"Демократична България" поиска разрешение да постави знак в памет на Пламен Горанов във Варна

"Демократична България" поиска разрешение да постави знак в памет на Пламен Горанов във Варна

© ДневникОбединение "Демократична България" във Варна е внесло в общинската администрация проект за паметен знак, който да бъде поставен на мястото, където на 20 февруари 2013 г. се самозапали Пламен Горанов. От обединението са приложили към проекта си и искане да получат разрешение за поставянето на знака.


Мястото, избрано за поставяне на паметния знак, е тротоарът в основата на стълбището, водещо към парадния вход на община Варна.


"В продължение на повече от пет години мястото е притегателен център за множество граждански инициативи и е почитано от варненци, пише в текста на заявлението, внесено в общинската администрация. Събитията от януари 2013 г. дадоха мощен тласък на гражданската активност и предизвикаха сериозни политически промени както във Варна, така и в национален мащаб."
От "Демократична България" уточняват, че ще изработят и ще поставят знака за своя сметка.


Официалното внасяне на искането за поставянето на паметен знак на мястото, където се замозапали Пламен Горанов, е станало в понеделник, уточниха от "Демократична България". Към него е приложен и цифров модел на знака, представляващ плоча от полиран черен гранит с размери 80Х80 см. На нея е изобразен стилизиран портрет на Пламен Горанов и има надпис "Тук на 20.02.2013 пламна Пламен и разпали умовете и сърцата на свободните хора". В долния десен ъгъл на плочата има QR код, който при сканиране с мобилно устройство ще отвежда към страница в интернет с информация за Пламен Горанов и събитията от февруари и март 2013 г.


Пламен Горанов се самозапали в разгара на най-масовите национални протести срещу корупцията и монополите във властта и икономиката след демократичните промени през 1989 г.


Малко преди 7.30 ч. сутринта на 20 февруари 2013 г. Горанов застана пред централния вход на кметството в града с ултиматум, че ще се самозапали, ако тогавашният кмет на града Кирил Йорданов и целият общински съвет във Варна не подадат оставка до 17 ч. същия ден. Няколко минути по-късно той пламна. Според заключението на разследването това се е случило след непохватната намеса на полицията, охраняващо сградата на кметството.


Горанов почина на 3 март във варненската Военноморска болница.


В следващите дни, отвратени от корупцията и арогантността на местната власт, довели града до провал, гражданите издигнаха пред кметството грамада от камъни. На 6 март 2013 г. Кирил Йорданов подаде оставка. За разлика от него общинските съветници отказаха да се оттеглят и така оцеляха до края на мандата си.


"Тази грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и общинския съвет, каза тогава Иван Портних (ГЕРБ), който след частични избори през юни 2013 г. наследи Йорданов в кметския кабинет във Варна. Грамадата беше направена от хората и като реакция към общинския съвет. Минавайки през избори, новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея", каза Портних.


През октомври 2015 г. обаче, по време на редовните избори за местна власт, които се състояха тогава, общинският съвет се самовъзпроизведе в също толкова безпринципен състав като предишния, станал причина за отчаяния протестен акт на Пламен Горанов.


Само три месеца след "минаването през избори", по тъмно на 29 януари 2016 г., под претекст, че тротоарът пред варненското кметство трябва да бъде ремонтиран, грамадата изчезна, за да не тревожи повече нито новия кмет на Варна, нито подновилия мандата си общински съвет.


В средата на септември т.г., дни след като при трагичен пътен инцидент в града загина балетистът от трупата на Варненската опера Мартин Чакалов, пред сградата на кметството започна да расте нова грамада. В нощта след издигането й обаче тя бе разчистена. Грамадата остана на мястото си и продължи да расте едва след втория опит на гражданите, протестиращи по този начин срещу неефективното управление на града, липсата на контрол за спазването на законите и общинските разпоредби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK