Павлина Панова и Надежда Джелепова бяха избрани за конституционни съдии (допълнена)

Надежда Джелепова и Павлина Панова

© Дневник

Надежда Джелепова и Павлина ПановаСъдиите от двете върховни съдилища избраха двама нови конституционни съдии. Това са зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Надежда Джелепова. По този начин магистратите спазиха негласното си споразумение да изберат по един съдия от двете съдилища.


Двете бяха избрани на втори тур, като Панова получи 104 гласа, а Джелепова - 90. Общият брой на гласувалите магистрати беше 172. До втория тур се стигна, след като на първия нито един от десетте кандидати не получи повече от половината гласове в своя подкрепа.Останалите номинирани бяха Дария Проданова, Николай Дърмонски, Симеон Чаначев, Емануела Балевска, Жанета Петрова, Галина Солакова, Маруся Димитрова и Марина Михайлова. Към 10-те кандидати бяха постъпили въпроси от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), но магистратите решиха да не променят правилата си и отговори на тези въпроси не бяха дадени.
Гласуването се проведе тайно - с бюлетини. За председател на събранието бе избрана Албена Бонева от ВКС. А в 5-членната избирателна комисия влязоха Бисер Троянов и Евгений Стайков от ВКС и Таня Радкова, Нина Докторска и Марио Димитров от ВАС.Събранието бе открито от председателите на двете върховни съдилища. В типичния си стил шефът на ВКС Лозан Панов разказа притча за истината и лъжата и призова колегите си да погледнат "голата истина". Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви, че не може да разказва притчи, а и по думите му "тук сме за нещо по-важно". Той обяви, че има 10 достойни кандидати, и помоли колегите си да спазят "джентълменското споразумение", като изберат по един съдия от двете съдилища. Неговият призив беше чут.


На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота).
Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и от трите квоти и да положат клетва на 13 ноември.


Парламентът избра доскорошния зам.-председател на ВКС Красимир Влахов. Президентът Румен Радев номинира проф. Атанас Семов.


Съдия Павлина Панова е завършила Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1992 г. Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, а от април 1998 г. става съдия в Софийския градски съд. От 2001 до 2007 г. работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 г. е съдия във Върховния касационен съд. От март 2013 г. е заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.
Специализирала е в "Ассер Институт" в Хага. Преминала е специализиран курс по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. През 2004 г. става доктор по право в СУ "Св. Климент Охридски". От 2007 г. е магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в Евроджъст. Автор е на множество статии, съавтор е в сборници и монографии. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. От 1996 до 2000 г. е хоноруван асистент по право в Катедрата по наказателноправни науки на СУ "Св. Климент Охридски". От 2000 г. е преподавател в Националния институт на правосъдието, а от 2008 г. е и лектор към Центъра за обучение на адвокати.
Съдия Панова е учредител и член на Управителния съвет на Българската асоциация по европейско право и член на Съюза на учените. Владее английски и руски език.


Съдия Надежда Джелепова е с над 35 години юридически стаж. Завършила е Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Започнала е професионалната си кариера през 1983 г. като стажант-съдия и след това като младши съдия в Софийския окръжен съд. Две години по-късно е назначена за районен съдия в Районен съд Елин Пелин, където работи до 21 август 1989 г. От 1 септември 1989 г. до 1 декември 1991 г. е арбитър в Градски държавен арбитраж. Назначена е за съдия в Софийския окръжен съд на 2 декември 1991 г., като през 1995 г. е избрана за заместник-председател на същия съд.
Във Върховния административен съд е съдия от 23 октомври 2000 година. През март 2018 е избрана за заместник-председател на Върховния административен съд и ръководител на Втора колегия. Кандидатурата й беше предложена от председателя на ВАС Георги Чолаков и беше подкрепена с мнозинство от Пленума на съдиите на ВАС. Подкрепа изрази и неправителствената организация "Юристи срещу корупцията".
През годините е била лектор в професионални обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.


Парламентът избра доскорошния зам.-председател на ВКС Красимир Влахов. Президентът Румен Радев още не е обявил номинацията си.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 2. 2 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И видимо е така, яко женски колективи са съдилищата. То и в митологията има архетип за трите съдници- Мойри, орисноци и т.н. Проблемът е, че по- често приличат на хормони, отколкото на грации, но ...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Павлина Панова е с впечатляваща биография.

 4. 4 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  8 жени и 2 мъже. Жените обичат да съдят.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 5. 5 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  То никой напоследък не е---ва Конституцията, та много важно кой влиза или излиза от Конституционния съд.
  Важното е наши и послушни другари и другарки да се кефят години наред с дебелите заплати. Без дори и да си мръднат пръста.

 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Павлина Панова има силна биография.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4807 Весело

  Както се казва, да им е честито и дано оправдаят доверието

 8. 8 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 525 Разстроено

  от 13.11... девет години разкош и никаква работа... хоум офис за тях с нашите пари...

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 9. 9 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чолаков се е почувствал тъп и като такъв е сметнал за необходимо да коментира думите на Лозан Панов вместо да изкаже някакво свое виждане.

 10. 10 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Весело

  това съвсем обрича ИК

 11. 11 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще сезирам конституционния съд ! Ама друг път

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 12. 12 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поздравления. Истината и безпристрастност :-)

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Успех! Дано Конституционния съд се отвори за директни дела и тогава ще се радвам на избора на хора като Павлина Панова. Сега изглежда като елиминация...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Това е практически невъзможно и затова го няма никъде по света. В държава където е популярен израза "ще се съдим до дупка" е още по-безумно да искаме конституционния съд да бъде последна инстанция за всяка махленска свада.

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  КС СЛУЖИ ЕДИНСТВЕНО ЗА ДА УБЕЖДАВА ОБЩЕСТВАТО,ЧЕ КОМУНО-МИЛИЦИОНЕРСКАТА МАФИЯ КРАДЕ ЗАКОННО.
  А ПРИВИЛЕГИИТЕ С КОИТО РАЗПОЛАГАТ ТИЯ МУШМУРОЦИ СА ПЕРВЕРЗНО ЛУКСОЗНИ.

 16. 16 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "victortrt":

  Телефонът се е мислил за по-умен от мен, а исках да напиша "горгони", не "хормони".

 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ПЪК , КВИ СА САМО ДОВОЛНИ И ЩАСТЛИВИ.
  СЯКАШ БЪЛГАРСКОТА ПРАВОСЪДИЕ ВЕ Е АБСОЛЮТЕН БАТАК...

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Весело

  До коментар [#14] от "m17":

  Нямам предвид това, а правото на всеки да сезира конституционния съд, както е почти навсякъде по света :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 879 Неутрално

  баце сложи още две тетки на ключови позиции.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#18] от "penetrating":

  Никъде по света няма възможност всеки който му кефне да сезира конституциаонния съд. И колкото и да го повтаряте и да се сугестирате, няма да стене вярно !!!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Весело

  До коментар [#20] от "m17":

  Не сте съвсем прав. В САЩ всяка от страните в съдебния процес може да го направи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK