник на БКП.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#39] от "spiegel":

  Ами те и в САЩ ивановците стават джоновци, георги става джорж. И тях ли ще съдиш?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#38] от "НеКой":А така си кажи! Само че имаш да взимаш. Това беше филиал на Държавната сигурност на СССР.
  —цитат от коментар 40 на spiegel


  Разкажете ни подробности! Виждам, че използвате минало несвършено време. Явно познавате нещата от собствен опит.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#52] от "tribiri":

  Глупост, с булдозери и автомати ли стават Джон?!

  klimentm
 55. 55 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Живков направи една голяма грешка. Той трябваше да им смени имената,когато Турция сменяше имената на българите живеещи в одринско и Истамбул,т.е. в европейската част на Турция и гърците,когато погърчваха българите живеещи в беломорска Тракия. Тогава никой нямаше да протестира,но нашите управници се сетиха много години след това. Най-лесното беше всяко новородено с българско име,като живеят в България,а като не им харесва прав им път към Турция...

 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Предлага да се присъединят към делто и обстоятелствата свързани с преименуването на Дончо Колев Денев на Дан Колов и на Иван Атанасов в Джон Атанасов!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#41] от "Die Hard":

  А ний сме много напредничави?! Не сме ли оставили едни примитиви да ни водят за носа?!

  klimentm
 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":

  И къде ги видяхте тези буофозери автомати?! Аз виждах друго! Виждах, как турците ползват предимства при рием в университетите, как им направиха учителски институт в Кърджали. Джон и Дан щяха да си останат Иван и Данчо ако системата не ги принуждаваше да се прекръстят. В България до този момент беше екстра да си турчин.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#55] от "Toni Ivanov":

  Сериозно ли смяташ че едната смяна на името може да промени съзнанието?!
  Че то било много лесно утре ще се преименувам на Жан Валжан и ето ме французин и европеец!

  klimentm
 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Става дума за принудителната смяна на имената на изповядащи исляма български граждани

  Я колко много фенове имало на възродителния процес?!Понякога не мога да повярвам просто колко ксенофобска и изостанала е България!Ми що другари на направите паметник на Минчо Минчев за да овековечите подвизите му в Кърджали ?!
  —цитат от коментар 45 на klimentm


  Прав си , никъде не се споменава потурчването на Балканите,не случайно много от жертвите на турските издевателства са канонизирани за светци, както примерно Св. вмчца Злата Мъгленска която турците са клали като животно , днешния ден православните я почитат,била е много красива!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#58] от "tribiri":

  Ами виж архивните кадри на БНТ другаря Гарелов беше командирован на границата да прави филм за Голямата екскурзия!
  Автомати и полиция с войска, бариери по пътищата съм видял с очите си!

  klimentm
 62. 62 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Цивилизацията спира в Кърджали и на югоизток от него идват пропагандните филми. Познайте защо. Колкото и да не е напредничава България, поне сме подписали Болонската конвенция и нашето образование е признато в света, а в Турция нещата са съвсем различни.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 63. 63 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#38] от "НеКой":А така си кажи! Само че имаш да взимаш. Това беше филиал на Държавната сигурност на СССР.
  —цитат от коментар 40 на spiegel

  След 1985г. Държавна Сигурност са под влиянието на мириканската лимонка на КГБ - Горбачов! И туризъма на възродителния процес от 80-те може ли да се сравни с българския геноцит от Тракия и Македония ???


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Я колко много фенове имало на възродителния процес?!Понякога не мога да повярвам просто колко ксенофобска и изостанала е България!Ми що другари на направите паметник на Минчо Минчев за да овековечите подвизите му в Кърджали ?!
  —цитат от коментар 45 на klimentm

  Паметните плочи на загиналите от ислямския тероризъм на гара Пловдив и гара Буново ни стигат за да помним какво е станало.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#64] от "dark'star":

  Той откъде да ги знае тези работи, за това в демократичните медии не се пише.

 66. 66 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Процеси за престъпления на комунистическия режим бавени с по 30 години, че чак ги и засекретили, за да не дават ниакви обяснения на никого...

  Ето, ама изобщо не ни трябва да се реформира прокуратурата. Както Цецка каза "реформата е завършена". Стойте си с безотчетната свиня в прокуратурата и му се радвайте. Радвайте им се като запорират имоти на абсолютно всеки политик, който не е от ГЕРБ, БКП, ОП или ДПС, но не повдигат обвинения за източването на КТБ, радвайте им се като отсъждат в полза на "консултанта" Доган и му подаряват електроцентрали и ивици от плажа

  И сега искам някое русоробче пак да каже, че Костов и Иванов са виновни

  Порусначен народ- слаба държава
 67. 67 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Знаете ли колко турски изобретения или открития има в историята? И аз не съм чувал за тях. Турците имат само един голям учен - Бехчет, открил автоимунно заболяване с неговото име. Простотията, неграмотността, ориенталщината и всичко примитивно идват от Турция. Бащата на Джон Атанасов е избягал от Тракийския погром. Турците винаги са били неграмотни варвари.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално


  " Прокуратурата пази в тайна ... "


  Страхотна тайна ще да е ...
  Мандраджии осъществиха " възродителния " процес, мандраджии са по върховете на прокуратурата, ВСС, КС, както и навсякъде по следствието и съда ...
  Много ми е трудно да разгадая тази " тайна " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Докато ние плащаме за тяхното "мислене", а те не понасят никаква отговорност за това, че не вършат работата за която сме ги назначили, това ще е положението.Май наистина сме мнооого търпелив народ.
  —цитат от коментар 6 на tsvetko_51  Ако бяхме бяла държава с нормална правораздавателна система, много от този народец щеше да спинка на топло, ама " ако " ...
  Някой мутро-милиционер да каже нещо за Ицо рИформата ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 70. 70 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#4] от "Cara Mia":Кое е престъплението ?
  —цитат от коментар 8 на karabastun  Абе, няма такова нещо, " Cara Mia " просто има добро настроение и желание да се пошегува, ама ти с твоето философско образование, не можеш да схванеш ... рийш'ли ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 71. 71 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#52] от "tribiri":

  Това е лъжа. Имам и роднини и приятели с родени там деца и не са "джоновци". Чисто български имена имат децата им.

  Виж в България сега и не само сега има не малко "джоновци", кръстени така от малоумните си родители.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#64] от "dark'star":

  На единият от терористите от гара Буново има и чешма издигната.

  Доколкото знам още не е взривена.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Как каво? Ще го замете под чергата, то вече е заметено де. Както много други.

 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Най-голямата щета на Възхитителния Абцес бе създаването ДПС. За да не явят в съда в Хага в Холандия заедно с Милошевич, Възхитителите измислиха за индулгенция да създадат ДПС - виждате ли, ние се променихме, поправихме се, защо ще ни съдите, ама ние не сме свикнали на години престой в килии. Възхитителите освен всичко друго сплотиха и обединиха турците в България, дадоха им мотив, обяснение, цели и необходимост да се отбраняват и организират...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 75. 75 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Теза-антитеза- синтеза. Въпросът е какво е било преди така наречения "възродителен процес"; какво е наложило провеждането му; какво се случи, когато отвориха границите за желаещите да се изселят от България, преди да се провежда съдебен процес и да бъде съден, който и да било. Не знам какви са причините да сменят имената на мюсюлманите, самата им смяна беше отвратително глупаво събитие, но съм свидетел как турците от Разград и Търговище се организираха като един, подредиха се в 50-100 км колони и се отправиха към Турция през м. юли 1989г. . Зарязаха къщите и имотите си, работните си места във фабриките, заводите, болниците и поликлиниките, консервните предприятия, а полето опустя. Без организация тази работа не става! За прибирането на реколтата бяха изпратени хиляди студенти от ВУЗ-овете на цялата страна; бяха командировани стотици лекари да заемат овакантените места и хиляди работници от други заводи, и фабрики в страната за да продължи работата в местните заводи и фабрики. Развалиха дълбочинните помпи осигуряващи местното водоснабдяване; избухна най- зловещата в историята на България епидемия от дизентерия. Над 300 хиляди души напуснаха България, а след това последваха гладните 1990 и 1991 години.

 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#75] от "bobhunter":

  Организираха ли се или ДС и МВР ги “организираха”?!

  klimentm
 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не става въпрос за извинения към турците въобще или за извинения към чието и да е насилие. Става въпрос за справедливост към индивидуални човеци и за ясно признание,
  че тоталитарният комунистически "възродителен процес" е бил изродителски:
  целял е разкол за сметка на цяла България, изгоден за себе си и за марксисткия многонационален лагер на СССР.

  Т.нар. възродителен процес е било насилничество от страна на чужд, нелегитимен и престъпен режим наложен в Царство без цар България с непредизвикана агресия от СССР (агресор срещу Европа в тандем с хитлеристка Германия 1939-1941)
  през 1944 г.
  Режим трижди престъпен най-малко с това, че се е предлагал...
  Предлагал е суверенна (все пак) България да стане република, автономия или каквото и да в/на СССР.
  Режим - отменен с Нова Конституция и два пъти заклеймен от Народни събрания
  като чужд, престъпен и т.н.

  През цялата ВСВ Турция е имала благоразумието да седи неутрална.

  А през ПСВ?

  В качество на Османска империя била верен съюзник на Германия, Австоунгария,
  България и др. Европейски Централни сили.
  Този силен освободителен Алианс (Централен) освободил Полша и наоколо от тиранията на Русия.
  На Епохалнта Третомартенска дата 3.3 1918 г наложил Мир
  на любимия ваш вече вожд на Русия по това време безбожен Ленин.

  Освободителните усилия и успехи, обаче, изтощили Централния Алианс.

  Османската империя едва се държала на краката си и скоро била избутана в историята от Република Турция.
  Грохнала и Австроунгарската империя.
  Германската останала полуразвита.

  Българската... Царството устремно и мирно продължило да се развива
  културно и икономически, въпреки всевъзможни диверсанти,
  на първо място савецки.

  Но през 1944 СССР се възползвал от смъртта на Цар Борис III, нарушил (официално) мирните си отношения с Царство България, обявил вероломна война, нахлул и смазал
  истинското Възраждане на България...

  До коментар [#22] от "Die Hard":

  В развития свят новодошлите доброволно се асимилират и стават част от мнозинството, иначе мнозинството ги гледа като 7-о качество хора, а циганите и турците не само не искат да се приобщят към България, а опитват да асимилират нас, българите, малоумните комунисти са били на прав път с Възродителния процес, но са ос*али и него като всичко, което правят. Питам: колко турци и помаци са убити по време на процеса? Ами 0, те доброволно са избягали в Турция и сега искат да се махнат от анадолската цигания там. ГЕРБ-аджиите се извиниха за процеса, тогава главните виновници - БСП излязоха от пленарната зала. Не трябва да има съдебни дела за процеса, все едно България вечно да се извинява, че гали турците с перце, а турците да въртят всякакви циркаджийски номера с изборен туризъм и да не се извиняват никога за мизерията, която носят в Европа.

  Кратък вариант: смешно е да се извиняваме на турците, които дори не са ни позволили да имаме Ренесанс, те трябва да са ни благодарни, че в България получават европейско образование.

 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  UNITED EU UNION

  1989

  Сорос ги е организирал да бягат от социалистически лагер в капиталистически свят...
  Както и българите, ама на Запад.

  Остали сами, сами и горки, савецки другари

  До коментар [#75] от "bobhunter":

  Теза-антитеза- синтеза. Въпросът е какво е било преди така наречения "възродителен процес"; какво е наложило провеждането му; какво се случи, когато отвориха границите за желаещите да се изселят от България, преди да се провежда съдебен процес и да бъде съден, който и да било. Не знам какви са причините да сменят имената на мюсюлманите, самата им смяна беше отвратително глупаво събитие, но съм свидетел как турците от Разград и Търговище се организираха като един, подредиха се в 50-100 км колони и се отправиха към Турция през м. юли 1989г. .

  Зарязаха къщите и имотите си, работните си места във фабриките, заводите, болниците и поликлиниките, консервните предприятия, а полето опустя.

  Без организация тази работа не става!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK