Сдружение ще защитава правата на потърпевшите от частни съдебни изпълнители

Сдружение ще защитава правата на потърпевшите от частни съдебни изпълнители

© Надежда Чипева, КапиталНовосъздаденото "Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система - Солидарност" ще разяснява и защитава правата на гражданите, поставени в положение на длъжници, съобщават от неправителствената организация.


"Солидарност" е създадено в края на септември, председател е Димитър Панайотов, а зам.-председатели - Светла Миланова и Марио Живков. В управителния съвет участват още Ивайло Илиев и Ивайло Папазов. Сдружението съобщава, че мисията му е "да следи и осъществява гражданско наблюдение и коректив за точното прилагане на закона по отношение на заповедното производство, като излага разкрити от екипа му отклонения в правораздаването на обществено достояние и дискусия.


Основна цел и идея е да оказва помощ, съдействие и подкрепа на гражданите, като "разпространява достъпна, всеобхватна и пълна информация за техните права". Освен това ще помага на пострадалите активно да търсят правата си при неравнопоставеност в отношенията си с кредитори – банки, монополи и други търговски структури, както и ЧСИ.
Предвидени са обществени кампании за информираност, с предоставяне на материали с конкретни стъпки какво и как трябва да следи и проверява всеки длъжник по отношение на законосъобразността на провеждането на заповедно производство срещу него. От съобщението до медиите става известно, че към този момент към сдружението работят над 30 от най-добрите адвокати, специализирали се в заповедното и изпълнителното производство. Сдружението е подпомагано и от голям брой специалисти по наказателно право, с които непрестанно подготвяме и следим движението на жалби към прокуратурата за незаконни действия от страна на магистрати и ЧСИ.


Веруюто на организацията е, че" правоприлагането на закона винаги трябва да бъде свързано с висшите човешки ценности и морала, всеки гражданин има право на хуманно и високоетично правосъдие. Нито едно човешко същество не трябва да бъде поставяно в унизително и оскърбително положение и потъпкване на човешкото достойнство. Изпълнителното производство следва да се прилага при съблюдаване на екзистенциални принципи за хуманност и морал".

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  ЧСИ трябва да се разформироват! В много случаи действат като ОПГ заедно със заинтересувани лица!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Частните съдебни изпълнители са си едни държавно упълномощени рекетъори, които тормозят хората и направо ги довеждат до лудост. Откъде измислиха частници да осигуряват всякакви вземания от народа, това е рекет. Прави се всичко възможно този народ да се доведе до просешка тояга. А какво става със закона за личния фалит, защо нищо не се прави в тази насока. Политическата класа в България като че ли има за цел да довърши и ликвиоира този народ, това е престъпление.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Ако има изхвърлени от системата ЧСИ за извършени правонарушения, тогава добре. Иначе яма смисъл...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Във всяка пролука, в която държавата абдикира се появява частна инициатива. Вече всеки с малко пари ходи в частна болница. Децата се пращат в частни градини и школа. Това пък е форма на частно правораздаване. когато не можеш да разчиташ на държавата подаряваш събирането на дългове в частни ръце. Ако някой поради някаква причина е ползвал държавен съдебен изпълнител - знае за какво говоря. Държавните органи, вкл. НАП (КАТ, държавни агенции и др.) също дремят и не си събират вземанията особено усърдно. Въпрос на време е и там ЧСИ-тата да влязат и да започнат да събират. Добре дошли в бесния, див капитализъм.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  "гражданско наблюдение и коректив за точното прилагане на закона"

  трябва да има във всяка сфера!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  нотариуси и ЧСИ-та е редно да са държавни служители, но понеже РъБъ до такава степен е обрасла с държавна администрация, че клонът щеше да се счупи с добавянето на тези (поне според мен) излишни общности.

  частно ЧСИ или нотариус е все едно охранител сульо сулев в някоя мутренска частна фирма да има достъп до регистрите на МВР - еднакво тъпо.

  реално погледнато една съдебна реформа щеше да ги направи излишни, но в блатото на стабилността е така.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  А не е ли по-добре да си плащате задълженията вместо да ревете, че кредиторите си търсят парите!?

 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "etty1":
  Гражданите имат много малко полезни ходове при контролирането на държавни или квазидържавни органи, какъвто е случаят. Максимумът, който това сдружение може да постигне е да помогне на хората да упражняват правата си адекватно и евентуално да намали злоупотребите чрез подкрепа на отделния гражданин - длъжник. Останалото е реклама и популизъм.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Тролски рев...

  Ако си ущетен "кредитор" - можеш да си търсиш погазените си права по съдебен ред.
  Ако пък "кредитор" ти е опростил задълженията,
  това ли е начинът за благодарност, да ревеш по публични форуми??

  "Солидарност", да, идея... крайно време бе за нея.

  Хем ще облекчи товара на Обествения Защитник на Гражданите
  Маяма Нолова ;)

  До коментар [#7] от "svoboden":

  А не е ли по-добре да си плащате задълженията вместо да ревете, че кредиторите си търсят парите!?

 10. 10 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Частните съдебни изпълнители са си едни държавно упълномощени рекетъори, които тормозят хората и направо ги довеждат до лудост."

  Бил съм клиент на ЧСИ, при това не като длъжник, а като взискател. Видях толкова, че още ме е гнус. ЧСИ-то (една мадама от Перник Соня Димитрова) буквално пред мен договоряше с длъжника как да намали оценка на имота му, изнудваше ме за пари да си върши работа, криеше обявата за публична продан.
  Дори помолих един приятел да се обади изрично да пита за въпросния имот, та тя почна да го убеждава, колко обременен е имот и как не си заслужава да се купи.
  Ходих да подавам жалби срещу нея както в Камарата на ЧСИ, така и в Министерство на Правосъдието. И в двата случая направо без секунда ефект. Докато в МП-то просто ме туриха "под покривката", то в Камарата са започнали да ми се карат и да обясняват, че не им е работата да се месят. А аз просто исках да си взема делото от нея и да го прехвърля при друг ЧСИ.
  А в действителност, работатата на ЧСИ си е отвсякъде договор за поръчка между клиента и изпълнител. Само че как да го накараш да си изпълнява задълженията, ако просто не ще? И на всички ще ти кажат - ама ти си го избрал! А как човек да избере ЧСИ, ако не плува в тези води нон стоп?

 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#10] от "gullwing":

  Да се беше обадил мамка му да подготвим нещата за едно хубаво наказателно производство и гражданския иск по него.ЧСИ е един от най-желаните трофеи за доста адвокати,

 12. 12 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#6] от "хм":

  За какво /по дяволите/ говориш? Нотариусите бяха част от съдебната система. Именно реформа се казва туй, с което ги изведоха. Съдия-изпълнител имаше в районния съд, с реформа създадоха камара на ЧСИ, а част от тях останаха към съдебно-изпълнителната служба на съда. Тъй че и нотариусите, и съдия-изпълнителите бяха част от системата и от много години не са, поради реформа в системата.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  А дано, ама надали! ОПГ, в лицето на безбройните държавни и частни обирджии, направо унищожават българския народ.

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#12] от "zlo38528262":

  дейността на нотариусите и дейността на ЧСИ-тата изисква достъп до специални регистри, сети се сам по дяволите (само ако можеш).

 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Весело

  До коментар [#7] от "svoboden":

  По-добре е, особено, ако са в реален размер и знаете за тях.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Весело

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":

  Много е удобно гражданите да нямат никакъв достъп. Но не за гражданите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK