Президентът номинира Атанас Семов за конституционен съдия

Атанас Семов

© Красимир Юскеселиев

Атанас СемовПрезидентът Румен Радев номинира проф. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Той отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционния съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и е признат авторитет в България и чужбина, се казва в съобщението.


От 2017 г. Семов е член на правния съвет при президента. Допреди няколко години Семов беше зам.-председател на партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" и виден партиен функционер. През юли беше номиниран за кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, но впоследстви кандидатурата му беше оттеглена заради отрицателно становище по кандидатурата.


Предизборна кампания ''Ще уволня Бойко Борисов'' на РЗС Яне Янев, Атанас Семов. Архив

© Юлия Лазарова

Предизборна кампания ''Ще уволня Бойко Борисов'' на РЗС Яне Янев, Атанас Семов. Архив
Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата "Жан Моне професор" за свои трудове за съдебната система на Европейския съюз. Чете лекции в редица европейски университети.


Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в комисията за изменение на конституцията, сформирана в 39-ото Народно събрание.


В периода 2009-2010 г. Семов е зам.-председател на 41-ото Народно събрание.


Владее френски, английски и руски език. Семеен е, с две деца.


По-рано днес съдиите от двете върховни съдилища избраха двама нови конституционни съдии. Това са зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Надежда Джелепова.


На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота).


Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и от трите квоти и да положат клетва на 13 ноември.


Парламентът избра доскорошния зам.-председател на ВКС Красимир Влахов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK