Валери Симеонов ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Валери Симеонов ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

© Николай ДойчиновВицепремиерът Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, заложен в законопроекта за хората с увреждания, съобщи "Дарик". Проектът за закон беше одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента днес.


Към момента този орган се ръководи от социалния министър Бисер Петков, но през пролетта, когато ще влязат в сила голяма част от текстовете, постът ще бъде даден на ресорния вицепремиер.


Депутатите от социалната комисия одобриха и законопроекта за личната помощ, внесен поотделно от БСП и "Воля". В него е заложено предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК.
Двата законопроекта бяха одобрени с консенсус и от здравната комисия.


Обсъждането на законопроекта за хората с увреждания, внесен от Министерския съвет на 18 октомври, ще бъде включено за първо гласуване в седмичната програма на Народното събрание. Тази седмица ще бъдат обсъдени на първо четене и двата законопроекта за личната помощ, внесени от народни представители от "Воля" и от "БСП за България". Предвижда се те да бъдат точка втора на петъчното пленарно заседание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK