Само 35% от българите проявяват интерес и любопитство към науката, сочи изследване

Само 35% от българите проявяват интерес и любопитство към науката, сочи изследване

© Юлия ЛазароваЕдва около 35% от българите проявяват интерес и любопитство към науката. За сравнение, 53% от гражданите на ЕС се интересуват от научните постижения. Българите се отнасят към науката и научните постижения като към високо престижна, благородна и значима за бъдещето на обществото и отделния човек дейност, но в личен план се интересуват относително слабо от тях, показва проучване на агенция "Алфа Рисърч".


Само 35% от българите проявяват интерес и любопитство към науката, сочи изследване

© "Алфа Рисърч"


Данните са от национално представителното проучване между 8 и 25 юни 2018 г. сред 1200 души и обявено днес на сайта на агенцията.
Сред българите доминира мнението, че науката и научно-приложните дейности трябва да бъдат национален приоритет, защото те са в основата на по-доброто развитие на страната. Противоположната теза – България първо да стане по-богата, и едва тогава да започне да отделя повече средства за наука и научно-приложни дейности, се споделя от почти двойно по-малко хора.


67% от анкетираните (и 87% от висшистите) смятат, че развитието на науката, подобно на другите страни в ЕС, трябва да бъде приоритет и за България.


Въпреки тази категорична позиция конкретно по отношение финансирането на Българската академия на науките (БАН), мненията са силно поляризирани. 53.4% смятат, че БАН получава недостатъчно финансиране от държавата, което пречи на развитието на науката. 43.2% са на обратното мнение - БАН разчита прекалено много на държавата, вместо да се опитва да привлича външно финансиране.


Само 35% от българите проявяват интерес и любопитство към науката, сочи изследване

© "Алфа Рисърч"


Хората с по-високо образование, с по-широк хоризонт и гледащи по-напред в бъдещето - младите, висшистите, заетите във високотехнологични и основани на знанието сектори, се вълнуват най-силно от науката и са най-големи оптимисти за нейното развитие, сочи изследването.


Като цяло обществени нагласи към науката и нейната роля в обществото са позитивни, но оценките за развитието на науката конкретно в България са по-сдържани. В тази среда на позитивни нагласи към науката по принцип, но по-критично отношение към развитието на науката в България през последните години се формират обществените нагласи към БАН, към нейната мисия, роля в обществото и необходимостта от подкрепа за българската наука.


Общо 83% от анкетираните в отговор на свободен въпрос могат да посочат организация или институт, които свързват с науката в страната. Сред тях БАН въпреки всички проблеми през последните години остава най-силно разпознаваемата чисто научна институция, посочват социолозите. Непосредствено след нея анкетираните поставят университетите.


Общественото възприятие за мисията и ролята на БАН е да бъде както научен, така и експертно-консултативен център. Към момента най-голяма е убедеността на гражданите, че БАН е силна като "научен център" (67.9%). Позициите й като "експертно-консултативен център" са в относително отстъпление (52.6%), а мненията за това, дали трябва да бъде духовен център са силно поляризирани.


Само 35% от българите проявяват интерес и любопитство към науката, сочи изследване

© "Алфа Рисърч"


Високата ценност и значение, които се придават на развитието на науката, определят и очакванията на гражданите за по-силен ангажимент към нейното развитие от страна на правителството, а към медиите – за нейното отразяване, посочват социолозите. Най-голям интерес сред гражданите предизвикват научните постижения и успехите на младите учени, които е добре да бъдат много по-широко популяризирани.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 482 Весело

  Ами да, ама за сметка на това 100% се интересуват от диплома за ВИШУ.
  И да станат меринджеи

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  Доста добре. А като знания и постижения как стоят нещата?

 3. 3 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хахаха! Ами, при положение, че дянковчето искаше да закрива БАН, защото били "феодални старчета" (ученото дянковче даже не знае, че старчетата са "синодални"), а тетка му менда задраска 10М за БАН, а на другия ден преглътна 100М за "кокетно стадионче", тези 35% са рекорд!

  Мърфи е оптимист!
 4. 4 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Заглавието е представено едва ли не като скандал - как е възможно да не се интересуват в лично отношение повече от 35%? Има една пирамида на Маслоу - там търсете отговора. Отделно примери за следване в живота на българина са чалгаджии, престъпници, хора известни с това, че са известни. Като добавим и че от медиите всеки ден се излива пропаганда и страшна простотия, а държавата прави изключително малко, за да насърчава интереса на по-младите към науката, то тогава тези 35% са дори много висок процент в националния ни контекст.

 5. 5 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 512 Неутрално

  За 70% процента постиженията на БАН са повод за национална гордост?! И надолу продължават да са съгласни с абсурдни твърдения.

  Национализмът е опиум за хората.

 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  Тия с 'любопитството към науката' често са забележително посредствени невежи за които дискавъри е 'научна' телевизия, вярват религиозно в затоплистките глупости и си представят науката като разходка в парк с ухаещи градини.

  Сички трудни проблеми са як гърч, научните просто са як умствен гърч и сайънс унабитата не мое си визуализират колко е трудно както могат да си визуализират колко е трудно да се дигне двеста кила щанга и си въобразяват че като турят тениска 'аз обичам науката' и гледат дискавъри и ровят некви неща у нета вече са 'учени'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Весело

  Аз не вярвам,че са/сме толкова много.

 8. 8 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Тия с 'любопитството към науката' често са забележително посредствени невежи за които дискавъри е 'научна' телевизия, вярват религиозно в затоплистките глупости и си представят науката като разходка в парк с ухаещи градини.Сички трудни проблеми са як гърч, научните просто са як умствен гърч и сайънс унабитата не мое си визуализират колко е трудно както могат да си визуализират колко е трудно да се дигне двеста кила щанга и си въобразяват че като турят тениска 'аз обичам науката' и гледат дискавъри и ровят некви неща у нета вече са 'учени'
  —цитат от коментар 6 на Нагъл Визионер


  Да наречеш една теза, доста разпространена "затоплистки глупости" те поставя на тяхното ниво и разваля иначе страхотното цинично описание. Знам, ти не претендираш да разбираш от наука, просто си "критичен" към тия "глупости", само защото случайно и Сенсей Дилбърт е "критичен", нищо че е biased, ама той поне го знае и това му дава авторитет. :)

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нагъл Визионер":

  Забрави сладоледаджийската манта, рошавата глава, цайсите и клипчето в Ютюб с дикция в поне три тоналности, сменящи се всяка половин дума.

 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Всички знаят Локо София, учените koй ги знае, каква наука, какви пет лева.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нагъл Визионер":

  До тези дето описваш са умнокрасивите ламбьовци, които религиозно не вярват в "затоплистките глупости" и си въобразяват, че знаят нещо повече за науката от тези дето гледат Дискавъри.

  Горките, едновременно обясняват колко е трудна науката, и в същото време плюят същите тези учени които я правят, защото твърдят че има глобално затопляне. Ама и наче не са умнокрасиви. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  То си личи и по обичайните коментари във форума на този сайт.

  Умерен толераст
 13. 13 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  НАВРЕМЕТО ИСКАХ ДА СЪМ НАЙ ДОБРИЯТ УЧЕХ СЕ ЧЕТЯХ НА ДВАДЕСЕТ И ШЕСТ ГОДИНИ ИМАХ НАЙ ВИСОКАТА ТЕХНИЧЕСКА СТЕПЕН , РАЦИОНАЛИЗАЦИИ ПОДОБРЕНЯ И КВО , СЕМЕЙСТВОТО МИ И АЗ ЩЕХМЕ ДА УМРЕМЕ ОТ ГЛАД ПРЕЗ ДЕВЕТДЕСЕТ И СЕДМА , АБЕ КВА НАУКА БЕ ...............

 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#8] от "bobyb":

  Скот Адамс не го ли играеше некъв обективен по въпросите на затоплизма? Аз открито им се хиля на затоплистките 'учени' (реално нагли просяци точно като баячките около църквите само че просещи повече кинти)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#9] от "Deaddark":

  И брейниак и мит бъстърите и ахкането пред снимките на некви мъглявини. Ама интегралите са им тегави :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нагъл Визионер":

  Разбираш ги нещата. Да не си учил в университета на Тръмп...? :)))

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нагъл Визионер":

  Я разкажи колко "затоплистки учени" познаваш в реалността, та си позволяваш да коментираш какви "просяци" са те?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 18. 18 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нагъл Визионер":

  Ох, горкото... Себе си ли описваш? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 19. 19 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "tww09306483":

  Точно там е учил -- ТУ (Тръмп Университи) - София. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 20. 20 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Колко ли от тях са цигани?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  СИТ ТЪРБУФ, ЗА НАУКА ГЛУФ!

 22. 22 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#16] от "tww09306483":

  В университета на Сенсей Доналд уча сега. Седя на задните редове в нета ама си водя записки акуратно и упраажнявам наученото. Различен тип знание от честотната модулация и трудовете на Фурие е обаче е ценно :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 23. 23 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Нагъл Визионер":

  Wow, честнотна модулация? Фурие? Ами ти направо си за Нобелова награда. Сега разбирам защо си позволяваш да коментираш учените. Малко от тях са ги чували тези неща.

  Жалка история...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Гле ся, теле - Визионерче. Га са изявяваш само да обидиш други и да надуеш дребното си его, ни стаа... Тук има и ора, дека рупат интеграли, диференциали и цели скоростни кутии... Майтап... Как напълзяха вчерашни "л" ???

  roo
 25. 25 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#23] от "I":

  Ама в тая тема се хиля на затоплистите и фанатичните им последователи. Какви 'учени'? Изобщо не е ставало дума за учени :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 26. 26 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нагъл Визионер":

  T.e. според теб учените, които твърдят че има глобално затопляне не са учени? Още веднъж, от каква точно позиция си позволяваш да твърдиш това?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#24] от "babyroo":

  Има ли некви пагони кой е по-голям интеграладжия и диференциаладжия? Много е забавно че точно хора които претендират че чаткат есенцията на напъните свързани с дисциплините под шапката наречена наука лесно посягате към кобура на авторитета което реално ви поставя точно на едно ниво със старшинка у казармата само дето старшинките усещаха кой ги превъзхожда интелектуално а 'науколюбителите' сте заболи нос в небесата и сънувате че всеки трябва да ви чини евала по подразбиране щото сте се самопровъзгласили за тръбачи на науката и просветлението :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#26] от "I":

  Хиля се на наглите затоплистки просяци от позицията на хилещ се на наглите затоплистки просяци. Много вътрешно го приемаш, да не си част от неква такава просяшка банда :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нагъл Визионер":

  Определено има пагони. Ти, с твоето образование от ТУ дори и не си редник. Някъде около тези дето гледат Дискавъри и Нешънъл Джиографик си.

  Та, знаеш си го онова за обувката. Коментирай Javascript и дотам.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Нагъл Визионер":

  Мда, надявам се, че осъзнаваш нивото си. Понеже познавам в реалността хора, които работят в областта, мога да ти гарантирам, че по каквито и да е критерии не можеш дори да се сравняваш с тях.

  Невероятно е как неграмотността дава на някои хора усещането че могат да дават мнения по разни теми...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#30] от "I":

  "Войната е мир, свободата е робство, неграмотността е сила" :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#16] от "tww09306483":В университета на Сенсей Доналд уча сега.
  —цитат от коментар 22 на Нагъл Визионер


  Ха ха ха. Истинския университет на сенсей Доналд го видяхме как свърши - със съдебни споразумения с излъгани студенти :) :) :) Обаче камилчета винаги ще има да се хващат. Винаги е било чудно при някакви грандиозни схеми как въпреки, че схемата е очевидна, все има балъци да се вързват. Примерно, измамите по телефона, нигерийската схема. Ама докато има верующи като Говлампи, ще има и мошеници като Тръмп.

 35. 35 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#29] от "I":

  За голямо съжаление на посредствените натегачи изживяващи се като полковници като теб НЕ моеш да казваш кой какво да коментира. Но желанието и опитите са екстра и ви показват тоя типаж идеално :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 36. 36 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#32] от "КошмарътНаКретените":

  Ама ти като споменаваш Хокинг и ми се изживяваш като негов колега ли бе Ступи, айде Пайпа се мота около некви читанки и сънува че е 'в нещата' ма ти квадратно уравнение не моеш да решиш бе образ

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 37. 37 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  "само" егати глупавото заглавие

  -voxy
 38. 38 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Нагъл Визионер":

  Хехехе, я разкажи как точно позна, че съм "посредствен натегач"? На кой се натягам бе, ламбьо? :)

  Аз, гений безподобен, за разлика от теб доста често страдам от т.нар. impostor syndrome (google it, you may learn something) особено като ми се налага да давам оценка на проекти в които не съм сериозен експерт. Затова и избягвам да коментирам неща от които не разбирам.

  Разбира се, екземпляри като теб, които не са експерти по нищо нямат проблеми да коментират каквото и да е. Неграмотността дава сили. :)

  Особено е забавно екземпляр, който лиже задника на Тръмп всеки ден да обвинява някой друг за натегач. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Нагъл Визионер":

  Аз съм колега на Хокинг, Ламбьо? Ти какво си му?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 40. 40 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Заглавието е представено едва ли не като скандал - как е възможно да не се интересуват в лично отношение повече от 35%? Има една пирамида на Маслоу - там търсете отговора. Отделно примери за следване в живота на българина са чалгаджии, престъпници, хора известни с това, че са известни. Като добавим и че от медиите всеки ден се излива пропаганда и страшна простотия, а държавата прави изключително малко, за да насърчава интереса на по-младите към науката, то тогава тези 35% са дори много висок процент в националния ни контекст.
  —цитат от коментар 4 на Elysium


  Нещо за родители и семейство? Или и те са жертва на "държавата"?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#34] от "КошмарътНаКретените":

  Истинският университет на Сенсей Доналд върви от около три години пред целия свят. Ти си от двойкаджиите но все пак си от първия випуск, имаш тая висока чест въпреки че не си минал приемен. Виж кво хубаво нещо е демокрацията :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 43. 43 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  кефи как отрицателите на науката веднага се разпознаха в 65%-те процента и почнаха да плюят

  на такива индивиди им дай да "вярват" - я в хороскопи, я в гледане на карти, я в оранжеви клоуни

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Любопитство към науката е едно, желание да хвърлиш доста голямо количество усилия за придобиване на съответните професионални знания необходими за нея второ, а да имаш необходимите качества за научна работа трето. Да не говоря за качества на високо ниво за да си конкурентноспособен, това е четвъртото.

  Ако дори 0.1% от завършващите средно образование са на четвъртото ниво пак е прекрасно, означава около 50 души на средно световно ниво всяка година. Или 500 добри научни работници годишно, цял институт. По-вероятно е обаче процента на четвърто ниво да е 0.01-0.001% и те да отиват в чужбина не да остават в БГ.

  И впрочем това поставя въпросът за "специална писта" за талантите, защото те по дефиниция са малко. Вместо да го има /както е в останалите държави/ Министерството на образованието прави всичко възможно да смачка малкото оцелели огнища на качествено образованиеи, например езиковите гимназии или природоматематическите.

  Цел №1 за МНО е масовото производство на некачествен материал, да пробута някак си всяко цигане година повече да учи. Разбираемо, "парите следват ученика". При такава система приоритет се дава на масата, не на качеството. А качествените да се оправят сами. И те се оправят, отиват /и остават/ в чужбина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  35%, тоест всички висшисти плюс още 4-5% от населението. Пак сме назад. Твърде голямо е опиянението по хороскопи, богове, Ванги, Дъновци, Севрюковици, Алени и всякакви врачки и ясновидци. По Байрям ТВ всеки ден по обед мошеничката Алена рециклира стари хороРскопи и лъже овцете, че вижда в бъдещето и им нарежда какво да правят. Науката е най-голямата сила на човека.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 49. 49 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: Неутрално

  А такова нещо няма. Хиля се на елементарните аколададжии дето си въобразявате че като се тупате по гърдите 'наукааа, наукаааа, аз обичам наукатаааа' (точно като превъзбудени маймуни) притежавате меча на знанието.
  —цитат от коментар 45 на Нагъл Визионер


  Аз лично не се интересувам кой знае колко от наука, честно казано. Чета в новините най-вече.

  Но щом това да ме слагаш в някакъв калъп ти помага да осмисляш света около теб, моля, заповядай.

  За Хокинг само казвам, че по твоите критерии излиза "затоплист" - нещо, което се опитваш да замазваш в трети пост вече с някакви елементарни номера от селски вечеринки. Ма то си е за тебе бе, форумнен лъв такъв. Само щото ти минават номерата във форума, си мислиш че притежаваш някакъв вид риторическа способност. Ще ми се да те изтипосат в някой форум с умни хора, дето щи се смеят на тъпизмите. Риторизеската ти култура е едно към едно извадени всичките "сламени" аругменти. В Булгаристаня върви.

 50. 50 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сезонът предполага развихряне на психичноотместени, дето ги бие сачмата по цялото тяло... Отказват да си приемат обичайната терапия, и ето резултата. Тук аз съм експерт... След месец ще се уталожи...

  roo
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Качеството означава отсяване на лошият материал и след това специални по-добри условия за добрите. При нас е обратното, широко отворени порти, места в университетите повече от завършващите средно образование. Всеки двойкаджия изкуствено докаран до диплома с крайно снижени изисквания може да бъде приет да следва.

  Което е по-лошото, на практика и да получи диплома за висше образование. Защото при ВУЗ-овете действа същата порочна система както при средното образование, парите следват бройката. Нямат интерес от високи критерии защото остават без студенти съответно без бюджет.

  Краен резултат, ниско качествени висшисти. И тук вече влиза в действие последният гибелен фактор, реализацията. При нея първостепенен фактор са не качествата а връзките. роднинство, политическа вярност. Така боклука получил лесно диплома се инсталира на най-високите управленски нива и с некадърни управленски решения проваля всичко. Още повече, обгражда се със себеподобни, таланта за него е заплаха.

  А тук някои за наука ми говорят. Ние средно образование нямаме като хората какво пък остава за наука да мечтаем.

  https://trud.bg/всеки-завършил-средно-образование-го/

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#50] от "babyroo":

  Чувал съм че прекалената употреба на многоточия показва жестока вътрешна неувереност, това мит ли е или наука? Трябва да пусна мейл на митбъстърите да тестват хипотезата

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 54. 54 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нагъл Визионер":

  Гледам, че най-големият нещастник във форума се е върнал. Мина ли ти банът? Не се ли затри някъде пиян? Жалко.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нагъл Визионер":T.e. според теб учените, които твърдят че има глобално затопляне не са учени? Още веднъж, от каква точно позиция си позволяваш да твърдиш това?
  —цитат от коментар 26 на I


  Това не ти ли е достатъчно. :)

  https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0

  И 10-те разлики със статия писана след 30 год.

  https://www.bbc.com/news/science-environment-45775309

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Останалите разчитат на социални.

 58. 58 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#55] от "КошмарътНаКретените":

  Е толко ли нема форуми с умни люде у нета та се мъкнеш тука като партизан бе Ступи? Doesn't compute както би казал Пайпа докато разгадава тайните на черните дупки след като е свалил няколко републикански сенатора с активната си гражданска позиция тук :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Има наука и наука. :)

  А в Унгария взели че забранили науката за джендърите, щото не смятали че е наука, ами пропаганда. :)

  Аз мисля, същото като унгарското правителство. :)

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#54] от "Адекватно мислещ":

  Бъркате ме с някого ваша чест, може би с тоя дето ви гледа кръвожадно от огледалото?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#54] от "Адекватно мислещ":Бъркате ме с някого ваша чест, може би с тоя дето ви гледа кръвожадно от огледалото?
  —цитат от коментар 61 на Нагъл Визионер


  Уау! Какъв само "къмбак". Всяка начинаеща кифла от 7ми клас би се гордяла с такава затапка!

 65. 65 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#55] от "КошмарътНаКретените":

  Между другото Ступи целият наратив на яростните 'науколюбители' се върти около us vs them, умните срещу тъпите. Което се движи от маймунската част на съзнанието ни стремяща се към доминация на база ранг и членство в по-силен моб. Ако си част от това ти казах - Мада Нейча ти шибва черта - квадратното уравнение за таван и да цивриш колко недооценен 'интелектуал' сред сивата маса си. При еквивалентите ти с университетска хартишка просто таванът е по-висок но не съществено особено при разни дето 'учат' марксизъм под неква там опаковка

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3602 Неутрално


  ,,Само 35% от българите проявяват интерес и любопитство към науката, сочи изследване,,

  Ми как да проявяват като имат ИНТЕРНЕТ-а и гоглето в него

 69. 69 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#67] от "КошмарътНаКретените":

  Ама защо толкова се засегна че познах че не можеш да решиш квадратно уравнение? Няма страшно, има кой да ги решава, пък и сега го има обяснено като за тебе у викито, кликаш и гледаш, евентуално разбираш, свиркай ако нещо те затруднява, прогрес братче, не разбирам що се лютиш :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  ...Българите се отнасят към науката и научните постижения като към високо престижна, благородна и значима за бъдещето на обществото и отделния човек дейност, но в личен план се интересуват относително слабо от тях, показва проучване на агенция "Алфа Рисърч"....,,

  Да старите Българи като мене се отнасяме с почит към науката и нейните постижения, за по младите не знам. Но в личен план се интересуваме как да спестим от тока понеже знаем, че електромерите отчитат не с максимум от 5% в повече, а с доста проценти в повече, това е в личен план. Не само това, има и още много други неща в личен план които изместват желанието да научим повече от това което знаем в абстрактната наука като Физика, Астрономия например

 72. 72 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 967 Неутрално

  "Науката" отдавна вече не е наука, а се е превърнала в религиозен култ! Хората се лъжат и се манипулират да вярват в неща за които няма никакви доказателства и са пълна фантазия. Всякакви научни принципи са изхвърлени през вратата! Много ясно че хората няма да вярват в тези глупости! Дори тази религия си има и име - Scientology!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 73. 73 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  В дикатурата на простаците този процент е учудващо висок.

  БАН въпреки атаките на разни счетита все още се крепи като водеща научна организация в България, да видим до кога ще съумява да държи ниво.

 74. 74 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "realguru":

  И каква точно е твоята, или на унгарското правителство квалификация че да определяте кое е наука и кое не?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 75. 75 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Нагъл Визионер":

  Всъщност, единствения циврещ тук си ти. Иска ти се някак да се причислиш към умните, но уви, не ти стига ума, затова ги плюеш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 76. 76 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Нагъл Визионер":

  Ох, горкото, сега с квадратни уравнения ли ще се хвалиш? Какво стана с "трудовете" на Фурие? Хехехе.

  П.П. Квадратни уравнения не са необходими за моделите на климата. Едни малко по-различни неща се използват. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 77. 77 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "ivo":

  Тъй е я, даже лъжат, че Земята е сфера. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 78. 78 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#77] от "I":

  Виж как знаеш! Само виж как глобалистите смятат разстоянието до Слънцето и ще се хванеш за главата! Това сигурно е най-ненаучното нещо правено някога! Първо допускат че земята е кръгла, което не е доказано, и до там с тия изчисления! После, освен че допускат че земята е кръга, допускат и че Венера е голяма колкото земята, което също не е доказано, и до там и с тия изчисления! За капак, допускат че разстоянието до Слънцето е каквото си искат и така му смятат размера и после от така сметнатия размер, изчисляват какво е разстоянието до Слънцето, което е колкото са го допуснали! Ами то така всеки може да сметне разстоянието до Слънцето да е колкото си иска - хахахахах!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 79. 79 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "ivo":

  ROFLМАО.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 80. 80 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  "само 35%" е чудовишно висок пруцент и едва ли е врен. голямия вапрос обаче е към кво проявявът интирес устаналите 65% и по точно дали проявявът интирес и то сириозен а не само на маса към мутиката, купача, кирката и прочие. щото ако да, то бъдештето на бг е потсигурено. за жалост с лични напатки таковахте таковата на убавия лаф дето можише да стане по темата. ас интирес към науката немаме но имате към бетона и сичките на форми и начини на пулучаване и прилужение и требе да ви кажиме че сме доста търсени и високузаплътени.

 81. 81 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "realguru":

  PISA говореха за функционална неграмотност сред българските ученици. Очевидно не е само сред учениците...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 82. 82 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Всеки, който има системно образование в някоя точна наука и има приноси в областта, е квалифициран да определи кое е наука и кое не. В науката съществува т.нар. научен метод, който, усвоен в една област, е приложим във всяка друга, каквато и да е нейната специфика.

  Така например, всеки истински учен (учен, занимаващ се с точни науки) знае, че социалните науки се наричат науки само условно. За да са науки, те трябва да имат освен обект на изучаване също и строго дефинирани закони, които да ги делинеират. За да се открият такива закони, социалните науки трябва да предоставят възможност за възпроизводими контролирани експерименти. Няма как обаче историята да се връща, камо ли това да стане при контролирани условия, 22 пъти (и 10 пъти биха били достатъчни), за да се установи дали ще се повтори. Археологията, и нея няма как да я накараме да си направи артефактите отноао и отново. Наистина, можем да описваме животните и растенията и да правим изводи и да сковаваме наблюдаваното в системи, да ги включваме в семейства и родове, а при археологията да прилагаме въглеродно датиране, но всичкото това не ни осигурява пряка възможност да разберем процесите, а всичко е индиректно, рожба на спекулации и, по цецовски, плод на обосновани предположения. Сравни прякото наблюдение при хирургията, с доста криво-левите оценки на психиатрията, ако трябва да дадем пример с друга не-наука, медицината.

  Има различни степени на не-наука, от съвсем far out области като астрологията и развалянето на магии от ходжи, до различни затоплистки шарлатанства и айнщайнови относителности. Всъщност, айнщайновата относителност е особен вид не-наука. В астрологията поне има непротиворечива система от глупости. При айнщайновата относителност, ненаучността е доведена до абсолют -- въпросната относителност противоречи на собствените си постулати. От такова интелектуално падение човечеството не е имало щастието да бъде смачкано в цялата си история. След като подобна нелепост удобно се установява в науката, по-натам всяка друга нелепост е добре дошла. Каква по-добра обосновка за припознаване на глупостите за наука от това самата физика да припознае нагли глупости за наука.

  Особено ентусиазрани в усвояване на глупостта са т.нар. социални науки. Ами, щом науката физика приема глупостта за наука, кои сме ние да не го правим? Така, днес, интелектуалната мазня и откровено интелектуално издевателство е провъзгласено за най-висша наука и е превзело правителства и академии. Това е майката на всички проблеми в света. Не се ли оправи то, всякакви други борби, против корупции, за справдливости и какво ли не, са единствено да лекуват симптома, а не причината.

  Вакханалията на безумието и абсурда е нормата днес и истинският интелектуалец, който си е егоист, вгледан в пъпа си, изведнъж се сепва, защото мильото вече е повсеместен преливащ блатен миязъм. Положението изглежда неспасяемо и не да направиш фейсбуковски и епълски милиарди е истинският днешен израз на гениалността, а как да спасиш човечеството от това невиждано в историята интелектуално иго.

 83. 83 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobyb":

  Главните 11 световни академии на науките заключават, че there will always be uncertainty in our understanding of the World climate. Така че, ако ни интересува какво истинските учени мислят по въпроса, то няма нужда да отделяме на затоплизма каквото и да е внимание. Иначе, Ал Гор си направи милионите от затоплизма, Бърни Сендърс си баламосва електората, а към плеядата айнщайнови просяци са се присъединили и тълпи затоплисти, да грухтят, докато си пъхат зурлите в копанката с помия, сипана им в кочината на съвременната наука.

 84. 84 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobyb":

  Главните 11 световни академии на науките заключават, че there will always be uncertainty in our understanding of the World climate. Така че, ако ни интересува какво истинските учени мислят по въпроса, то няма нужда да отделяме на затоплизма каквото и да е внимание. Иначе, Ал Гор си направи милионите от затоплизма, Бърни Сендърс си баламосва електората, а към плеядата айнщайнови просяци са се присъединили и тълпи затоплисти, да грухтят, докато си пъхат зурлите в копанката с помия, сипана им в кочината на съвременната наука.

 85. 85 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobyb":

  Главните 11 световни академии на науките заключават, че there will always be uncertainty in our understanding of the World climate. Така че, ако ни интересува какво истинските учени мислят по въпроса, то няма нужда да отделяме на затоплизма каквото и да е внимание. Иначе, Ал Гор си направи милионите от затоплизма, Бърни Сендърс си баламосва електората, а към плеядата айнщайнови просяци са се присъединили и тълпи затоплисти, да грухтят, докато си пъхат зурлите в копанката с помия, сипана им в кочината на съвременната наука.

 86. 86 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Главните 11 световни академии на науките заключават, че there will always be uncertainty in our understanding of the World climate. Така че, ако ни интересува какво истинските учени мислят по въпроса, то няма нужда да отделяме на затоплизма каквото и да е внимание. Иначе, Ал Гор си направи милионите от затоплизма, Бърни Сендърс си баламосва електората, а към плеядата айнщайнови просяци са се присъединили и тълпи затоплисти, да грухтят, докато си пъхат зурлите в копанката с помия, сипана им в кочината на съвременната наука.

 87. 87 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#86] от "bryghtlyght":

  There is no absolute truth written in the Sacred Book of Science.

  uncertainty ≠ unknowability

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 88. 88 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Интересното е, че хората проявяват много тънка интуиция и някак подсъзнателно отхвърлят безумията, които им натрапва съвременната т.нар. наука. Наистина, трябва сам да си, ама много малоумен, за да се съгласиш да те интересуват безумията на Айнщайн (не само относителността му; всичко, с което е замърсил литературата е единствено куп нагли безумия). За Айнщайн не представлява никакъв проблем да постулира нещо и веднага след това да го наруши. Да пише най-безсрамни равенства, където отляво на знака за равенство, изразът не зависи от дадена величина, докато изразът от дясната странв на същото равенство съвсем очевидно е функция на тази величина, такова малоумие му е толкова присъщо на Айнщайн, колкото това, че нощта следва ден. А, това пък да представи, че движението на едно единствено тяло в дадена система се подчинява едновременно на два напълно различни закони, е толкова естествено колкото е естествено дишането за човека. Това уникално некачествено айнщайново мислене е пробутвано вече повече от век като проницание на гений. Боже, вземи си верисиите. У хората има някаква сурова мъдрост и колкото и да ги гънеш, няма да се подчинят. Да не говорим, ако седнеш да им пробутваш производните безумия, заселили селенията на т.нар. социални науки. Особено в България няма да мине и няма да има широк отклик, колкото и продажни души да си изкапват хляба с fawning. Другаде може да мине, но не и на българина, колкото и да са се заели да му нахлузят интелектуалния хомот.

 89. 89 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#88] от "bryghtlyght":

  тц, тц, тц. ич не ми се праи на сириозен научен чоек. докато не изпииме заедно поне шише ракиа ич не те утразявам даже.

 90. 90 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  Може и само мерини!

  Малинчо
 91. 91 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#82] от "bryghtlyght":

  Много мухи в главата и около нея! Другарю, в науката отдавна има ясна представа за онова, което е тя. При наличието на поне 11 предиката, дадено явление представлява наука или негово научно отражение. Примерът със социологията е крайно неудачен, защото това е практическа и научна област, в която през последните десетилетия се правят най-много изследвания и резултатите им се ползват най-интензивно. Но я наплюй Айнщайна...

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK