Горанов дава на съдебната власт със 100 млн. лв. по-малко, отколкото тя иска за 2019 г.

Горанов дава на съдебната власт със 100 млн. лв. по-малко, отколкото тя иска за 2019 г.

© Велко АнгеловС проектобюджета за 2019 г. финансовият министър Владислав Горанов предвижда около 100 млн. лв. по-малко за съдебната власт, отколкото тя иска. В средата на септември Висшият съдебен съвет (ВСС) предвиди 17-процентно увеличение на заплатите на магистратите и служителите за следващата година.


Затова предложението на съвет е бюджетът на съдебната власт през 2019 г. да бъде малко над 653 млн. лв. Финансовото министерство обаче предвижда малко над 550 млн. лв.


Предложението на ВСС взе предвид и увеличението от 10% на възнагражденията в бюджетния сектор от началото на 2019 г., за което съобщи лично премиерът Бойко Борисов. Представляващият съдебният съвет Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия, обяви в средата на септември, че кадровиците са длъжници на магистратите по отношение на възнагражденията. Той обясни, че в края на 2017 г. средната заплата в бюджетната сфера е била 1088 лева. А според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера.
Т.е. заплатата на младшите магистрати трябваше да бъде 2176 лева, но те не са били увеличени поради липса на средства в бюджета. Заплатите в системата бяха увеличени от 1 април 2018 г., като за магистратите ръстът беше с 98 лева, а за служителите - около 2%.


По прогнози на ВСС в края на тази година средната заплата в бюджетната сфера ще бъде 1200 лева, което е съобразено в заложеното 17-процента увеличение на възнагражденията в съдебната система.


Повече пари и през следващата година трябва да бъдат дадени и на спецправосъдието, към което бяха прехвърлени делата за корупция по високите етажи на властта, аргументира се съдебният съвет. Магдалинчев обясни, че ВСС е заложил за догодина до три допълнителни заплати за съдиите и прокурорите в специализираните и в по-натоварените съдебни органи, докато финансовото министерство предлага този бонус да е до една заплата.


От доклада на Боян Магдалинчев се разбра и че всички съдебни органи искат по-големи бюджети за следваща година. В предложението на съдебния съвет са предвидени средства и за 44 нови щатни бройки за магистрати и 45 за служители, в които са включени разкриването на 18 места за пресаташета и 27 за служители по сигурността на информацията. На заседанието в средата на септември се разбра, че по отношение на магистратските щатове не става дума за разкриване на нови такива, а за финансовото обезпечаване на незаети, които са обявени за заемане чрез конкурси. Съдебният съвет предлага и повече пари за облекло на магистратите и служителите и за издръжка на сградите.


В проектобюджета за 2019 г. обаче финансовото ведомство не се съобразява с исканията на ВСС. Предвиденият бюджет за съдебната власт от малко над 550 млн. лв. се разпределя така: 47 399 000 лв. за Висшия съдебен съвет, 17 841 000 лв. за Върховния касационен съд, 16 043 000 лв. за Върховния административен съд, 244 051 000 лв. за прокуратурата, 329 862 000 лв за съдилищата, 3 195 000 лв. за Националния институт на правосъдието, 7 322 000 лв. за Инспектората към ВСС и 600 000 лв. - резерв за непредвидени и/или неотложни разходи.


Предложението на ВСС - Министерският съвет, съгласувано с него да извършва промени по бюджета на съдебната власт, произтичащи от влезли в сила закони и засягащи бюджета на съдебната власт, също не е влязло в проектобюджета.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Това е само проект, добрите хора от ГЕРБ не искат да се карат със съдебната система, готов съм да се обзаложа, че до второ четене на бюджета парите ще се увеличат.
  С две думи - катастрофален бюджет, поне от моя гледна точка - кой каквото поиска от бюджетна сфера - получава. Никакви реформи, никакви обещания даже за реформи, никакви съкращения , това са нашите пари, на данъкоплатците.

 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Любопитно

  Властите уж са 3+1 и всички са недоволни, какво да кажем ние с гайдите?

  Еретик
 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А тези дни Дневник публикува новина, че МВР е получило 100 милиона тихомълком. Без обсъждане, над гласувания бюджет.
  Това се нарича "политически приоритети". На как беше - Граждани (!?) за Европейско (!?) Развитие (а стига бе!) на България.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Съдебната власт няма никакво морално право да иска увеличение - да си видят работата. Особено по отношение на прокуратурата. Там има толкова хора за гонене, че ако ги изгонят, залатите на останалите ще станат като на американските прокурори.

 6. 6 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Една позната работи в районен съд в малко градче в северозапада без юридическо образование, та на въпроса ми как сте в съда Тя отговаря- взимаме 13, 14 мисля, че и 15 заплата.

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Гневно

  БРАВО!
  Те тези от съдебната система са ненаситни, а парите дадени там са с най-ниска ефективност от всички държавни разходи!

 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Гневно

  Вчера беше пуснат срещу 1000 лв парична гаранция шофьор, блъснал майка с бебешка количка на пешеходна пътека, и при това състояние на "правораздаването" те имат наглостта, вместо да уволнят веднага този съдя, да искат увеличение на парите!!!
  Еб*ти гнусните тарикати!

 9. 9 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Те пък защо ще претендират за ОЩЕ, и ОЩЕ, СЛЕД КАТО беше публикувана тарифата за подкупи - минимум 5 000 евронца за градски, районен и окръжен съд, пък за регионалните апелативни съдилица и ... по-нагоре ... достига вече 400 000 ЕВРА. Тъй да, тъй де , би казал Бат Весо Парцала, те ще си ги изкарат, без да натоварват ... Б Ю Д Ж Е Т А... Бреййййййй, ама те имали "държавническо" мислене, грижели се за бюджета ѝ Бравос!!! Бравоооос!!! Само така!!!

 10. 10 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Властите уж са 3+1 и всички са недоволни, какво да кажем ние с гайдите?
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов  Терминал - 2 !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Съдебната власт няма никакво морално право да иска увеличение - да си видят работата. Особено по отношение на прокуратурата. Там има толкова хора за гонене, че ако ги изгонят, залатите на останалите ще станат като на американските прокурори.
  —цитат от коментар 5 на tsvetko_51  Ако изгонят гнилите прокурори и гнилите държавни служители, кои ще гласуват за ГЕРБ ? Боко ще престане да " бие " на избори .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Една позната работи в районен съд в малко градче в северозапада без юридическо образование, та на въпроса ми как сте в съда Тя отговаря- взимаме 13, 14 мисля, че и 15 заплата.
  —цитат от коментар 6 на plamenss  Бих могъл да позная от коя партия е познатата ти ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamenss":

  Доколкото знам от познати - в края на годината се раздават като бонус тези пари, които са останали от незаети щатове. Това не било дори една заплата, а процент от нея. Последното голямо раздаване (повече от една заплата) е било по времето на Станишев.

 14. 14 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#12] от "niksan1":

  Позна, сега се кълне в тях!

 15. 15 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamenss":

  Глупости на търкалета! След Дянков, НИКОГА не са вземали 13, 14...и т.н. заплати!

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Тези си заработват по други канали.Ако има измежду тях някой,който е останал само на заплата,значи пречи.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  Вижда се на кого разчитат управляващите - на МВР 100 милиона повече, на съдебната власт - 100 милиона по-малко

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Zara
  Zara
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Колко лесно се разпределят чуждите пари. Ще вдигнат още някой данък и ще дадат парите на съдебната система...Че са в комбина.

 19. 19 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А вчера 100 милки на тия нещастници милиционерите за нишоправене им даде....

  Щото премиера "бил обещал" и трее се крепи "конструкцията" ся като стане след някоя друга седмица БялАвтобус2

 20. 20 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 502 Весело

  Ако показваха в работата си същата енергичност, целеустременост и принципност, каквито демонстрират при защитата на своите финансови интереси, заплати, комфорт и недопускане на критичност към тях, досега вероятно щяхме да сме задминали германците. Ех, тъжно.

 21. 21 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  По принцип Горанчо както и повечето в ГРОБ всъщност облужват Доган и съответно са противници на соросоидната групировка която държат съдебната власт.

 22. 22 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  У нас се борят две грабилтески групировки още от 89г - едната с първородител Луканов са соросоидите с главни идеолози Иван Кръстев, /иван Костофф, Станишефф в чиято орбита е и прецедента Радеффи др. а от другата с абивши регенати десари с първородители Любен Гоцев и сега оглавявана от Доган а покрай тях глрвитират и повечето политикани Боко Тиква, Шопар войвода и прочие крадци. Та тези 2 групировки се ръфат вече 30 години като грабят България. И двете групировки п оразни канали ги упралвяват от САЩ и Великобритания.

 23. 23 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 769 Неутрално

  но не казват с колко е повече от миналата година? и колко е платила държавата за обезщетения, а да не говорим за безсмислените разследвания на цацаратурата които до нищо не водят.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  БРАВО! Те тези от съдебната система са ненаситни, а парите дадени там са с най-ниска ефективност от всички държавни разходи!
  —цитат от коментар 7 на cristo_n


  Така е, всеки трябва да си изкуса попарата. Тези от съдебната власт тегнат като дамоклев меч над възможността да се наредим сред нормалните държави и да престанат да ни следят докъде сме стигнали с европейската си интеграция. Заради тях все още не сме в Шенген и еврозоната. Жалки некадърници и корумпета.

 25. 25 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#24] от "proza":

  Пустата му съдебна система. Тя е отражение на обществото в което живеем! Не е нито по-хубава, нито по-лоша от...здравеопазване, образование, НАП, местно самоуправление, БФС, млекопроизводители, млекопреработватели и т.н. ако щете и като таксиметровите услуги!

 26. 26 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 221 Неутрално

  244 051 000 лв. за прокуратурата ??? WTF ???

  В отпуск съм
 27. 27 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бюджет 2019 :

  Милиция : 1,4 млрд лв.
  Прокурватура : 250 млн лв.

  Резултат : "Стабилност"

  В отпуск съм
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  В България вече трябва да се плаща само срещу работа и резултати, във всички сфери. Непрекъснато ни съдят в Страсбург и плащаме луди пари, но това не се отразява на работещите в съдебната система. Децата все по-неграмотни, но увеличение на заплатите на работещите в тази сфера си върви. В здравеопазването е същата работа. Е, докога?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK