Идеята 4% от степите на Калиакра да бъдат застроени беше оспорена пред екоминистерството

Терените, които според кмета на Каварна Нина Ставрева трябва да бъдат застроени, са обозначените в жълто в южната част на картата

© Община Каварна

Терените, които според кмета на Каварна Нина Ставрева трябва да бъдат застроени, са обозначените в жълто в южната част на картатаЧленове на Инициативния комитет "За туризма на Калиакра" оспориха идеята на каварненския кмет Нина Ставрева 4% от защитената зона "Комплекс Калиакра" да бъде предвидена за застрояване и да бъде компенсирана с изкуствено засадени степи върху общински терени. Това става ясно от писмо, изпратено до министър Нено Димов и Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. В него са оспорени и останалите предложения на Ставрева, направени в края на септември т.г. във връзка с обсъжданията на проекта за общ устройствен план на община Каварна.


Предложенията, направени от Нина Ставрева и изпълнителя на обществената поръчка по изработката на общия устройствен план "Национален център за териториално развитие" ЕАД, бяха приети от прокметското мнозинство в общинския съвет в Каварна. Но според членовете на "За туризма на Калиакра" те не само не решават проблемите, които пречат за изработването и приемането на работещ план, но и напълно блокират работата по него. Посочената причина за това е


пълно пренебрежение към европейското законодателство
в сферата на опазването на природните местообитания и на дивата флора и фауна.


Терените, които според кмета на Каварна Нина Ставрева трябва да бъдат застроени се намират на границата на резервата "Калиакра"

© Дневник

Терените, които според кмета на Каварна Нина Ставрева трябва да бъдат застроени се намират на границата на резервата "Калиакра"


Според предложенията, направени от Нина Ставрева със съгласието на Министерството на околната среда и водите, бариерата за допустимост на увреждане (застрояване - бел. ред.) в "Комплекс Калиакра" трябва да бъде вдигната от 1% на 4%.


Освен това пак със съгласието на екоминистерството трябва да бъде предложена промяна в картите на понто-сарматските степи, за да бъде усвоена територия от 816
дка, като тя бъде предвидена в общия устройствен план на Каварна за застрояване.


Третото предложение на Ставрева е степна растителност да бъде засята в общински земи, с които да бъдат компенсирани допуснатите за застрояване територии от защитените степи.


Според възраженията на инициативния комитет "За туризма на Калиакра" бариерата за допустимост на застрояването в степите няма как да бъде вдигната до 4, тъй като става дума за местообитание, застрашено от изчезване. По тази причина в съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство


държавата има задължение за запазване естественото състояние на природното местообитание


Според експертите на инициативния комитет прекартиране на териториите с понто–сарматски степи изобщо не се налага, тъй като то е било извършено само преди четири години от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. Промяната в картите е извършена по проект за безвъзмездно финансиране от Европейския съюз и е завършила с доклад пред Националния съвет за биологично разнообразие към Министерството на околната среда и водите.


"Този докладът потвърждава разпространението и ключовото значение на защитена зона "Комплекс Калиакра", пише в писмото на "За туризма на Калиакра" до Нено Димов. Според текста му втори път картата на "Комплекс Калиакра", включително и на понто–сарматските степи е била прецизирана и в периода 2015 - 2017 г.


Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август 2016 г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август 2016 г.


Колкото до


компенсирането на увредените чрез застрояване части от защитените степи


край носа, от инициативния комитет коментират, че пак според експертите от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките срокът, в който един терен би могъл да бъде превърнат в степ, е над три пъти по-дълъг от трите години, заявени в предложението на Нина Ставрева.


"Европейските директиви дават основание да се извършат компенсаторни мерки за замяна на територии, но чак когато местообитанието е сто процента възстановено като площ, пише в писмото до Нено Димов. Това се установява с международен експертен доклад, а самата замяна на териториите става факт след процедура за нанасяне на промени в общия устройствен план."


По тази причина членовете на "За туризма на Калиакра" считат, че подобна идея би довела до отлагане на приемането на общия устройствен план на Каварна за не по-малко от още 10 години,


което ще се отрази пагубно на региона


Трите бетонни плочи, които вече са изляти от дружеството "Калиакра инвест" в мот, който според предложението на Нина Ставрева трябва да бъде изваден от "Комплекс Калиакра"

© Дневник

Трите бетонни плочи, които вече са изляти от дружеството "Калиакра инвест" в мот, който според предложението на Нина Ставрева трябва да бъде изваден от "Комплекс Калиакра"


В писмото до Димов и Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия се припомня още, че именно Министерството на околната среда и водите е органът, който е натоварен да изпълни решението на Съда на Европейския съюз по делото за увреждането на понто–сарматските степи край Калиакра 2016 г.


"Задължително трябва да спазим решението на съда, да не се допуска никакво увреждане на степите, включително и останалите приоритетни местообитания от защитената зона, пише в писмото. Това трябва да бъде извършено независимо дали имотите, попадащи в територията на степите, са вече урбанизирани и дали за тях има действащи разрешения за строеж."


От инициативния комитет твърдят също, че част от имотите, които според Нина Ставрева трябва да бъдат извадени от територията на "Комплекс Калиакра", тъй като там вече е започнала реализацията на инвестиционни намерения, са с


разрешения за строеж, издадени в нарушение на законите


за опазване на околната среда и биологичното разнообразие. Те са изготвени,
без да е извършена преценка на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда. Това е следвало да бъде направено още преди одобряването на инвестиционните проекти, както е предвидено в Закона за устройство на територията.


Става дума за проект на дружеството "Калиакра инвест", чийто собственици са Николай Мартинов, брат на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, и парламентарния му съветник Валентин Николов - Цуци. В терена си, граничещ с резервата "Калиакра" те вече са изляли три бетонни плочи, като основи на административни сгради (виж снимката по-горе).


Заповед на министъра на околната среда и водите от декември м.г. разрешава строителството в територии, маркирани като понто–сарматски степи, да продължи само и единствено там, където вече е започнало – обект, сграда, застроена площ, но не и целите поземлени имоти в степите, в които те се намират, се припомня още в писмото до Нено Димов.


В неговия край от "За туризма на Калиакра" припомнят, че Каварна трябва да приеме нов общ устройствен план не по-късно от края на годината, за да не се наложи цялостната му преработка след влизане в сила на промените в Закона за устройство на територията, които се очаква да станат факт в началото на 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Тая кметица постоянно е в медиите с далаверки всякакви, но явно не й пречи.

 2. 2 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  Нинчето и приятели, как ще се налапат ако "идеята" мине, мани мани . Българските политици и общественици-все фашисти, които навремето са се борели за връщането на Южна Добруджа,дали това са имали предвид ?! Закърмени коминтерновци да бетонират по Калиакра. Съмнявам се.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  *Третото предложение на Ставрева е степна растителност да бъде засята в общински земи, с които да бъдат компенсирани допуснатите за застрояване територии от защитените степи.*
  Ще си купи степни семена ли? Баси тъпотията, то не е като изсечеш 100 бора да боднеш нови 100, па от тях да се хванат 20...

 4. 4 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Да си строят върху общинските терени.
  Резервата си е резерват, тази земя сме я взели назаем от внуците си, не е за да си натъпчете алчните гърла.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Весело

  Нина Ставрева БСП, в далавера с ГЕРБ депутати и съветници в съюз "Заедност за сриване на България" ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма по - голяма мафия от еко организациите :) Перфектни рекетьори, перфектен бизнес :)

 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#6] от "shmatko":

  оди се шматкай пред офиса на
  краси гергов или пеевски.

 8. 8 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Баси, как "изкуствено се садят степи"??? Неграмотност от начално училище? Що е "степ"???

  roo
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  Кой, и с какъв акъл, смята да строи на този ветрилник?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Стелиан Томов
  Стелиан Томов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  гледай гледката и природата, вятър има навсякъде. Хората вече търсят спокойствие, не бетона по грозното южно... но на въпроса ти, отвори Биволъ и виж темите за Калиакра, кои са собствениците на степите придобити чрез замянки преди години или по друг начин.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Весело

  До коментар [#10] от "Стелиан Томов":

  Томов, освен море, накъдето и да се обърнеш, ще гледаш вятърни турбини, които между другото, са си впечатляваща гледка, само че, вятъра няма да може да ти позволи, да държиш дълго време очите си отворени...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Стелиан Томов
  Стелиан Томов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  за турбините си прав, много грозят гледката. За вятъра ти в някаква буря ли си идвал в Българево ? Знаеш ли, че за Шабленския ОУП се предвиждат 7500 декара урбанизирана територия за строителство, нищо му няма на северното Черноморие, за много хора е сто пъти по-яко от южното и не забравяй, че то е южно за Румънците. :)

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#12] от "Стелиан Томов":

  Предполагам, че до мен е адресиран този коментар. Безспорно, където и да строиш в България си заслужава, все пак, това е страната от Рая, пък било то и ветровит... Имам други предложения, които съм ги публикувал за евентуални строежи на умни хора.... Село Зорница, в сърцето на Родопите....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  Аз се чудех как изглежда това национално единение, за което говореше уважаемият генерал Радев, а то какво било - ГЕРБ и БСП и независими общинари заедно за суджуци и бетон. Хем дискретни, хем единни в своя устрем. Можело значи.
  Само да не бяха някакви предатели, дето ни издават и излагат пред чужденците.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 15. 15 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  В тази статия има много неточности и едностранно представяне на позициите.
  „Предложенията, направени от Нина Ставрева и изпълнителя на обществената поръчка по изра-ботката на общия устройствен план "Национален център за териториално развитие" ЕАД, бяха приети от прокметското мнозинство в общинския съвет в Каварна.” „ПРОСТО ЦЯЛАТА ИН-ФОРМАЦИЯ БЕШЕ ПРИЕТА „ЗА СВЕДЕНИЕ”!
  „пълно пренебрежение към европейското законодателство
  в сферата на опазването на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
  Терените, които според кмета на Каварна Нина Ставрева трябва да бъдат застроени се намират на границата на резервата "Калиакра"
  Според предложенията, направени от Нина Ставрева със съгласието на Министерството на околната среда и водите, бариерата за допустимост на увреждане (застрояване - бел. ред.) в "Комплекс Калиакра" трябва да бъде вдигната от 1% на 4%.”ПРОСТО СЕ ПРЕНЕБРЕГВА ОБ-СТОЯТЕЛСТВОТО,ЧЕ СО-БОЖУРЕЦ Е УРБАНИЗИРАНА ТЕРИТОРИЯ,КОЯТО Е ВКАРАНА В ПОНТО-САРМАТСКИТЕ СТЕПИ И ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА СЕ ЗАВИШИ ПРОЦЕНТА !ТАМ ИМА ПОСТРОЕНИ СГРАДИ ОТ МНОГО ГОДИНИ.РАЗБИРА СЕ ИМА ОЩЕ СТЕПИ С РАЗРЕШЕНИЯ ЗА СТРОЕЖ КАТО ТЕЗИ НА СУДЖУКА-380 ДКА ДО НОС КАЛИАКРА – ИНВЕСТИТОР "Калиакра инвест", НА ГОЛФАДЖИИТЕ ПРЕД СЕЛО БОЖУРЕЦ НАД 300 ДКА,ОКОЛО 600 ДКА НАД БОЛАТА,КОИТО СЪЩО ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ ЗА СТРОЕЖ.
  „Третото предложение на Ставрева е степна растителност да бъде засята в общински земи, с които да бъдат компенсирани допуснатите за застрояване територии от защитените степи.!ТОВА СА ПЪЛНИ ИЗМИШЛЬОТИНИ !!!
  „Този докладът потвърждава разпространението и ключовото значение на защитена зона "Комплекс Калиакра", пише в писмото на "За туризма на Калиакра" до Нено Димов.”ТУК ВЕДНАГА СЕ НАБИВА НА ОЧИ НАГЛАТА ,БЕЗПРИНЦИПНА ПОЗИЦИЯ НА ИК ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ НА ЧЕТИРИ КВАРТАЛА ЮЖНО ОТ БЪЛГАРЕВО С МАКСИМАЛНИ ПАРАМЕТРИ ЗА СТРОЕЖ ДО 15М ЗА КУРОРТЕН КОМПЛЕКС в защитена зона "Комплекс Калиакра"?!!!
  „В неговия край от "За туризма на Калиакра" припомнят, че Каварна трябва да приеме нов общ устройствен план не по-късно от края на годината, за да не се наложи цялостната му преработка след влизане в сила на промените в Закона за устройство на територията, които се очаква да станат факт в началото на 2019 г.”ИМА СИ ЗАКОНОВА ПРОЦЕДУРА,НАКРАТКО –ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ЗА ОУП ОТ МРРБ С ОДОБРЕН ОТ МОСВ доклад за оценка на степента на въздействие (ДОСВ),ПОСЛЕ ОРГАНИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ,КОРЕКЦИИ ПО ПРОЕКТА И НАКРАЯ ПРИЕМАНЕ НА ОУП ОТ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ !!!ТЕЗИ СТЪПКИ НЯМА КАК ДА СЕ ВМЕСТЯТ ДО КРАЯ НА 2018Г.ТЕХНОЛОГИЧНО ЕНЕВЪЗМОЖНО !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK