Управляващите ще опитат да затегнат наказанията и да подобрят борбата с домашното насилие

Управляващите ще опитат да затегнат наказанията и да подобрят борбата с домашното насилие

© Associated PressСлучаите на домашно насилие, водещи до средни или тежки телесни повреди, да не зависят от личната тъжба на пострадалия, а да бъдат престъпления от общ характер и да се преследват с участието на прокурор. Да се информират засегнатите от домашно насилие в различни случаи, когато насилникът е на свобода, по-сериозни санкции при нарушаване на мерките за закрила и ограничителни заповеди. Да се преследва и психическият тормоз. Да се инкриминира преследването.


Това са основните промени в Наказателния кодекс, затягащи режима срещу домашното насилие, внесени вчера от председателя на парламента Цвета Караянчева, ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и други депутати от мнозинството.


Още при отхвърлянето на Истанбулската конвенция, гарантираща сериозни мерки за защита и подкрепа на жертвите на домашно насилие, управляващите заявиха, че ще въведат предвижданите в международния документ реформи през българското законодателство.
С проекта се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди и се предвиждат специфични мерки и правила, когато престъплението е извършено от бивши или настоящи съпрузи. В момента има отделни състави и мерки, когато престъплението е срещу майка, баща, биологично дете, бременна жена, малолетно или непълнолетно дете или човек в безпомощно състояние. В тези квалифицирани състави не са включени случаи на насилствени действия срещу бивши или настоящи съпрузи.


Предвид факта, че домашното насилие в интимните отношения най-вече се проявява под формата на физическо насилие, особено между настоящи и бивши съпрузи, се налага в НК да бъде въведена законова гаранция, че физическото насилие ще бъде по-тежко наказуемо, отбелязват вносителите.


Въвличане на държавата в защитата


С проекта се предлага промяна в характера на някои престъпления, свързани с насилие, от такива, които се преследват по тъжба на пострадалия, в такива, които са от общ характер. Вече всички случаи на умишлено nричиняване на средна или тежка телесна повреда ще се преследват с участието на прокурор и жертвата няма да трябва сама да доказва вината на насилника.


"Голяма част от nрестъпленията, които се изменят и допълват, обикновено са извършени от интимен партньор, член на семейството или други лица в близкия социален кръг на жертвата. Тази близост често поставя жертвата в трудна ситуация за целите на наказателното преследване. Жертвите иа насилие, включително и на домашно насилие, преживяват висока степен на страх, срам и безпомощност с оглед на личната им близост с извършителите, поради което в повечето случаи не успяват да заведат наказателно производство срещу тях", се отбелязва в мотивите.


До момента много от жертвите на домашно насилие сигнализират, че рядко получават институционално съдействие, проблемите им биват квалифицирани като битови скандали, а жените трябва да осигуряват сами законовата и съдебната си защита.


Информиране на жертвите, ако насилникът избяга


Промените предвиждат също незабавно информиране на пострадалия със специфични нужди от защита в случаите, когато задържаният извършител на насилието избяга или бъде пуснат на свобода временно или окончателно. До момента жертвата не бива информирана при такива обстоятелства. Предвижда се още в досието по делото да се съхраняват необходимите данни за незабавното уведомяване на жертвите.


Предвиждат се и по-високи санкции при неизпълнение на съдебно решение или на заповед за защита от домашно насилие. В момента много от жертвите на домашно насилие се оплакват, че издадените им мерки за закрила и ограничителни заповеди всъщност на практика са фиктивни и рядко се следи за спазването и прилагането им.


До 5 г. затвор при психическия тормоз


Измененията попълват и редица законови празноти, които оставят сериозни действия, водещи до трайни щети за жертвите извън законовите определения за престъпление. Инкриминират се деяния, чрез които системно се упражнява психическо насилие, от което са "настъпили вредни последици за пострадалия". Това ще засегне психическия тормоз както в дома, така и извън него – на улицата, на работното място и др.


Психическото насилие се определя като умишлено сериозно засягане на психологическата неприкосновеност на дадено лице чрез принуда или заплаха. То може да бъде упражнявано посредством различни средства и методи, например вербално насилие, крещене, заплахи, тормоз, сплашване, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, изолиране на жертвата чрез лишаване от средства за независими дейности, за издръжка или икономическа независимост.


Предвижда се системното упражняване на психическо насилие да се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години.


С промените се допълват квалифициращи състави специално за домашното насилие към други престъпления. Например ще има специфични наказания и мерки, когато става дума за подпомагане и склоняване на другиго към самоубийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, извършени в условията на домашно насилие.


И следенето ще стане престъпление


Попълва се и друга непълнота – липсата на текстове, по които да се наказва преследването и следенето на хора. С измененията се инкриминират всички форми на системно преследване, като ще се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди у него страх за безопасността му или тази на неговите близки. Подобно на психическото насилие, преследването също е уредено като престъпление на системно извършване. Отново в случаите на домашно насилие лишаването от свобода може да е до пет години.


Принудителни бракове зад граница


Въпреки че Наказателният кодекс криминализира принудителните бракове, той все пак не предвижда наказателна отговорност в случаите на преминаване на лицето извън територията на страната с цел принудително встъпване в брак или заживяване на съпружески начала с друrиrо. С промените се осигурява закрила за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната, за да встъпят в брак.


Караянчева: Време е държавата да извади сопата


Време е държавата да извади сопата, предлагаме широка защита на жени и деца срещу домашното насилие и всички видове насилие срещу тях, заяви пред журналисти Цвета Караянчева. Да загърбим политически пристрастия и да направим така, че да намалим домашното насилие над жени, призова тя всички партии.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Каквото и да правят, нещата в семейството се решават от членовете на самото семейство. Ако има физическо насилие, най-нормалното нещо е това семейство вече да не е такова, никой друг не може да ти помогне, ако ти не го поискаш.
  Същото и за психическото.

 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  'ще опитат'
  пак ловки манипулации

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Е, това е похвално. Не може на черното бяло да се каже.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Боцевото виждане за какво може и какво не в къщи се е променило с годините.

  "Дано не се оплаквам, но беше гадже на дъщеря ми. И я заварих плачеща една вечер, и го набих"

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 766 Неутрално

  В ДЪРЖАВА В КОЯТО ЧЕКНАТ БАБИ И СТАРЦИ НА ПО ОСЕМДИСЕТ ГОДИНИ И ГИ ДЕРАТ И ГИ ОБИРАТ И НА КОЯТО ИЗОБЩО НЕ И ПУКА ЧЕ СЕ СЛУЧВАТ ТИЯ НЕЩА ТУКА , Е ТИЯ ЛИ ШЕ ПРАВЯТ ПРЕВЕНЦИЯ ЧЕ НАКОЙ Е ЗАШЛЯВИЛ ШАМАР НА ЖЕТА СИ ИЛИ НЕЩО ТАКОВА, ЗАБРАВИ

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Държавата трябва да преследва насилника дори срещу волята на жертвата.
  Най-удобно за чиновниците е да се оправдаят с бездействието на жертвата.

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#5] от "О, ко ма напрай!":
  "Дано не се оплаквам, но беше гадже на дъщеря ми. И я заварих плачеща една вечер, и го набих"

  Примерът е лош. Това е твоя преценка повлияна от роднинските ти пристрастия.

  подпис
 9. 9 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Да, семейството ще цъфне, ако вкарат бащата в затвора.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Ха дано, ама- надали"!!!
  Трябва цялостна промяна на манталитета и културата ни за да се случи онова което на думи всички искаме

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  Проблемът на Истанбулската конвенция е, че е истанбулска

 15. 15 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Почна се пак.
  Изичистена е терминологията.
  Липсва думата пол изобщо.
  Цитирано е "определение" на психически тормоз, което е много широко и бе основата на ИК и проектозакона за закрила на детето 2012 отхвърлен с протести.
  " ..., например вербално насилие, крещене, заплахи, тормоз, сплашване, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, изолиране ...."

  Изглежда перфектно за сериозните случай, но отваря врата за тежък НПО субективизъм в оценката кое как се е случило.

  Що е насилие?
  Вербалното насилие е насилие (психически тормоз). Уж безобидна тавтология, насилието се определя чрез насилие.

  На практика това позволява цели групи служители (например учители) системно да могат не изпълняват качествено задължнеията си, и последствията от това (слабо представяне на децата) да се вкарва в семействата като семеен проблем и да се връща в училище при самите учители, които на свой ред наказвайки децата ги пращат и пишейки доклади до отдлеите в системата на закрила - работеща със същите НПО за ИК за оценка като домашно насилие, чиито източник всъщност е в самата система. Не виждам механизъм за предпазване от този кръг. 16. 16 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ключовото в заглавието на статията е "ще опитат".

 17. 17 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Напиши директно какво искаш да кажеш, а не да ползваш заучени и клиширани тези.

  Искаш да кажеш, че няма нужда от мерки против домашното насилие?
  Че никой не трябва да се меси в семейството, дори ако някой тормози членовете му?

  Какво точно каза...освен празни приказки?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Защо тогава не подписаха Истанбулската конвенция. Никак не им вярвам.

 20. 20 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 516 Весело

  Отворено общество изобщо не харесва това - ако се ограничи домашното насилие ще отпадне една отлична възможност за прокарване на новата идеология.

  Не отговарям на хейтъри.
 21. 21 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Насилието на малко дете над родителя дали се смята за семейно психично насилие?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 22. 22 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/06/07/da-ti-otnemat-decata-v-norvegiia-mamo-zashto-si-ni-prodala.378631
  Да ти отнемат децата в Норвегия: Мамо, защо си ни продала?

  https://www.actualno.com/society/borbata-s-domashnoto-nasilie-u-nas-biznes-za-milioni-news_630722.html
  Борбата с домашното насилие у нас – бизнес за милиони
  Фондация „Асоциация Анимус” в партньорство с REFORM - ressurssenter for meen/resource center for men (Норвегия) проект „Цялостен интердисциплинарен подход в подкрепа на жертвите на домашно насилие и насилие основано на полов признак чрез предоставяне на услуги“. Обща стойност на проекта: 206 021 евро 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#15] от "potrebitel3":

  Ти как би го формулирал?

 24. 24 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Управляващите ще опитат да затегнат наказанията....
  -----------

  А я па че се напрегнем и че се опитам да си платим данъците... А па ако не успеем, барем съм се опитал, нали така бе!

  Дейба в толупите охранени, дейба…

 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "atmanpg":

  Виж 22.
  Бих го формулирал така: Прилича на тези практики в Норвегия.
  Законът трябва да съдържа яснота, която да предпазва от злоупотреба.
  Всичко това го има и сега, достатъчно е да се изисква медицинско вещо лице (психиатър или медицински психолог, не от философския факултет) и ще покаже, че дадените действоя водят до увреждане на здравето. Изобщо няма нужда от тези промени. Но те са нужни, за да се вкарат НПО-тата за ИК в дейността, които не са медицински специалисти. Идете в Уикипедия на ИК на български и прочетете НПО-тата за ИК в комисията на Министерския съвет.
  Всичко това е една игра с всички нас за нови лостове за управление на масата.

 26. 26 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Законът да предвижда наказание "ДО хх години затвор" е любимо на снизходителните съдии.

 27. 27 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Чудесна банална снимка за материала.
  Ще се ползват демонични призраци в борбата с домашното насилие.

 28. 28 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Любопитно

  може аз да съм старомоден, но ако някой ти крещи, засрамва и непрекъснато ти прави забележки, не е ли по-лесно да се разделите (евентуално разведете), отколкото да се пишат оплаквания до полицията, където да се наемат вещи лица, за да се прецени тоя дето вика ли е насилник или другия прави простотии?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  И какво ? Пак стана като в ИК ,ама да не е ИК. Страхливи нещастници! Тази година 20 жени са убити ,а колко са малтретирани никой не знае....

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Това е добре, но още по добре е да преразгледат отново Истанбулската конвенция.

 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 834 Неутрално

  "Вече всички случаи на умишлено nричиняване на средна или тежка телесна повреда ще се преследват с участието на прокурор и жертвата няма да трябва сама да доказва вината на насилника."
  И това трябва да важи не само за сексуално посегателство, а за всякакъв род насилия над личността.

 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#15] от "potrebitel3":

  При такива формулировки само за месец могат да бъдат вкарани в затвора всички учители, с обвинението в психически и физически тормоз , само защото са си позволили да поиска от учениците да учат, да не говорим какво насилие ще е ако случайно им поискат да напишат домашно, примерно. А ако учителите си и позволят да поискат пребиваване в часовете то със сигурност ще бъде оценено като подтикване към самоубийство...
  Никак даже не е смешно, макар да изглежда така.
  Гарантирано ще се нагледаме на такива обвинения и разследвания!
  !

 33. 33 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Мястото на държавата в семейнисте отношения трябва да се ограничи само до истински проблемни области като физическо и психологическо насилие. Проблемът на много закони, дефинирани от феминистски организации и неомарксисти е нарочното използване на неясни дефиниции и оттам тълкуването е винаги срещу потисника (разбирай мъжа). Настоява се винаги да се вярва на жената, което противоречи на презумцията за невинност до доказване на противното. По мои наблюдения от страна доста напред в тези политики, това води до множество фалшифицирани случаи, в които се твърди, че има насилие. Отношенията в семейството стават особени и разводите са много често явление.

 34. 34 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ами че нали точно тоеа беше в текстовете на Истанбулската конвенция? Браво, значи все пак има някаква теезва мисъл, ако се приемат тези текстове.

 35. 35 Профил на simin
  simin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Попълвала се празнота по отношението на т.нар. преследване?! Така се попълва, че косите могат да се изправят на всеки, който по една или друга причина е в лична война с друг, особено ако последният е нечестен, както често се случва. Преследване според проекта е "всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което има за последица насаждане на чувство за страх, като заплашителното поведение може да се проявява в следене на другото лице, включително появяване на местоработата му или на други посещавани от него места за социални контакти и отдих...". И сега немалко бивши партньори си разчистват сметките с абсурдни жалби в полиция и съд, какво ли ще стане, ако тексът мине? Решава "жертвата", че е изпитала чувство на страх, задето те е срещнала на място за социални контакти и върви се обяснявай, че не трябва да те преследват наказателно с опция за затвор.

 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#9] от "Полковник за европейско развитие на България":
  Ето затова ще ги подпомагат финансово !
  А ония да цъфти в затвора!!!

 37. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2626 Весело

  До коментар [#12] от "selqnin":


  Закона променя и култура и манталитет. Вервай ми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK