Цацаров даде указания как да се разследва насилието над животни

Цацаров даде указания как да се разследва насилието над животни

© Георги КожухаровГлавният прокурор Сотир Цацаров издаде методически насоки как се разследват насилието над животни и унищожаването на защитени видове от флората и фауната, информира news.lex.bg. В насоките той прави анализ на пет разпоредби от Наказателния кодекс.


"Изпълнителното деяние по чл. 325в НК ("не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор") се осъществява с несъответно на дължимото действие/бездействие на лицето, под чийто надзор е животното. Ориентир при преценката на дължимото поведение е нормативната уредба, която предвижда общи и специфични (относно диви животни; при използване на животни за определени дейности и пр.) изисквания към отглеждането и грижата за животните", посочва Цацаров.


Той допълва, че престъплението по чл. 325в НК е със сложна правна конструкция и засяга два обекта - освен обществените отношения, осигуряващи хуманното отношение и полагане на грижи за животните, засяга и обществените отношения, осигуряващи живота и здравето на хората.
"Въздействието, което причинява вредоносния резултат, се постига чрез усложнен причинно-следствен механизъм - вследствие неполагане на достатъчно грижи от извършителя гръбначното животно, намиращо се под негов надзор, уврежда човек. Обективната страна изисква причинна връзка между несъответните грижи и резултата - телесна повреда (по ал. 1) или смърт (по ал. 2). Субективната страна по отношение на резултата предполага непредпазлива форма на вина", пише още главният прокурор.


Той указва на прокурорите, че при смърт или увреждане на човек досъдебното производство се провежда приоритетно, съобразно методиката и тактиката на разследване на съответните видове престъпления от общ характер.


"При смърт или увреждане на животно в огледа участва и ветеринарен лекар, като се вземат мерки за своевременно оказване на необходимата ветеринарномедицинска помощ. Съобразно конкретния случай животното се изземва по реда на НПК и със съдействието на съответните контролни органи (с оглед вида на животното) или ЮЛ с нестопанска цел, като се настанява в приют или друго специализирано заведение", пише още в методическите насоки.


В тях е разяснено и кога се назначават ветеринарномедицинска, зоологическата и ботаническа експертиза и какво може да се установи чрез тях.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Любопитно

  А началникът му, Д. П. (10) като едро чифтокопитно влиза ли в категорията "животни"?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1957 Разстроено

  Специално гледката на вързания кон, който влачиха по пътя ...да ви кажа честно мен лично ме травмира доста...

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  А на полицаите тези указания кой ще им ги даде?
  Крайно време е да започнат да реагират и при такива случаи!!!

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Защо нужно е да се дават указания, след като има достатъчно ясен закон. Нужно е само да се спазва, но не, убиват се животни, дори в населени места с въздушни и малокалибрени пушки.

 5. 5 Профил на variomatic
  variomatic
  Рейтинг: 246 Гневно

  Това с насилието над животни е такова отклоняване на вниманието... Конкретно в този случай, Цаци просто прочита НПК пред медиите , за да стане "голямата новина"... НПК е написан и приет така или иначе ЗА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА...
  Ненормално е медиите да се занимават с битови престъпления (това си е изцяло работа на съда), когато цялата държава се тресе от корупционни скандали, за които съдебната система си затваря очите, а ЕК започва наказателни процедури. И мен ме е грижа за животните, ама държавния правен ред не може да защитава частната собственост, което трябва да е една от най-важните му функции. В същото време се случва по БТВ новината за убитата журналистка да е два пъти по-кратка от тази за някакъв селянин, който влачил куче с автомобила си...
  АМАН!

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Да разбирам ли, че ВСИЧКИ други проблеми в прерогативите на т.н. "главен прокурор" са решени?!?!?!

 7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  защо разделят гръбначните животни, горките раци медузи и червеичета, тях кой ще ги пази.
  за шопарите сигурно има специална коледна секция :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 8. 8 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Насилието над животни е не по-малко опасно от насилието над хора. Защото , щом един индивид може да докара животно под негова грижа до достатъчно безпомощно състояние за да го изтезава до смърт, то какво би му попречило да се отнесе по подобен начин с човек? Освен , че човекът, евентуално, би могъл да се защити по-добре от животно? Най-малкото защото е човек,.т.е. по-умен и непредсказуем от животно и срещу друг човек-извършителя. Което ги прави равни.
  Така, че животните са по-беззащитни от хората и да ги нападаш и увреждаш само говори, че би го сторил и на човек, ако той е безпомощен и беззащитен.
  Друг е въпросът, с подобна нагласа към насилие над по -слабите, по-какъв начин един човек би могъл да докара до безпомощно състояние друг човек? И защо?

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Весело

  (Ехидно) Решихме проблемите на хората. Браво !

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 1315 Весело

  А на полицаите тези указания кой ще им ги даде?Крайно време е да започнат да реагират и при такива случаи!!!
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Не само да им ги даде, но и да им ги разясни, щото главнопрокурорският изказ едва ли ще предизвика нещо по-различно от звучно и нецензурно словоизлияние: "Субективната страна по отношение на резултата предполага непредпазлива форма на вина"

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  Хубаво, че се е загрижил за животните. Сега да го направи и за хората.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#8] от "Radosveta Koleva":

  За съжаление сте права. Повечето от серийните убийци започват пътя си от насилия и убийства на животни като деца. вижте например https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-excess/201611/the-psychology-animal-torture
  Но това не е всичко. Оказва се че насилието над животни корелира доста силно с насилие към възрастни, деца, домашно насилие и подобни - една добра статия на https://www.animallaw.info/article/link-cruelty-animals-and-violence-towards-people

 14. 14 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":


  Благодаря ви за линковете. Сега ги чета.


  И по принцип имам една теория: серийните убийци винаги се оплакват /или поне доста често/ от болезнено/ травмиращо детство, изпълнено с насилие над тях. Доколко, обаче, това е вярно? И не им ли служи повече за оправдание, за смекчаване на вината пред съда и материализиране на болните им фантазии, че са жертви на нещо?

  "Research has shown that the behaviours in the ‘Homicidal Triad’ (including IATC) are often associated with parental abuse, parental brutality (and witnessing domestic violence), and/or parental neglect." https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-excess/201611/the-psychology-animal-torture


  И според мен, ако си свидетел или потърпевш от насилие, то със сигурност взимаш страна. А те са две - особено при децата - добър и лош. За да се идентифицираш с насилника, понеже си се почувствал слаб, т.е. жертва, е необходимо да си видял в това компенсация. Ставам като него за да съм силен като него. Тогава изначално приемаш насилника като лош или като добър? Защото кой иска да е лош? Или по-точно лош и силен?

  И най-вероятно това са деца без особено силен морал /някъде бях чела статия, че е вроден в определена част от мозъка, но не помня къде/, което ги прави с лабилна психика. Т.е причината е вродена и е в ранното детско/бебешко развитие, а средата е отключващ фактор. А среда има навсякъде - филми, училище, интернет, книги, новини...

  “…tormenting and killing…beasts, will, by degrees, harden their minds even towards men; and they who delight in the suffering and destruction of inferior creatures, will not be apt to be very compassionate or benign to those of their own kind.”https://www.animallaw.info/article/link-cruelty-animals-and-violence-towards-people

  Всичко зависи от това кое определяш за добро и за лошо. А бебетата имат свое мнение по въпроса - ограничено и примитивно. Даже се питам възможно ли е някои бебета да се имат за лоши още преди да могат да правят каквото и да било? Защото делата са отражение на това как се възприемаш.

 15. 15 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 751 Неутрално

  100% of sexual homicide offenders examined had a history of cruelty towards animals. [34]
  70% of all animal abusers have committed at least one other criminal offense and almost 40% have committed violent crimes against people. [35]
  63.3% of men who had committed crimes of aggression admitted to cruelty to animals. [36]
  48% of rapists and 30% of child molesters reported committing animal abuse during childhood or adolescence. [37]
  36% of assaultive women reported cruelty to animals while 0% of non-assaultive women did. [38]
  25% of violent, incarcerated men reported higher rates of “substantial cruelty to animals” in childhood than a comparison group of non-incarcerated men (0%). [39]
  Men who abused animals were five times more likely to have been arrested for violence towards humans, four times more likely to have committed property crimes, and three times more likely to have records for drug and disorderly conduct offenses.


  В този смисъл е некоректно, най-малкото, да се поставя въпросът кой трябва да е по-защитен в обществото - мъже, жени, деца, животните, собствеността...
  Или си защитен, или не си. Няма понятие "половин право", "по-защитен".
  И правото не е привилегия, а предотвратяване на страдание. Правната система има превантивен характер, не наказателен, дори, когато санкционира нарушители. Дори необходимостта от санкцията възниква заради превенцията от подобно бъдещо престъпление. След това идва конкретния размер на наказанието в конкретните случаи.

  И при положение, че има деца и жени, и мъже претърпели различни форми на насилие, които не са се превърнали в агресори след това, кое оправдава престъпниците? Дори и над животни.

 16. 16 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 629 Неутрално
  До коментар [#11] от "morf":

  В случая е нормален изказа. Просто е използвана правна терминология по привичният за юристите начин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK