Мерките срещу тероризма се отлагат с поне година

Мерките срещу тероризма се отлагат с поне година

© Георги КожухаровЕдва половината от мерките за противодействие на тероризма са изпълнени. Отчетът бе приет от Министерския съвет на последното му заседание в сряда. След него правителствената пресслужба изпраща кратки съобщения за взетите решения. Целите решения обаче се публикуват по-късно на сайта на кабинета.


Без дебати министрите приеха отчета за изпълнението на плана за противодействие на тероризма и радикализацията за 2017 г., като в същото време приеха и плана за изтичащата 2018 г.


От отчета за миналата година се вижда, че голяма част от планираните дейности не са изпълнени - заради липса на пари или лоша организация. От 36 мерки са изпълнени 19, за останалите 16 е записано, че са в процес на изпълнение, а за една мярка се предлага да отпадне. Предвиденият първоначално срок за мерките бе 31 декември 2017 г.
Сред неизпълнените мерки е и една от най-съществените - купуване на техническо оборудване, с което Националният контратерористичен център в ДАНС да извършва анализ на радикализацията в България и да обменя информация с останалите институции, информира "Оффнюз". В отчета се посочва, че "мярката е още в процес на изпълнение, като забавянето е в резултат на недостатъчни бюджетни и ресурсни средства", макар че парите за нея идват от фонд "Вътрешна сигурност" - финансиран с евросредства. Все още няма обявена обществена поръчка в изпълнение на мярката, а срокът ѝ е удължен до декември 2019 г.


Изпълнението на тази част от плана е важна дотолкова, доколкото в Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма, приета през 2015 г., ясно е посочено, че службите за сигурност трябва да придобият нови способности, с които да противодействат на тези явления.


С неизпълнението на тази поръчка са


забавени и други дейности.


Една от тях е пресичането на радикализацията в интернет пространството, което всъщност е основната среда за разпространение на радикални идеи. Мярката "Повишаване на капацитета за идентификация, контрол и пресичане на възможностите за комуникация чрез интернет на лица, подозирани в съпричастност към терористична дейност" се очаква да бъде изпълнена до края на следващата година, което представлява две години и половина над първоначално планирания срок.


Неизпълнена остава и мярката, която предвижда провеждане на национално експертно изследване на тема: "Ранно разпознаване на признаци на радикализация с оглед осъществяване на ранна превенция". По нея е проведен търг и сключен договор, а срокът на проекта е удължен до изминалия вече септември 2018 г.


Мярката, за която се предлага отпадане или да бъде преформулирана, е изграждане и укрепване капацитета на Националния ситуационен център към Съвета по сигурността към Министерския съвет. Причината - създаването на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и нейното осигуряване с кадрови състав, служебни помещения, техника и други е наложило разработване на нови варианти за формиране на Национален ситуационен център.


Не е изпълнена и целта до юни 2017 г. в Областните дирекции на МВР в страната да бъдат създадени регистри на системите за видеонаблюдение в търговски обекти и обществени места, на които се събират много хора. Отново заради проблеми при усвояването на средства от фонда "Вътрешна сигурност" и забавянето на проекта е пропаднало изпълнението на мярката, предвиждаща сътрудничество на властите с религиозните общности.


Въпреки системното неизпълнение на плана от 2017 г. в сряда правителството прие новите мерки, които трябва да бъдат изпълнени през изтичащата вече година. В тях се предвижда наваксването на пропуснати до момента срокове. До края на 2018 годината трябва да бъде избран национален координатор за противодействие на радикализацията, който на практика ще е отговорен за по-добрия контрол на процесите по стратегията и плана. Такъв координатор е трябвало да бъде определен още през юни 2017 г.


Сред изпълнените мерки са посочени промените в Закона за СРС, с които се дава възможност за проследяване и подслушване при извършване на престъпления, свързани с извършване и закана за извършване на терористични действия. Изпълнена е и мярката, която предвижда участие на хора от службите в международни конференции и семинари, както и това, че са въведени правила в мисиите ни зад граница за това как да действат при терористични атаки и да помагат на български граждани. Сред изпълнените мерки фигурират и преглед на съществуващите мерки за сигурност по летищата и в официалните представителства на страната зад граница и военните ни контингенти.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  "...като в същото време приеха и плана за изтичащата 2018 г."

  Не са изпълнили нищо за 2017г и приемат октомври план за 2018г. Няма такава държава

 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK