Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, една трета са на ръководни постове

Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, една трета са на ръководни постове

© Надежда Чипева, КапиталЖените в Европейския съюз са по-образовани от мъжете - в почти всички държави членки делът на жените с висше образование е по-голям от дела на мъжете - 33% към 30%. Това показват данните от изследването "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет 2018" на Евростат, представено от Националния статистически институт.


Най-големите различия се наблюдават в балтийските държави членки и във Финландия, Швеция и Словения.
При делът на хората с ниска степен на образование (основно и по-ниско) почти не се наблюдава разлика, сочи статистиката - 22% при жените и 23% при мъжете. В почти всички държави - членки на ЕС, делът на жените, завършили средно образование или професионално обучение след средно образование (44%), е по-малък в сравнение с този на мъжете (48%).


Заетостта намалява спрямо броя на децата


През 2017 г. средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете (73%) е по-висок от този при жените (62%). Изследването акцентира, че разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете нараства с увеличаване на броя на децата. За същата година коефициентът на заетост на жените и мъжете без деца е съответно 66% и 74%, а на жените и мъжете с едно дете - съответно 71% и 86%. За жените с две деца процентът остава почти същият (72%), докато при мъжете с две деца той нараства до 90%. За родителите с три или повече деца коефициентът на заетост намалява и е 57% за жените и 85% за мъжете. Този модел се наблюдава в голяма част от държавите членки.
В този контекст важен аспект от съвместяването на професионалния и семейния живот е работата на непълно работно време. Делът на мъжете и жените, работещи на непълно работно време, е различен. В ЕС през 2017 г. 32% от заетите жени са работили на непълно работно време в сравнение с 9% от мъжете. Съществуват различия сред държавите членки, като най-висок дял от жените работят на непълно работно време в Нидерландия - 76%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - в Нидерландия - 27%, и Дания - 16%. Най-нисък е делът на жените и мъжете, работещи на непълно работно време, в България - по 2%.


В ЕС през 2017 г. коефициентът на безработица е 7.9% при жените и 7.4% при мъжете. В 13 държави членки коефициентът на безработица е по-висок при жените, в 12 е по-висок при мъжете, а в Белгия, Люксембург и Полша е еднакъв при жените и мъжете. Най-голяма разлика между коефициентите на безработица при жените и мъжете, като коефициентът е по-висок при жените, се наблюдава в Гърция (26.1% при жените и 17.8% при мъжете) и в Испания (19.0% при жените и 15.7% при мъжете). Обратно - по-ниско равнище на безработица при жените, отколкото при мъжете, се наблюдава в Литва (5.7% при жените и 8.6% при мъжете) и Латвия (7.7% при жените и 9.8% при мъжете).


Приблизително една трета от ръководителите в ЕС са жени


Работещите мъже обикновено заемат по-високи позиции от работещите жени. Приблизително една трета (34%) от ръководителите в ЕС през 2017 г. са жени. Техният дял не надвишава 50% в нито една от държавите членки, като най-голям е в Латвия (46%), Полша и Словения (по 41%), България, Естония, Литва, Унгария и Швеция (по 39%), а най-малък е в Люксембург (19%), Кипър (21%), Чешката република (25%), Дания, Италия и Нидерландия (по 27%)


Средно жените са печелили по-малко от мъжете във всички държави членки, но разликата в заплащането между жените и мъжете варира. Жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете. В ЕС през 2016 г. средната брутна почасова заплата при жените е била с 16.2% по-малка, отколкото при мъжете. Най-големи разлики са наблюдавани в Естония (25.3%), Чешката република (21.8%), Германия (21.5%), Обединеното кралство (21.0%) и Австрия (20.1%). Най-ниска е разликата в заплащането между жените и мъжете в Румъния (5.2%), Италия (5.3%), Люксембург (5.5%), Белгия (6.1%) и Полша (7.2%).


Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, една трета са на ръководни постове

© Национален статистически институт


Разликата в заплащането на жените и мъжете (като некоригиран показател) не е точен измерител на неравенството между половете по отношение на почасовото заплащане. Разликата във възнагражденията отчасти може да се дължи на индивидуалните характеристики на заетите мъже и жени (например опит и образование), както и на факта, че в някои икономически сектори и професии традиционно работят повече мъже (съответно с по-високи заплати), отколкото жени, в сравнение с други сектори и професии. Следователно разликата в заплащането е свързана с редица културни, правни, социални и икономически фактори, които далеч надхвърлят въпроса за равното заплащане за равен труд.


Най-голяма е разликата между мъжете и жените в почасовото заплащане при ръководителите. При сравнението на почасовото заплащане за всичките девет класове професии жените са получавали по-малко от мъжете в ЕС през 2014 г. Това се отнася за всички държави членки с много малко изключения. Най-голяма е разликата в почасовото заплащане при ръководителите - с 23% по-ниско при жените, отколкото при мъжете. Най-малки са разликите при два от класовете професии с най-ниски заплати - помощен административен персонал и персонал, зает с услуги за населението, търговията и охраната (с 8% по-ниско заплащане при жените в сравнение с мъжете).

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Обикновено се фокусираме на работещите в ИТ с високи възнаграждения, докато реалността е намаляващият брой на квалифицираните работници. Оттам един квалифициран оператор на преса със средно специално или професионални курсове може да заработва два и повече пъти от един вишист от хуманитарните области, или от един учител. Какво работят завършилите психология, философия и т.н. от Софийския Университет? А търсенето в момента е в инженерните специалности и особено масово в области които позакрихме - тези на средното специално образование с практическа насоченост по ремонта и поддръжката на техниката.
  Браво на немците за техните програми с "чиракуване" в практиката (модерно казано apprenticeships, платени интерншипи -internships)

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ето един (може би, единствен?) случай, в който по-доброто средно образователно ниво (на жените) не се превръща в по-високо заплащане или по-висока позиция. Вярно, че жените са представени по-слабо в техническите специалности (в които възнагражденията са по-високи), но дали това обяснява странната липса на корелация между образование и успех в кариерата?

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5150 Любопитно  Някой да знае, съществува ли думата "мъдрец " в женски род

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2783 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  В Гръцката митология Богът на мъдростта не е бил женен.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  Жените са по-упорити, по-амбициозни и по-работливи. За едно и също нещо полагат повече усилия от мъжете, за да го постигнат.

 6. 6 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 515 Весело

  Днес цял ден се чудим какво да сложим на челно място, че да не споменем за случая в Русе ли?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Вярно, че жените са представени по-слабо в техническите специалности (в които възнагражденията са по-високи), но дали това обяснява странната липса на корелация между образование и успех в кариерата?
  —цитат от коментар 2 на plamen_b


  Е то от образование до образование има разлика. Виж в България младите девойки кво завършват - психология и ЕчАрки. А на Запад разни джендър простотии. То с тва къде да работиш освен в Макдоналдс.

  Не случайно има виц и той не е български:
  - Какво казва най-често професор по психология на своите студенти?
  - Един Биг маг, моля.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И какво се оказа за социалните роли на пола-в България 39 процента от ръководителите са жени.А в Люксембург едва 19 процента.В Холандия и Дания по 27 процента.

 9. 9 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Боже помилуй, живеем в 2018. Образованието не е това което беше. Милиони специалности които не значат нищо, бълване на кадри по нищо. Гледа какво можеш и какви печалби ще докараш. Това че си работил 5 години и си станал специалист е по ценно от една празна тапия.

 10. 10 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Оттам един квалифициран оператор на преса със средно специално или професионални курсове може да заработва два и повече пъти от един вишист от хуманитарните области, или от един учител. Какво работят завършилите психология, философия и т.н. от Софийския Университет? А търсенето в момента е в инженерните специалности и особено масово в области които позакрихме - тези на средното специално образование с практическа насоченост по ремонта и поддръжката на техниката. Браво на немците за техните програми с "чиракуване" в практиката (модерно казано apprenticeships, платени интерншипи -internships)
  —цитат от коментар 1 на daskal1

  Ние не сме ги "позакрили" просто много малко ученици се насочват на там.Всеки иска да е на чистичко,в офис с климатик.Явно няма как всички да са счетоводители,адвокати,секретари и.т.н.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Боже помилуй, живеем в 2018. Образованието не е това което беше. Милиони специалности които не значат нищо, бълване на кадри по нищо. Гледа какво можеш и какви печалби ще докараш. Това че си работил 5 години и си станал специалист е по ценно от една празна тапия.
  —цитат от коментар 9 на lol


  Абсолютно точно. Но кресливите журналисти, анализатори и от БГМама няма как да го разберат. :)

 12. 12 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  "Жените в ЕС са по-образовани от мъжете"

  Добре, тогава ще има ли държавни програми в ЕС за изравняване на процента на мъжете с този на жените?

  Нали ЕС е по равенствата. Стипендии за мъже, минимален процент за мъже за всички специалности и т.н. ...

 13. 13 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Мъжете са тирани, които използват жените. Това "Дневник", е ясно. Ето, вижте в кабинета бай Хуй колко жени стоят като параван, предвождани от най-известната, олицетворнието на модерната архитектура, Еманацията на естетиката и визионерка на модерната, качествена градска среда - Йорданка Фандъкова.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  6 евро на час за ръководители средно заплащане? Това е някаква много голяма грешка

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  6 евро на час за ръководители средно заплащане? Това е някаква много голяма грешка

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  След ВСВ и от двете страни на желязната завеса направиха една и съща грешка -- да "масовизират" висшето образование с погрешната идея, че така масите ще поумнеят и ще се изкорени бедността и неравенството. Всъщност, замисълът на висшето образование е да събира личности с вече установен висок интелект и морал, които да се култивират в себеподобна среда, а не да бъде завод за производство на кадри на килограм. Общият резултат е увеличена функционална неграмотност, изкривяване на пазара на труда и ненужно финансово обременяване на студентите.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 17. 17 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Цялата пушилка се свежда до:
  1. Притежател на диплома не значи образован.
  2. Притежатели на еднакви по клас дипломи от различни Европейски държави, по нищо не си приличат.
  3. Полът няма никакво значение.
  Толкоз...

  roo
 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, една трета са на ръководни постове.

  Само ? А какво ли щеше да е , ако бяха , примерно , една втора ? Може би тогава Валерката щеше да закрие ЕС заради безобразен и нетърпим шум за европейските жители .

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  "
  Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, една трета са на ръководни постове
  "
  По всичко личи ,че идва края на "мъжкото царство"-:)

 20. 20 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 480 Весело

  Какъв е смисълът от излизането на статията?

 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1836 Весело

  Работещите мъже обикновено заемат по-високи позиции от работещите жени. Приблизително една трета (34%) от ръководителите в ЕС през 2017 г. са жени. Техният дял не надвишава 50% в нито една от държавите членки, като най-голям е в Латвия (46%),

  Знае се и защо е така . Казано е - На бодлива крава , Бог рога не дава . А Божието дело е най- справедливо .

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Най-големи разлики са наблюдавани в Естония (25.3%), Чешката република (21.8%), Германия (21.5%), Обединеното кралство (21.0%) и Австрия (20.1%). Най-ниска е разликата в заплащането между жените и мъжете в Румъния (5.2%), Италия (5.3%), Люксембург (5.5%), Белгия (6.1%) и Полша (7.2%

  А България пак я вямааа.... Изглежда , като сме копали дъното , сме се сринало под него . А днеска на вота герберите друго говореха . Нещо за мед и масло .

 23. 23 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":След ВСВ и от двете страни на желязната завеса направиха една и съща грешка -- да "масовизират" висшето образование с погрешната идея, че така масите ще поумнеят и ще се изкорени бедността и неравенството.
  —цитат от коментар 16 на Божикравов

  Доколкото си спомням през комунизма висшето образование съвсем не беше масовизирано.Имаше много голяма цедка на входа.Пък за сладките специалности,като МИИ,право,икономика не беше за простосмъртни.В момента вишуто е масово и цедката е на изхода и отново някои работни места не са за простосмъртни

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#4] от "Deaddark":

  "В Гръцката митология Богът на мъдростта не е бил женен."
  =============
  И.... Богиня на мъдростта е Атина, едновременно въоръжена и девствена.
  Родена от главата на Зевс. В същото време кандидатка за конкурса "мис.... Най хубавата", завършил при Парис, подкупен от Афродита със Зевсовата дъщеря Елена, после Троянска война...
  Да не спекулираме.

  Еретик
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Заетостта намалява спрямо броя на децата?
  Това кой дебил го е преценил?
  Официалната трудова заетост - естествено.
  Но инак бих му тръснала едно десетмесечно бебе, да види той що е заетост, аджеба.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1940 Весело

  Я - даже в тоя крайно-ляв аутлет признават, че простото средно аритметично на заплатите не показва нищо, хеле пък да е доказателство за някакво "неравенство". Има надежда. А това за образованието не е вярно - като изключим от уравнението разни псевдо-дипломи по псевдо-науки като "психология", "история на изкуството", "социология", "gender studies" и подобните им, ще се окаже, че мъжете са в пъти по-образовани като брой значещи дипломи на калпак.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 329 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":В Гръцката митология Богът на мъдростта не е бил женен.
  —цитат от коментар 4 на Deaddark


  Ми щото е Атина,как да е женен?

 28. 28 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Жените са по-упорити, по-амбициозни и по-работливи. За едно и също нещо полагат повече усилия от мъжете, за да го постигнат.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Старанието често е мимикрия на глупостта! Между усилия и резултати няма пряка зависимост. В противен случай ще трябва да се зачеркне таланта и креативността на отделния човек. Пример - най-изпълнителните са в армията и полицията ... и каква е среднопретеглената интелигентност - достойна за комедия...

 29. 29 Профил на cux58527676
  cux58527676
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  Единственото, с което не съм съгласен в коментара, е че жените на Запад не си избират психология и HR. Точно това правят; и точно подобни решения им носят и по-ниските доходи.
  Ако трябва да съм честен, не очаквах предпоследния абзац в статията. Повечето новинарски агенции на Запад говорят за разликата в средния доход като за потисничество.

 30. 30 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  Как не им омръзна да правят идиотски статистики?

 31. 31 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1324 Любопитно

  95% от учителите са жени и са завършили висшо, а заплащането не им е от най високите. Само те като бройка доста могат да изкривят всяка статистика

 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Жените са по-упорити, по-амбициозни и по-работливи. За едно и също нещо полагат повече усилия от мъжете, за да го постигнат.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Ами респект към този, който постига същото нещо- с по- малко усилия!

  Ако на някой му трябват 8 часа- да свърши нещо, което аз правя за 2- той не е по- работлив.

  По- друго нещо е, ако схвщаш мисълта ми...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  По-образовани са, но с по-тъпи специалности. Влезте на лекция по информатика, после влезте и на лекции по маркетинг, пиар, право, славянска филология, педагогика, интериорен дизайн... Тъпите лесни специалности са доминирани от жени. После се чудят къде да работят и къде са сгрешили, че са безработни.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 34. 34 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Едно е доктор по физика или информатика, друго е доктор по философия, интериорен дизайн или история. Ако вторият доктор не се дореди до място на преподавател, спукана му е работата, а първият може да си уреди работа в някоя българска или чуждестранна компания и да им прави разработки.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 35. 35 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Който е написал заглавието е кръгъл идиот и трябва да го пратя обратно на село при доматиту. "Една трета са на ръководни постове" е нещо напълно различно от "жени заемат една трета от ръководните постове." И това, дами и господа, са журналистите с големите претенции, неспособни да говорят собствения си език.

 36. 36 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":В Гръцката митология Богът на мъдростта не е бил женен.
  —цитат от коментар 4 на Deaddark


  Ми в гръцката митология има много джендъри, ама джендърките не ги тачат. Та Атина не е имала никакъв шанс да си намери жена. Давали са ѝ само да бие Арес и да лъже Посейдон отвреме-навреме.

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2082 Любопитно

  Жените са по-упорити, по-амбициозни и по-работливи. За едно и също нещо полагат повече усилия от мъжете, за да го постигнат.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Подиграваш ли се на жените или им съчувстваш?

 38. 38 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилно йе ! ! !! !!! !!!!! !!!!!!!!

 39. 39 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  па "Прокурор, удрял и душил дете, е на път да стане и. д. шеф на спецпрокуратурата"

 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Оправете си заглавието. От него произтича, че 1/3 от жените са на ръководни постове, а от текста, че 1/3 от ръководните постове в ЕС са заето от жени. Едното с другото няма нищо общо!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK