Прокуратурата е започнала проверка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", съобщи арх. Здравков

Арх. Здравко Здравков

© Анелия Николова

Арх. Здравко ЗдравковПрокуратурата е започнала проверка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в столицата. Ще бъде преразгледана документацията и за трасето по бул. "Цар Борис III". Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков в ефира на Би Ти Ви.


"Тепърва започват проверките, получихме писмо от прокуратурата да бъдат предоставени всички документи. Фирмата, която поставя материала, също прави проверки по отношение на качеството на материалите и начина, по който се поставят", добави той. Той е убеден, че целта на общината е ремонтът да бъде завършен качествено и в срок. "Не може един проектант да е последна инстанция и да се държи като "ощипана мома", каза той по адрес на Румен Борисов, проектант на обекта.


"Джи Пи груп" е направила над 1 млн. кв. метра настилки в цяла Европа. Последно предложената подложка не е от рециклирани гуми, а е качествен материал. Проектантът има своите грешки, затова проектната документация се върна. Пропуските засягат цялата безопасност", добави Здравков.
На 17 октомври кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на дирекция "Вътрешен одит" да провери причините за промяна на проекта за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Поводът бяха съмненията, че в ремонта се влагат по-евтини материали от тези, заложени в проекта, и така фирмата изпълнител ощетява общината, като същевременно промяната им е опорочила избора на фирма. Тези твърдения станаха повод за искане на оставката на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, което е второ за този месец. "Джи Пи груп", които изпълняват ремонта, опровергаха твърденията за ощетяване на общината.


Поводът за исканата оставка на Крусев е репортаж на Би Ти Ви по сигнал на организацията "Спаси София". В него се казва, че след като общината е подписала договор за 24 млн. лева с изпълнителя на ремонта "Джи Пи груп", е направена малка промяна в проекта - избрани са друг вид виброизолационни подложки. Промяната по закон е несъществена, но има голямо значение за избора на изпълнител в обществената поръчка.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Вместо оставка за Крусев - предлагам оставка за КАЛОЯН ПАРГОВ за разпространение на квалифицирана информация , относно проекти касаещи определени структури и в никой случай "Спаси София " и такива ЛАИЦИ като мен , вас и др. многознайковци !

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Скандалът е голям и мирише на корупция. Отхвърля се определена фирма, която смята да използва някакъв материал за ремонта, който се обявява за неподходящ, после спечелилата търга фирма заменя материала, който ще използва с този, който не е одобрен.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  ОЛАФ ги нагази . Яка им гърбина. Цацаратурата тича след събитията но вече е фатално късно за корумпетата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Оставка г-н Евгени Кусев !

 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  А какво стана с проверката за суджука?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хайде сега, каква проверка преди обектът да е завършен?! Нали с това постоянно ни успокояват - все още е строителен обект и като приключи, има гаранция, ще се отстраняват дефекти.
  Прокуратурата да взима пример и да чака като нас, гражданЯта ;)

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  И.......като е започнала "проверки" какво"????
  Т.н."прокуратура" е започнала хиляди проверки, които обикновено завършват в "кръглата папка!!!

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Фандъкова, лелче, г-жо учителка по руски: Египтяните са построили изумителния Абу Симбел - храм - 14 век преди Христа. Само с примитивни медни инструменти. 35 века по-късно, вие не можете да направите едни плочки. АЕ у лево!

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Голям РЕЙТИНГ на Паргов в "Дневник " ! Неприятна изненада ,предполагам , не само за мен ! Ако минусите са за "Спаси София " е по-разбираемо , но е нелогично , защото въпросната "организация" , загрижена за "благото " на софиянци получава ПАРИТЕ си не от тях !

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ""Тепърва започват проверките, получихме писмо от прокуратурата да бъдат предоставени всички документи. Фирмата, която поставя материала, също прави проверки по отношение на качеството на материалите и начина, по който се поставят"
  Да проверят и за количеството. Щото дори материала да е качествен, като спестят от количество и дебелината на подложките е кът...Впрочем, прокуратурата като провери по документи, това какво общо има с реалността на това което се случва на място. На хартия всичко може да изглежда ОК.

  мурзилка
 11. 11 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Отново, ето за какво става дума, обобщено. Дано Прокуратурата си свърши работата...

  Изключително груби нарушения при обществената поръчка на ул. "Граф Игнатиев" в София. Един от участниците в обществената поръчка, “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, е отстранен заради използване на виброизолационен материал от дружество Pandrol, който не отговаря на техническите спецификации на общината. „Джи Пи груп“ АД печели обществената поръчка с виброизолационен материал от дружество Getzner. След сключването на Договора, експертен съвет към Възложителя, Столична община, ПРОМЕНЯ техническите изисквания и Договора, като задължава Изпълнителя, „Джи Пи груп“ АД, да използва виброизолационен материал от дружество Pandrol, който е и по-евтин. Това е точно същия материал, заради който е отстранен “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД.

  Касае се за съществени изменения на Договора, както е по чл.116(5) от ЗОП и чл. 72(4)(а) от Директива 2014/24/ЕЦ, които "биха привлекли към участие допълнителни участници или кандидати, биха позволили допускането на други участници или кандидати, различни от първоначално избраните". Точно затова Столична община следва да прекрати обществената поръчка за ул. "Граф Игнатиев", както е по чл. 118(1) от ЗОП и чл. 73(1)(а). Това е изключително грубо нарушение на правилата на обществените поръчки. Нещо повече, случаят противоречи на цялата логика на обществените поръчки, развита в практиката на Съда на Европейския съюз. По-точно, противоречи на принципите на Решение по дело C-496/99 P Commission of the European Communities срещу CAS Succhi di Frutta SpA. Параграф 116 от него гласи, че всякакви промени в поръчката, които биха довели до възможност за ново техническо и/или ценово предложение са забранени и трябва да доведат до прекратяване на договора.

 12. 12 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Ех, значи всички тролове много добре знаят откъде получаваме пари, само ние не знаем. Хайде, кажете къде са парите, да не би Сорос, комунистите и т.н. да ги пращат на друга банкова сметка, защото аз пари по сметката на Спаси София не виждам. За сметка на това на сайта ни има именик на дарителите, където ясно може да се види кой и колко дарява на организацията.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Я глей ти, ще ни светнеш ли какви пари о от кого получава Спаси София?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Крусев ще го натръшкат ли като 40-килограмовата кметица или той е от "нашите"?

 15. 15 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 468 Неутрално

  В Общината, комисионните са от 30 % и повече. А Прокуратурата, както винаги, ще проверява документи и накрая Цацаров ще свали очилата и ще ослепее. То си е традиция.

 16. 16 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 672 Гневно

  До коментар [#11] от "J.J.":
  А така! Крайно време беше някой да напише ясно за какво иде реч. Иначе аз като гражданин въобще не съм удоволетворен от това, че някой бил разпоредил проверка. Че каква друга работа има, освен да се проверява, дори термина е надзирава - строителен надзор, текущо, по време на изпълнението! Няма ремонт в София без скандал. Няма един спазен срок! За сметка на това има едни същи печеливши по ЗОП, все по-скъпо и некачествено изпълнение. Уядоха се! Всяко следващо изказване на някой от участниците в тоя пир е от нагло, по-нагло! Толкова ли беше трудно да отидат да видят общинарите как се прави примерно в Прага /повече от 100г./, да създадат експертна комисия и да се направи нормална Общ. поръчка?

 17. 17 Профил на variomatic
  variomatic
  Рейтинг: 237 Весело

  Я виж ти - Цаци пак симулира работа :)

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Натуткаха ли се вече.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Дааа! Поредната проверка, след която ще кажат "Няма виновни. Всичко е по правилата и законите." Мила родна картинка.

 20. 20 Профил на Ivo Di
  Ivo Di
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Некой да каже, не може ли да се съди общината?

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  А прокуратурата ще съобщи за новите течения в архитектурата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Здравков е послушен.
  Вместо да иронизира колегата си, че бил като ощипана мома защо не коментира по същество, да обори изнесеното с чисти технически правни аргументи? Всичко друго го прави да олеква. (Милионите квадратни метри също)

 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 773 Гневно

  България се управлява от абсолютни мафиоти, на всякакво ниво - от Премиер, през министри, депутати, кметове, общини, просто където и някой да разчопли съвсем малко изскачат чудовищни далавери и корупция във всяка сфера- кеф ти строителство, кеф ти образование, здравеопазване, правораздаване, превъоръжаване на армията.....

  а народа го залъгват с некви смешни 30 лева увеличение на минималната заплата, при положение, че инфлацията ще изяде 2 пъти по толкова и се крадата МИЛИАРДИ по високите етажи и МИЛИОНИ надолу по веригата

 24. 24 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Гневно

  И сега като всичко мине добре бесепарите и техните мекеристи протестанти платени ще си глътнат езиците! А да видим сега

 25. 25 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Горкичките БСП и Курнелия Нинова! Сега тяхната цел да вземат властта няма как да се получи, ще ги разкрият, че са жалки! Джи Пи Груп си е вършила супер работата и това ще излезе наяве след проверките, а така

 26. 26 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Весело

  Ето това трябваше, за да се види, че всичко е наред! И главният архитект казва, че материалите са топ качество, какво стана сега бесепарчета?!

 27. 27 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Весело

  Целта на бесепарите и техните платени биволи и сПаси София не се осъществи! Всичко около ремонтите върви добре и след проверката в прокуратурата ще се установи, че няма нещо криминално. Тогава наистина ще ги видим ще си измият жалките личица

 28. 28 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Жалко, че има партийки като БСП и платени организации и телевизии, които ги подкрепиха и взеха пари от тях. Жалка картинка сме. Сега обаче ще си затворят най-после мръсните усти

 29. 29 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Зам.кметът по транспорта Крусев шокира обществеността преди време с изказване, че основната цел в областта на транспорта е максимално да се затрудни движението в централните зони на града!?!? Което се прави. Общината възложи на някакъв датски специалист да разработи концепция по въпроса. И прие доклада му. В който е вложена подобна идея. Сега сляпо следва начертанията - по-малко паркоместа, никаква грижа за зелени вълни, подземни и други обществени паркинги, антипаркинг системи. Стопиране на идеи за кръстовища на две нива. /Замразиха, например, проекта за кръстовището на бул. "България" и "Гешов"/ Навлизане на зелените зони в чисто жилищни квартали, с което натоварват хората със средно 200 лв. данък паркиране... И създават проблеми на съседните райони. И така нататък. Сбъркана концепция. Как ли в Копенхаген биха приели подобни идеи. Където се правят усилия за противното - максимално улесняване на движението. Защо датският специалист не предложи там идеите си. Обратно, Копанхаген е известен с уникалното си транспортно решение - свързване със система от тунели и мост с шведския град Малмьо. А минаващи през Белград казват, че е възможно да преминеш от единия до другия край през централните зони без да спреш... Дали зам.кметът по транспорта ще си иде е едно на ръка. Друго е да се промени изобщо визията на общинските власти за транспорта в София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK