За 30 г. населението в България ще се свие с близо 1.5 млн. души, сочи прогноза

За 30 г. населението в България ще се свие с близо 1.5 млн. души, сочи прогноза

© Цветелина Белутова, КапиталЗа 30 години - от 2001 до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, предвижда демографска прогноза от анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева. Той беше представен днес от учените от БАН, съобщи БТА.


42% от населението - в 6 града


Според демографската прогноза през 2030 г. 42 процента от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2 процента. Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60 процента от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня".


Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография в България се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки".
В България няма ниска раждаемост


но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", коментира доц. Бърдаров. Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се побрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият.


Доц. Бърдаров обобщи тезата си, че България няма ниска раждаемост и има нормална раждаемост за европейска държава, но коментира, че страната ни има също


уникално висок отрицателен естествен прираст


България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст. Половината от тези 30 години страната е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6.5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15.5 промила, каза ученият.


По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини като Макреш, Ружинци и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. "Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият.


Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението. Ромите с висше образование са 0.5 процента, със средно образование са 9 процента, или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. Според него този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България.


В България има


най-ниската средна продължителност на живота в Европа


- 74.8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България, обобщи доц. Георги Бърдаров. Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.


Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България.


Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната, и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина, коментира доц. Георги Бърдаров.


Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на департамента "География" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Ключови думи към статията:

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Високи сини планини (за сто години пет войни!) а пък реките, езерата (за сто години пет преврата)".
  Какво значи тук някакво си обезлюдяване, важното е да сме на власт. И да лапаме, а след нас и потоп.
  Ще се въздържа да изброявам бавно като при тържествена заря-проверка имената на героите но новото време.

 2. 2 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 462 Разстроено

  Това, ако затворят Терминали 1 и 2. Иначе, ще намалее поне с 2 милиона, и римляните ще са >50%. Ама явно това е мечтата на управляващите.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  И всичко това благодарение на родните политикани от годините на криминалния преход, на които трябва да бъде издигнат колективен паметник като най-успешните гробокопачи на държавата и народа ни. Дори по времето на лошия соц не е било толкова зле положението с населението и ресурсите на страната. Както и няма друг подобен прецедент в свободната ни история, с изключение на робствата и то особено османското, но въпреки него пак сме се съхранили и оцеляли пет века под турския гнет. Сега вече не е сигурно. Масовата евакуация на млади и кадърни хора продължава вече 30 години и не намалява. Българите трайно намаляваме, а страната устойчиво се циганизира.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  Но както разсъждават една сериозна част от населението и съфорумците - малко но качествени.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#2] от "Edge404":

  Още преди години имаше информация от американски дипломати, че смятат индианците за бъдещото постоянно население на България. А пък родните политикани чинно козируват на Началниците и коленопреклонно изпълняват повелите им. Така че не е съвсем сигурно дали след 100-150 години най-много все още страната ни ще се казва така или Мангалия, например.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  .... с изключение на робствата и то особено османското, но въпреки него пак сме се съхранили и оцеляли пет века под турския гнет. .....
  —цитат от коментар 3 на Читател


  Чел съм някъде по дебелите книги, че към края на османското "робство" българите са били към 7 000 000 (седем милиона), един от най многобройните етноси в империята. И май и Левски или Раковски беше споменавал нещо по въпроса за милионите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Може би нещо като Люксембург на Балканите?

 8. 8 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 272 Неутрално
 9. 9 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  престани да пишеш глупости в опит да си защитиш тезата с мигрантите , вероятно става въпрос за всички българи в Османската империя , но в рамките на границите , които малко или много са се запазили до днес сме били 3 милиона човека .

 10. 10 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  През възраждането сме били 2,5 млн

 11. 11 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално
  До коментар [#6] от "DDR":

  Примането на мигранти няма да ни реши нито един проблем, нито един , тогава за чий да ги приемаме . Ливан като прие мигранти палестинци 60те-70те -80те , да не би да цъфна и върза ,

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#2] от "Edge404":Още преди години имаше информация от американски дипломати, че смятат индианците за бъдещото постоянно население на България.
  —цитат от коментар 5 на Читател

  Сега въпроса е кой е виновен, "индианците", американците или качествените горди умни и красиви но трудно размножливи българе? И как при горе долу едни и същи условия "индианците" го могат а умните, красиви, отговорни и работливи не го могат?
  [quote#5:"А пък родните политикани чинно козируват на Началниците и коленопреклонно изпълняват повелите им. Така че не е съвсем сигурно дали след 100-150 години най-много все още страната ни ще се казва така или Мангалия, например.[/quote]
  Доколкото знам правото на първата брачна нощ много отдавна е отменено в Европа (в БГ незнам дали въобще го е имало), така, че политиците не могат да помогнат в това отношение. Отделно така наречените бракове сключвани от родителите също май са незаконни, та ако някой не може да се ожени сам, няма кой да му е виновен вече.
  Макар, че като гледам, едно 80% имат нужда някой да им доведе булка / жених.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Не, далеч по-малко сме били. 1880 г. - 2 007 919. Седем милиона достигаме в годините на смяната на монархията с република. И въпреки всички репресии и трудности в годините на тоталитарния режим, народът ни пак се е увеличавал стабилно.

  Според мен сривът в днешно време се дължи най-вече заради излъганите надежди. И хората гласуват с краката си, дори само като гурбетчии. Не знам как е в другите бивши соц страни, вкл. в Русия, но тук положението е повече от трагично и сериозни мерки не се усещат, освен много общи и празни приказки отново, и отново, и отново, с десетилетия...

 14. 14 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  през лошия соц стадото беше добре оградено и охранявано, даже го хранеха ( щото в КНДР и това не правят... )

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Лъжеш и манипулираш като дърт ром! През комунистическият режим няма как да е имало емиграция,защото границите бяха затворени.
  През така нареченото турско робство българското население бавно и постоянно се е УВЕЛИЧАВАЛО.
  В Гърция е имало много по-голяма емиграция през втората половина на 20-ти век,отколкото днес в България. Официално гърците пръснати по света са около седем милиона. А самата Гърция наброява единадесет милиона,но има много натурализирани гърци,включително и българи. Познавам поне пет-шест българи женени за гъркини и с гръцко гражданство.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#6] от "DDR":престани да пишеш глупости в опит да си защитиш тезата с мигрантите , вероятно става въпрос за всички българи в Османската империя , но в рамките на границите , които малко или много са се запазили до днес сме били 3 милиона човека .
  —цитат от коментар 9 на Иван К.


  Ами за всичките става въпрос. Я се замисли - робство 7 000 000 (седем милиона)....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Хайде да не прибързваме, аз пък си мисля че ще сме свидетели на обратна вълна до 5 години. Много мои познати се върнаха.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Гневно

  До коментар [#6] от "DDR":Примането на мигранти няма да ни реши нито един проблем, нито един , тогава за чий да ги приемаме . Ливан като прие мигранти палестинци 60те-70те -80те , да не би да цъфна и върза ,
  —цитат от коментар 11 на Иван К.


  Цитирай, къде в тази статия съм писал за мигранти. Егати скапаните тролове.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Това ще да е заради "прекрасната" демокрация, няма начин!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 20. 20 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К.":

  споко ще приемем руснаци. вече ги приемаме...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 21. 21 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 461 Неутрално

  При липса на войни и пандемии не е необходимо да сме 8 милиона, по-важното е останалите 5млн да стават за нещо. Идват времена, в които нуждата от физически труд намалява и образованието ще е от първостепенно значение.
  В момента високата ромска раждаемост е много по-голям проблем от ниската такава при българите. Все пак положението не е чак толкова трагично тъй като при циганите освен висока раждаемост има и висока смъртност, а в статистиките за смъртност няма деление по етнос.
  Нещата могат да тръгнат в правилната посока с мерки за повишаване на качеството на образованието и намаляване на раждаемостта сред прослойките разчитащи на социални помощи,
  Желание в тази посока нулево, дори сред партиите в управлението, които станаха фактор заради омразата си към циганите.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Разстроено

  За съжаление ситуацията е катастрофална!

 23. 23 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#19] от "Taiga":

  и глобализма. да не забраваяме Сорос и либерастите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":Не, далеч по-малко сме били. 1880 г. - 2 007 919. .
  —цитат от коментар 13 на Читател


  Това което сте посочили са данни за:
  1. Цялото население на княжество България към 1880 г.?
  2. Бройката самоопределили се като българи в Княжество България към 1880 г.?
  3. Брой самоопределили се като българи в Княжество България и Източна Румелия към 1880 г.?
  4. Брой самоопределили се като българи в Княжество българия, Източна румелия и Османската Империя към 1880 година?
  Кое от четирите?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Проблемите са комплексни. Фактите обаче са налице. Историята ни над 1300 години също е проследима.

  Хиляди българчета продължават да се раждат, но в чужбина, с подчертано чуждо самосъзнание, дори някои от тях да изучават майчиния или бащиния си език. Интересно е например, че Гърция въпреки риска от фалит, нямаше такава голяма вълна на емиграция като у нас. Да, стотици хиляди млади хора я напуснаха в последните години, но населението си остава като цяло в стабилни граници. И все повече техни емигранти се завръщат. Впрочем ние сме били горе-долу на едно ниво с тях до средата на миналия век и след това, та до ден днешен те дръпват по-осезаемо в бройката. И запазват тази бройка досега, въпреки че и те са с прогноза да намаляват. Тяхната диаспора е по-сплотена и си държи на традициите в чужбина, с векове.

 26. 26 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Да де , но , когато ни завладяват ние сме били доло горе пак толкова , толкова 13-14 век , че и по малко са били немци , французи и братанци, тоест са ни прекъснали развитието. От друга страна всичко можеше да се случи , и ако не беше робството , имаше голяма вероятност изобщо България да не съществува предвид разпада , който се случва на държавата малко преди да дойдат османците и просто да бяхме се претопили през воковете.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#12] от "DDR":Проблемите са комплексни. Фактите обаче са налице. Историята ни над 1300 години също е проследима.Хиляди българчета продължават да се раждат, но в чужбина, с подчертано чуждо самосъзнание, дори някои от тях да изучават майчиния или бащиния си език. Интересно е например, че Гърция въпреки риска от фалит, нямаше такава голяма вълна на емиграция като у нас. Да, стотици хиляди млади хора я напуснаха в последните години, но населението си остава като цяло в стабилни граници. И все повече техни емигранти се завръщат. Впрочем ние сме били горе-долу на едно ниво с тях до средата на миналия век и след това, та до ден днешен те дръпват по-осезаемо в бройката. И запазват тази бройка досега, въпреки че и те са с прогноза да намаляват. Тяхната диаспора е по-сплотена и си държи на традициите в чужбина, с векове.
  —цитат от коментар 25 на Читател


  Какъв е Вашият извод на база това, което сте написали? Защо гърците не емигрират и даже се завръщат а българите наопак? Има нещо, не ще да е до правителство, детски и подобни. Има нещо друго. Според Вас какво е? Защо така?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#16] от "DDR":Да де , но , когато ни завладяват ние сме били доло горе пак толкова , толкова 13-14 век , че и по малко са били немци , французи и братанци, тоест са ни прекъснали развитието. От друга страна всичко можеше да се случи , и ако не беше робството , имаше голяма вероятност изобщо България да не съществува предвид разпада , който се случва на държавата малко преди да дойдат османците и просто да бяхме се претопили през воковете.
  —цитат от коментар 26 на Иван К.


  Тезата за това, че попадането ни в Османската империя ни е спасила е лансирана много отдавна от един холандец. За съжаление не помня кой беше. Знам само, че е българист. И е много интересна тази теза.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":През възраждането сме били 2,5 млн
  —цитат от коментар 10 на Lazar Petrov


  Умно!!!

 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Тази прогноза просто не е вярна.През 2001г населението на България е било 7 милиона и 932 хиляди.Според тази прогноза до 2030г ще стане 6 милиона и 400 хиляди.То в момента не е повече от 6,7 милиона ,та много вероятно е към 2030г да е под 6 милиона.

 31. 31 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Управлението на страната прилича на щраус със заровена в пясъка глава - всички виждаме и знаем проблема, но не правим нищо. Все търсим виновник, все прехвърляме топката в нечие чуждо поле, а картината става все по-мрачна и по-мрачна. Не са ни виновни младите хора, че напускат страната (всеки има правото да търси по-добро бъдеще за себе си и семайството си), не са ни виновни циганите, че можещите и знаещите българи напускат, не са ни виновни муждународното положение и "глобализъма", че дават възможости на хората (и слава богу, че е така) вместо да затварят граници с кльонове и картечници. Виновни сме си ние - че мрънкаме под сурдинка и не променяме нищо. Избираме все едни и същи некадърници, мълчим си, когато ни отнемат нещо като общество. Толкова години един път не успяхме да поставим основите на това прословуто "гражданско общество", защото ни е по-лесно да не взимаме отношение към проблемите на другите или да посочим някой друг като виновник. Прав е Данте, че предверието на Ада е запазено за тези, които не са взели отношение, а са си затраяли.

 32. 32 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Ами хората са го казали , стандарта на живот трябва да е минимум 65 процента от средният за ЕС за да спре масовата миграция , Гърция беше над това ниво , а България не

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  За кое точно манипулирам, колега?

  Какво като е нямало емиграция в годините на соца? Факт ли е, че населението тогава не намалява драматично, а се увеличава? Факт е.

  Второ. Можете ли с конкретни данни да посочите колко е било населението в началото на турското робство и в неговия край, та да се уверя, че наистина се е увеличавало за тези пет века или е стагнирало в границите на около два милиона?

  Трето. Гърците са по-многобройни от нас. Това, че имат голяма диаспора, не променя факта, че в самата Гърция населението остава сравнително стабилно в последните 30 години. Както там има натурализирани гърци, така и тук има натурализирани българи. Кои са повече и защо?

  До коментар [#24] от "DDR":

  Данните са от НСИ. Може да го проверите на техния сайт. Същите данни ще Ви излязат и в чужди сайтове, ако проверите за населението на България в годините назад след Освобождението. Вероятно става дума за цялото население на Княжество България и Източна Румелия, тъй като в цифрите няма деление по етноси.

 34. 34 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Така е, но това включва 1 милион мюсюлмани доста от които се изселват след Освобождението , хората в Северна Добруджа, Поморавието , Македония и източна и западна Тракия ... също е преди 500 хиляди загинали в петте войни (военнни + цивилни)... иначе дългосрочните прогнози често се оказвам доста грешни принципно ...за изселвните между кримската война и първата световна нямам точни данни но не са малко също...

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#27:"DDR"][/quote]

  Средна работна заплата в Гърция -900 евро,в България 450 евро.Средна пенсия в Гърция също 900 евро.В България 150 евро.Ето ти две основателни причини да няма такава висока емиграция от Гърция.И пенсионерите може и да не емигрират,ама с 900 евро пенсия може да помагат и на деца и внуци.А с 150 евро пенсия се чудат как да оцелеят.

 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално  Трудо е да се установи броя на населението, защото много хора щъкат насам-натам.
  Броят родени и умрели дава само частична информация.
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  След 25-30 години децата ни ще си дойдат тук да си харчат парите :), поне така са ми обещали.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":Да де , но , когато ни завладяват ние сме били доло горе пак толкова , толкова 13-14 век , че и по малко са били немци , французи и братанци, тоест са ни прекъснали развитието. От друга страна всичко можеше да се случи , и ако не беше робството , имаше голяма вероятност изобщо България да не съществува предвид разпада , който се случва на държавата малко преди да дойдат османците и просто да бяхме се претопили през воковете.
  —цитат от коментар 26 на Иван К.


  През 14-и век има големи чумни епидемии в цяла Европа.Това е и една от причините османците толкова лесно да превземат Балканите.Така че не е имало нито една силна съседна държава ,която да превземе всички населени с българи територии и да ги претопи.Така че надали България щеше да престане да съществува като държава.

 39. 39 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Аз тази и хипотеза теза бих описал като по вероятен сценарий предвид процесите , които са текли по онова време , но не не е хубаво да се разпространява в обществото, защото за обикновените хора е над възможностите им на осъзнаване и разбиране и една част биха били бесни , друга част пък има вероятност да изпадне в излишна туркофилия , и да стане както с русофилите да сме длъжни на руснаците вечно за освобождението турско робство и после червената армия .

 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Със сигурност защото се чувстват достатъчно добре в собствената си държава и си я харесват. Държат на ценности и традиции. Колегата по-горе Ви е отговорил за стандарта на живот, който е определящ. Както и общото усещане за ред и сигурност. Здравеопазването им също е на много добро ниво. По тази причина мисля, че те имат своите държавници в най-новата си история (въпреки всички скандали и прочее), имат и много силни синдикати, а ние имаме политикани в годините на прехода. Там има усещане за общество, а тук има усещане за разпад на такова. Българи с българи се мразят едни други. Непрекъснато ми прави впечатление това. Говорим за единение, но без възмездие за престъпленията в годините на прехода (тъй като за тези в годините на соца нямаше) няма как то да се получи. И вероятно и след това разломи пак ще има.

 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#35] от "Мусаши":
  Ха сега напиши и какви са детските в гърция и колко струва едно дете в България и едно в Гърция. И после дай обяснение, защо гъркините, за които вициве се разправят в Бг рядко са стари моми а българките, за които легенди се разправят за красотата им, все повече остават без партньор.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#27] от "DDR":Със сигурност защото се чувстват достатъчно добре в собствената си държава и си я харесват. Държат на ценности и традиции. Колегата по-горе Ви е отговорил за стандарта на живот, който е определящ. Както и общото усещане за ред и сигурност. Здравеопазването им също е на много добро ниво. По тази причина мисля, че те имат своите държавници в най-новата си история (въпреки всички скандали и прочее), имат и много силни синдикати, а ние имаме политикани в годините на прехода. Там има усещане за общество, а тук има усещане за разпад на такова. Българи с българи се мразят едни други. Непрекъснато ми прави впечатление това. Говорим за единение, но без възмездие за престъпленията в годините на прехода (тъй като за тези в годините на соца нямаше) няма как то да се получи. И вероятно и след това разломи пак ще има.
  —цитат от коментар 40 на Читател


  Сигурно е така, но защо в Бг не е така, кой им го е направил на гърците комфорта и кой е насял омразата и дискомфорта у българите?
  Марсианците, Сорос, Путин, Костов? Защо едните си организират нещата а другите не могат?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Това не е вярно , всъщност ние сами се превземаме тук на балканите , турците са малобройни , но обединени. Тука всички по онова време се мислят за царе и вождове , и в опит да се разправят един с друг старите вражди се опитват да използват турците , а пък после ще мислят за турците , е оказва се , че няма после , нито за нашите царе , нитто за сръбските , нито за византийците . Ако не беше сръбският крал /забравих му името/ да ги спаси от монголците , те щяха да ги изколят до крак.

 44. 44 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":Ха сега напиши и какви са детските в гърция и колко струва едно дете в България и едно в Гърция. И после дай обяснение, защо гъркините, за които вициве се разправят в Бг рядко са стари моми а българките, за които легенди се разправят за красотата им, все повече остават без партньор.
  —цитат от коментар 41 на DDR


  Нали питаш за емиграцията?Казвам ти защо гърците не емигрират толкова често като българите.
  И не знам дали са стари моми или не,но в Гърция раждаемостта е по-ниска от България.
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2054rank.html #af

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":

  Средна заплата от €450 в България - на найси! Ето линк:

  https://www.e-vestnik.bg/28954/koy-kak-smyata-balgarskite-zaplati-i-zashto-se-orpazva-balgaria/

 46. 46 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Тази теза е пълна глупост. Ние сме били подложени на геноцид в първите години, след това на жесток терор. Просто османската империя запада от края на 17 век и българското население като едно селско такова започва драстично да нараства, заради отслабената централна власт. По същото време градското турско население запада. София е била 70000 през 18 век и 22000 в средата на 19.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":Това не е вярно , всъщност ние сами се превземаме тук на балканите , турците са малобройни , но обединени. Тука всички по онова време се мислят за царе и вождове , и в опит да се разправят един с друг старите вражди се опитват да използват турците , а пък после ще мислят за турците , е оказва се , че няма после , нито за нашите царе , нитто за сръбските , нито за византийците . Ако не беше сръбският крал /забравих му името/ да ги спаси от монголците , те щяха да ги изколят до крак.
  —цитат от коментар 43 на Иван К.


  Точно щото са разединени и са се делили на държави,държавици и независими феодали,нямаше кой да ни превземе и претопи.Били сме слаби,ама и съседните държави не са цъфтели и връзвали.А и чумната епидемия допълнително отслабва балканските народи.

 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  ДСигурност.
  Това е бил планът им.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":

  Нещо повече - стотици хиляди българи работят за техните пенсионери или богаташи. Докато у нас не съм чул да има вълна на гръцки гурбетчии (въпреки цялата ни стабилност, впечатляващи макроикономически показатели и прочее, и прочее), освен вероятно отделни случаи и основно студенти.

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Така е. Лошото е, че всички опити за освобождаването на Балканите в следващите няколко десетилетия се провалят. Но такива са били историческите реалности тогава. Важното е, че не сме изчезнали за тези пет века турско иго. Дали империята ни е съхранила като народ - съмнявам се, но все пак сме били предпазени от безкрайните конфликти и междуособици в Западна и Централна Европа през същия период. Въпросът е защо в годините на пълна свобода и демокрация не можем да изградим такава държава, в която младите да искат да се връщат, както са правели в годините на игото и след Освобождението. Да, има прибиращи се емигранти, но на фона на общата маса са по-скоро изключения.

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  [quote#44:"Мусаши"][/quote]

  Ами тогава що не намаляват?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":Средна заплата от €450 в България - на найси! Ето линк:https://www.e-vestnik.bg/28954/koy-kak-smyata-balgarskite-zaplati-i-zashto-se-orpazva-balgaria/
  —цитат от коментар 45 на deaf


  Ето ти достоверен линк за СРЕДНАТА НЕТНА ЗАПЛАТА.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  България-451 евро,Гърция-890 евро.

 52. 52 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  И въпреки всички репресии и трудности в годините на тоталитарния режим, народът ни пак се е увеличавал стабилно.
  —цитат от коментар 13 на Читател


  А стига бе... верно ли е нямало емиграция при бай Тошо... въх, въх, въх... А дали е свързано с факта, че на границата стреляха?

 53. 53 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#38:"Мусаши"][/quote]

  Мушо, чумата идва от Централна Азия през Константинопол през 1347-1348 г. Колкото е ударена Европа, толкова е и Азия. Просто ние обръщаме внимание повече на чумата в Европа и имаме повече исторически сведения затова тук, затова ни се струва, че тук е бил едва ли не някакъв епицентър.

 54. 54 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  най-ниската средна продължителност на живота в Европа

  В ЕС, не в Европа, моля ви, спрете да бъркате двете понятия!

 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#44:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 50 на DDR
  Ами тогава що не намаляват?[/quote]

  Намаляват ,ама не с такива темпове като нас.И основната причина е ниската емиграция.От България емигрират млади хора,които раждат деца в чужбина.
  Освен това гърците нямат такава висока смъртност като тук.Гръцките пенсионери получават безплатни лекарства,а и с 900 евро средна пенсия водят начин на живот,за който нашите пенсионери могат само да мечтаят.И измират като мухи с 150 евро пенсия.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#8] от "еко":

  Ами ще останат само пенсионери, на които няма да има кой да им изработва пенсиите.

 57. 57 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#50] от "DDR":

  Намаляват и гърците. За една година преди 3-4 години бяха намалели с 300 000. В Германия писаха, че и по време на война няма такъв спад. Просто емигрират. Там се раждат около 90000 деца на година, толкова и в Унгария, при нас 65-70000, в Словакия 55000. Но в Гърция има много повече раждащи емигранти, така че и те не са по добре от нас.

 58. 58 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#42] от "DDR":

  Друг тип държава, друг тип общество, друг тип история, друг тип междуличностни отношения и социални връзки. Те се държат като колектив, а ние се спасяваме поединично.

  До коментар [#43] от "Иван К.":

  Напротив. Османците са били доста многобройни. Това е и причината обединените християнски армии да не могат да ги разгромят и прогонят веднъж щом са стъпили на Балканите, както и защо стигат чак до Виена и на север до Унгария (в рамките само на Европа).

  До коментар [#48] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Възможно и това да е една от причините, но не е само тя. Факт е обаче, че поради липса на пълна декомунизация и лустрация имаме резултатите, които виждаме днес. Мисля, че ако пишман демократите бяха дали шанс на Илия Минев да поведе опозицията другояче щяха да протекат процесите, но тогава всички са точели зъби за постове и печалби, и последна грижа им е била реалната съпротива на комунягите.

 59. 59 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  И коя от трите държави щеше да е днешна България , по вероятно е тези държави да бяха заживели собствен живот и с течения на времето да се случи както македонците и Македония , които до преди 100 години са били чисти българи, но вече не са , отколкото да се случи обединение както Бисмарк е направил в Германия.

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#38:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 53 на Пешу
  Мушо, чумата идва от Централна Азия през Константинопол през 1347-1348 г. Колкото е ударена Европа, толкова е и Азия. Просто ние обръщаме внимание повече на чумата в Европа и имаме повече исторически сведения затова тук, затова ни се струва, че тук е бил едва ли не някакъв епицентър. [/quote]

  Османците чумата не ги е бъркала.Те не са били многоброен народ и са набирали войска от завладените територии.Като цяло са били изградили една военна структура с изцяло завоевателски намерения,докато държавите ,които са завладявали е трябвало да разчитат да набират войници от своето население.Което,опустошено от чумата не е могло да събере достатъчно годни млади мъже,за да се бият с османците.

 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Най-вероятно няма да стане както повечето други предвиждания на "учените".

  Щото от как е дошла демокрацията все ни плашат с разни изследвания, които твърдят, че скоро ромите щели да задминат българите. Ама не се е случило до сега.

 62. 62 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":

  Исках да кажа,че "средна заплата" е измамно понятие. Факт е,че само 488хил. българи взимат заплата между хиляда и две хиляди лева. Останалите доста по-малко. Всеки сам да пресметне...

 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#52] от "Yard":

  Имало е политическа емиграция и в онези години, макар и доста ограничена именно поради причините, които посочвате. Но отново посочвам, че въпреки тежкия режим населението не се свива (каквато вероятно би била логиката на събитията), а расте. Вие как си го обяснявате? Единствено с липсата на големи миграционни процеси навън?

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":И коя от трите държави щеше да е днешна България , по вероятно е тези държави да бяха заживели собствен живот и с течения на времето да се случи както македонците и Македония , които до преди 100 години са били чисти българи, но вече не са , отколкото да се случи обединение както Бисмарк е направил в Германия.
  —цитат от коментар 59 на Иван К.


  Напълно е възможно да е имало обединена България като по времето на Иван Александър.Спомни си въстанието на Константин и Фружин-те не са воювали помежду си,а с османците.Така че най-вероятно разделянето на Търновско и Видинско царство щеше да е краткотрайно.А останалите независими феодали рано или късно щяха да се покорят на един силен владетел.По същот време и в Западна Европа има един куп държавици,ама в крайна сметка се обединяват.

 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":Исках да кажа,че "средна заплата" е измамно понятие. Факт е,че само 488хил. българи взимат заплата между хиляда и две хиляди лева. Останалите доста по-малко. Всеки сам да пресметне...
  —цитат от коментар 62 на deaf


  Ясно.Прав си.

 66. 66 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#52] от "Yard":Имало е политическа емиграция и в онези години, макар и доста ограничена именно поради причините, които посочвате. Но отново посочвам, че въпреки тежкия режим населението не се свива (каквато вероятно би била логиката на събитията), а расте. Вие как си го обяснявате? Единствено с липсата на големи миграционни процеси навън?
  —цитат от коментар 63 на Читател


  Не се свива, защото селското населние преди ВСВ е народило много деца, които умират от старост сега в последните две десетилетия. Ти колко семейства познаваш, които от 60-те до 80-те са имали повече от едно-две деца?

 67. 67 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":

  Така е. И аз съм на същото мнение.

 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#58] от "Читател":

  Така или иначе България е обречена.
  Не виждам какво може да спре процеса. Обезлюдяването няма как да ни се размине.
  Вторият ми син няма търпение да навърши 18 г. и отпраши към Германия. Там са му приятелите вече.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ,,, да се разбира, че българите ще оредеят с 3 млн., а цветокожите и фесовете ще се принадят с 1,5 млн. ... абе, Божа Работа е Тая!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#58] от "Читател":Така или иначе България е обречена.Не виждам какво може да спре процеса. Обезлюдяването няма как да ни се размине.Вторият ми син няма търпение да навърши 18 г. и отпраши към Германия. Там са му приятелите вече.
  —цитат от коментар 68 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Според НСИ населението на Шумен е 76 хиляди човека.Ти колко мислиш,че е?

 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Това е положението.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 72. 72 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#58] от "Читател":Така или иначе България е обречена.Не виждам какво може да спре процеса. Обезлюдяването няма как да ни се размине.Вторият ми син няма търпение да навърши 18 г. и отпраши към Германия. Там са му приятелите вече.
  —цитат от коментар 68 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  ... ааа Роска... не е точно така! Последните НИ 3(ТРИ) МЕЛЕОНА с Последните 3(ТРИ) МЕЛЕОНА ЛЕВА ще рекат: БОЯТ НАСТАНА! ТУПКАТ СЪРЦА НИ... и току-виж взели, та надвили!
  )

  )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 73. 73 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#71] от "Боян Таксиров":

  тц... ще ни обявят за резерват, спокси

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 74. 74 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Това ще да е заради "прекрасната" демокрация, няма начин!
  —цитат от коментар 19 на Taiga


  ДЕМОКРАЦИЯ има в странитем където бягат българите

  В САЩ, КАНАДА, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. ГЕРМАНИЯ. ИСПАНИЯ........

  Тук сме РУСКОПОДОБНО ГАСУДАРСТВО

  И ЗАТОВА БЯГАТ ОТТУК в ПОСОКЛ ОБРАТНА НА РУСИЯ

 75. 75 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако в България нямаше цигани и турци, вече щяхме да сме максимум 4 млн с 2 млн пенсионери.

 76. 76 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако в България нямаше цигани и турци, вече щяхме да сме максимум 4 млн с 2 млн пенсионери.
  —цитат от коментар 75 на deutschland


  тц... ако нямаше мангета, нямаше да до има и баш мангала бб

  *** оправията е една-единствена - военно положение и всички във Войската, вкл. пеленачетата... населението има спестявания като за 20 ескадрили F 35... ерго, и рассийката можеме да превземеме ;)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 77. 77 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#73] от "о сандо":

  О, аз съм спокоен.
  Това НЕ е мой проблем.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 78. 78 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К.":споко ще приемем руснаци. вече ги приемаме...
  —цитат от коментар 20 на chkn41566335


  ... и за кво са ти... за ратаи ли, точно тея мързели???

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Това ще е брутална загуба за планетата!

 81. 81 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално
 82. 82 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#37] от "Peni Nikol":

  и аз така обещавам, ама след 20-30 години няма да има останали живи родители в БГ, при които "да си дойда", така че просто ще остана на две къщи разстояние от където децата се заселят. Да не говорим, че най-трудното от живота ми в чужбина е била липсата на родители и тяхната подкрепа, така че няма да причиня подобни трудности на децата...
  Ако пък трябва да се преместя, по-вероятно е да бъде някъде в Северна Италия, Португалия или Испания, може и Гърция, зависи къде ще е останало не-африканизрано място в Европа след 20-30 години. Не са по-скъпи за живот от БГ. Не мисля че БГ има споразумения за избягване на двойно данъчно облагане със САЩ, така че това също има значение за пенсионери от САЩ, особено ако се пенсионираш и с пари - частни пенсионни фондове, спестявания, корпоративни пенсии. Може би с Европа законодателството е по-унифицирано.

 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#79] от "о сандо":

  Бъди спокоен, нови гуменки мога да си купя.
  Но други неща НЕ купувам и НЕ продавам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 84. 84 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Ако в България нямаше цигани и турци, вече щяхме да сме максимум 4 млн с 2 млн пенсионери.
  —цитат от коментар 75 на deutschland  До коментар [#75] от "deutschland":

  Циганите са максимум 700хил.,а турците - към 400хил. Тоест,българите са над ШЕСТ МИЛИОНА!

 85. 85 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  ...а депутатите с колко ще се свият?...

 86. 86 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=KqMAV0czEGo

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#68] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Така или иначе България е обречена.
  ======
  Е..... ти пък.... държава е това..... не е ООД, да го закриеш....
  Виж.... у нас има кюрди и то бол......
  Ако има нужда от хора..... хай хай....
  Не се майтапя.....
  Едно време нали им викахте" братския кюрдски народ".....
  Не че нещо.....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Тезата за това, че попадането ни в Османската империя ни е спасила е лансирана много отдавна от един холандец
  =======
  Съхранение може би е по точния термин.

  Bukalemun
 89. 89 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  Колкото и да се свием важното е да има кой да ни представлява в НС

 90. 90 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Нормална държава с работещи институции е основата, която ако не се постигне просто няма смисъл да гледаме по-напред. Нещо като пирамидата на Маслоу - ако не си задоволил потребността си за храна, едва ли те вълнува потребността ти от социално признание. А вече 30г. се борим с едни и същи проблеми, които последните 10г. се задълбочават сериозно.

 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#88] от "eti mehter":

  Ебати олигофренската теза.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#68] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Избирател на Герб, който иначе ти обяснява как България никога не е била толкова добре. Само гледай да не замине в некоя страна, дето е приела Истанбулската конвенция, че лошо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#91] от "Darth Plagueis":

  Що бе..... ти колко годишен си?
  Като бях малък помня какви речи имаше от пленарните заседания по техен адрес.....
  "братския кюрдски народ.... ние сме рамо до рамо с вас, вовек и Веков".....
  Ето..... шанса това да бъде доказано, е по близък от всякога.....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 582 Гневно

  Факт, на управляващите ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА отвъд следващия мандат/транш еврофондове, ама изобщо... Демографи, учени сипят статистика, изводи, цифри, очевадни прогнози, но властта - ВСИЧКИ КРЕТЕНИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ - си бърка в носа и си прави оглушки. Замита напрежението под килима, прави си мръсни сметки за утрешните избори..

  А тенденцията е повече от крещящо ясна:

  1. Намаляването на населението до 2030 (не е далеч, 12 години) ще е ОСНОВНО ЗА СМЕТКА на млади, образовани, работоспособни българи. Те или ще отидат в чужбина, или ИЗОБЩО НЯМА ДА СА СЕ РОДИЛИ.
  2. От това ще настане глад за КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ и НЕДОСТИГ в данъчните приходи. Няма кой да захранва и СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА.
  3. В същото време ЦИГАНИТЕ (с 90% БЕЗ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ) ще се множат ГЕОМЕТРИЧНО. Колкото по-неадекватни са за ТРУДОВИЯ ПАЗАР НА БЪДЕЩЕТО, толкова ПОВЕЧЕ СА КАТО БИОЛОГИЧНА БРОЙКА (поради правенето на деца като инстинкт, не като осъзната социална отговорност).
  4. Резултатът е прост: НЯМА ДА ИМА ПАРИ ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ (които сега кърпят крехкия баланс), няма да има и работа за НЕКВАЛИФИЦИРАНИ, НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА (ЦИГАНИ - в големия процент), дори при утопичното условие, че те... РЕАЛНО ИСКАТ ДА РАБОТЯТ.
  5. Ще се почне с обири на магазини за хранителни стоки и първо малки, а после и по-големи КЪРВАВИ ИНЦИДЕНТИ, първо на местно, после - на национално ниво... (Те, впрочем, вече започнаха - Катуница, Гърмен, сега Русе, Айтос...)
  6. Все повече от топящите се българи ще се замислят за Терминал 2.
  7. Полицията ще почне да се колебае на ЧИЯ СТРАНА Е ВСЪЩНОСТ...
  8. Процесът МОЖЕ САМО ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА, защото почти всички влакове за обръщането му (което е тежко и трудно) са вече изпуснати...

  Последните да изгасят лампите или да си пуснат филма World War Z.
  И това ще е краят на България.

  Имената на тези политици (и онези от утре, и другиден) ще останат с черно петно в историята на Европа. В епохи, когато България вече не съществува. Защо да се лъжем?

 95. 95 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#82] от "mirohero":

  И при мен е същото. Ходя си в БГ щото майка ми ( дано да е жива и здрава още дълги години ) и сестра ми са там. Ако ги нямаше, вероятно бих разпродал всичко, купил някой селски имот за малко пари и щях да посещавам Родината от дъжд на вятър. Вече нямам приятели и познати в БГ, забравиха ме, пък и честно да си кажа и аз ги забравих. Какво да се прави, с времето връзките изтъняват.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 96. 96 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Любопитно

  До коментар [#94] от "Milko Stoyanov":
  Това е истината...ама пука ли им на тъпунгерите?

 97. 97 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#96] от "uhl23528019":

  Истината е че на никого не му пука. Нито на политиците, нито на бизнесмените, нито на Българите в България, нито на Българите в чужбина. Проблемът на давещите се, е на самите давещи се; и друга култова фраза от Родината - всеки се спасява поединично. Просто Българите не се държим като общност със споделени национални идеали и ценности а по скоро като сбор от свободно блуждаещи електрони.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 98. 98 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#97] от "tsyrvulan":

  ,,национални идеали и ценности".....и минимална заплата от около 260 €....за държава в ЕС...?

 99. 99 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Ами не холандец, Иван Хаджийски също го пише!

 100. 100 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#98] от "uhl23528019":

  Ами вижте, ако не се организирате и не започнете натиск за вдигане на доходите, няма кой друг да ви го направи това. Поискайте си, кажете че не само трябва да се вдигнат, но и да се индексират с темпа на годишната инфлация. Поискайте си коледни бонуси или както е при мен, работодателите по закон са длъжни да заплатят определена сума за почивката на служителите си която е функция от доходите. Това не е станало с апатия и поединично спасяване, а чрез организиран натиск и преговори.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK